Odpowiedzi ciąg dalszy.
Miała być mała przerwa, ale padłam...

Nadrabiam
Aniu - Nena08 u mnie też część (duża) jest jeszcze w pąkach i wysokości może z 15 cm...
Aniu - Annes77 dziękuję za miłe słowa

Tulipany ciężko mi wybrać, bo wszystkie bym chciała mieć... Chciejstwa udało mi się okiełznać tylko na jednej rabacie, reszta to
miszung, chociaż przynajmniej w podobnej tonacji.
Cebule kupuję w różnych miejscach, najwięcej w firmie Lilia (podam namiar na PW).
Róże na szczęście już posadzone, a nie znasz ich... bo ja ich też nie znam

Niektóre dostałam w ramach rekompensaty za te, których nie dostałam, choć zamówiłam... Zobaczymy co to za okazy
Zuziu - sweetdaysy ja złapałam tzw.
depresję posiadania (określenie Tulapa - brawa dla niego

) narcyzów przez Jolę - Yollandę i kupowałam je z przeceny w grudniu. W ostatniej chwili udało mi się je posadzić, bo potem były święta, a jeszcze potem wielkie mrozy. Zastanawiałam się czy coś z nich będzie, na szczęście wyrosły i zakwitły

. Też stwierdzam, że mam ich za mało. Jakieś ze 100 cebul trzeba by dokupić
Aniu - anabuko1 o, kolejna miłośniczka tulipanów! Cieszę się

Tulipanów nigdy dosyć, a sadzenie ich między hostami to świetny pomysł - ich duże liście zasłonią żółknące po kwitnieniu tulipany.
Jolu - jol_ka tulipanów wszystkich, łącznie z ubiegłorocznymi mam około 1000 sztuk. Żeby efekt był fajny, wystarczy już 40-50 sztuk jednego rodzaju
Lisico - miło,że zaglądasz do mnie

. Opowieści o tulipanach jeszcze będą, bo uważam, że warte są rozpropagowania. Momentami są nawet sensacyjne!
Na szczęście gryzoni nie mam w ogrodzie i żadne plagi (odpukać) nie tykają moich cebulowych. Jedyne, które mi giną po roku, to hiacynty - dosadzam i dosadzam, a wcale ich nie przybywa...
Grażynko - kogra cóż, Sulejman ani lepszy, ani gorszy od innych dyktatorów

. Historia zna mnóstwo takich gagatków, co to rabowali gdzie i co się da...
A tulipany cudne są i warte opowieści
Iwonko - Iwonka1 dziękuję

Chandra poszła precz, chciałabym, żeby na zawsze!
Dorotko - dorotka350 w takim razie trzymajmy kciuki za Strawberry Hill, niech się przyjmie!
Gosiu - Margo2 dziękuję

dobrze, że tulipanowe szaleństwo się rozszerza - warto trochę zainwestować i cieszyć pczy kolorami, kiedy byliny dopiero się gramolą, a na rabatach świecą "gołe placki"
Aniu - aneczka 1979 dziękuję

mini-Keukenhoff nareszcie w miarę mi się udało... Chwała Bogu po 3 latach prób
Madziu - Pashmina2006 Exotic Emperor podobno dobrze sobie radzi bez wykopywania, co jest wielką zaletą

Sklep, w którym kupuję podam na PW.
Jolu - April - jak się cieszę, że zaglądasz. Twój wpis w poniedziałkowy ranek dobrze wróży na cały tydzień

Kiedy otwierasz swoje podwoje?
Muszę się Wam pochwalić nową ozdobą, w którą przyodziałam Ogrodzia
Marzył o tej ozdóbce od dawna, jednak
ani matka, ani ojciec, ani babka, dziadek, kum i kuma, ciotka z wujem, ani cała reszta (czyli JA) nie miała kasy
. Ogrodzio czekał cierpliwie, aż wreszcie nadszedł wielki dzień. Ozdoba dojechała, trzeba ją było tylko poskładać i zamontować. Tymi rencami tego dokonałam, a przy okazji zawarłam bliższą znajomość z cementem i piachem
.
Człowiek się uczy całe życie, a ja nauczyłam się robić tzw. suchy beton. Dumna jestem jak paw, bo ozdoba stoi pewnie i nie chybocze się nijak
Czekam jeszcze do pierwszego halnego, który będzie ostatecznym testem jej trwałości...
Tymczasem cieszę się jak szczerbaty na suchary.
Podoba się Wam?
Jeszcze trochę ogólnych widoczków
i bardziej szczegółowo:
Zaczynają rozkwitać tulipany Werona - już mi się podobają
i Rem's Favourite, niewykopywane i niestety, większość wyginęła