Sukulenty i inne (bez kaktusów) - jang

ODPOWIEDZ
AleksandraBdg

Re: Sukulenty i inne (bez kaktusów) - jang

Post »

;:oj ;:oj ;:oj
Jasiu, przyznaj mi się tu zaraz czym je dokarmiasz? Bo rosną super!
Awatar użytkownika
jang
500p
500p
Od: 11 paź 2012, o 10:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Cóz ja ciągle tym samym :)
1. woda przegotowana odstana
2. gnojówka z pokrzyw 1:20
3. biohumus 1:20
4. raz na kwartał nawóz do kaktusów
i tak na zmianę , wkółko to samo :roll:
a z pkt.4 chyba zrezygnuję całkiem...
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

jang pisze:Chesz ?
Nie, dziękuję :lol: Swoich dużych się pozbyłam, nie mam miejsca na takie rośliny.
Awatar użytkownika
jang
500p
500p
Kontakt:

Post »

Hmmm, rewelacja ?
Nasiona zostały wysiane 2013.04.26 około godz. 00:30

Wczoraj przed 19 zrobiłem zdjęcie :
Obrazek
U trzech nasionek pokazały się korzonki, pozostałe 2 odgrzebałem ale nie było nic...

Dzisiaj o 8:30 :
Obrazek
Wszystkie 5 sztuk !!!
Dlaczego napisałem "rewelacja ?" , cóż przypomnę nasionka były kupione w połowie grudnia, czyli w tej chwili mają już prawie 5 miesięcy... Dlaczego pytajnik ? ano może miałem szczęście i trafiłem na te 5 tych rewelacyjnych ? Myślę sobie, że można by to uznać za rewelację (ten sposób wysiewu) gdybym tak wysiał z 500 sztuk i wszystkie by wykiełkowały...
Awatar użytkownika
marlenka
500p
500p
Od: 26 lut 2011, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

jang pisze:

Tak wyglądały listki Crassula ovata (data na zdjęciu)
Obrazek

a tak wyglądają dzisiaj :
Obrazek

na każdym po kilka roślinek :tan
Gdzieś już w innym wątku pisałam, że mi się pierwszy raz zdarzyło by z jednego listka wyrosło kilka Gruboszy. Myślałam wtedy, że to jakiś fenomen a tu widzę u Ciebie każdy listek taki płodny :D

-- 29 kwi 2013, o 08:41 --
jang pisze:
AleksandraBdg pisze:;:oj ;:oj ;:oj
Jasiu, przyznaj mi się tu zaraz czym je dokarmiasz? Bo rosną super!
Cóz ja ciągle tym samym :)
1. woda przegotowana odstana
2. gnojówka z pokrzyw 1:20
3. biohumus 1:20
4. raz na kwartał nawóz do kaktusów
i tak na zmianę , wkółko to samo :roll:
a z pkt.4 chyba zrezygnuję całkiem...
I tak od małego ciśniesz woje roślinki nawozem z pokrzyw? A ja myślałam, że tylko starsze tak można ;:223
Moje roślinki - wątek
Change blows through this house like the jasmine wind, F..head.
Awatar użytkownika
pieczarah
500p
500p
Od: 14 lis 2010, o 17:26

Post »

Janku, przeczytałam wszystko,co pojawiło się od mojej ostatniej wizyty u Ciebie ;:oj kopalnia wiedzy o adenium - dzięki Twoim eksperymentom i ciekawej wymianie zdań z Mieczysławem ;:138
mam nadzieje, że te, które zamieszkały u mnie za kilka lat będą wyglądać tak, jak Twoje :)
jang pisze: Obrazek
pozdrawiam,ania
kłujące
Awatar użytkownika
jang
500p
500p
Kontakt:

Post »

marlenka pisze:I tak od małego ciśniesz woje roślinki nawozem z pokrzyw? A ja myślałam, że tylko starsze tak można ;:223
No od miniaturek nie...
Roślinki to takie sprytne stworzonka które potrafią reagować na to co my z nimi robimy ;:oj
Jeśli odpowiednio rzadko je podlewamy (kaudeksowate - kaudeks, grubosze - listki) to sobie kombinują tak - skoro rzadko trafia nam się woda to czas zacząć ją magazynować :
- kaudeksowate - powiększać kaudeks
- gruboszki - tworzyć większe listki
Brak nawozu w tym w czym rośniemy - no to wypadałoby za pomocą fotosyntezy się jakoś dożywić - czyli tworzyć jak najwięcej listków, jak najwięcej rozgałęzień aby listków było jeszcze więcej.
To samo dotyczy oczywiście większych roślin ale dlaczego by im nie pomóc przy pomocy nawożenia ? Oczywiście wszystko z umiarem... Jak to mówili starożytni indianie : co za dużo to i świnia ...
Dlatego przy tych moich nawozach pisałem jak je rozcieńczam, 1:20 czyli dość spore rozcieńczenie. Poza tym ta moja gnojówka z pokrzyw nie była zbyt mocna a biohumus pochodzi od moich dżdżownic a ja codziennie wlewam do wiaderek dość sporo wody więc też nie jest to taki sklepowy koncentrat... Taki sklepowy to chyba trzeba by było tak 1:40 aby był taki jak mój :)
Oczywiście można je faszerować czymś "gęściejszy" tylko wtedy nie ma odwrotu... podlejesz kilka razy wodą i ... lepiej nie napiszę co z roślinką będzie...
Natomiast przy takim minimalnym nawożeniu jak ja to robię możesz spokojnie przestawić je nawet na samą wodę czy raz na miesiąc, raz na dwa m-ce jakiś nawóz do kaktusów i wtedy może a nie musi stracić w ciągu miesiąca jeden czy dwa listki i tyle :)

pieczarah pisze:mam nadzieje, że te, które zamieszkały u mnie za kilka lat będą wyglądać tak, jak Twoje
Za jakie parę lat ? conajwyżej 2 :)
a co u nich słychać dzisiaj ?
Awatar użytkownika
marlenka
500p
500p

Post »

Dziękuję za cenne rady ;:180 Tak wciąż się zastanawiam czy właśnie nawozić sukulenty czy nie. Zazwyczaj na tym forum piszą, że "broń Boże" i potem jestem tylko skołowana. Ale może faktycznie przy tak sporym rozcieńczeniu nie powinno im zaszkodzić a jedynie pomóc. Zastanawiałam się też nad tym by zamiast gnojówki robić napar z pokrzywy a potem rozcieńczać go z wodą i tak nawozić Grubki.
Moje roślinki - wątek
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

jang pisze: Myślę sobie, że można by to uznać za rewelację (ten sposób wysiewu) gdybym tak wysiał z 500 sztuk i wszystkie by wykiełkowały...
A ja myslę, że chyba bym sie nie zdziwiła, gdybys nam napisał, że właśnie to zrobiłeś :;230
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
jang
500p
500p
Kontakt:

Post »

marlenka pisze:zamiast gnojówki robić napar z pokrzywy
No nie wiem ale wydaje mi się, że naparu to raczej używa się "ku zdrowotności " :)
Wiem chyba o czym mówisz. Zapaszek ?
Gnojówkę robi się normalnie ale do każdego dodanego do niej litra wody dodaje się 10 do 15 ml preparaciku o nazwie "EM Ogród" i... i po smrodku :) Całą zimę miałem w domu w kuchni i zero jakiegokolwiek z niej zapachu ;:oj a dodatkowo jest w niej całe mnóstwo baaardzo pożytecznych mikoorganizmów ;:108
onectica pisze:A ja myslę, że chyba bym sie nie zdziwiła, gdybys nam napisał, że właśnie to zrobiłeś :;230
Tyle sztuk nasion różnych adenium to może by się i znalazło ale nie, nie wysiałem :roll:
Awatar użytkownika
marlenka
500p
500p

Post »

Raczej chodziło mi o pójście na łatwiznę. Szybciej zrobić napar i go rozcieńczyć :)
Moje roślinki - wątek
Awatar użytkownika
jang
500p
500p
Kontakt:

Post »

Wczoraj niestety nie miałem czasu zrobić zdjęć, zrobiłem teraz. Sztuk 4 wczoraj już wyszły z mieszanki rano a po południu wychodząc do pracy widziałem, że i spóźnialski (ten po lewej) też już się wydostaje :

Obrazek

ale to jakby drobiazg, skoro miały wszystkie korzonki to i powinny iść w górę.
Postanowiłem też dzisiaj im pomóc w zdejowaniu "czapeczek" i... zdejmując temu u samej góry łupinkę zobaczcie co i ja dojrzałem :

Obrazek
W łupince znajduje się jeszcze jedna sieweczka :tan :heja :tan :heja :tan

Ktoś już kiedyś tak miał ? widział gdzieś ? Może dwie roślinki z jednego nasionka ?
kanapl
200p
200p
Od: 24 lut 2013, o 19:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To ulokuj ją dobrze .....niech sobie rośnie! To była "ciąża"bliźniacza..... ;:306
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=64054 Zapraszam serdecznie wszystkich.....
Awatar użytkownika
jang
500p
500p
Kontakt:

Post »

Na poprzedniej stronie http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 4#p3860704 pokazałem mój hydrowynalazek. Niestety w moich warunkach nie zdał egzaminu :(
Być może gdyby słońce normalnie świeciło postawiłbym go na parapecie i byłoby jak powinno no ale, że słonka brak...
Przy moim ogrzewaniu "podłogowym" niestety woda znajdująca się w pojemniku parowała szybciej aniżeli perlit w doniczce był w stanie ją odparować dzięki czemu korzonki ciągle "stały" w wodzie... i zaczęły powoli robić się miękkie i odpadać... Gdyby ten wynalazek stał na słonku (nie podgrzewany od dołu) słonko pomogłoby perlitowi szybsze odparowywanie wody.
Następnego dnia (2013.04.28) po tym jak pokazałem ten mój system hydro zrobiłem jeszcze jeden... W dnie kubka zrobiłem jeden większy otwór i przełożyłem przez niego korzonki które to tym sposobem wisiały sobie w powietrzu nad wodą.
Obrazek
Przedwczoraj zaglądnąłem do środka i :
Obrazek
zobaczyłem nowy kawałek korzonka. Ten pionowy na samym dole. Na zdjęciu niestety tego zbyt dobrze nie widać ale jest cały "włochaty" - włośniki. Wniosek z tego taki, że ten właśnie sposób zdał egzamin :) , przynajmniej u mnie.
Awatar użytkownika
jang
500p
500p
Kontakt:

Post »

Crassula sarcocaulis

Nadszedł już czas na zmianę doniczki. W starej :
Obrazek

w nowej :
Obrazek

no i kolejna moja ślicznotka :roll:

Portulacaria afra

Tak wyglądała późną jesienią ub.r. gdy do mnie dotarła :)
Obrazek

a teraz wygląda tak :
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”