Truskawkowa działka cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Truskawkowa działka cz.2

Post »

Fotki motylków szczególnie mnie urzekły?

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zdjęcia Natalko prześliczne bez wyjątku, czy to kwiatów, owadów czy ptaków :D
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2017, o 01:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Natalio masz talent do robienia fotek, ale to już wiem od dawna ;:196 Być może podszkolę się trochę w ich robieniu. Kilka dni temu kupiłem nowy aparat.
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Natalciu,wróbli to Ci zazdroszczę ,bo uważam ,że ich głośne ćwierkanie jest najpiękniejsze ,ale coś sie na mnie obraziły ,kiedyś w dużych ilościach ćwierkały ,ależ było wesoło,ale jak podbiliśmy dach wyniosły się i mam w karmniku sikorki ,czasem nawet dzięcioł przyleci i inne kolorowe ,ale wróbli nie ma ,pozdrawiam ;:168
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Dzisiaj głosno skrzeczały jedna przed drugą sójki i sroki tylko od czasu do czasu przeleciała sikorka .Przydałoby sie parę gołębi ,zeby wyzbierały z ziemi słonecznik i pszenicę inaczej zarośnie mi wszystko tymi siewkami ;:222
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
ed04
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 mar 2017, o 14:48

Post »

Super zdjęcia ptaszorów. Najważniejsze że wiosna coraz bliżej.
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

Natalko jestem fanką Twoich zdjęć, jest w nich coś wyjątkowego, co mi się bardzo podoba.

Moje ptaszki dokarmiane na działce chyba też poczuły wiosnę, bo znacznie zmniejszyły wyjadanie karmy. Zastanawiam się tylko nad tym, czy nie przyjdzie mi w tym roku zorganizować jakichś żniw, bo ziarna pszenicy znajduję po całym ogrodzie :lol:

Pozdrawiam serdecznie i wiosennie ;:168
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Beatko witaj w klubie zbieraczy pszenicy :;230 u mnie to samo. Jedyna nadzieja, bo pokazały sie gołębie może one pomogą mi się pozbyć pszenicy. Fotki rzeczywiście cudne szczególnie te kotki na tle błękitu nieba . ;:333
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Nie tylko storczyki i grudniki Ci pięknie pozują ;:138 . Cudnie te ptaszyny w obiektywie uchwyciłaś ;:215 . Jestem jak zwykle pod wrażeniem, szczegółów i kolorów ;:215 . Jeszcze trochę a będziemy podziwiać pierwsze kwitnące . Pozdrawiam :wit .
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Natalko, fotki ptasząt ;:138 ;:138
U nas głównie sikorki przylatują na stołówkę, wróbelków prawie się nie widzi, :( jedynie mazurki od czasu do czasu się pokazują. Podejrzewam, że to wina dużej ilości dwóch gatunków ptactwa obecnego w najbliższej okolicy, tj. srok i jastrzębi. ;:oj To one najprawdopodobniej przerzedzają populację małych ptaszków. ;:108
Wiosna coraz bliżej, choć dzisiaj u mnie pogoda znacznie się pogorszyła. ;:222 Przyszło znaczne ochłodzenie z dość silnym wiatrem i niedoborem słoneczka. :oops: No ale czego wymagać od zimowego miesiąca... W końcu i tak nie jest źle. ;:303
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
maskotka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 lut 2019, o 16:38

Post »

Dzień dobry Natalko :wit
Miło mi poznać :)
Jestem tu nowa i zauważyłam że w 2018 roku wysiewałaś truskawki.
Chciałam zapytać po jakim czasie zauważyłaś kiełkowanie pierwszych nasion oraz czy masz doświadczenie w wysiewie poziomek?
Dziękuję za wiadomość i pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Loki bardzo mi miło że zdjęcia się podobają ;:168
Wiolu dziękuję ;:196
Józku dziękuję i życzę powodzenia w nauce ;:333
Marto dziękuję ;:196 wróble mogły gniazdować gdzieś w dziurze pod dachem, albo mieć tam schronienia - pewnie dlatego się wyniosły ;:185 Dzisiaj miałam tego "wesołego ćwierkania" całe mnóstwo, dzień zimniejszy to przyleciało całe stado, tak z 15 sztuk. Tłoczno się zrobiło - nazywam takie zjawisko "nalotami szarańczy" :;230
Jadziu gdyby na balkonie była ziemia też mogłabym wiosną zakładać plantację :;230
Ed dziękuję ;:168
Beatko dziękuję ;:196 W ostatnie cieplejsze dni u mnie też mniej jadły, ale dzisiaj chłodniej, to ruch od razu większy ;:108
Jadziu dziękuję ;:196 dokarmiamy w zimie, a w sezonie będziemy zbierać pszenicę na kolejne dokarmianie :;230
Ewelinko dziękuję ;:196 już niedawno szukałam kwitnących i nawet coś znalazłam ;:oj ale do bajecznych wiosennych kolorów faktycznie trzeba nam jeszcze poczekać ;:131
Lucynko dziękuję ;:196 na działce też widuję bardzo mało wróbli, one zdecydowanie wolą miasta ;:108 U mnie też było dzisiaj tak paskudnie, ale czego się spodziewać po lutym...?
Maskotko witam na forum i w moim wątku ;:168 Truskawek nigdy nie siałam, jedynie sadziłam - oddzieliłam trochę młodych sadzonek od tych co się rozlazły po całej działce i przesadziłam. Sadziłam jesienią 2017, wiosną już owocowały, ale słabo, co jednak jest normalne. Poziomki starszych odmian potrafią się wysiewać, nowych już nie. Sama tego nie obserwowałam, ale wiem od sąsiadki, potrafią się jej w ten sposób same odnawiać. Z drugiej strony mają też rozłogi i bywają ekspansywne ;:131

Jeszcze trochę wspomnień :) Dzisiaj koniec maja 2017r - irysy na tle rogownicy spotkałam po drodze, na porzuconej działce. Kiedy przekwitły zabrałam je na Truskawkową, nawet już zakwitły. Tego gościa z 3 zdjęcia wielu nie lubi, a ja mam sentyment z dzieciństwa do ślimaków, szczególnie do winniczków. Nie potrafię ich zabić, jak znajdę, to wynoszę poza działkę. Hosty mimo wsadzenia w dość przypadkowym miejscu dają sobie radę, szczególnie ta z jaśniejszym brzegiem pięknie się rozrosła. Na końcu kilka obrazków z łąki za działkami, natura tworzy najpiękniejsze ogrody:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Mi osobiście ślimaki nie przeszkadzają. Pod warunkiem, że nie mieszkają na mojej działce ;:224
Hosty są dość tolerancyjne. W zasadzie mogą rosnąć wszędzie. Na nasze szczęście oczywiście. Mam je na różnych stanowiskach i dają radę nawet w donicy.
Na tych zdjęciach z łąki te różowe kwiatki to firletka poszarpana. Pamiętam ją z wakacji u Babci. Prześliczny, delikatny kwiatek. Chciałabym ją "zaprosić" na swoją działkę. Piękny portret jej zrobiłaś ;:138
maskotka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 lut 2019, o 16:38

Post »

Piękne zdjęcia :)
U nas ślimaki raczej nie należą do najkorzystniejszych "drapieżników" :D ze względu na ilość sałaty (i nie tylko) jaką wmłóciły w poprzednim sezonie :/
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Jaki dorodny ślimak! ;:138 Do host się nie dobrał??? :lol:

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków