Czereśnia - sadzenie, pielęgnacja, opryski część 2

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Baltazar
500p
500p
Od: 19 paź 2022, o 07:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Czereśnia - sadzenie, pielęgnacja, opryski część 2

Post »

A co w przypadku gdy przesadziłem teraz na jesień zaniedbane drzewo z uschniętymi kikutami do swojego ogrodu. Czekać z cięciem sanitarnym do wiosny czy teraz na jesień przy dobrej pogodzie to zrobić i zasmarować maścią?
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Baltazar , jeśli zdecydujesz się delikatnie przyciąć to pamiętaj by zrobić oprysk
miedziowy .
W przypadku pestkowych w okresie od jesieni do wiosny najbardziej aktywne są bakterie
odpowiedzialne za raka bakteryjnego .
tmf30
200p
200p
Od: 17 cze 2013, o 10:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

anulab pisze:Jesienią nie tnie się pestkowych . Niewielkie cięcie można zrobić na ziarnkowych przy sprzyjającej
pogodzie .
Wstawię link do filmu , w którym Sadownik(Esadowy) objaśnia krok po kroku jak prowadzić czereśnie
od posadzenia https://www.youtube.com/watch?v=Su9OdSC ... w&index=45

Dzięki.
Nie miałem teraz zamiaru ciąć. Pytałem z tego względu ze Sylvia to z opisu specyficzna odmiana i zastanawiam się czy ją ciąć i tym samym zagęszczać czy raczej pozwolić jej iść w wysokość. Nie chce niczego popsuć dokonując ciecia lub nie.
Morisss
100p
100p
Od: 1 kwie 2020, o 23:44

Post »

Sylvię trzeba przycinać właśnie po to, żeby się rozgałęziała. Bez cięcia będą rosnąć grube, sztywne, pionowe konary. Dodatkowo gałęzie trzeba odginać od przewodnika jeszcze wtedy, kiedy nie są zdrewniałe. Najlepiej, kiedy mają około 30cm wstawić między gałąź, a przewodnik wykałaczkę, odginając gałąź do kąta prostego.

-- 17 lis 2022, o 03:07 --

https://drzewkaowocowe24.pl/przycinanie ... k-i-kiedy/
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wstawię link do filmu . Ja bym się na takie drastyczne metody nie zdecydowała a może
spróbuję .Co zrobić gdy nie były odginane .https://www.youtube.com/watch?v=hKs2AV4 ... adownictwo
Czy wykałaczka to dobre rozwiąznie ? Słyszałam o klipsach do prania . Jak odginacie ?
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Rozginałem jabłonie spinaczami do prania. Zamocowane były w ten sposób, że większa dziurka spinacza była na przewodniku na tyle nisko, aby wyrastająca gałązka odginała się na zewnątrz i przechodziła poprzez ramiona klamerki, oczywiście trzeba to robić jak przyrost jest zielony, na zdrewniałych gałęziach w tym i zeszłym roku wieszałem butelki z wodą, a sąsiadka dawno temu wieszała kamienie w siateczkach.
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czy teraz można odginać ? Mam wątpliwość bo jesienią i zimą gałązki kruche , soki
nie krążą .
gienia2000
200p
200p
Od: 29 lip 2018, o 16:49

Post »

Ja do rozginania kupiłem "Rema Astfix 1032". Mam tego ponad 150 sztuk, z czego wykorzystuję może 20-30 jednocześnie
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A nie chcesz nadwyżki odsprzedać ? ;:108
A jaka maksymalna grubość pnia ?
gienia2000
200p
200p
Od: 29 lip 2018, o 16:49

Post »

Mógłbym. W sumie większości nie potrzebuje. Grubość trudno powiedzieć, ale myślę, że pień grubości przeciętnego kciuka da radę. Mam chyba jeden w samochodzie, zmierzę jak nie zapomnę.
epiepi
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 maja 2019, o 15:11

Post »

Wiem, że tam nakazują sadzić czereśnie 3-5m od siebie, a karłowe 2-3m. Czy ktoś mi może powiedzieć co się stanie kiedy posadzę taką czereśnie na podkładce np. Colt w odległości 1-1,5m od siebie? Wiem, że nie jest tak zalecane i ogólnie rozumiem dlaczego, ale czasami powodem jest (jak to jeden specjalista w sadzie powiedział), że nie sadzić za gęsto, ale powodem tego jak potem wyjaśnił było to, że "bo potem na siebie gałęzie nachodzą i trzeba człowieka co by musiał ciągle przycinać gałęzie". Więc można gęściej, ale trzeba by pewnie gałęzie formować z dala od pobliskiego drzewa i by musiały być takie owalne w formie paska. Czy zatem możliwe jest posadzenie jednego pasa czereśni zagęszczonego 1-1,5m?
Czyli zamiast tak posadzić pięć: O O O O O
Posadzić w ten sposób dziesięć: I I I I I I I I I
Muszę upchać wiele odmian obok siebie z braku miejsca, ale nie wiem jaki będzie efekt.
Morisss
100p
100p

Post »

Czereśnie na podkładce colt rosną silnie. U mnie są posadzone w rozstawie 5x3,5m i moim zdaniem jest to właściwa gęstość. Jeżeli czereśnie na silnej podkładce są posadzone za gęsto, gałęzie mają za mało światła i zaczynają się ogołacać z pąków kwiatowych i liściowych. Drzewo w takiej sytuacji daje jeszcze dłuższe przyrosty, a część wierzchołkowa rośnie coraz bardziej, aby walczyć o światło. Dolne gałęzie zamierają. Przycięcie takich drzew powoduje wyrastanie znowu długich jednorocznych pędów, które nie owocują, bo czereśnia zakłada pąki kwiatowe na pędach dwuletnich.
Czereśnia potrzebuje dużo światła i przestrzeni, żeby dobrze owocować. Dlatego nie jest zalecane zagęszczanie nasadzeń.
Morisss
100p
100p

Post »

To jest zdjęcie z mojego sadu, zrobione kilka dni temu podczas cięcia. Drzewa cięte corocznie. Wyobraź sobie, co by było, jakby drzewa rosły co metr.

Obrazek
epiepi
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 maja 2019, o 15:11

Post »

Dzięki za odpowiedź Morisss. Oczywiście jako prowadzenie sadu i to jeszcze w celach zarobkowych żeby to się kalkulowało to takie moje pomysły nie mają sensu i zdaję sobie z tego sprawę. Bardziej myślałem co tu jest realnym problemem i jakie są tego efekty, na początku myślałem, że może korzenie, a teraz już wiem - głównie brak słońca. Jednak tak teoretycznie rozmawiając zamiast wybrać jedną czereśnie to można trzy w to miejsce i chociaż owoców będzie mniej, to będą cały sezon. Tylko nikt tak chyba nie robił, więc nawet nie wiem czy by były owoce, dlatego pytałem o taki pas 1,5mx5m. Dzięki raz jeszcze :)
leff
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 17:34

Post »

Przy gęstym sadzeniu drzew na silnie rosnących podkładkach można się jeszcze pobawić (w ogródku a nie w sadzie) w coroczne przycinanie w pierwszej połowie sierpnia wszystkich tegorocznych przyrostów za 5-7 liściem. Raczej za 5.
Zabawy dużo ale efekt niezły, kiedyś przez kilka ładnych lat w ten sposób prowadziłem Poznańska (Buttnera Cz.) na ptasiej. Po ok 10 latach miała średnicę ok 1,5 m i wysokość 2,5.
Jak przestałem ją tak ciąć to wróciła do normalnego wzrostu.
Pozdrawiam,

J
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”