Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.7

Post »

Izuniu, dziękuję za odwiedziny i miłe słowa ;:196
Twoje rośliny coraz bujniejsze, wszystko pięknie kwitnie! Śliczne masz liliowce :)
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p
Od: 27 kwie 2012, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Iza! Chodziło mi o tę lilię na pierwszym zdjęciu. Jej kwiaty na zdjęciu maja taki lekko zielonkawy odcień. Podobny do Mont Blanc. Na drugim zdjęciu jest biał trąbkowa. Mam taką samą i też mam taki sam dylemat. Jesienią posadziłam białą Regale Album i Trumphatora i nie wiem co zakwitło. Miałm powsadzane takie identyfikatory ale zbyt płytko jak sie okazało. Ziemia zamarzła a one "powyskakiwały". Potem już nie wiedziałam gdzie je wetknąć. Typowe błędy początkującego ogrodnika.
To mój pierwszy rok liliowej przygody więc wciąż oglądam, podglądam i zadaję głupie pytania :)
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oj ,nie wiem co bardziej chwalić,bo i róze piekne i lilie piekne ;:215 :D
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Róże ładne, a 'Schneewitchen' naładniejsza 8-)
A jak tam męczennica? Zawiązuje nowe pąki? Bo moja ku wielkiej radości zawiązuje kolejne! Czyli się odblokowała i teraz będzie bujnie kwitnąć tak jak powinna ;:108
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Moja Jubilee Celebration też wygląda lepiej niż w zeszłym roku :D Angielki potrzebują czasu, żeby właściwie się zaprezentować. Jednak upał okropnie źle wpływa na kwiaty-robią się miękkie już po jednym takim dniu i opadają :(
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Iza , piękne masz róże , ja jednak powzdycham do lilijek ;:oj na swoją rabatę liliową patrzeć nie mogę bo zaraz wyć mi się chce :roll: połowę cebul wpierniczyły nornice , rabata zarosła floksami ale te braki mnie dobijają :( Wyobraź sobie , że zakwitnie mi jeden z liliowców kupiony na wiosennych targach , nazwy nie mam ale i tak kolorystycznie pamiętam co brałam więc zobaczymy co się wykluje .
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Witam miłych Gości! :wit
Ostatnie tygodnie to istny sen wariata - remont, przyjazd mojej Mamy, oczekiwanie na wyniki matury i przyjęć na uczelnie, urlop szefostwa. Nawet jak mam chwilę na FO to brak dostępu do kompa :evil: i tak leci dzień za dniem. Jakby w przyśpieszonym tempie...
Muszę się pochwalić, że dzisiaj zjadłam pierwszego pomidorka ze "skrzyniowego warzywnika" :tan Pycha...!

Monia wielkie dzięki, że znalazłaś chwilkę by tu zajrzeć. Bardzo się cieszę z Twego powrotu na FO. Chyba zmieniłaś nr telefonu...Próbowałam się z Tobą skontaktować jakiś czas temu.
Aniu zacznę od końca - nie ma głupich pytań. Bywają tylko głupie odpowiedzi. Z tego co widziałam i czytałam w Twoim wątku nie jesteś wcale laikiem. Masz piękne lilie i własnego fotografa ;:138 Identyfikatory to długa historia. Każdy może coś powiedzieć na ten temat. Często zdarzają się pomyłki odmianowe. I muszę przyznać, że mnie to wkurza coraz bardziej.
Aniu-anabuko1 dziękuję za pochwały. Wstyd się przyznać, ale pewnie każdy ogrodnik pragnie pochwał dla swych kwiatów.
Jacku miło mi, że podzielasz mój zachwyt Schneewittchen. Zakochałam się w tej róży od pierwszego wejrzenia. To jeszcze spadek po poprzednim właścicielu działki. Niestety męczennica nie zawiązuje kolejnych pąków :cry: Sama nie wiem co z nią zrobić. Byłam w Twym wątku sprzedażowym i znalazłam dla siebie kilka ciekawostek ;:108 Odezwę się w tygodniu na pw.
Ewo upały najgorzej znosi u mnie Pink Peace . Angielki są super. I chyba jeszcze jakieś posadzę. Teraz troszkę popadało i ochłodziło się, więc mogą rośliny odetchnąć. Ja również, bo nie muszę biegać z konewką i wężem codziennie.
Elu współczuję strat. U mnie też bywają nornice :evil: Wkurzają mnie te ryjce. Wiosną kupiłaś i już zakwitnie?! To musiała być niezła sadzonka. Ciekawa jestem czy zgodna odmiana. Mi jeszcze nigdy nie udało się kupić na targach tego co chciałam. Czy niedziela by Ci pasowała na odwiedziny? Czy wolisz inny dzień?

Ten rok obfituje w roślinne niespodzianki. Po raz pierwszy zakwitła jukka, która została po poprzedniku. Na kwiaty czekałam 6 lat. Już myślałam żeby ją wywalić. Kilka sadzonek zmarnowałam przez te lata próbując je przesadzić w inne miejsce.

Obrazek

Coraz więcej liliowców kwitnie:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Ładnie przezimowała budleja i zaczyna kwitnąć. Za kilka dni spodziewam się odwiedzin motyli :wink:
Obrazek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam taki jasnoróżowy z żółtym środkiem-nie wiesz, co to?
Mam nadzieję, że ten najgorętszy czas już za Wami :D Podjęliście już decyzję co do wyboru uczelni?
Mnie też ostatni deszcz uratował od konewkowania :D Przez jakiś czas będzie dość wilgoci.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Ewo ten bladawiec to chyba Katherine Woodbury. Uczelnie wybrane są dwie ( jedna w Szczecinie, a druga w Gdyni :roll: ) i zobaczymy co z tego wyjdzie. Ten tydzień też nie będzie należał do łatwych i przyjemnych.

Kupiłam sobie na osłodę dwa kolory pysznogłówki. Nawet udało mi się ją posadzić ( żylistek nadal na balkonie :oops: )
Obrazek

Niespodzianek ciąg dalszy. Pierwszym kwiatem zakwitł liliowiec kupiony w Biedronce w 2008r :shock: I do tego jest naprawdę ładny:
Obrazek

Liliowce królują:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Pysznogłówki na osłodę naprawdę urocze.
Wiesz, że u mnie nie kwitnie jeszcze żaden liliowiec :shock:
Ale zapączkowane ładnie.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piękne :D Wczoraj pieliłam i oczywiście nie obeszło się bez strat :evil: Kupiłam sobie w tym roku liliowiec Pagan Ritual i wyłamałam mu największy pąk :evil: Może już dziś by zakwitł.
Do Gdyni jest chyba bliżej :D Możesz powiedzieć, jakie kierunki wchodzą w grę?
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Iza ;:196 Ten biedronkowy liliowiec naprawdę jest bardzo piękny. ;:138
Czy zakwitł Ci po raz pierwszy od dnia zakupu ?
Strasznie długo czekałaś na ten kwiatek, ale było na co czekać. ;:108
Miłego dnia i nie stresuj się, wszystko będzie dobrze .
:wit
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Jak zwykle z rozdziawioną z zachwytu gębą oglądam Twoje liliowce. U mnie też ładnie kwitną i mam trochę nowości. Nie mogę wstawiać zdjęć.
Może nadrobię w niedzielę - jak będę w Gdańsku?
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Izuniu, od początku istnienia Ery, a obecnie T-Mobile, mam ten sam numer telefonu :) Być może były jakieś problemy z zasięgiem, jak to w moim lesie :)
Liliowce masz cudne ;:196
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

5 lat na kwiat liliowca :shock: Ciekawy przypadek ;:224 Dziś przesadzałem tegoroczne wysiewy liliowców i niektóre już w przyszłym roku zakwitną więc zestawiając ten fakt z Twoim pięciolatkiem (i sadzonką jakby nie było) to robi wrażenie :!: Ale jest naprawdę piękny :!: Pozostałe zresztą też (liczę kiedyś na wymianę 8-) )
Ciekawe, czy znasz nazwę tego cytrynowego liliokształtnego liliowca? To jakaś stara odmiana i pewnie zastałaś go już przy objęciu działki?
A wiesz, że 'Clothed in Glory' w tym roku strajkuje? Nawet dziś zaglądałem mu mocno do środka, bo kwitł w ub. roku późno - ale nic. Trudno. Zamierzam go podzielić, bo już się rozrósł.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”