Odmiany pomidorów na przyszły sezon ( 2025 rok )(2026)- cz.6

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Odmiany pomidorów na przyszły sezon ( 2025 rok )(2026)- cz.6

Post »

Ja uprawiam w wiaderkach 10L :D Tu masz link do tego tematu viewtopic.php?t=106395&hilit=pomidory+w ... &start=705
Dużo zależy od ziemi i nawożenia. Z nawozów stosuję kristalony oraz wszelakie gnojówki z chwastów, oberwanych liści pomidora praktycznie to co pod ręką i nie trzymam się zasad ,,co 2 tygodnie". Wiadomo, że w takim pojemniku bardzo szybko zużyją pokarm i od razu widać to po wierzchołkach, tym bardziej , że pomidory są żarłoczne. Praktycznie do każdego podlewania 1 raz dziennie używam rozcieńczonej gnojówki, nieraz połączę z kristalonem. Pomidorki rosną w swojej opcjonalnej wadze :D Ja kurzeńca używam bardzo sporadycznie bo jak zauważyłam , pomidory faktycznie idą w ilość liści.
Awatar użytkownika
Robert25 +
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2023, o 06:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jolu no w końcu ;:7 w tej sytuacji jesteś jak lekarstwo myślałem o Tobie .

Parabol jak chcesz to możesz na doniczki użyć foli aluminiowej zamiast je malować będzie robiła za lustro i odbijała energię . Szczerze to ja bym nic z nimi nie robił i skupił się na innych rzeczach. Z nawozów wystarczą kristalon żółty i czerwony do tego magiczną siłę do pomidorów z obornika kurzego zrezygnuj,a kup bydlęcy granulowany rozpuszczaj i podlewaj.
Musisz obserwować krzaki i ich zachowanie ,bo może być też potrzebny siarczan magnezu , do tego poukładaj sobie czym i kiedy będziesz je nawozić . Niech Ci sezon będzie udany. ;:333
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kastra 80l jak najbardziej nadaje się do uprawy balkonowej pomidorów. Dla odmian wysokich 3 rośliny to max no chyba, że zdecydujesz się na prowadzenie każdej z roślin na 2 pędy to wtedy lepiej posadzić 2 rośliny. Problem nagrzewania najlepiej rozwiąże oklejenie/obicie cienkimi płytami styropianowymi. Proponuję zastosować gotowe podłoże Aura do papryk i pomidorów. Na spód kastry dałbym keramzyt budowlany (ogrodowy jest taki sam ale cenowo wychodzi bardzo drogo)-warstwa nawet 5-10 cm. Dobrym rozwiązaniem byłoby po napełnieniu kastr podłożem ustawienie trzech 10 l wiaderek bez dna i zagłębienie ich na ok. 10 cm. W to sadzimy rośliny. Kora jest dobra do ściółkowania ale można też wykorzystać perlit a najlepiej biały grys. Podlewanie zwłaszcza podczas upałów może być uciążliwe (czasami nawet 2 razy dziennie) ale głównym problemem (co potwierdza drobnienie owoców) jest odpowiednie nawożenie. Kristalony w małych dawkach będą świetnym rozwiązaniem. Proponuję nie wybierać odmian wrażliwych na niedobór wapnia (ulegających suchej zgniliźnie wierzchołkowej. Odmiany wysokie warto ogłowić za 4-5 gronem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”