U mnie właśnie identycznie- najbardziej ucierpiały stare bukszpany i strasznie mi żal, bo były już takie piękne i wysokie na 1,5m. Miały blisko 20 latAkhia pisze:Monika, bardzo współczuję straty bukszpanów - sama przechodziłam to samo w zeszłym roku. Też za późno zorientowaliśmy się, że coś jest nie tak i wszystkie duże bukszpany trzeba było usunąć. O dziwo niewysokie jeszcze obwódki w większości przetrwały i o nie dalej walczymy. Widok krzewów oblepionych gąsienicami jak liśćmi - nie do zapomnienia. Wykopywanie resztek dużych krzewów, które zostały pożarte w kilka dni - ogromnie smutne. Też mnie to przybiło. Dobrze chociaż, że póki co szkodnik ogranicza się tylko do bukszpanów.Alania pisze: Pierwsze objawy to pajęczynki na gałązkach i zielone gąsienice, których jest po prostu miliony - ten etap przegapiliśmy, bo gąsienice mają identyczny kolor jak liście i sa mało widoczne. Jak opryskaliśmy, to bukszpany zaczęły zamierać mimo oprysku, bo były już całe wyssane z soków przez gąsienice. To jednak dzieje się bardzo szybko, bo to są naprawdę ogromne ilości gąsienic i działają w tempie szarańczy.
Ale żeby nie było tak smutno, to twoje irysy jak co roku zachwycającePrzychodzę tu od czasu do czasu, żeby sobie na nie popatrzeć
Ogród z angielską nutą cz.12
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród z angielską nutą cz.12
- Alania

Dzisiaj uzupełnię troszkę zaległych fotek z ogrodu. Miałam teraz bardzo dużo pracy
, bo po ulewach trwających kilka tygodni chwasty tak narosły, że miałam wrażenie, że jestem na dzikiej łące, a nie w ogrodzie. Masakra jakaś, spójrzcie

Trochę powyrywaliśmy tych wielkich chwastów i już zrobiło się lepiej, ale i tak pielenia tych mniejszych jest strasznie dużo.

Sarenki od początku sezonu buszują w ogrodzie i muszę się Wam pochwalić, że przyprowadziły ostatnio potomstwo - cóż za przepiękny widok w ogrodzie
Niestety nie zdążyłam uchwycić maleństwa, a zdjęcie, które zrobiłam jest niewyraźne.
Poniżej zdjęcia z wiosny - tutaj chyba cieżarna sarenka. Mam oczywiście mnóstwo strat w postaci zjedzonych bylin i pąków róż (na bieżąco dają radę podjadać co tylko podrośnie), ale widok tych pięknych zwierząt rekompensuje jakoś straty

Aktualne foto z wizyty z maleństwem:

Tutaj, pod białą figurką widać małe sarniątko, ale zdjęcie mało wyraźne. Widać za to jaka maleńka:

Kaliny w tym roku narosły tak pięknie, że gałęzie aż uginały się od ciężaru kul

Czosnki przetrwały tylko w jednym miejscu w ogrodzie - tutaj nie dotarły jeszcze gryzonie

Trochę powyrywaliśmy tych wielkich chwastów i już zrobiło się lepiej, ale i tak pielenia tych mniejszych jest strasznie dużo.

Sarenki od początku sezonu buszują w ogrodzie i muszę się Wam pochwalić, że przyprowadziły ostatnio potomstwo - cóż za przepiękny widok w ogrodzie
Poniżej zdjęcia z wiosny - tutaj chyba cieżarna sarenka. Mam oczywiście mnóstwo strat w postaci zjedzonych bylin i pąków róż (na bieżąco dają radę podjadać co tylko podrośnie), ale widok tych pięknych zwierząt rekompensuje jakoś straty

Aktualne foto z wizyty z maleństwem:

Tutaj, pod białą figurką widać małe sarniątko, ale zdjęcie mało wyraźne. Widać za to jaka maleńka:

Kaliny w tym roku narosły tak pięknie, że gałęzie aż uginały się od ciężaru kul

Czosnki przetrwały tylko w jednym miejscu w ogrodzie - tutaj nie dotarły jeszcze gryzonie

- Alania

Zachwyciły mnie w tym roku orliki
Pięknie wyrosły z powodu dobrego podlewania w czasie deszczu:

- Alania

Niższe i średnie irysy zakończyły kwitnienie przepięknym, bujnym kwieciem Donegal

Teraz nadszedł czas na wysokie irysy

Teraz nadszedł czas na wysokie irysy

- Alania

Dance Recital

Elizabeth Poldark

La Scala

Acoma

You're Silence My Secret

Daring Deception

Venetian Glass

Florentine Silk

Fred & Ginger

Re la Blanche

Hollywood Night's

Royal Sterling

Nie pamiętam nazwy

Spring Shower

Allys

Suspicion

nn

Princess in Dance

Larimar

Sea Power

Elizabeth Poldark

La Scala

Acoma

You're Silence My Secret

Daring Deception

Venetian Glass

Florentine Silk

Fred & Ginger

Re la Blanche

Hollywood Night's

Royal Sterling

Nie pamiętam nazwy

Spring Shower

Allys

Suspicion

nn

Princess in Dance

Larimar

Sea Power

- maniolek

- Od: 21 gru 2016, o 17:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moniko pięknie wszystko kwitnie. Widzę nawet, że gości masz stałych do podjadania
szkoda, że nie jedzą samych chwastów hihi. Irysy śliczne, piękne ujęcia, tak samo orliki
Oby tak dalej, a chwastami się nie przejmuj, u mnie to samo hehe.
- Alania

Otóż to... Szkoda, że nie jedzą chwastów - byłoby idealniemaniolek pisze:Moniko pięknie wszystko kwitnie. Widzę nawet, że gości masz stałych do podjadaniaszkoda, że nie jedzą samych chwastów hihi. Irysy śliczne, piękne ujęcia, tak samo orliki
Oby tak dalej, a chwastami się nie przejmuj, u mnie to samo hehe.
Aniu, a jak się maja Twoje irysy?AnaAn pisze:PrzepięknePozdrawiam serdecznie
Monia, całkiem dobrze
Jestem szczęśliwa, że te nowe odmiany trafiły do mojego ogrodu, dzięki Tobie zresztą. Znowu zamówiłam kilka sztuk

Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Ogród 100 róż cz. IV
- pela11

- Od: 24 sty 2015, o 00:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moniczko , nic nie będę pisała ,tylko sobie jeszcze i jeszcze i jeszcze raz popatrzę . 
- duju

- Od: 13 paź 2008, o 12:31
Również patrzę i oczy moje się cieszą na widok irysów. Piękne

Pozdrawiam - Justyna
Moniko, ja Twój ogród moge oglądać nawet z chwastami. Cudny jest i prześlicznie go pokazujesz.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- ewelkacha88

- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Witaj Moniko
. Genialne masz te swoje iryski
. Falbanki są obłędne
. Czekam na pokaz róż i całej reszty i mam nadzieję, że znajdziesz czas żeby się pochwalić co w trawie piszczy. Pozdrawiam
.
- cyma2704

- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moniko jeszcze orlikowe widoki popodziwiałam. Niebieskie w słońcu cudne.
Białe irysy przed domem urocze, no i Hollywood Night's wspaniały.
Kocham takie ciemne kwiaty.
Łączę się w bólu z powodu bukszpanów.
U siebie wykopałam wszystkie i też zamieniłam na cisy, mam nadzieję, że jakaś plaga ich nie dopadnie.
Pozdrawiam
Białe irysy przed domem urocze, no i Hollywood Night's wspaniały.
Łączę się w bólu z powodu bukszpanów.
Pozdrawiam
- Alania

Aniu, ja co roku zamawiam, bo mam do nich niesamowitą słabośćAnaAn pisze:Monia, całkiem dobrzeJestem szczęśliwa, że te nowe odmiany trafiły do mojego ogrodu, dzięki Tobie zresztą. Znowu zamówiłam kilka sztuk
![]()
W tym roku też jakieś nowe wpadną do ogrodu
- Alania

Patrz, Eluniu, patrz, choć zostało już wspomnienie po irysach. Przekwitły piwonie... Nadszedł czas na róże i liliowce - to też ogrodowe cudapela11 pisze:Moniczko , nic nie będę pisała ,tylko sobie jeszcze i jeszcze i jeszcze raz popatrzę .