gogi a chcesz spróbować z rybą na drugie danie? łatwa wykonaniu i wykwintna,
łosoś zapiekany z pieczarkami
- duuuuużo pieczarek (ja zawsze obieram ze skórki) kroisz w cienkie plasterki i podsmażasz na maśle, solisz
- z łososia - dzowonka lub filet - wyjmujesz wszystkie ości, łatwo wychodzą, nałóż na łapki rękawiczki jednorazowe
- łososia kropisz cytryną, odrobinę solisz i pieprzysz, ze 2 godziny niech poleży, ale możesz też od razu robić
- na dno pojemnika żaroodpornego wrzucasz wiórki masła
- układasz nie za ciasno kawałki ryby
- przykrywasz grubą warstwą pieczarek
- na pieczarki warstwa utartego żółtego sera
- na ser wrzucasz wiórki masła
- posypujesz bułką tartą
zapiekasz z pół godziny 180C. Można podlać słodką śmietanką, ja nie bardzo lubię, a ser możesz posypać odrobiną utartej gałki muszkatołowej,
szczerze mówiąc nie wiem z czym się powinno podać my ją jadamy bez żadnych dodatków, ale może macie jakiś pomysł
moznaby chyba jedynie z ryżem albo zapieczonymi gotowanymi i ubitymi ziemniakami 9może wymieszanymi z masłem i słonecznikiem albo kukurydzą z puszki

takie zapieczone ziemniaki to sobie wyobrażam przy pomocy tego taniutkiego urządzonka
gotowane ubite często robiłam jako kulki, pieczone muszę spróbować
Przy okazji - każdy ryż się uda, jeśli suchy wrzucicie do płaskiego dużego garnka z grubym dnem na rozgrzany olej i usmażycie ciągle mieszając. Podczas smażenia ja dodaję zmiażdżony czosnek, kiedyś spróbowałam z siemieniem, pięknie strzela jak się nagrzeje i pachnie. Kiedy ryż lekko zbrązowieje garnek należy odstawić i delikatnie bardzo powoli dolać zimnej przegotowanej wody, wiadomo co się przez chwilę będzie dziać, więc można jakoś pod pokrywką to robić. Wody powinno być z 1cm - 1,5 nad ryżem. Dodać np szafran albo kurkumę (będzie żółty), zioła, posolić. Przykryć pokrywką i już nie gotować. Ma tak sobie stać. Od czasu do czasu należy przemieszać, w razie czego dolać trochę wody gdyby wchłonął i był za twardy