Kaktusowo u Abaddon'a

Zablokowany
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kaktusowo u Abaddon'a

Post »

;:138 Euphorbii w tak pięknym stanie to ja jeszcze nigdy nie widziałam. Ale jej musi być tam dobrze.
Na prawdę jest się czym pochwalić.
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mateusz a u Ciebie nic nie kwitnie? No wiem ;:174 ten śnieg troszkę napsocił, ale pod tym puchem może czai się jakiś kwiatuszek ;:209
Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:23

Post »

U mnie jakiegoś kwiecia mam nadzieję, że doświadczysz w przyszłym sezonie :) Obecnie jestem w trakcie tworzenia kolekcji i jakiekolwiek kwiaty w niej nie są moją zasługą... Notocactus scopa ma 2 pączki ale nie wiem czy zdecyduje się je kiedyś rozwinąć, bo nosi je od czerwca i nic. Miał ich łącznie siedem z czego 5 się otworzyło i mogłem pokazać to na zdjęciach. Te dwa strajkują. Na innych kaktusach nic nie widzę żeby miało kwitnąć :( Jedna mammillaria między brodawkami potworzyła coś na kształt pąków ale nie wiem czy to nie nowe odrosty. W każdym razie jeśli się coś pojawi to na pewno się tym ze wszystkimi podzielę :)

Obecnie jestem w trakcie ratowania życia Ferocactusowi :) Spotkałem go w sklepie Carrefour leżącego luźno w doniczce z torfem rzecz jasna... Korzeń praktycznie pozostał wspomnieniem. Jako, że chciałem swoją kolekcję zwiększać o Gymnokalicja, Ferocactusy i Astrophyta stwierdziłem, że podejmę się próby ratunku :) Z tego co czytałem w niektórych wątkach to Ferocactusy nie przepadają za kwaśnym podłożem zgadza się? Ferak wygląda tak:

Obrazek
Obrazek

Żwirek widoczny na wierzchniej warstwie stanowi składnik podłoża. W proporcjach substrat w jakim rośnie teraz Ferak składa się mniej więcej z:

- 33% ziemi
- 33% piasku
- 34% żwirku

Spisałem się czy będzie lincz? :)
A i jeszcze pytanie - Dobrze mi się wydaje, że ten kaktus to Ferocactus horridus?
Moja kolekcja cz. I cz. II
Pozdrawiam
Mateusz (dawniej Abaddon)
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Uratowanie feraka to spore wyzwanie. Te roślinki bardzo trudno odbudowują uszkodzony system korzeniowy. Zatem pozostaje życzyć powodzenia.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
przemo1413
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2011, o 16:34
Kontakt:

Post »

To ja dodam od siebie że w tamtym roku kupiłem feraka w jakimś sklepie . Przesadziłem do nowej ziemi i nie wiem co zrobiłem źle bo stary system korzeniowy padł ( sam nie wiem co źle zrobiłem :roll: może za wcześnie podlałem albo coś jeszcze innego ) ferak przez ostatni rok marniał w oczach aż tu nagle jakiś miesiąc temu mu się poprawiło ( odbudował system korzeniowy ) napompował się wodą , ma sporo nowych cierni i widać nawet małe pąki kwiatowe . Więc można powiedzieć że mój ferak już powoli wychodzi na prostą :wink:
Moje kaktusy:)Cz.1Cz.2
Moje lilie :)
Inez
500p
500p
Od: 22 cze 2010, o 16:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mi też nie poszło z Ferocactusami. Obydwa zbladły, a potem zasechły. Trzymałam je tak może z rok, od czasu do czasu podlewając, niestety nie "ożyły" i też nie bardzo wiedziałam co im zaszkodziło.
Także może być ciężko, ale spróbować przecież nie zaszkodzi, zwłaszcza, że jest bardzo ładny. Ciężko powiedzieć, bo jest młody, może to F. emoryi?

Oooo fajnie, że N. scopa Ci się odzywa :)
Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Notocactus to wydaje mi się, że już tych pączków nie rozwinie :) Ale zobaczymy.
Podobał mi się ten Ferocactus i szkoda mi go było, więc zobaczymy... Może weźmie pod uwagę to, że troszczę się o jego zdrowie i znajdzie w sobie na tyle siły by odbudować korzeń i zacząć rosnąć :) W końcu młody jest, więc powinien nie mieć z tym problemów :wink:
Patrząc na google zdjęcia F. emoryi to przychylam się, że to może to :) Zdjęcia młodych okazów są bardzo podobne :)
Trzymajcie kciuki za pączki Notocactusa, pączki Mammillarii by się okazały pączkami i oczywiście za Feraka, by się nie dał tak łatwo :D
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trzymam kciuki, ale tak na oko to źle nie wygląda ;:224 a kwiatuchy na pewno pojawią się ;:168
Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie dlatego, że źle nie wygląda to go wziąłem :) Może jest szansa, że rozbuduje korzeń i będzie stabilnie siedział w doniczce :wink: Stracił 4 ciernie z górnej areoli... Na zdjęciu widać, że z jednej wyrastają tylko 3 ciernie a powinno być ich więcej. Te 3 i tak trzymają się na słowo honoru :?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj tam przesadzasz, 2 włosy mu z głowy spadły i dalej atrakcyjny, czuprynka jak ta lala, będzie żył ja Ci to mówię ;:108
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58

Post »

abaddon1986 pisze:
Obrazek
Obrazek

A i jeszcze pytanie - Dobrze mi się wydaje, że ten kaktus to Ferocactus horridus?
raczej F.emoryi
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Ja wierzę w Ciebie Mateusz!
Będzie dobrze! :D
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58

Post »

Ja też myślę że się ukorzeni bez problemu.
Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ferak siedzi w ziemi i czeka na swoje pierwsze podlanie :) Na razie daję zagoić się resztce korzeni, więc odczekam gdzieś do poniedziałku i podleję go już razem ze wszystkimi :)
Poszerzanie kolekcji w wybranym kierunku jak na razie idzie zgodnie z planem :D Dzisiaj w końcu dopadłem upragnione Astrophytum :D :D

Oto ono - Astrophytum ornatum

Obrazek
Obrazek

I tak z okazji braku kwitnienia u mnie, na pocieszenie świeża zbioróweczka :)

Obrazek

Cieszę się, że jeszcze przed końcem sezonu dopadłem Astro :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fajna zbioróweczka ;:138 a astro rewelacyjne, ja też na takie chorowałam i dopadłam je :) tylko cały czas boję się, że go uśmiercę :( bo nie mam z nim doświadczenia.
Twoja kolekcja jak na razie bardzo urozmaicona (lubię takie) pewnie i tak jeszcze nie raz zmienisz zdanie i obierzesz jakiś kierunek ;)
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”