Działka korzo_m cz. 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Działka korzo_m cz. 4

Post »

;:196 Dzięki Dorotko ;:180 , na pewno się przypomnę.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
mis20
1000p
1000p
Od: 6 lis 2010, o 22:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Doroto wczoraj kupiłam nasionka czerwonej sasanki i mam zamiar posiać i spróbować.
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dorotko, studnia nabiera charakteru... a ona jest używana czy to tylko atrapa będzie ?
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17

Post »

Nie mogę się napatrzeć jak twój ogród błyskawicznie się zmienia ...
Studnia , ciekawe kształty rabatek ... I wiesz, ta barwinkowa rabatka jest suuper :)
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Dorotko Twój ogród pięknieje z dnia na dzień ;:63 Nie to co u mnie...kiedy zobaczyłam dzisiaj ile jeszcze przede mną pracy...to ucieszyłam się, że zaczęło padać, bo nie wiedziałam, w co najpierw włożyć ręce :roll:
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

moniczek Ty wyrywasz porzeczki, a ja je ukorzeniam, dosadzam :D Ja robię dużo soków, mieszam owoce porzeczki czerwonej, białej, czarnej, często dodaję agrestu. Taka mieszanka owocowa, najbardziej nam smakuje.
Musiałam posadzić dwa lata temu kilka krzaczków, na szczęście pięknie rosną po roku miały już kilka owoców. a tego roku będzie ich więcej, jak żaden kataklizm pogodowy nie przeszkodzi :uszy

Grażynko to pamiętaj ;:108
Pytałaś co mi rośnie, wczoraj podniosłam włókninę -bób kiełkuje, groszek cukrowy już widać w kilku miejscach. Natomiast wysiana kapusta w malutkim foliaczku, jak wykiełkowała, tak stanęła nic nie ciągnie w górę.

mis20 próbuj, może Tobie się uda, kupne nasionka na pewno będą lepsze wyselekcjonowane, bo ja próbowałam z moich sasanek nasion.

Gabrysiu w studni jest woda, ja ją używam do podlewania i prac budowlanych. Studnia stała nie używana zapewne dość długo. Jak mąż założył pompę to woda bardzo śmierdziała, po wypompowaniu całości ładnie się oczyściła, nie ma przykrego zapachu. Ale pić jej się boję, chociaż kiedyś pierwsi właściciele używali.

Miram czy błyskawicznie, to mam wątpliwości, są dni że mnie się zdaje jakbym w pracach miała regres. W każdym dniu coś się zmienia. Tyle pomysłów........ :;230 a do realizacji daleko.
Po starej działce gdzie rabatki miałam wykonane do linii prostej, przyszedł czas na lekki bałagan, zmianę kształtów, lepiej to wygląda.

Iwonko Twój ogród jest już bardzo dojrzały, wszystko pięknie wykonane, a u mnie daleka droga do wszystkiego. Ja od poniedzałku nie pracuję w ogrodzie, zajęłam się myciem okien, no i deszcz czyściutkie mi wypłukał :;230
Wczoraj byłam na większych zakupach, odwiedziłam również ogrodniczy. Na miejsce zeszłorocznej magnolii "Alexandriny", która nie wykazała chęci współpracy, kupiłam nową gwiażdzistą "Rosea". Już wczoraj je wymieniłam :lol:
Iwonko dla pocieszenia moje rabatki były pięknie wyplewione, a wczoraj jak dokładnie pooglądałam to się przeraziłam, już trzeba od nowa odchwaszczać. Odrobisz się , jeszcze przyjdzie taka chwila, że siądziemy i będziemy podziwiać Twoje cuda ;:4 poplotkujemy.

A u mnie codziennie wnoszę i wynoszę z foliaka pomidorki ( jeszcze w kolejce czeka papryka)
Obrazek
Inna odmiana żonkila zakwitła
Obrazek
korona
Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
moniczek
1000p
1000p
Od: 19 sie 2010, o 17:55

Post »

Piękna korona. :D Szkoda, że nie mam jej w ogródku.
Mój ogród-czarujący...
Pozdrawiam Monika :)
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Dorotko, tez bym się bała pić taką wodę... ale może spróbuj ją przebadać ?
A zresztą... masz kranówę, a ta do ogrodu będzie za darmo...
No...no.... ładnie masz tych sadzonek... ;:224
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

moniczek ja ich miałam dużo, nie wiem czy im piaski nie odpowiadają, bo każdego roku padają. Została mi tylko ta jedna kwitnąca, i cztery małe cebulki, które na szczęście zeszłego sezonu nie wykopałam. Teraz chodzę i nad nimi się trzęsę , aby tylko coś zostało.

Gabrysiu ta studnia nie jest głęboka, także jestem bardzo ostrożna co do jakości wody. Do ogrodu używam tej ze studni i mam pod rynną pojemnik 1000 litrów. Przy suszy zdażyło mi się dwa razy ,że wylałam z niego wszystko.
Sadzonki to tak hurtowo, połowa dla mnie reszta dla siostry :;230
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Masz dwa razy tyle pomidorków co ja.
Tez siedzą na balkonie i ani rusz, nie chcą dalej rosnąć.
Ale nic dziwnego, nocne zimno ich wykańcza i dlatego stoi wszystko.
A teraz to szkoda gadać, u mnie biało.....Obrazek
I ledwo stopień nad zerem. :?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Dorotko masz mnóstwo pomidorków, nawet połowa to i tak niezła ilość :D Widzę, ze już je hartujesz, moje jeszcze nie wynoszone .
Ja najbardziej lubię czarną porzeczkę, soki ,dżemy - pycha :D
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko tyle samo papryki ;:7 jeszcze mam pomidorki nie pikowane w doniczkach, żal wyrzucić. Pomidorki, które pierwsze pikowałam są większe. Myślałam, że nasionka trefne, bo bardzo kiepsko kiełkowały, więc po dwóch tygodniach kupiłam nowe i dosiewałam. a wtedy tamte jak się zabrały :;230 póżniej dopiero poszłam po rozum do głowy ;:14 że tamte nasionka mam z poprzedniego roku i przed wysianiem mogłam je lekko namoczyć. Wtedy kiełkowanie byłoby szybsze. Moje rozsady jak jest pogoda wynoszę do foliaka, po południu idą z powrotem do pokoju na podłogę. Jest z tym dużo zachodu, ale czego nie robi się dla smakowitości :D Teraz też stanęły nie rosną, ze względu na kiepską pogodę siedzą w pokoju, mają za mało światła. Mój foliaczek nie jest duży 4x4,5 metra, ja w nim tak upycham, a póżniej jak przyjdzie mi plewić , czy obrywać wilki to leżę na ziemii i staram się nic nie złamać - masakra!!!! Mąż się złości, że za dużo sadzę, ale jak pomidorki dojrzewają to ja je po prostu rozdaję. tylko że w foliaku robię ja nie on, zawsze przy wbijaniu palików musi dojść do spięć, mówi że żadnego pomidora nie zje, a póżniej jak dojrzewają to tak ze smakiem je zjada, że miło patrzeć.

U nas wczoraj po południu trzy razy przeszły takie zawieruchy snieżno- gradowe w momencie było biało. Zimno, deszczowo będzie też dzisiaj. Deszcz jest bardzo potrzebny, po lekkim pokropieniu roślinki pięknie wyglądają wszystko się zieleni.

Agness chciałabym te większe pomidorki na początku maja posadzić do foliaka, na razie ich nie zostawiam na noc.
Nie wiem dlaczego, ale czarnej porzeczki solo nie lubię. Coś przeszkadza mi jej zapach, nawet liści. Nie lubię jej zbierać, ale do soków dodaję, póżniej mają piękny wyrazistszy kolor no i smak i więcej witamin.
Sama ukorzeniłam trzy krzaki czarnej porzeczki, dwa mają już 3 lata, jeden 2 lata, jeszcze nie widać czy tego roku zaowocuję. Jest to bardzo stara odmiana, która ma piękne duże owoce na długich gronach. Szkoda, że nie znam tej odmiany.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Tak, mnie też zawsze żal wywalać to co nie rozpikowane i co większe wsadzam nawet pomiędzy kwiatki.
A potem też rozdaję bo nie jesteśmy w stanie przejeść. :;230
Ale to już takie nasze zboczenie zawodowe..... :;230
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To mnie Grażynko rozumiesz ;:180 ale ile dzięki temu w okresie rozdactwa ma się znajomych - wielu........:;230
Wiesz to jest moje trzecie zboczenie zawodowe :uszy oprócz ogrodowego mam jeszcze dwa wyuczone.

Rano paskudnie cały czas padało, ok godz 15 pogoda zaczęła się poprawiać, nieśmiało słoneczko pokazywało promienie, wiatr ustał, może jutro będzie ładnie bo taką poprawę pogody zapowiadają.

Wykorzystując przerwę deszczową wyszłam z moim zwierzyńcem na przegląd rabatek. Kotki oczywiście trochę się wygłupiały, zapomniały do czego służą kratki na powojniki
Obrazek Obrazek
szafirki
Obrazek

Obrazek
żonkile
Obrazek
nowy nabytek magnolia gwiażdzista-"Rosea"
Obrazek
na kwitnienie tych kwiatów czekam
Obrazek

Obrazek Obrazek
jeden z moich liliowców "Stella de Oro" ma pąki
Obrazek
studnia po zdjęciu szalunku
Obrazek
Pozdrawiam Dorota
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Dorotko przyszłam zobaczyć Twoją magnolię. Wiesz, chyba jednak Twoja jest inna...ma więcej różowego, ale za to wymiziałam kociaki, a psinka gdzie? nie lubi deszczyku :D
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”