Ziemniaki- wszystko o uprawie cz.3
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ziemniaki- wszystko o uprawie cz.3
Ta etykieta powinna rozwiać wątpliwości .https://www.target.com.pl/produkty/cabrio-duo-112-ec
- ullak
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Colomba i Red Sonia zjedzone, obydwie dobre, Sonia płynniejsza, a Colomba dała większe bulwy 

- wampir_wawelski
- 200p
- Od: 31 gru 2008, o 14:11
Cześć.
Trochę się załamałem, zacząłem wykopywać ziemniaki późne, wczesne red lady wyszły super, a teraz lipa.
Zobaczcie jak na zdjęciu, ziemniaki gniją, rozpływają się w formie mazi, przy tym smród. Ostatnie tygodnie dolewało i to mocno, walczyłem z nornicami które tam ryły, ale zawsze były te ziemniaki, teraz... z krzaka może 2 sztuki zdrowe. Na pewno nie brakło im niczego ze składników.
Aż roi się od chorób grzybowych, nie wiem, no takie mam miejsce, ani super słoneczne, woda podchodziła norami mysimi. W tym roku planuję podnieść grządki i wstawić siatkę spodem i bokami na gryzonie, mimo to, chciałbym zapytać, czy zrobić coś z ziemią tutaj? przesypać wapnem?

Trochę się załamałem, zacząłem wykopywać ziemniaki późne, wczesne red lady wyszły super, a teraz lipa.
Zobaczcie jak na zdjęciu, ziemniaki gniją, rozpływają się w formie mazi, przy tym smród. Ostatnie tygodnie dolewało i to mocno, walczyłem z nornicami które tam ryły, ale zawsze były te ziemniaki, teraz... z krzaka może 2 sztuki zdrowe. Na pewno nie brakło im niczego ze składników.
Aż roi się od chorób grzybowych, nie wiem, no takie mam miejsce, ani super słoneczne, woda podchodziła norami mysimi. W tym roku planuję podnieść grządki i wstawić siatkę spodem i bokami na gryzonie, mimo to, chciałbym zapytać, czy zrobić coś z ziemią tutaj? przesypać wapnem?

-
- Od: 21 sty 2008, o 17:34
Jak rozłazi się w rękach i mocno śmierdzi to bakterie a nie grzyby.
Myślę że nic innego, oprócz zmiany miejsca, nie pomoże.
Do tego dezynfekcja narzędzi.
Myślę że nic innego, oprócz zmiany miejsca, nie pomoże.
Do tego dezynfekcja narzędzi.
Pozdrawiam,
J
J
- wampir_wawelski
- 200p
- Od: 31 gru 2008, o 14:11
Masz rację, wskazuje wszystko na mokrą zgniliznę. Jak z zarazą na warzywach w tym roku generalnie walkę wygralem, tak tu porażka. Zgodnie z literatura fachowa, nie ma zlotego srodka, no nic taki klimat mamy. Pozdr.
-
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
Witam!
Pomyślałem sobie, że na wiosnę posadzę na działce ze dwa zagonki kartofli, żeby w lecie nie latać do sklepu 2 km....Wobec tego zacząłem przeglądać oferty sadzeniaków. I ku mojemu zdumieniu wszystkie oferowane gatunki są żółtomiąższowe. Czy wszyscy zaczęli uprawiać kartofle na frytki? Ja chcę zwykłe białe kartofle średniowczesne!
Pomyślałem sobie, że na wiosnę posadzę na działce ze dwa zagonki kartofli, żeby w lecie nie latać do sklepu 2 km....Wobec tego zacząłem przeglądać oferty sadzeniaków. I ku mojemu zdumieniu wszystkie oferowane gatunki są żółtomiąższowe. Czy wszyscy zaczęli uprawiać kartofle na frytki? Ja chcę zwykłe białe kartofle średniowczesne!
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Nie bardzo rozumiem, co ma kolor do rzeczy?
Pozdrawiam, Jacek
-
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
Bo te żółte kartofle są na frytki, a po ugotowaniu są słabo "rozsypliwe". Lubię kartofle " puszyste". Z tego powodu nie zachwycają mnie wczesne gatunki, smakują jak mydło.
-
- Od: 21 sty 2008, o 17:34
+/- na wschód od Wisły za jadalne uważa się ziemniaki o białym miąższu (Irys, Irga), żółte to przemysłowe.
Zakładam że jest to związane z tym że kiedyś obowiązywała rejonizacja upraw i nadanym obszarze można było uprawiać tylko odmiany dopuszczone do uprawy właśnie tam. Pewnie na tym obszarze jadalne były białe a żółte skrobiowe bo o frytkach nikt wtedy nie myślał.
Dodatkowo, biały ziemniak powinien być typu kulinarnego B/C-C czyli bardziej mączysty, jak ugotujesz, odparujesz i potrząśniesz garnkiem to się powinny rozpaść.
Sam takich szukam.
Zakładam że jest to związane z tym że kiedyś obowiązywała rejonizacja upraw i nadanym obszarze można było uprawiać tylko odmiany dopuszczone do uprawy właśnie tam. Pewnie na tym obszarze jadalne były białe a żółte skrobiowe bo o frytkach nikt wtedy nie myślał.
Dodatkowo, biały ziemniak powinien być typu kulinarnego B/C-C czyli bardziej mączysty, jak ugotujesz, odparujesz i potrząśniesz garnkiem to się powinny rozpaść.
Sam takich szukam.
Pozdrawiam,
J
J
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Rodzice na wczesne zbiory sadzili irysy , białe ziemniaki . Na rynku nadal dostępne .
Dla mnie kolor nie ma znaczenia .
Dla mnie kolor nie ma znaczenia .