Zaliczyłem wątek , jeśli czujesz aby sie ukierunkować na jakąs drogę to ja jestem jak najbardziej "za" tym bardziej przy ograniczonych możliwościach lokalowych dla kaktusów. Co do wysiewu astro to one chyba zbyt organicznego podłoża nie lubiąTomekTe pisze:Ano z jednej strony dobre. Ale z drugiej to będzie już widoczny sygnał o wyczerpującej się przepustowości mojego balkonu...
Będę musiał zmienić klucz doboru zakupów z "to chcę, tamto i to a i jeszcze to" na coś bardziej sprecyzowanego. Na razie obserwuję ukierunkowanie na turbiniaki, mamilarki, rebucjowate, echinocereusy i A.asterias więc może podążę którąś z tych dróg
Kaktusy na Ursynowie - TomekTe
- ejacek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kaktusy na Ursynowie - TomekTe
-
- 100p
- Od: 23 lip 2014, o 23:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
No jak na wysiew po kilkunastu latach, to jakbym wysiewał pierwszy raz ;-)
Po dyskusji z Henrykiem powstrzymałem się od pikowania, które byłoby jednak przedwczesne (wczoraj dopiero rozszczelniłem pojemnik z wysiewami). Póki co nieco uporządkowałem poligon doświadczalny - lekko wyprostowałem siewki kierując niektóre korzonkami w stronę podłoża, pozbyłem się też łusek nasion. Niebawem będę profilaktycznie opryskiwał Previcurem.
No i pozostaje podglądanie postępów wzrostu tych moich maluchów
Jacku o kierunkowaniu kolekcji myślę już jakiś czas, ale ciężko mi to przychodzi ;-) Chociaż tyle, że się nie rzucam na gymnole
Po dyskusji z Henrykiem powstrzymałem się od pikowania, które byłoby jednak przedwczesne (wczoraj dopiero rozszczelniłem pojemnik z wysiewami). Póki co nieco uporządkowałem poligon doświadczalny - lekko wyprostowałem siewki kierując niektóre korzonkami w stronę podłoża, pozbyłem się też łusek nasion. Niebawem będę profilaktycznie opryskiwał Previcurem.
No i pozostaje podglądanie postępów wzrostu tych moich maluchów
Jacku o kierunkowaniu kolekcji myślę już jakiś czas, ale ciężko mi to przychodzi ;-) Chociaż tyle, że się nie rzucam na gymnole
- DAK
- Od: 16 lip 2008, o 19:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Każdy wybiera to, co mu w sercu gra. Ja gymnole bardzo sobie cenię. Niektóre kwitną tylko wiosną lub tylko latem, ale są i całosezonowe. Rebucjowate są wspaniałe, bo najwcześniejsze, gdy inne dopiero się budzą, a potem od środka lata notki i echinopsisy. W międzyczasie jeszcze trochę chamaków, jakieś astro, a mammillarie są wiosenne, letnie i jesienno-zimowe.
To moje wybory na skromne powierzchnie.
To moje wybory na skromne powierzchnie.
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
I dlatego nie ma co rygorystycznie trzymać się jednych
- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
U mnie też taki misz -masz jak u Danusi ,jestem z tego zadowolona
- maryjan13
- Od: 27 cze 2010, o 22:57
Ja też mam po kilka sztuk z kilku rodzai i praktycznie kwiaty mam prawie przez cały sezon.
- honorka22
- Od: 3 maja 2013, o 16:36
Wysiewy wyglądają bardzo obiecująco .
- DAK
- Od: 16 lip 2008, o 19:45
Tomek już drugą szklarenkę dopełnia i się leni - nie chwali się co tam ma.
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
A właśnie - racja, zupełnie o nim zapomnieliśmy a on widocznie zapomniał że ma wątek.
Tomku - pokazuj i pisz co u Ciebie!
Tomku - pokazuj i pisz co u Ciebie!
- nyskadu
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Misz, masz jest najlepszy . No i widzę, że tu prawdziwe rolnictwo się wkradło tylko wypatrywać nadwyżek na all
- gracesz
- 500p
- Od: 28 sie 2013, o 14:11
Tomku piękne kwiaty pokazałeś na początek sezonu
a teraz rozumiem skręcasz tą drugą szklarenkę i instrukcję pogubiłeś
a teraz rozumiem skręcasz tą drugą szklarenkę i instrukcję pogubiłeś
-
- 100p
- Od: 23 lip 2014, o 23:20
- Kontakt:
No faktycznie, nie odzywałem się dłuższą chwilę...
Ale to nie znaczy, że próżnuję ;-)
Po wycieczce do Czech ogarniałem nowe nabytki (głównie turbiniaki, astro, rebucjowate i gymnole na dolną półkę w szklarence). Potem jeszcze zamówienia z Southfield Nurseries (ogórki - chamaki hybr.), od Kiesslinga (chamaki/echinopsisy hybr.), Wessnera (echinopsisy hybr,.) i parę drobniejszych. W każdym razie dalszym zakupom już teraz mówię STOP ;-)
Obie szklarenki już są wypełnione, z małym luzem:
Zrobiłem sobie też "audyt" dostępnej powierzchni na południowych parapetach w moim pokoju w pracy i wychodzi, że upchnę jeszcze 3,5 tacy Więc niby dramatu nie ma, ale pamiętam o wzroście roślin i tych moich astro-wysiewach.
Kiedyś z lekkim pobłażaniem patrzyłem na Gymnocalycium, teraz jednak biorąc pod uwagę dostępne u mnie warunki przekonałem się do nich - mam mały zagonik na dolnych półkach. Na dole też znalazły się hybrydy echinopsisowe - mam nadzieję, że będzie im to odpowiadało...
A teraz parę fotek
Ale to nie znaczy, że próżnuję ;-)
Po wycieczce do Czech ogarniałem nowe nabytki (głównie turbiniaki, astro, rebucjowate i gymnole na dolną półkę w szklarence). Potem jeszcze zamówienia z Southfield Nurseries (ogórki - chamaki hybr.), od Kiesslinga (chamaki/echinopsisy hybr.), Wessnera (echinopsisy hybr,.) i parę drobniejszych. W każdym razie dalszym zakupom już teraz mówię STOP ;-)
Obie szklarenki już są wypełnione, z małym luzem:
Zrobiłem sobie też "audyt" dostępnej powierzchni na południowych parapetach w moim pokoju w pracy i wychodzi, że upchnę jeszcze 3,5 tacy Więc niby dramatu nie ma, ale pamiętam o wzroście roślin i tych moich astro-wysiewach.
Kiedyś z lekkim pobłażaniem patrzyłem na Gymnocalycium, teraz jednak biorąc pod uwagę dostępne u mnie warunki przekonałem się do nich - mam mały zagonik na dolnych półkach. Na dole też znalazły się hybrydy echinopsisowe - mam nadzieję, że będzie im to odpowiadało...
A teraz parę fotek