Ścieżka w ogrodzie, w warzywniku - budowa,utrzymanie itp

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
magos13
500p
500p
Od: 2 lut 2010, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Tania ścieżka w ogrodzie?

Post »

No to mnie zmartwiłeś :cry:, ale nie będę teraz wykopywała tych kamieni. Moje podłoże to mazowiecki piaseczek zapewniający chyba odsączanie :roll: . Większość tych kamoli mam wkopanych na głębokość szpadla a czasem nawet więcej, więc poobserwuję jak u mnie przebiega to falowanie. Część ścieżki już przeżyła jedną zimę i nie zauważyłam żadnych ruchów tektonicznych :D , fakt nie przyglądałam się za bardzo pod tym względem.
Pozdrawiam. Gosia
wisteria
200p
200p
Od: 30 lip 2011, o 15:05

Post »

Ale dużo zależy od podłoża. Ułożyłam kostkę br. pod górkę, na rodzimym piasku i mało się odkształciła chociaż załadowanymi taczkami po niej jeździłam. Z dużymi kamieniami (ze zdjęcia) jest niebezpiecznie ułożyć tak na dziko, bo jak się podniosą przy koszeniu to kosiarka ucierpi.
duduś
1000p
1000p
Od: 22 sie 2009, o 09:07

Post »

ja planuję ścieżkę ta takiego kamienia ( ale ponieważ dużo potrzebuję - to płyty rozmieszczę lużno a między wypełnię kamieniem polnym

http://www.lupek-jenkow.pl/
duduś
Awatar użytkownika
gosiakmala
500p
500p
Od: 9 sty 2011, o 14:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mi podoba się ścieżka z pociętych w plastry drzew i ułożonych w różnych odstępach w trawie.
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Awatar użytkownika
kulow
50p
50p
Od: 11 sie 2012, o 17:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

gosiakmala pisze:Mi podoba się ścieżka z pociętych w plastry drzew i ułożonych w różnych odstępach w trawie.
Fajne rozwiązanie ale jak klocki sa mokre to nietańcuje sie na nich jak na lodzie :?:
Awatar użytkownika
gosiakmala
500p
500p
Od: 9 sty 2011, o 14:27

Post »

kulow nie zdarzyło się dla mnie jeszcze wpaść w poślizg ;)
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Awatar użytkownika
kulow
50p
50p

Post »

No to dobrze a mogłabys zapodać jkieś foto :?:
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

Ja też chciałabym zobaczyć zdjęcie- widziałam jako bruk ale w trawie jeszcze nie.
Jakie grube plastry wkładałaś?
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
Werka2684
200p
200p
Od: 1 mar 2012, o 20:52

Post »

A co sądzicie o drewnianej ściezce z podestów.można je kupić w każdym większym markecie budowlanym http://images49.fotosik.pl/1763/0f36a086c75dffeb.jpg
Awatar użytkownika
kulow
50p
50p

Post »

Myśle że ścieżka ładniej by wyglądała lekko nieregularnie a z podestów takiego efektu nieuda się uzyskac
Awatar użytkownika
maxmar123
500p
500p
Od: 9 lis 2012, o 20:06

Post »

Ja planuję zamienić bloki betonowe na żwir, na głębokości ok. 5cm. położę czarną agrowłókninę następnie piasek.
kamyszka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 25 sie 2007, o 22:04

Ścieżka przy skalniaku

Post »

Witam,

Chciałam prosić Was o poradę w kwestii wykonania ścieżki przy skalniaku. Nie znam się na takich sprawach i (tak jak z ogrodem, roślinami) - cały czas się uczę.

Przy moim skalniaku brakuje ścieżki - nie chcę aby rosły tam chwasty i od 3 lat co sezon je wyrywam. Mam już dość dlatego w tym sezonie chcę coś z tym zrobić. Nie mam sporych funduszy, więc ścieżka (czy też obrzeże) wykonane z kostki brukowej odpada.

Obrazek

Myślałam o wyłożeniu tej przestrzeni płytami z piaskowca (bo szczerze mówiąc to najbardziej mi się podoba), ale naczytałam się na tym forum, a także na innych stronach o tym, że płyty te nasiąkają wodą i z czasem zielenieją (czego bym nie chciała).
Wydaje mi się, że jednym z tańszych rozwiązań jest wysypanie "ścieżki" z grysu (poza tym - jeśli później najdzie mnie ochota na dołożenie tam jakiś płyt kamiennych to zawsze będę mogła to zrobić).

I tutaj moje pytanie. Czy mogę wysypać grys bezpośrednio na ziemię? (bez używania tłucznia tj. utwardzania ścieżki)?

Widziałam fajną ścieżkę na zdjęciu - ścieżka zrobiona przez "reniulka" http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... a&start=56 Chciałabym zrobić coś podobnego, ale nie wiem jak.

A może ten piaskowiec zaimpregnować i położyć na ziemi a "luki" wysypać grysem...

Proszę o podpowiedź.
Awatar użytkownika
Galadriela
500p
500p
Od: 22 wrz 2009, o 13:58

Re: Ścieżka przy skalniaku

Post »

W handlu są dostępne specjalne impregnaty które zapobiegają nasiąkaniu kamienia wodą i tym samym pojawieniu się mchu i glonów.
Jeżeli ścieżka ma służyć tylko do chodzenia po niej (bez dużych nacisków), to nie trzeba nic pod nią wysypywać, żeby wyłożyć żwir, tylko warstwa żwiru powinna mieć co najmniej 5-8 cm grubości, bo dolna część i tak wbije się trochę w ziemie w czasie użytkowania.
Pozdrawiam Anna Galadriela
Lilie Galadrieli
kamyszka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 25 sie 2007, o 22:04

Re: Ścieżka przy skalniaku

Post »

Sprawdzam impregnaty i nadal zastanawiam się co zrobię. Na innym forum otrzymałam sporo porad i różnych pomysłów. Teraz głowa pełna :) Muszę się zastanowić.
Ale skłaniam się przez cały czasu ku kamieniom, bo to one najbardziej podobały mi się od samego początku. Dzisiaj jadąc do pracy zauważyłam, że w sąsiedztwie ktoś zaczął sprzedawać takie kamienie więc zainteresuję się tym tematem.
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Kontakt:

Re: żwirowe ścieżki

Post »

Pewnie Menie informacja się już nie przyda, ale może komuś innemu ...
Musimy wiedzieć ile m2 mamy ścieżki czy też innej nawierzchni utwardzonej (czyli długość x szer). Mając powierzchnię, mnożymy ją razy grubość żwiru na włókninie, powiedzmy 20cm.
Np. 60m2x0,2m daje nam 12m3. Przyjmijmy, że 1m3 to około 2t żwiru, więc potrzebne nam 24t żwiru.
:]
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”