W moim ogródeczku ... Halina ;-) 2009r cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

A jakie ma wymagania Szkarłat Trójbarwny, czy to jest bylina :?:
Oj jaki on jest kuszący - prawda Halinko.
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

O szarłatach:

http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1791

A na marginesie dodam, że w ubiegłym roku po raz pierwszy posiałam szarłat zwisły i u mnie miał 1, 5 metra wysokości z czerwonym zwiśnietym kłosem/warkoczem kwiatostanowym do ziemi. Ale nie był to miejscowy rekord, który wynosił ponad 2 metry !!!!
Awatar użytkownika
Aska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2006, o 14:36

Post »

Judyta - te 2 m robią wrażenie!
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Owszem, robią potężne wrażenie!! Ja myślałam, że dochowałam się u siebie nieskromnie powiem rekordowych rozmiarów okazów, ale to co zobaczyłam w innym ogrodzie pobiło mój "rekord" kompletnie. Łodygi (pnia !!) nie dało się objąć jedną dłonią. To cudo rosło na trawniku, nie opielone podsypywane od niechcenia kurzęcym nawozem :roll:
Awatar użytkownika
ZosiaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 kwie 2007, o 14:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Halinko ja szałwie sobie sprawiłam poprzez forum kupiłam u Tomasza Smala bardzo ładna sadzonka i nie droga -wiesz że nie pamiętam ceny ,dostałam też levisie i smagliszkę chyba zapłaciłam jakieś10.zł.czy coś koło tego,no i za przesyłkę,nie mogę sie doczekać wiosny tak jak ty a tu biało, biało , ;:80 słońce świeci a kwiatków nie widać,oby do wiosny
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Kochani, przekonaliście mnie do szarłat trójbarwny :-D

W moim ogrodzie rośnie sobie dziko szkarłat zwisły i wiechowaty.

"Szarłat trójbarwny (A. tricolor). Jego ulistnione pędy mogą służyć w bukieciarstwie jako "zieleń cięta". Liście są wąskie lub szerokie, łukowato wygięte lub fantazyjnie powyginane. Górne liście są bardzo atrakcyjnie wybarwione (fot. 3, 4), a jesienią często zmieniają barwę. Bardzo małe kwiaty wyrastają ukryte w nasadach górnych liści. Za najpiękniejszą uważa się odmianę 'Flaming Fountain', u której na jednej roślinie wyrastają liś­cie: żółte, ciemnoróżowe i zielone. Atrakcyjną odmianę 'Illumination' zdobi różowoczerwona nerwacja liści na ich kremowożółtym tle. Wyjątkowo ładnie prezentuje się także odmiana 'Joseph's Coat', u której czerwona plama sięga połowy długości żółtych liści.

Z grama nasion otrzymuje się 600–1000 roślin. Nasiona wysiewa się w szklarni od połowy marca do połowy kwietnia, do palet-wielodoniczek wypełnionych substratem torfowym. Nasiona szarłatu należy przykryć warstwą podłoża, gdyż światło hamuje ich kiełkowanie. W temperaturze 18–20°C (dla A. hybridus wymagane jest około 24°C) siewki ukazują się po upływie 10–14 dni. Po kolejnych 2, 3 tygodniach szarłaty pikuje się do większych palet-wielodoniczek, a temperaturę obniża do 12–15°C. W pole sadzi się je po ostatnich przymrozkach, w rozstawie 40 x 40 cm.

Szarłaty mają duże wymagania klimatyczne i glebowe. Ich uprawa w surowym klimacie z deszczowym latem lub na ciężkich glebach jest bezcelowa. Te rosnące na glebie o pH 6–6,5 są wyższe, lepiej rozgałęzione, obficiej ulistnione i mają większe liś­cie niż rośliny uprawiane na glebie o pH 4,5–5. Miejsce dla szarłatów powinno być nasłonecznione, ponieważ w cieniu ich pędy wybiegają i opóźnia się kwitnienie. Szarłat trójbarwny, jako gatunek najbardziej ciepłolubny, potrzebuje miejsca osłoniętego od wiatru.
W nawożeniu roślin warto uwzględnić saletrę wapniową, zapewniającą sztywność pędów. Unikać należy natomiast amonowych form azotu, powodujących wiotczenie pędów. Dla odmian o wysokości powyżej 100 cm wskazane jest jedno piętro siatki wspierającej.

Szarłaty przeznaczone do świeżych kompozycji zbiera się, kiedy 1/2–3/4 kwiatów jest rozwinięte, a do suchych bukietów — po wysypie nasion. Kwiaty w tym drugim przypadku zebrane wcześniej skręcają się podczas suszenia. Rośliny wyrywa się i wstawia do wody, a po kilku godzinach odcina się korzenie (po usunięciu z pędów liści). Tak przygotowane szarłaty można przechowywać w chłodni, w wodzie, przez kilka dni. W czystej wodzie lub z dodatkiem sacharozy trwałość ściętych szarłatów wynosi 5–7 dni. Przed suszeniem trzeba usunąć liście z pędów kwia­tostanowych, a następnie powiązać je w zwarte pęczki i suszyć zwieszone wiechami w dół, w pomieszczeniu, gdzie możliwa jest szybka wymiana powietrza. Mocno powiązane pęczki zapobiegają skręcaniu się kwiatostanów, a szybkie suszenie zapewnia zachowanie intensywnej barwy."

Judyto, dziękuję za link :-)
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halinko to teraz spróbuje Cię zarazić szarłatem zwisłym Amaranthus caudatus.
Zobaczysz, że też zachorujesz i na ten gatunek :;230 :;230 :;230 ;:214
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rącznik, Kleszczownica- Ricinus

" Rącznik należy do wilczomleczowatych i jest bardzo charakterystyczną, szybko rosnącą rośliną, w naszym klimacie traktowaną jako jednoroczna. Jej naturalne siedliska znajdują się w Afryce, Indiach. Nazwa pochodzi od słowa Ricinus, oznaczającego owczy kleszcz, ze względu na nasiona rącznika przypominającego kleszcza. W stanie dzikim rącznik może osiągnąć, nawet 8 metrów, w naszym klimacie osiągają około 2 metrów. Charakteryzuje się bardzo dużymi, dłoniastymi liśćmi o średnicy około 25 cm. Kwiaty ma bardzo drobne, zebrane w kłosowate kwiatostany, które nie mają walorów dekoracyjnych. Wielką wartość dekoracyjną dają rącznikom, liście oraz owoce. Obecnie w sprzedaży można nabyć wiele odmian różniących się zarówno wzrostem, jak również barwą. Odmiana Cameron posiada ciemnozielone liście oraz intensywnie czerwone pąki kwiatowe oraz torebki nasienne. Odmiana Gibsonii charakteryzuje się ciemnofioletowymi, błyszczącymi liście a Zanzibarensis jest charakterystyczna ze względu na pokrycie liści białymi żyłkami.

Rącznik wymaga stanowiska słonecznego, wilgotnej, żyznej i zasobnej w składniki pokarmowe gleby. Wymaga podlewania i dokarmiania, wówczas osiąga znaczące rozmiary. Nasiona najlepiej wysiewać w marcu i kwietniu, wówczas szybciej uzyskamy spore rośliny. Najlepiej wysiewać od razu pojedynczo do doniczek, uprzednio mocząc nasiona. Trzymamy w miejscu ciepłym i podlewamy w miarę potrzeby, nie za dużo, bo mogą zgnić. Są bardzo wrażliwe na mrozy, więc, należy na miejsce stałe wysadzać w momencie całkowitej pewności, że już nie będzie przymrozków. Wysadzamy na stanowiska ciepłe i osłonięte przed wiatrem. W bardziej otwartych przestrzeniach wymagają palikowania.

Rącznik poprzez swoje duże rozmiary nadaje się do osłaniania nieestetycznych budynków, ogrodzeń. Nadaje się jako soliter lub w grupach na trawnik.
Okres kwitnienia: od lipca do jesieni.

Roślina jednoroczna.

Uwaga !!! Rącznik nazywany jest anty-kretem lub odstraszaczem kretów, ponieważ ma działanie odstraszające krety.

Roślina trująca !!!
"
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Judytko, szarłat zwisły i wiechowaty sam przywędrował na moją działkę i się rozsiewa. Najpierw traktowałam go jak chwast, a potem się nim zachwyciłam :-)
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Kontakt:

Post »

Halinko poczytałam... najładniejszy jest Szarłat Trójbarwny .
Te inne odmiany widziałam już wcześniej, ale nie miałam pojęcia że to właśnie jest Szarłat.
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 12:19

Post »

Witam, przyszłam się przywitać i widzę, ze tu trwa gorąca dyskusja o szarłtach, rączikach i szałwiach :)
Mi się z zeszłym sezonie z rącznikem nie udało , dorósł do jakichś 50 cm i dalej nic, wegetował tak
Ogródek EdytyB

zapraszam
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Także podczytuję tą dyskusję...zwłaszcza o szkarłatach, jest już zapisany do listy poszukiwań. Choć z drugiej strony się boję bo tak jak napisała Edyta...mnie coś z nasionek nie wychodzi. Ale będę próbować. :wink: :wink:
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Edytko, Zeniu i Zyto ślicznie dziękuje za wizytę w moim ogrodzie :-D

A teraz następne moje "chciejstwo" :-)

Mięta cytrynowa (foto z internretu)

Obrazek
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49

Post »

Halinko ciekawa jestem, czy ta mięta po zaparzeniu ma smak cytrynowy ?

Myślę że pewnie tak, skoro ma taką nazwę ;:109
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2008, o 14:57

Post »

Uwielbiam popijać miętkę wieczorkiem,
Ponoć regeneruje wymęczoną wątróbkę ale nie dlatego
ją piję , po prostu lubię jej smak, może cytrynowa też jest smaczna :lol: :lol: :lol:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”