. Co Ci tak na gładko zakleiło rurki? Wygląda jakbyś faktycznie miał 2 gatunki. U mnie w zeszłym roku podobne gładzie kładły oso-cosie.
  . Co Ci tak na gładko zakleiło rurki? Wygląda jakbyś faktycznie miał 2 gatunki. U mnie w zeszłym roku podobne gładzie kładły oso-cosie.comandos21 jutro powinno być tych dużych więcej. Chyba dobrze wyliczyłem

. Co Ci tak na gładko zakleiło rurki? Wygląda jakbyś faktycznie miał 2 gatunki. U mnie w zeszłym roku podobne gładzie kładły oso-cosie.

Dzięki za info już się bałem, że wszystkie samice zostały zjedzone przez ptakiklik pisze: comandos21 jutro powinno być tych dużych więcej. Chyba dobrze wyliczyłem

Raczej rogata to nie bedzie, ale zastanawiam się czy rogata z czasem też nie traci tej rudej barwy. Może podobnie "siwieje "klik pisze:to nie jest rogata. Rogata ma czerwonawordzawe włosy na odwłoku, podobny kolor szczoteczki i czarne włosy na "plecach" . Może to wyjątkowo duży i wredny okaz ogrodowej? Moje też nie są święte. Wystarczy , że pojawi się jakiś dzikus zainteresowany osiedleniem na stałe, taki który lata od trzciny do trzciny niezdecydowany od razu spuszczają mu łomot
 z czsem jak nasze ogrodowe. Na pewno to jakiś dzikus i na pewno nie szukała lokum. Nie latała sobie po rurkach tylko upatrzyła sobie jedną i tak jakby ją plądrowała. To był atak chwilowy, bo póżniej ani dzisiaj się nie pojawia.
 z czsem jak nasze ogrodowe. Na pewno to jakiś dzikus i na pewno nie szukała lokum. Nie latała sobie po rurkach tylko upatrzyła sobie jedną i tak jakby ją plądrowała. To był atak chwilowy, bo póżniej ani dzisiaj się nie pojawia.

)!! Samiczki latają z pyłkiem, mają cały brzuszek żółty aż się mieni. Jabłonka zaczęła kwitnąć hihii. Powiem wam, że  samiczki latają z płatkami jabłonki-to to coś o co pytałem... No masakra blotko+białe skrawki płatków haha (normalne to)??
)!! Samiczki latają z pyłkiem, mają cały brzuszek żółty aż się mieni. Jabłonka zaczęła kwitnąć hihii. Powiem wam, że  samiczki latają z płatkami jabłonki-to to coś o co pytałem... No masakra blotko+białe skrawki płatków haha (normalne to)??

To jest Złotolitka ognista.Na fotce widać owada kolorowego i to coś jak osa wyglądające.
 .  Taka Femme fatale owadów. Piękna ale lepiej ją widywać tylko na zdięciach.
 .  Taka Femme fatale owadów. Piękna ale lepiej ją widywać tylko na zdięciach.
Czyli lepiej to zabić??DaniM pisze:To jest Złotolitka ognista.Na fotce widać owada kolorowego i to coś jak osa wyglądające.. Taka Femme fatale owadów. Piękna ale lepiej ją widywać tylko na zdięciach.

NIie znam się na owadach, no ma odwłok zaokrąglony, nie ma tego dzióbka jak przy żądle.klik pisze:To inny gatunek , może nawet nie osmia tylko np. megachile . Weź mnie nie rozśmieszaj! Jak stwierdziłeś , że nie mają żądła?