Działka korzo_m cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Działka korzo_m cz. 3

Post »

Obrazek

;:196 ;:3
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

korzo_m pisze:Śliczne masz sosenki, widzę powstaje piękne wrzosowisko, a w dole szykuje się oczko wodne?
Dorotko, tam w dole jest wkopana beczka, ma spełniać funkcję studni chłonnej - strumyk z założenia jest "suchy", woda płynie w nim tylko podczas opadów (doprowadzony jest odpływ z jednej z rynien) i ta studzienka na dole ma odbierać tę wodę a następnie odprowadzić ją do gruntu.
Potrzebujemy jeszcze kilka takich dużych 1000l zbiorników, żeby je wkopać i jak najlepiej odbierać wodę deszczową - w przeciwnym razie w jednej z części działki robi nam się jezioro :evil:
Oczko jak na razie w dalekich planach.. ale kiedyś na pewno będzie :D
W tym roku planuję zrobić skalniak na części skarpy przy tarasie :D :D :D
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

dodad masz rację o nerwy męża trzeba dbać szczególnie :;230 ja też robię podobnie. Mojego doniczki nie zaskoczą, moje zbieractwo się powiększa, żal mi wyrzucić nawet najmniejszej, ogromne wory doniczek trzymam w garażu. Zawsze je wiosną wykorzystuję.

Grażynko na szczęście mój mąż należy do osób małomównych, pewno myśli, ale nie mówi na głos, bo odzywa się tylko w sprawach ważnych :P Do moich zachcianek ogrodowych podchodzi z dużym spokojem i wyrozumiałością. Jak zagłębiam się w ogrodzie to jest szczęśliwy ,że ma spokój i nic mu nie gderam :;230

goryczko cudowne są te Twoje skalniaczki, dziękuję bardzo ;:196 ja cały czas myślę intensywnie nad zagospodarowaniem i obsadzeniem mojego skalniaka.

jol_ka fajne rozwiązanie z deszczówką. Ja mam takie dwa duże pojemniki 1000 litrowe, jeden jesienią został wkopany przy rynnie, drugi czeka na wiosnę. Jeszcze tylko należy rozwiązać sposób wybierania wody, zapewne trzeba będzie to robić za pomocą pompy elektrycznej. Ale to już zostawiam mojemu mężowi, musi coś wymyślić praktycznego. Na szczęście mamy jeszcze studnię , z pompą ręczną ja na razie korzystam z niej i tą odstaną wodą podlewam.
Ja oczka nie planuję, boję się ,że tam może być wylęgarnia komarów. W mojej miejscowości jest kilka stawów, zeszłego roku wieczorami nie dało się przebywać na polu tak atakowały.
Bardzo mi się podobają oczka -wiem ,że ono dodaje pięknego uroku każdemu ogrodowi, a jeszcze jak jest strumyk i woda cichutko szumi, to tylko zazdrościć. Na razie u mnie przeważa strona rozsądku w tej sprawie ;:7
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Kochana - odkąd mam oczko w ogrodzie a w nim superżarłoczne karasie, komarów u mnie nie uświadczysz. W tym roku do jesieni oczko stało puste tzn. bez wody - pisałam o wypadku u mnie w wątku - pierwszy raz od kilku lat komary brzęczały wieczorami.
Mąż rzecz bardzo cenna należy ją szanować. Mój udziela się w ciężkich pracach głównie kamieniarsko-budowlanych ;:138 i uważa, że to wystarczy - i ma rację. Jeszcze by coś popsuł :;230
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A okoliczne koty nie podchodzą do rybek, mojemu sąsiadowi tak powybierały wszystkie.
Z tymi chłopami to święta racja, trzeba dbać i pielęgnować jak najpiękniejszy kwiat.

Jutro planuję posiać paprykę, zawsze robiłam to w połowie lutego, ale tutaj mam inną dużo niższą temperaturę i chyba papryka będzie dłużej kiełkowała. Dzisiaj mąż przygotował mi miejsce w piwnicy na wykonywanie siewów. Śmieję się ,że znowu dużo czasu będę tam spędzała do wiosny :P

W wielu ogrodach widziałam powojniki, to ja też przypomnę moje skromnisie
Obrazek Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

jakie skromnisie, wypasione piękności, już niedługo wiosna tylko odgonimy te mrozy ja nie wiem nikt ich nie zapraszał
'bezczebelne" trzymaj się cieplutko
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

taruniu naprawdę tego roku były bardzo skromne, wiosną przesadzane może dlatego miały tylko po kilka 3-5 sztuk kwiatów.
Mrozy są okropne u nas o godz 19 na termometrze było -15 st, a co będzie wczesnym rankiem zobaczymy. Dobrze,że chociaż śnieg okrył roślinki jest nadzieja ,że nie pomarzną.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dorotko czy to nie za wczesnie na pomidorki i paprykę?
Ja swoje wysieję dopiero na przełomie lutego i marca.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

Podsyp powojniki wiosna wapnem-lubią. :D
Na pomidory za wcześnie-kogra ma rację. A paprykę już wysiałam-nie zaglądając do kalendarza biodynam. Jak się okazało w najgorszym dniu z całego tygodnia ;:223 No to zobaczymy co z tego będzie :;230 ;:224
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piękny ten drugi powojnik. Wiesz może co to za "okaz"?
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko pomidrów nie będe jeszcze siała, posieję paprykę. Tak mnie już nosi, że coś mszę zacząć siać. Judytka mnie tak zdopingowała :;230

judyto a czy może być takie wapno do bielena drzew.
To Ty mnie tak zaraziłaś sianiem papryki :;230 :;230 , porównamy kiedy będzie kiełkować. U mnie temperatura w pomieszczeniach jest 18,5-20 st. A tam gdzie ustawię paprykę jest chłodniej tak 16-18st. Myślę ,że będzie sobie rosła bardzo powoli. Za pomidory zabiorę się w połowie lutego, albo ciut póżniej.

Doroto
Obrazek
chyba chodzi Ci o ten, to powojnik bylinowy, na etykiecie tylko było napisane C-2, on ma cały czas kwiaty skierowane do dołu, podczas kwiatnienia mnie przypomnają one dzwoneczki.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję ;:167 Śliczny jest.
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z dzisiejszych wysiewów nici, kalendarz biodynamiczny pokazuje , aby od wszelkich prac się wstrzymać. Postanowiłam więc posprawdzać przechowywane roślinki w piwnicy, donice z pelargoniami przeniosę do cieplejszego, jasnego pomieszczenia, aby powoli wypuszczały nowe gałązki, z których wiosną porobię szczepki.
No i nadrobię trochę zaległości domowych i forumowych.
Mróz siarczysty o godz.6,30 termometr pokazywał -20 st. Teraz wychodzi słoneczko, szkoda tylko ,że wiatr nie odpuszcza.

Będąc we czwartek na zakupach przywiozłam ze sobą tylko jedno opakowanie nasionek (cieszę się ,że rozsądek zwyciężył)
Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

:shock:
korzo_m pisze:a czy może być takie wapno do bielena drzew.
....nie wiem :roll: ja sypałam wapno ogrodnicze ;:218 ....nieśmiało powiem, że chyba może..z naciskiem na chyba :roll:

Taak, teraz z papryką będzie na mnie..haha..zamówiłam wiosnę na marzec..więc nie zawcześnie :lol:
Ale dziś faktycznie biodynamicznie zły dzień do siewów. ;:132
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Judytko wcale nie jest na Ciebie :;230 :;230 ja zawsze tak pod koniec stycznia na początku lutego wysiewałam paprykę, robię tak od lat, a pomidory mój tata zawsze siał w połowie lutego. Staram się siać w podobnych terminach jak on robił. Także Ty tylko mi o tym przypomniałaś ;:196
Sprawdziłam na wiaderku pisze wapno ogrodnicze więc delikatnie na wiosnę dam powojnikom zastrzyku wapnowego.

Ranek spędziłam w piwnicach ,zrobiłam przegląd roślin, widzę ,że powoli budzą się do życia. Pelargonie przeniosłam do ciepełka niech sobie rosną.
Pogoda nadal mrożna, świeci piękne słoneczko, szkoda ,że momentami zawiewa.
A ja już cichutko wiosnę słyszę , już któryś ranek jak wychodzę dawać ptakom jeść słyszę ich przecudny śpiew, dla mnie jest to znak że przyroda ma też dość zimy, jeszcze przed nami tylko kilka mrożnych dni, a póżniej powoli coraz cieplej, no i zabierzemy się do wiosennych porządków.
Pozdrawiam Dorota
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”