Ścieżka w ogrodzie, w warzywniku - budowa,utrzymanie itp
- magos13
- 500p

- Od: 2 lut 2010, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Tania ścieżka w ogrodzie?
No to mnie zmartwiłeś
, ale nie będę teraz wykopywała tych kamieni. Moje podłoże to mazowiecki piaseczek zapewniający chyba odsączanie
. Większość tych kamoli mam wkopanych na głębokość szpadla a czasem nawet więcej, więc poobserwuję jak u mnie przebiega to falowanie. Część ścieżki już przeżyła jedną zimę i nie zauważyłam żadnych ruchów tektonicznych
, fakt nie przyglądałam się za bardzo pod tym względem.
Pozdrawiam. Gosia
-
wisteria
- 200p

- Od: 30 lip 2011, o 15:05
Ale dużo zależy od podłoża. Ułożyłam kostkę br. pod górkę, na rodzimym piasku i mało się odkształciła chociaż załadowanymi taczkami po niej jeździłam. Z dużymi kamieniami (ze zdjęcia) jest niebezpiecznie ułożyć tak na dziko, bo jak się podniosą przy koszeniu to kosiarka ucierpi.
ja planuję ścieżkę ta takiego kamienia ( ale ponieważ dużo potrzebuję - to płyty rozmieszczę lużno a między wypełnię kamieniem polnym
http://www.lupek-jenkow.pl/
http://www.lupek-jenkow.pl/
duduś
- gosiakmala
- 500p

- Od: 9 sty 2011, o 14:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mi podoba się ścieżka z pociętych w plastry drzew i ułożonych w różnych odstępach w trawie.
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
- kulow
- 50p

- Od: 11 sie 2012, o 17:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Fajne rozwiązanie ale jak klocki sa mokre to nietańcuje sie na nich jak na lodziegosiakmala pisze:Mi podoba się ścieżka z pociętych w plastry drzew i ułożonych w różnych odstępach w trawie.
- gosiakmala
- 500p

- Od: 9 sty 2011, o 14:27
kulow nie zdarzyło się dla mnie jeszcze wpaść w poślizg ;)
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Pozdrawiam Gosia
- kulow
- 50p

No to dobrze a mogłabys zapodać jkieś foto 
Ja też chciałabym zobaczyć zdjęcie- widziałam jako bruk ale w trawie jeszcze nie.
Jakie grube plastry wkładałaś?
Jakie grube plastry wkładałaś?
Pozdrawiam. Ewa
A co sądzicie o drewnianej ściezce z podestów.można je kupić w każdym większym markecie budowlanym http://images49.fotosik.pl/1763/0f36a086c75dffeb.jpg
- kulow
- 50p

Myśle że ścieżka ładniej by wyglądała lekko nieregularnie a z podestów takiego efektu nieuda się uzyskac
Ja planuję zamienić bloki betonowe na żwir, na głębokości ok. 5cm. położę czarną agrowłókninę następnie piasek.
Ścieżka przy skalniaku
Witam,
Chciałam prosić Was o poradę w kwestii wykonania ścieżki przy skalniaku. Nie znam się na takich sprawach i (tak jak z ogrodem, roślinami) - cały czas się uczę.
Przy moim skalniaku brakuje ścieżki - nie chcę aby rosły tam chwasty i od 3 lat co sezon je wyrywam. Mam już dość dlatego w tym sezonie chcę coś z tym zrobić. Nie mam sporych funduszy, więc ścieżka (czy też obrzeże) wykonane z kostki brukowej odpada.

Myślałam o wyłożeniu tej przestrzeni płytami z piaskowca (bo szczerze mówiąc to najbardziej mi się podoba), ale naczytałam się na tym forum, a także na innych stronach o tym, że płyty te nasiąkają wodą i z czasem zielenieją (czego bym nie chciała).
Wydaje mi się, że jednym z tańszych rozwiązań jest wysypanie "ścieżki" z grysu (poza tym - jeśli później najdzie mnie ochota na dołożenie tam jakiś płyt kamiennych to zawsze będę mogła to zrobić).
I tutaj moje pytanie. Czy mogę wysypać grys bezpośrednio na ziemię? (bez używania tłucznia tj. utwardzania ścieżki)?
Widziałam fajną ścieżkę na zdjęciu - ścieżka zrobiona przez "reniulka" http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... a&start=56 Chciałabym zrobić coś podobnego, ale nie wiem jak.
A może ten piaskowiec zaimpregnować i położyć na ziemi a "luki" wysypać grysem...
Proszę o podpowiedź.
Chciałam prosić Was o poradę w kwestii wykonania ścieżki przy skalniaku. Nie znam się na takich sprawach i (tak jak z ogrodem, roślinami) - cały czas się uczę.
Przy moim skalniaku brakuje ścieżki - nie chcę aby rosły tam chwasty i od 3 lat co sezon je wyrywam. Mam już dość dlatego w tym sezonie chcę coś z tym zrobić. Nie mam sporych funduszy, więc ścieżka (czy też obrzeże) wykonane z kostki brukowej odpada.

Myślałam o wyłożeniu tej przestrzeni płytami z piaskowca (bo szczerze mówiąc to najbardziej mi się podoba), ale naczytałam się na tym forum, a także na innych stronach o tym, że płyty te nasiąkają wodą i z czasem zielenieją (czego bym nie chciała).
Wydaje mi się, że jednym z tańszych rozwiązań jest wysypanie "ścieżki" z grysu (poza tym - jeśli później najdzie mnie ochota na dołożenie tam jakiś płyt kamiennych to zawsze będę mogła to zrobić).
I tutaj moje pytanie. Czy mogę wysypać grys bezpośrednio na ziemię? (bez używania tłucznia tj. utwardzania ścieżki)?
Widziałam fajną ścieżkę na zdjęciu - ścieżka zrobiona przez "reniulka" http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... a&start=56 Chciałabym zrobić coś podobnego, ale nie wiem jak.
A może ten piaskowiec zaimpregnować i położyć na ziemi a "luki" wysypać grysem...
Proszę o podpowiedź.
- Galadriela
- 500p

- Od: 22 wrz 2009, o 13:58
Re: Ścieżka przy skalniaku
W handlu są dostępne specjalne impregnaty które zapobiegają nasiąkaniu kamienia wodą i tym samym pojawieniu się mchu i glonów.
Jeżeli ścieżka ma służyć tylko do chodzenia po niej (bez dużych nacisków), to nie trzeba nic pod nią wysypywać, żeby wyłożyć żwir, tylko warstwa żwiru powinna mieć co najmniej 5-8 cm grubości, bo dolna część i tak wbije się trochę w ziemie w czasie użytkowania.
Jeżeli ścieżka ma służyć tylko do chodzenia po niej (bez dużych nacisków), to nie trzeba nic pod nią wysypywać, żeby wyłożyć żwir, tylko warstwa żwiru powinna mieć co najmniej 5-8 cm grubości, bo dolna część i tak wbije się trochę w ziemie w czasie użytkowania.
Pozdrawiam Anna Galadriela
Lilie Galadrieli
Lilie Galadrieli
Re: Ścieżka przy skalniaku
Sprawdzam impregnaty i nadal zastanawiam się co zrobię. Na innym forum otrzymałam sporo porad i różnych pomysłów. Teraz głowa pełna
Muszę się zastanowić.
Ale skłaniam się przez cały czasu ku kamieniom, bo to one najbardziej podobały mi się od samego początku. Dzisiaj jadąc do pracy zauważyłam, że w sąsiedztwie ktoś zaczął sprzedawać takie kamienie więc zainteresuję się tym tematem.
Ale skłaniam się przez cały czasu ku kamieniom, bo to one najbardziej podobały mi się od samego początku. Dzisiaj jadąc do pracy zauważyłam, że w sąsiedztwie ktoś zaczął sprzedawać takie kamienie więc zainteresuję się tym tematem.
- Pacynka
- 500p

- Od: 16 lis 2012, o 19:04
- Kontakt:
Re: żwirowe ścieżki
Pewnie Menie informacja się już nie przyda, ale może komuś innemu ...
Musimy wiedzieć ile m2 mamy ścieżki czy też innej nawierzchni utwardzonej (czyli długość x szer). Mając powierzchnię, mnożymy ją razy grubość żwiru na włókninie, powiedzmy 20cm.
Np. 60m2x0,2m daje nam 12m3. Przyjmijmy, że 1m3 to około 2t żwiru, więc potrzebne nam 24t żwiru.
:]
Musimy wiedzieć ile m2 mamy ścieżki czy też innej nawierzchni utwardzonej (czyli długość x szer). Mając powierzchnię, mnożymy ją razy grubość żwiru na włókninie, powiedzmy 20cm.
Np. 60m2x0,2m daje nam 12m3. Przyjmijmy, że 1m3 to około 2t żwiru, więc potrzebne nam 24t żwiru.
:]