Upiekłam dzisiaj chlebek, ale zdjęcia nie zdążyłam zrobić
Kuchnia Rosiowej
- rosiowa
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2177
- Od: 14 cze 2008, o 15:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wieś pod Łodzią
Re: Kuchnia Rosiowej
U mnie nie było żadnego niepokojącego zapachu
. Okaże się później, czy warto było się niepokoić. Mój wisiał w kuchni, gdzie jest ok 20 stopni.
Upiekłam dzisiaj chlebek, ale zdjęcia nie zdążyłam zrobić
. Żarłoki się dorwały i tyle z tego było....
Upiekłam dzisiaj chlebek, ale zdjęcia nie zdążyłam zrobić
pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
Moje wątki
-
Anaka
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Kuchnia Rosiowej
Mój trzeci dzień wisi w spiżarni i zapachu niemiłego brak
Gosiu, no nie- dlaczego chleba nie sfotografowałaś
Chociaż ostatnią kromeczkę trzeba było uwiecznić 
Gosiu, no nie- dlaczego chleba nie sfotografowałaś
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
- rosiowa
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2177
- Od: 14 cze 2008, o 15:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wieś pod Łodzią
Re: Kuchnia Rosiowej
Aniu, na pewno jeszcze zrobię zdjęcie, bo to dzieciaki się tak zajadały, więc będę piekła go często 
pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
Moje wątki
Re: Kuchnia Rosiowej
rosiowa czytam i patrzę na te Twoje cuda kulinarne
, moje smaczki że tak powiem
Twoje udka z kurczaka nadziewałam też zmiksowaną wątróbką drobiową wymieszaną z utartym jabłkiem, zmiażdżonym czosnkiem (dla Ciebie wersja bez) i resztą czyli surowym żółtkiem, bułką tarą, ziołami, odrobiną soli, pieprzem i ubitym białkiem z jajka, takie cóś jak nadzienie kaczki, ale jabłko do środka, piekłam z "ćwiartkami" jabłka ze skórką na wierzchu,
a jak zostanie farszu to wrzucam do małych foremeczek do ciasta (babeczkowych bo tylko takie mam) i piekę , swietna przekąska na zimno z jakimś sosikiem
Twoje udka z kurczaka nadziewałam też zmiksowaną wątróbką drobiową wymieszaną z utartym jabłkiem, zmiażdżonym czosnkiem (dla Ciebie wersja bez) i resztą czyli surowym żółtkiem, bułką tarą, ziołami, odrobiną soli, pieprzem i ubitym białkiem z jajka, takie cóś jak nadzienie kaczki, ale jabłko do środka, piekłam z "ćwiartkami" jabłka ze skórką na wierzchu,
a jak zostanie farszu to wrzucam do małych foremeczek do ciasta (babeczkowych bo tylko takie mam) i piekę , swietna przekąska na zimno z jakimś sosikiem
-
Anaka
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Kuchnia Rosiowej
Monka. ja piekę takie babeczki z nadzieniem bez okazji faszerowania czegoś. Do wątróbki i bułki dodaję obowiązkowo natkę pietruszki.namoczone w alkoholu rodzynki lub kieliszeczek rumu
Ładnie komponują się jako przystawka z innymi przekąskami i przede wszystkim są pyszne
Ładnie komponują się jako przystawka z innymi przekąskami i przede wszystkim są pyszne
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
Re: Kuchnia Rosiowej
oooo z rodzynkami alkoholowymi nie próbowałam, może być ciekawie, spróbuję kiedyś, może i z kawałkami śliwki wędzonej pasowałoby?
Re: Kuchnia Rosiowej
gogi a chcesz spróbować z rybą na drugie danie? łatwa wykonaniu i wykwintna,
łosoś zapiekany z pieczarkami
- duuuuużo pieczarek (ja zawsze obieram ze skórki) kroisz w cienkie plasterki i podsmażasz na maśle, solisz
- z łososia - dzowonka lub filet - wyjmujesz wszystkie ości, łatwo wychodzą, nałóż na łapki rękawiczki jednorazowe
- łososia kropisz cytryną, odrobinę solisz i pieprzysz, ze 2 godziny niech poleży, ale możesz też od razu robić
- na dno pojemnika żaroodpornego wrzucasz wiórki masła
- układasz nie za ciasno kawałki ryby
- przykrywasz grubą warstwą pieczarek
- na pieczarki warstwa utartego żółtego sera
- na ser wrzucasz wiórki masła
- posypujesz bułką tartą
zapiekasz z pół godziny 180C. Można podlać słodką śmietanką, ja nie bardzo lubię, a ser możesz posypać odrobiną utartej gałki muszkatołowej,
szczerze mówiąc nie wiem z czym się powinno podać my ją jadamy bez żadnych dodatków, ale może macie jakiś pomysł
moznaby chyba jedynie z ryżem albo zapieczonymi gotowanymi i ubitymi ziemniakami 9może wymieszanymi z masłem i słonecznikiem albo kukurydzą z puszki
takie zapieczone ziemniaki to sobie wyobrażam przy pomocy tego taniutkiego urządzonka
gotowane ubite często robiłam jako kulki, pieczone muszę spróbować
Przy okazji - każdy ryż się uda, jeśli suchy wrzucicie do płaskiego dużego garnka z grubym dnem na rozgrzany olej i usmażycie ciągle mieszając. Podczas smażenia ja dodaję zmiażdżony czosnek, kiedyś spróbowałam z siemieniem, pięknie strzela jak się nagrzeje i pachnie. Kiedy ryż lekko zbrązowieje garnek należy odstawić i delikatnie bardzo powoli dolać zimnej przegotowanej wody, wiadomo co się przez chwilę będzie dziać, więc można jakoś pod pokrywką to robić. Wody powinno być z 1cm - 1,5 nad ryżem. Dodać np szafran albo kurkumę (będzie żółty), zioła, posolić. Przykryć pokrywką i już nie gotować. Ma tak sobie stać. Od czasu do czasu należy przemieszać, w razie czego dolać trochę wody gdyby wchłonął i był za twardy
łosoś zapiekany z pieczarkami
- duuuuużo pieczarek (ja zawsze obieram ze skórki) kroisz w cienkie plasterki i podsmażasz na maśle, solisz
- z łososia - dzowonka lub filet - wyjmujesz wszystkie ości, łatwo wychodzą, nałóż na łapki rękawiczki jednorazowe
- łososia kropisz cytryną, odrobinę solisz i pieprzysz, ze 2 godziny niech poleży, ale możesz też od razu robić
- na dno pojemnika żaroodpornego wrzucasz wiórki masła
- układasz nie za ciasno kawałki ryby
- przykrywasz grubą warstwą pieczarek
- na pieczarki warstwa utartego żółtego sera
- na ser wrzucasz wiórki masła
- posypujesz bułką tartą
zapiekasz z pół godziny 180C. Można podlać słodką śmietanką, ja nie bardzo lubię, a ser możesz posypać odrobiną utartej gałki muszkatołowej,
szczerze mówiąc nie wiem z czym się powinno podać my ją jadamy bez żadnych dodatków, ale może macie jakiś pomysł
moznaby chyba jedynie z ryżem albo zapieczonymi gotowanymi i ubitymi ziemniakami 9może wymieszanymi z masłem i słonecznikiem albo kukurydzą z puszki
gotowane ubite często robiłam jako kulki, pieczone muszę spróbować
Przy okazji - każdy ryż się uda, jeśli suchy wrzucicie do płaskiego dużego garnka z grubym dnem na rozgrzany olej i usmażycie ciągle mieszając. Podczas smażenia ja dodaję zmiażdżony czosnek, kiedyś spróbowałam z siemieniem, pięknie strzela jak się nagrzeje i pachnie. Kiedy ryż lekko zbrązowieje garnek należy odstawić i delikatnie bardzo powoli dolać zimnej przegotowanej wody, wiadomo co się przez chwilę będzie dziać, więc można jakoś pod pokrywką to robić. Wody powinno być z 1cm - 1,5 nad ryżem. Dodać np szafran albo kurkumę (będzie żółty), zioła, posolić. Przykryć pokrywką i już nie gotować. Ma tak sobie stać. Od czasu do czasu należy przemieszać, w razie czego dolać trochę wody gdyby wchłonął i był za twardy
Re: Kuchnia Rosiowej
@.monka - przepis badzo ciekawy a do tego nie trzeba spędzić w kuchni połowy dnia - super, wypróbuję też. A w sobotę będę robiła zupę pomidorową, kupiłam wczoraj pomidory w puszce (chyba zrobie też ten makaron
). Mam zamiar zrobić z rosołem i zaprawiona śmietanką - już nie mogę się doczekać 
- rosiowa
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2177
- Od: 14 cze 2008, o 15:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wieś pod Łodzią
Re: Kuchnia Rosiowej
Aniu, piekłam (piekę) według przepisu z wątku Haim, z tym, że zmniejszyłam znacznie ilość soli.
Jutro wracam do zakwasu. Ja się nigdy nie poddaję ;)
Jutro wracam do zakwasu. Ja się nigdy nie poddaję ;)
pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
Moje wątki
Re: Kuchnia Rosiowej
Dziewczyny nie wiem jaki zrobiłam błąd ze schabem, ale wylądował w koszu
Śmierdział niemiłosiernie i nadawał się jedynie do wyrzucenia 
-
Anaka
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Kuchnia Rosiowej
Oj to bardzo szkoda. Jestem ciekawa dlaczego
Mój jutro ze spiżarni idzie do lodówki
Mój jutro ze spiżarni idzie do lodówki
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
Anaka
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Kuchnia Rosiowej
Gosiu, radzę Ci spróbować ten mój ostatni z ziarnami.Jest super 
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki



