Ogród różą malowany - część II

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród różą malowany - część II

Post »

Elwi, zajrzałam i miałam nosa, bo trafiłam na kolejny pokaz tulipanowych piękności ;:138

A wiesz, że Strawberry Hill i u mnie ze wszystkich tegorocznych angielek jest najsłabsza? :( Sadzonka maleńka, mizerniutka, ale widziałam ją odbierając bezpośrednio od Kamili i ustaliłyśmy, że jeśli padnie, to dostanę drugą. Na razie wypuściła dwa maleńkie kiełki i nic poza tym. Jej koleżanki są już w bardziej zaawansowanym stadium, ale na razie czekam cierpliwie i mimo wszystko jestem dobrej myśli.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Co ja tu mogę napisać? :roll:
Słow brak na takie widoki. Faktycznie tulipanowe szaleństwo Cię dopadło, a co gorsza zaczyna się rozszerzać.
Już widzę wiele osób zarażonych.
Wśród nich i ja. Już zapadło postanowienie
Jesienią będzie kolejne dosadzanie. Czy tulipany rosną w cieniu?
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

No i ja miałam nosa. Zajrzałam i mam oczy jak pięć złotych! ;:oj A już mi się kleiły do spania. No i masz teraz na głowie i sumieniu moją bezsenność, bo faktycznie kolekcję cebulowych masz pierwszoligową. ;:215 To takie nasze, polskie Keukenhoff. ;:180 ;:180 ;:180
Idę powałkować się pod kołdrą. :wink:
Nowe rabaty u mnie, będą dzięki Tobie, obsadzone w dwu odmianowe tulipany. ;:196
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Róże w tulipanach, fajny pomysł. Ja mam pomiędzy różami ale trzema wielkimi. Jesienią muszę na niższą różankę je wrzucić.
Wspaniałe masz te odmiany. EE też pokochałam. Jest przecudny. Zdradź gdzie kupujesz cebule?
Może już pytałam... ale nie pamiętam odpowiedzi ;:223 .
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Dołączam do bzika turbanowego :tan :tan :tan
Piękne łany, ciekawie fotografowane ;:333 A opowieści wywołują uśmiech (jeżeli nie radosny śmiech) co przy poniedziałku jest mi bardzo potrzebne i niezwykle kojące stargane nerwy ;:215
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Odpowiedzi ciąg dalszy.
Miała być mała przerwa, ale padłam... ;:19 Nadrabiam

Aniu - Nena08 u mnie też część (duża) jest jeszcze w pąkach i wysokości może z 15 cm... Obrazek

Aniu - Annes77 dziękuję za miłe słowa ;:196 Tulipany ciężko mi wybrać, bo wszystkie bym chciała mieć... Chciejstwa udało mi się okiełznać tylko na jednej rabacie, reszta to miszung, chociaż przynajmniej w podobnej tonacji.
Cebule kupuję w różnych miejscach, najwięcej w firmie Lilia (podam namiar na PW).
Róże na szczęście już posadzone, a nie znasz ich... bo ja ich też nie znam Obrazek Niektóre dostałam w ramach rekompensaty za te, których nie dostałam, choć zamówiłam... Zobaczymy co to za okazy ;:65

Zuziu - sweetdaysy ja złapałam tzw. depresję posiadania (określenie Tulapa - brawa dla niego ;:333 ) narcyzów przez Jolę - Yollandę i kupowałam je z przeceny w grudniu. W ostatniej chwili udało mi się je posadzić, bo potem były święta, a jeszcze potem wielkie mrozy. Zastanawiałam się czy coś z nich będzie, na szczęście wyrosły i zakwitły Obrazek. Też stwierdzam, że mam ich za mało. Jakieś ze 100 cebul trzeba by dokupić Obrazek

Aniu - anabuko1 o, kolejna miłośniczka tulipanów! Cieszę się :heja Tulipanów nigdy dosyć, a sadzenie ich między hostami to świetny pomysł - ich duże liście zasłonią żółknące po kwitnieniu tulipany.

Jolu - jol_ka tulipanów wszystkich, łącznie z ubiegłorocznymi mam około 1000 sztuk. Żeby efekt był fajny, wystarczy już 40-50 sztuk jednego rodzaju ;:108

Lisico - miło,że zaglądasz do mnie Obrazek. Opowieści o tulipanach jeszcze będą, bo uważam, że warte są rozpropagowania. Momentami są nawet sensacyjne!
Na szczęście gryzoni nie mam w ogrodzie i żadne plagi (odpukać) nie tykają moich cebulowych. Jedyne, które mi giną po roku, to hiacynty - dosadzam i dosadzam, a wcale ich nie przybywa... Obrazek

Grażynko - kogra cóż, Sulejman ani lepszy, ani gorszy od innych dyktatorów Obrazek. Historia zna mnóstwo takich gagatków, co to rabowali gdzie i co się da...
A tulipany cudne są i warte opowieści ;:108

Iwonko - Iwonka1 dziękuję ;:196 Chandra poszła precz, chciałabym, żeby na zawsze!

Dorotko - dorotka350 w takim razie trzymajmy kciuki za Strawberry Hill, niech się przyjmie!Obrazek

Gosiu - Margo2 dziękuję Obrazek dobrze, że tulipanowe szaleństwo się rozszerza - warto trochę zainwestować i cieszyć pczy kolorami, kiedy byliny dopiero się gramolą, a na rabatach świecą "gołe placki" :(

Aniu - aneczka 1979 dziękuję Obrazek mini-Keukenhoff nareszcie w miarę mi się udało... Chwała Bogu po 3 latach prób Obrazek

Madziu - Pashmina2006 Exotic Emperor podobno dobrze sobie radzi bez wykopywania, co jest wielką zaletą ;:333 Sklep, w którym kupuję podam na PW.

Jolu - April - jak się cieszę, że zaglądasz. Twój wpis w poniedziałkowy ranek dobrze wróży na cały tydzień ;:168 Kiedy otwierasz swoje podwoje?

Muszę się Wam pochwalić nową ozdobą, w którą przyodziałam Ogrodzia :D Marzył o tej ozdóbce od dawna, jednak
ani matka, ani ojciec, ani babka, dziadek, kum i kuma, ciotka z wujem, ani cała reszta (czyli JA) nie miała kasy Obrazek. Ogrodzio czekał cierpliwie, aż wreszcie nadszedł wielki dzień. Ozdoba dojechała, trzeba ją było tylko poskładać i zamontować. Tymi rencami tego dokonałam, a przy okazji zawarłam bliższą znajomość z cementem i piachem Obrazek.
Człowiek się uczy całe życie, a ja nauczyłam się robić tzw. suchy beton. Dumna jestem jak paw, bo ozdoba stoi pewnie i nie chybocze się nijak ;:215 Czekam jeszcze do pierwszego halnego, który będzie ostatecznym testem jej trwałości...
Tymczasem cieszę się jak szczerbaty na suchary.
Podoba się Wam?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeszcze trochę ogólnych widoczków
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i bardziej szczegółowo:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zaczynają rozkwitać tulipany Werona - już mi się podobają

Obrazek

Obrazek

i Rem's Favourite, niewykopywane i niestety, większość wyginęła ;:145
Obrazek
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Elwi jestem wierną fanką Twego Ogrodzia i kunsztu pisarskiego. ;:167
Podpora piękna, taka romantyczna ale niestety w złym momencie nam ukazana ( przynajmniej mi), bo oczy same się rwą do tych widoków poza nią. No i jednak nie będę czekała aż do jesieni. Ja już teraz też poproszę namiary na PW, wszelakich sklepów z cebulowymi, w których zgodność odmianowa jest naprawdę zadowalająca. ;:215 Kiedyś mi podawałaś ale wiadomości PW na naszym forum po jakimś czasie ulatują w niebyt. ;:224 Teraz od razu linki dodam sobie do zakładek, ;:131 bo jak już mówiłam jestem zakochana w Twoich wiosennych kompozycjach. ;:215 I w tych bukszpanowych kulach też.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

No to wróżb ciąg dalszy :wink: Wróżę ci że nowa ozdoba będzie się trzymać świetnie po tak fachowym wykonaniu, i jak na nazwę przystało, będzie godnie ozdabiać ogród ;:333

ps. Furtka już uchylona ;:209
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Elwi piękna podpora i postawiona przez Ciebie ? Suchy beton...poczytam na ten temat mi nieznany ;:224
Parka romantyczna na wprost przykuła moją uwagę,a tulipany same najlepsze ;:215 Czekam na priv o podanie miejsca,gdzie można coś wybrać sprawdzonego:)
Tulipan z obrzeżonym czerwonym co to za piękność?
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p
Od: 23 maja 2014, o 14:34

Post »

Witaj Elwi,
jestem tego samego zdania co Aneczka. Podpora bardzo ładna. Już ją widzę porośniętą cudnymi różami. Podziwiam Twoją fachową, świeżo nabytą wiedzę o cementach oraz montażu konstrukcji stalowych, brawo ;:138
Jednakże widoki tulipanów i narcyzów spychają Twoją niwa ozdobę na drugi plan.

Wspaniale zakwitły narcyzy i tulipany. W dużych grupach prezentują się rewelacyjnie. Wybrałaś przepiękne odmiany. Widoczki ogólne i szczególne są wspaniałe. ;:63
Wszystkie tulipanki są ładne, ale niektóre ładniejsze. Podoba mi się prosta, dostojna odmiana 'Design Impression" - są to tzw giganty Darwina. Jest ich cała seria w grupie 'Impression', wszystkie dorodne są dorodne i okazałe ;:215

Podoba mi się także różowiutka odmiana 'Dynasty' oraz 'Holland Beauty'- coś w sobie ma , co trafia w mój gust.
Efektowne są, oczywiście, odmiany pełne, jak 'Werona' i 'Melrosa' oraz strzępiaste.
Podaj, bardzo proszę, ;:180 nazwy pozostałych odmian, będziemy się wzorować, o ile pozwolisz. ;:65
Szpaler białych tulipanków i strzępiaste jaka to odmiana?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jedni nazywają ,,must have", ja musiałem wymyślić własną :uszy
Ten Dynasty ma ładny wykrój płatków,Holland Beauty z tą obwódką strasznie mi się podoba ;:108
Pergola niczego sobie,tylko co na nią puścisz,żeby jakoś to wyglądało?
Ogólne widoczki o tej porze ;:215

Podeślij namiary proszę,popatrzeć nie zaszkodzi ;:170
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Tą konstrukcją, to zrobiłaś prawdziwe "wejście" ;:oj Piękna jest. A jaka ślicznotka będzie się po niej piąć w górę i powodować szybsze bicie serc naszych? To dopiero będą widoki :heja
A skoro Ty już taka mundra jesteś w kwestii betonu, również tego suchego, to jakbym czegoś potrzebowała, to do Ciebie jak w dym? Dobrze mieć takich specjalistów. Oczywiście, dobrze dla nas :;230 , bo jak to się skończy dla Ciebie, to nie wiadomo ;:224 . A tak już zupełnie poważnie, to chylę ;:180 czoła,przed Twoimi umiejętnościami ;:215
Żeby efekt był fajny, wystarczy już 40-50 sztuk jednego rodzaju ;:108
Tyle to ja mam w całym swoim ogrodzie ;:306 I to bynajmniej nie jednego rodzaju ;:306 Gdybym chciała posadzić Twoje 1000, to już nic innego nie mogłabym tam mieć ;:224 Poproszę namiary na sklep na PW ;:196
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Czy mi się podoba ozdoba? ba, to mało powiedziane, jest cuuudna Obrazek

Kochana jeśli chodzi o narcyzy, to i ja wpisuję się do grupy anonimowych nosicieli depresji posiadania Obrazek
Na jesieni będę urządzać polowania na odmiany.
Elwi, co do ilości tulipanów to chyba nikt cię nie przebije ;:oj Ale bukszpanowe kule to już mistrzostwo świata w tej kompozycji Obrazek
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Wiecie co? Właśnie stwierdziłam, że jestem nienormalna! Serio, nie ma co się podśmichiwać ;:185
Mam kupić na nową ozdóbkę powojnik, planowo ma się piąć po lewej, a po prawej już siedzi róża Rosarium Uetersen.
Od wczoraj nie potrafię się zdecydować - clematis Huldine czy Hagley Hybrid, Hagley Hybrig czy jednak Huldine, czy H czy HH????
Nie mam cierpliwości sama do siebie :evil: Skończy się na tym, że chyba zrobię losowanie, albo NIC nie kupię ;:145
POMOCY!!!

Tulipany stanęły w rozwoju, zimno okrutnie, dzisiaj sypał śnieg wielkimi płatami :twisted: Jeszcze trochę zdjęć zostało mi z soboty, wstawię teraz, bo za chwilę pójdę walić głową w mur (może pomoże???)

Tulipany Oviedo i Page Polka
Obrazek
Kocham bladawce i Innuendo bardzo mi się podoba - odmiana do dokupienia większej ilości
Obrazek
Exotic Emperor
Obrazek
White Purissima z góry
Obrazek
Chyba Synaeda Amor
Obrazek
I ogniste Rococo
Obrazek

Obrazek
Melrose
Obrazek

Obrazek
Design Impression
Obrazek
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Rozwiązanie-bierz oba :wink:
Hagley ma duże zróżnicowanie w kwiatach, od małych do dużych, od białych do różowych.
Drugiego nie znam, ale ten jest silny i u mnie zdrowo się chowa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”