Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.9

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 12:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.9

Post »

MustardOlive pisze: 20 sty 2026, o 02:19Znalazłam zdjęcia purple flash - just bardzo ładna, ale czy ktoś kojarzy tą Tall M?
Strzelam, że możesz mieć nasiona od pali2razy ;].
Nie jestem pewien, ale ta `Tall M` to może być Jalapeno M, tylko coś takiego jestem w stanie znaleźć.
KamilK02 pisze: 20 sty 2026, o 19:20moritius jak miewają się Twoje zimowane papryki?
No cześć, nie zaglądałem dosyć długo na forum (też zimowałem :lol:), także dopiero dzisiaj podłapałem pytanie. Nie wszystko żyje, np AX001 P4 wykręciła numer i uschła, akurat na tej mi chyba najbardziej zależało. Dobrze, że mam awaryjne nasiona F3 (choć te są z otwartego zapylenia, także mogą być czymś maźnięte, zwłaszcza, że trzmiel kręcił się koło moich chillijczyków jak w ukropie :D. Posieję kilka, jak będą mieć czerwone owoce to kompost.
Poza tym, PKam1 nie przetrwała, a KS Lemon Starrburst wygląda żywo, aczkolwiek bez liści. Za to AX005 się nie przejmuje niczym, rośnie w najlepsze mimo niższej temperatury, ma bardzo ładne liście :D.

Niektórzy już widzę wystartowali z nasionami. Ja to planuję dzisiaj dopiero zacząć, bo zawsze sobie mówię, że styczeń to za wcześnie, zwłaszcza że nie mam żadnego doświetlania (to na przyszły rok albo już na jesień, jako że planuję przyspieszyć trochę krzyżówki, jedno pokolenie rocznie to trochę mało :lol:).
Jak już przy krzyżówkach jesteśmy, lista tego, co szykuje się w tym roku:
AX001 Carolina Reaper x Not Pink Tiger F2/F3
AX002 Fatalii White x Not Pink Tiger F1
AX003 Hungarian Hot Black x yellow nn F1
AX004 C. frutescens x Chilhuacle Negro F1
AX005 C. frutescens x Fatalii White F2/F1BC1
AX006 Jalapeno Purple x KSLSB F1
AX007 Piri-piri x Sugar Rush Stripey F1
AX008 Piri-piri x KSLSB F1
AX009 C. frutescens x PDN Douglah F1
AX010 Piri-piri x Pimenta Lisa F1
AX011 Piri-piri x BBG7 Peach F1

Bardzo ciekawy jestem kilku pozycji z tej listy, zwłaszcza AX004, AX007 i AX009-11. AX007 może nie wyjść wcale, to trudna krzyżówka jest.
Pozdrawiam, Aleksander
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40

Post »

A z odmian ustalonych co planujesz siać?
Czekam jakie rezultaty pokażą te mieszańce, sądząc po rodzicach będzie mordor :;230
Nie planowałem jeszcze co u siebie z papryki będę siał
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 12:15

Post »

Nazbierało się trochę tego. Na początek rzeczy, które sieję pierwszy raz na próbę: Fish, Golden Nugget, Bahamian Goat, Scotch Bonnet Chocolate, Cheiro Roxa (czwarta próba, tym razem nasiona z innego źródła, może w końcu się uda), Purple Ghost Scorpion White. Goat i Bonnet prawdopodobnie wejdą do stałego repertuaru, podobno lepsze smakowo niż Habanero, zobaczy się. BG powinna być dobra, jej krzyżówka z (jeśli mnie pamięć nie myli) MOA Scotch Bonnet dała początek KS Lemon Starrburst, KS Peach Starrkist i KS Scarlet Rose.
Dalej kilka pozycji, które weszły już na stałe: KS White Thai, Jalapeno+Jalapeno Purple, Hungarian Hot Black, KS Lemon Starrburst, KS Peach Starrkist (ta jest, moim zdaniem, fenomenalna, jedna z najlepszych jakie miałem okazję spróbować), Habanero, Fatalii White, Piri-piri+C. frutescens, Pimenta Lisa, Chilhuacle Negro.
Parę rzeczy, z których nie miałem okazji spróbować owoców zeszłego roku: Warsaw, KS Misery Sweet X, KS Starracha Hornet Longtail.
Następie kilka pozycji, które sieję głównie po to, że mam końcówkę nasion i chcę odnowić zapasy: PDN Douglah, 7 Pot Primo, Carolina Reaper, Bhut Jolokia.
Pozostałe, słodkie: mam jeszcze trochę nasion z tych węgierskich od ciebie - całkiem nieźle się spisywały, jakąś nienazwaną słodką (blok) z nasion wydłubanych z owocu, który był bardzo smaczny; a tak poza tym moja mama się trochę połakomiła i kupiła nasiona: odmiana Dumas oraz miks: Boneta, Sakura, Afrodita, wysiew tych też spadł na moją głowę, zobaczymy co to wyjdzie.
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
Marconi_exe
1000p
1000p
Od: 10 kwie 2010, o 00:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Wild Brasil wykiełkował aż nadto, a potrzeba mi tylko 7 roślin.

Obrazek

Obrazek

Peppadew trochę odrosło.

Obrazek

Lanterna w takiej samej fazie jak Peppadew.

Obrazek

Do tego zaczęły kiełkować papryczki wyjęte z 6-7letnich za suszonych owoców. Nie wszystkie kiełkują a te które wyrosły zajęło im to 2 tygodnie. Tak więc na razie do ekipy dołącza Thunder Mountain Longhorn i Fluorescent. Na razie nie kiełkują Aji Charapita, Biquinho Red, Chinese 5 Colors.

Obrazek

W połowie lutego jeszcze wysieję Thai Orange i najzwyklejszego Cayena ale kolorze żółtym.
Ogólnie jestem w szoku co do kiełkowanie chili z tej firmy bo 100%wschodów. Jak było do rzucone 11ste nasionko to i ono kiełkowało.
Obrazek

Niestety w tym roku nie mam nasion Rocoto, a to były najplenniejsze w przeliczeniu na kg z krzaka. Krzaki olbrzymie. Gruba skórka owoców jak w przemysłowych słodkich blokach, no może trochę cieńsza. :wink:
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”