Vanda (wątek merytoryczny)
-
- 100p
- Od: 29 sty 2008, o 16:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- dewuka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 sty 2008, o 13:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Przesyłam trochę zbliżeń. Łańcuszek M. kupił w "wioskowym" sklepie, rozdzielał potrzebną ilość oczek i łączył znowu. Łańcuszek łatwo się rozgina i daje łączyć. Do wazonu nie jest niczym przymocowany, wisi i blokuje się własnym ciężarem. Do góry umocowany jest kij od karnisza i haczyki.
Jolusiu - trochę zmartwiłaś mnie tym pytaniem o ilość światła, bo w grę wchodzi tylko to okno albo północne. Ale lato wszystkie storczyki, które się da wyniosę do ogrodu.
Moje Vandy to 2, 3, 7, 9, 10.
-
- 100p
- darla80
- 1000p
- Od: 29 sie 2008, o 10:18
dewuka-świetnie wyglądają te podwieszone vandzie
(P.S.-właśnie mi rozkwitł pierwszy tulipanek od Ciebie
)
Co sądzicie o tych czarnych plamkach(ta na liściu przebija z drugiej strony a u podstawy-po zdjętym wcześniej liściu,który żółkł wzdłuż(na 2 zdjęciu na dole po lewej stronie)?
A to moje cięcia:

(P.S.-właśnie mi rozkwitł pierwszy tulipanek od Ciebie

Co sądzicie o tych czarnych plamkach(ta na liściu przebija z drugiej strony a u podstawy-po zdjętym wcześniej liściu,który żółkł wzdłuż(na 2 zdjęciu na dole po lewej stronie)?
A to moje cięcia:

Pozdrawiam serdecznie. Darla
"Wymienię/Sprzedam/Kupię-Fiołki odmianowe i nie tylko... ;)"
"Zapraszam do swojego ogrodu -darla80" "Moje Storczyki"
"Wymienię/Sprzedam/Kupię-Fiołki odmianowe i nie tylko... ;)"
"Zapraszam do swojego ogrodu -darla80" "Moje Storczyki"
Minęły święta, uporałam się ze zleceniem i mam trochę czasu na pochwalenie się swoimi Vandami 
Odebrałam je 8 kwietnia, po tym jak ze skrzynki wyjęłam długo oczekiwane awizo, ku mojemu zdziwieniu z 6 kwietnia, do skrzynki zaglądałam od 4 kwietnia i było puściutko, oczywiście na poczcie powiedziałam pani kilka słów na ten temat ;)
Moj Vandy to numerki 4 i 8, zdjęcie było zrobione na drugi dzień po odebraniu z poczty, mieszczą się do wazonów, teraz są owinięte włóknem kokosowym, żeby nie 'wisiały' na listkach.

Odebrałam je 8 kwietnia, po tym jak ze skrzynki wyjęłam długo oczekiwane awizo, ku mojemu zdziwieniu z 6 kwietnia, do skrzynki zaglądałam od 4 kwietnia i było puściutko, oczywiście na poczcie powiedziałam pani kilka słów na ten temat ;)
Moj Vandy to numerki 4 i 8, zdjęcie było zrobione na drugi dzień po odebraniu z poczty, mieszczą się do wazonów, teraz są owinięte włóknem kokosowym, żeby nie 'wisiały' na listkach.

- Mala_MI
- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Kontakt:
u moich vand właściwie bez zmian. cieszy, że nie ma żadnych plan, gnić itp. ale w sumie nie ma też nic nowego - żadnych przyrostów , ani nie zauważyłam , żeby wyrastał nowy korzeń.
Czytając Wasze podpowiedzi podcięłam dziś korzenie w tych miejscach, które wg mnie mogłyby zacząć gnić. No nie wiem w sumie co dalej. Chyba nic - tylko czekać.
Czytając Wasze podpowiedzi podcięłam dziś korzenie w tych miejscach, które wg mnie mogłyby zacząć gnić. No nie wiem w sumie co dalej. Chyba nic - tylko czekać.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
-
- 100p
Witajcie po długiej przerwie.
Dewulka - kapitalny patent na Vandy!
Mojej jednej Vandzi młode listki zrobiły się jakby jaśniejsze, boję się o nią bo ta akurat gości u mnie przejazdem
. Zastanawiam się, czy moczenie ich dwa razy w tygodniu to nie za mało? Jak robicie? I jak długo stoją w wodzie?
Jola gdzieś pisała, że moczy swoje duże Vandy cały dzień. Ja do tej pory wstawiam po powrocie z pracy i wyjmuję po ok 5 godzinach. Czy można długej?
Dewulka - kapitalny patent na Vandy!
Mojej jednej Vandzi młode listki zrobiły się jakby jaśniejsze, boję się o nią bo ta akurat gości u mnie przejazdem

Jola gdzieś pisała, że moczy swoje duże Vandy cały dzień. Ja do tej pory wstawiam po powrocie z pracy i wyjmuję po ok 5 godzinach. Czy można długej?
- Leśny Duch
- 1000p
- Od: 10 lut 2009, o 12:40
gogi, ja swoje moczę 2 razy w tygodniu. Wlewam wodę rano, a wylewam po lowrocie do domu. Stoją mniej więcej 8-10 h. Pięknie rosną I wypuszczają nowe korzenie 

Pozdrawiam!:) Joasia
Na leśnym balkonie
Na leśnym balkonie
- Mala_MI
- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Kontakt:
o to ja chyba powinnam mocniej podlewać, bo ja to tylko na 2 godzinki
wczoraj trochę dłużej, ale to dlatego, że sobie o nich zapomniałam.
będę je w takim razie dłużej moczyć.
nawozu jeszcze nie dajecie ?

będę je w takim razie dłużej moczyć.
nawozu jeszcze nie dajecie ?
Pozdrawiam, Justyna
- Leśny Duch
- 1000p
- Od: 10 lut 2009, o 12:40
-
- 100p
- Od: 16 lut 2009, o 11:54
Jolu moja wandzia od Ciebie stoi na parapecie południowego okna. Słońce operuje tam do około godziny 15. Nie ma żadnych wysokich drzew które by rozpraszały promienie słoneczne. Wandzia wypuszcza nowe listki, ale z tej strony nasłonecznionej lekko sie zaróżowiła (ale nie ma zadnych oparzeń) - nie wiem czy powinnam zastosować jakieś cieniówki, czy jest to w granicach normy?