comandos21 jutro powinno być tych dużych więcej. Chyba dobrze wyliczyłem
MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.5
-
klik
- 1000p

- Od: 16 wrz 2015, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.5
DaniM to nie jest rogata. Rogata ma czerwonawordzawe włosy na odwłoku, podobny kolor szczoteczki i czarne włosy na "plecach" . Może to wyjątkowo duży i wredny okaz ogrodowej? Moje też nie są święte. Wystarczy , że pojawi się jakiś dzikus zainteresowany osiedleniem na stałe, taki który lata od trzciny do trzciny niezdecydowany od razu spuszczają mu łomot
. Co Ci tak na gładko zakleiło rurki? Wygląda jakbyś faktycznie miał 2 gatunki. U mnie w zeszłym roku podobne gładzie kładły oso-cosie.
- comandos21
- 100p

- Od: 1 wrz 2009, o 17:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Dzięki za info już się bałem, że wszystkie samice zostały zjedzone przez ptakiklik pisze: comandos21 jutro powinno być tych dużych więcej. Chyba dobrze wyliczyłem
Jestem Grzesiek ;) Pozdrawiam
- comandos21
- 100p

- Kontakt:
Klik powiedz, pisałeś że po wykluciu samic nagle wokół gniazda nic nie będzie latać kilka dni.... Dziś widziałem tylko 2 pszczółki hm....
Fakt budka jest w cieniu... Czy intensywność lotów uwarunkowana jest tym, jak bardzo słońce w otwory rurek zaświeci??
Fakt budka jest w cieniu... Czy intensywność lotów uwarunkowana jest tym, jak bardzo słońce w otwory rurek zaświeci??
-
klik
- 1000p

Moje mają słońce od 11 do zachodu , no prawie do zachodu. Wylatują i zaczynają pracować w zależności od temperatury od 8 do 8:30. Czyli nie boją się cienia. Zaczekaj przylecą hurtowo. Kokony oglądałeś , słuchałeś? Jak się samice wygryzą no to chyba nie ma takiej siły żeby nie wróciły. Ptaków się nie bój nic im nie zrobią. Pisałem , że samice wylatują po wygryzieniu i przepadają , a nie że nic nie będzie latać. Samce durne cały czas kręcą się przy chacie dosyć długo.
Raczej rogata to nie bedzie, ale zastanawiam się czy rogata z czasem też nie traci tej rudej barwy. Może podobnie "siwieje "klik pisze:to nie jest rogata. Rogata ma czerwonawordzawe włosy na odwłoku, podobny kolor szczoteczki i czarne włosy na "plecach" . Może to wyjątkowo duży i wredny okaz ogrodowej? Moje też nie są święte. Wystarczy , że pojawi się jakiś dzikus zainteresowany osiedleniem na stałe, taki który lata od trzciny do trzciny niezdecydowany od razu spuszczają mu łomot
Dzisiaj zacząłem rozgladać się po otoczeniu i znalazłem to. Patrzę jakieś dwa gniazda na ścianie pod dachem, a w jednym ...

I po wyglądzie, wielkości to mogła być ona, tylko wczoraj mogła być bardziej ubabrana pyłkiem. Złośliwiec nie dał się lepiej uchwycić.
Pozdrawiam serdecznie Daniel.
- comandos21
- 100p

- Kontakt:
No właśnie wygląda na to, że wszystko się wygryzło czyli te 140kokonów, które miałem.
-
klik
- 1000p

DaniM Pogrzebałem trochę i znowu nowość wyszła, Uuuu no to zazdroszczę to chyba jakaś Chalicodoma . Jolek też się kiedyś pytał o podobną konstrukcję , więc może też ma takie.
comandos21 Za chwilę będziesz miał coś koło 40-50 samic w chatce, tyle powinno wyjść ze 140 kokonów.
comandos21 Za chwilę będziesz miał coś koło 40-50 samic w chatce, tyle powinno wyjść ze 140 kokonów.
- comandos21
- 100p

- Kontakt:
Hurraaaa!!!!! Chłopaki są niunki
)!! Samiczki latają z pyłkiem, mają cały brzuszek żółty aż się mieni. Jabłonka zaczęła kwitnąć hihii. Powiem wam, że samiczki latają z płatkami jabłonki-to to coś o co pytałem... No masakra blotko+białe skrawki płatków haha (normalne to)??
Kolo uliku lata tez jakiś owad bardzo podobny do osy tylko takiej bardzo szczuplej i upatrzył sobie rurkę średnicy 4mm czy to coś zagraża pszczółkom? A i jeszcze owadzik taki kolorowy(jak na foto).
Na fotce widać owada kolorowego i to coś jak osa wyglądające.
Ta pszczółka śpiąca w rurce to samiczka?

Kolo uliku lata tez jakiś owad bardzo podobny do osy tylko takiej bardzo szczuplej i upatrzył sobie rurkę średnicy 4mm czy to coś zagraża pszczółkom? A i jeszcze owadzik taki kolorowy(jak na foto).
Na fotce widać owada kolorowego i to coś jak osa wyglądające.
Ta pszczółka śpiąca w rurce to samiczka?

To jest Złotolitka ognista.Na fotce widać owada kolorowego i to coś jak osa wyglądające.
Pozdrawiam serdecznie Daniel.
- comandos21
- 100p

- Kontakt:
Czyli lepiej to zabić??DaniM pisze:To jest Złotolitka ognista.Na fotce widać owada kolorowego i to coś jak osa wyglądające.. Taka Femme fatale owadów. Piękna ale lepiej ją widywać tylko na zdięciach.
-
klik
- 1000p

Ten osopodobny stwór który lata do cienkiej trzcinki to miły zwierzaczek, nic nie zrobi Tobie ani pszczołom. Latają Ci pszczoły z wyciętymi płatkami jabłoni , dobrze zrozumiałem? Jak tak to nie są to muraki tylko inny gatunek. Tak jak napisał DaniM kolorowa piękność to złotolitka prawdopodobnie ognista Chrysis ignita , ale złotolitki są strasznie podobne do siebie i jest ich trochę.
- comandos21
- 100p

- Kontakt:
Hm no na złotolistka wygląda, to z płatkami też do rurek włazi, jak się przyjrzałem to nie mają żądeł. Czy to inny gatunek murarki??
-
klik
- 1000p

To inny gatunek , może nawet nie osmia tylko np. megachile . Weź mnie nie rozśmieszaj! Jak stwierdziłeś , że nie mają żądła?
- comandos21
- 100p

- Kontakt:
NIie znam się na owadach, no ma odwłok zaokrąglony, nie ma tego dzióbka jak przy żądle.klik pisze:To inny gatunek , może nawet nie osmia tylko np. megachile . Weź mnie nie rozśmieszaj! Jak stwierdziłeś , że nie mają żądła?
Chyba się wyjaśniło, przed chwilą leciała i wypuściła jedna to białe, to była ta watka z rurki taki plaski kłębek jak dysk
-- Śr 11 maja 2016 18:00 --
Bardzo im się spodobała wersja rurek w butelce, właściwie do butelek tylko latają, do trzcinki samej w sobie mało co leci no poza samczykami
-
klik
- 1000p

Po tym nie stwierdzisz , żądło jest schowane wewnątrz odwłoka i nie widać go na zewnątrz. Murarki też mają okrągłą tą nooo , a w środku żądło. Mało używane, ale mają. Strasznie zaciekawiły mnie te Twoje kwitolubne pszczoły. Mam wielką prośbę do Ciebie , żebyś strzelił fotę im. Najlepiej nie jedną
Jaka szkoda , że tak się wyjaśniło
A tylko w butelkach miałeś kokony?
Jaka szkoda , że tak się wyjaśniło
A tylko w butelkach miałeś kokony?