A wiesz, że Strawberry Hill i u mnie ze wszystkich tegorocznych angielek jest najsłabsza?
Ogród różą malowany - część II
- dorotka350
- -Moderator Forum-.

- Od: 26 maja 2014, o 20:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród różą malowany - część II
Elwi, zajrzałam i miałam nosa, bo trafiłam na kolejny pokaz tulipanowych piękności
A wiesz, że Strawberry Hill i u mnie ze wszystkich tegorocznych angielek jest najsłabsza?
Sadzonka maleńka, mizerniutka, ale widziałam ją odbierając bezpośrednio od Kamili i ustaliłyśmy, że jeśli padnie, to dostanę drugą. Na razie wypuściła dwa maleńkie kiełki i nic poza tym. Jej koleżanki są już w bardziej zaawansowanym stadium, ale na razie czekam cierpliwie i mimo wszystko jestem dobrej myśli.
- Margo2
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Co ja tu mogę napisać?
Słow brak na takie widoki. Faktycznie tulipanowe szaleństwo Cię dopadło, a co gorsza zaczyna się rozszerzać.
Już widzę wiele osób zarażonych.
Wśród nich i ja. Już zapadło postanowienie
Jesienią będzie kolejne dosadzanie. Czy tulipany rosną w cieniu?
Słow brak na takie widoki. Faktycznie tulipanowe szaleństwo Cię dopadło, a co gorsza zaczyna się rozszerzać.
Już widzę wiele osób zarażonych.
Wśród nich i ja. Już zapadło postanowienie
Jesienią będzie kolejne dosadzanie. Czy tulipany rosną w cieniu?
- aneczka1979

- Od: 14 cze 2010, o 21:44
No i ja miałam nosa. Zajrzałam i mam oczy jak pięć złotych!
A już mi się kleiły do spania. No i masz teraz na głowie i sumieniu moją bezsenność, bo faktycznie kolekcję cebulowych masz pierwszoligową.
To takie nasze, polskie Keukenhoff.
Idę powałkować się pod kołdrą.
Nowe rabaty u mnie, będą dzięki Tobie, obsadzone w dwu odmianowe tulipany.
Idę powałkować się pod kołdrą.
Nowe rabaty u mnie, będą dzięki Tobie, obsadzone w dwu odmianowe tulipany.
-
Pashmina2006

- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Róże w tulipanach, fajny pomysł. Ja mam pomiędzy różami ale trzema wielkimi. Jesienią muszę na niższą różankę je wrzucić.
Wspaniałe masz te odmiany. EE też pokochałam. Jest przecudny. Zdradź gdzie kupujesz cebule?
Może już pytałam... ale nie pamiętam odpowiedzi
.
Wspaniałe masz te odmiany. EE też pokochałam. Jest przecudny. Zdradź gdzie kupujesz cebule?
Może już pytałam... ale nie pamiętam odpowiedzi
-
April

- Od: 8 lut 2012, o 12:22
Dołączam do bzika turbanowego
Piękne łany, ciekawie fotografowane
A opowieści wywołują uśmiech (jeżeli nie radosny śmiech) co przy poniedziałku jest mi bardzo potrzebne i niezwykle kojące stargane nerwy 
Piękne łany, ciekawie fotografowane
- Elwi

- Od: 1 lis 2013, o 19:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Odpowiedzi ciąg dalszy.
Miała być mała przerwa, ale padłam...
Nadrabiam
Aniu - Nena08 u mnie też część (duża) jest jeszcze w pąkach i wysokości może z 15 cm...
Aniu - Annes77 dziękuję za miłe słowa
Tulipany ciężko mi wybrać, bo wszystkie bym chciała mieć... Chciejstwa udało mi się okiełznać tylko na jednej rabacie, reszta to miszung, chociaż przynajmniej w podobnej tonacji.
Cebule kupuję w różnych miejscach, najwięcej w firmie Lilia (podam namiar na PW).
Róże na szczęście już posadzone, a nie znasz ich... bo ja ich też nie znam
Niektóre dostałam w ramach rekompensaty za te, których nie dostałam, choć zamówiłam... Zobaczymy co to za okazy
Zuziu - sweetdaysy ja złapałam tzw. depresję posiadania (określenie Tulapa - brawa dla niego
) narcyzów przez Jolę - Yollandę i kupowałam je z przeceny w grudniu. W ostatniej chwili udało mi się je posadzić, bo potem były święta, a jeszcze potem wielkie mrozy. Zastanawiałam się czy coś z nich będzie, na szczęście wyrosły i zakwitły
. Też stwierdzam, że mam ich za mało. Jakieś ze 100 cebul trzeba by dokupić 
Aniu - anabuko1 o, kolejna miłośniczka tulipanów! Cieszę się
Tulipanów nigdy dosyć, a sadzenie ich między hostami to świetny pomysł - ich duże liście zasłonią żółknące po kwitnieniu tulipany.
Jolu - jol_ka tulipanów wszystkich, łącznie z ubiegłorocznymi mam około 1000 sztuk. Żeby efekt był fajny, wystarczy już 40-50 sztuk jednego rodzaju
Lisico - miło,że zaglądasz do mnie
. Opowieści o tulipanach jeszcze będą, bo uważam, że warte są rozpropagowania. Momentami są nawet sensacyjne!
Na szczęście gryzoni nie mam w ogrodzie i żadne plagi (odpukać) nie tykają moich cebulowych. Jedyne, które mi giną po roku, to hiacynty - dosadzam i dosadzam, a wcale ich nie przybywa...
Grażynko - kogra cóż, Sulejman ani lepszy, ani gorszy od innych dyktatorów
. Historia zna mnóstwo takich gagatków, co to rabowali gdzie i co się da...
A tulipany cudne są i warte opowieści
Iwonko - Iwonka1 dziękuję
Chandra poszła precz, chciałabym, żeby na zawsze!
Dorotko - dorotka350 w takim razie trzymajmy kciuki za Strawberry Hill, niech się przyjmie!
Gosiu - Margo2 dziękuję
dobrze, że tulipanowe szaleństwo się rozszerza - warto trochę zainwestować i cieszyć pczy kolorami, kiedy byliny dopiero się gramolą, a na rabatach świecą "gołe placki"
Aniu - aneczka 1979 dziękuję
mini-Keukenhoff nareszcie w miarę mi się udało... Chwała Bogu po 3 latach prób 
Madziu - Pashmina2006 Exotic Emperor podobno dobrze sobie radzi bez wykopywania, co jest wielką zaletą
Sklep, w którym kupuję podam na PW.
Jolu - April - jak się cieszę, że zaglądasz. Twój wpis w poniedziałkowy ranek dobrze wróży na cały tydzień
Kiedy otwierasz swoje podwoje?
Muszę się Wam pochwalić nową ozdobą, w którą przyodziałam Ogrodzia
Marzył o tej ozdóbce od dawna, jednak
ani matka, ani ojciec, ani babka, dziadek, kum i kuma, ciotka z wujem, ani cała reszta (czyli JA) nie miała kasy
. Ogrodzio czekał cierpliwie, aż wreszcie nadszedł wielki dzień. Ozdoba dojechała, trzeba ją było tylko poskładać i zamontować. Tymi rencami tego dokonałam, a przy okazji zawarłam bliższą znajomość z cementem i piachem
.
Człowiek się uczy całe życie, a ja nauczyłam się robić tzw. suchy beton. Dumna jestem jak paw, bo ozdoba stoi pewnie i nie chybocze się nijak
Czekam jeszcze do pierwszego halnego, który będzie ostatecznym testem jej trwałości...
Tymczasem cieszę się jak szczerbaty na suchary.
Podoba się Wam?

Jeszcze trochę ogólnych widoczków

i bardziej szczegółowo:

Zaczynają rozkwitać tulipany Werona - już mi się podobają

i Rem's Favourite, niewykopywane i niestety, większość wyginęła

Miała być mała przerwa, ale padłam...
Aniu - Nena08 u mnie też część (duża) jest jeszcze w pąkach i wysokości może z 15 cm...

Aniu - Annes77 dziękuję za miłe słowa
Cebule kupuję w różnych miejscach, najwięcej w firmie Lilia (podam namiar na PW).
Róże na szczęście już posadzone, a nie znasz ich... bo ja ich też nie znam
Niektóre dostałam w ramach rekompensaty za te, których nie dostałam, choć zamówiłam... Zobaczymy co to za okazy Zuziu - sweetdaysy ja złapałam tzw. depresję posiadania (określenie Tulapa - brawa dla niego
. Też stwierdzam, że mam ich za mało. Jakieś ze 100 cebul trzeba by dokupić 
Aniu - anabuko1 o, kolejna miłośniczka tulipanów! Cieszę się
Jolu - jol_ka tulipanów wszystkich, łącznie z ubiegłorocznymi mam około 1000 sztuk. Żeby efekt był fajny, wystarczy już 40-50 sztuk jednego rodzaju
Lisico - miło,że zaglądasz do mnie
. Opowieści o tulipanach jeszcze będą, bo uważam, że warte są rozpropagowania. Momentami są nawet sensacyjne! Na szczęście gryzoni nie mam w ogrodzie i żadne plagi (odpukać) nie tykają moich cebulowych. Jedyne, które mi giną po roku, to hiacynty - dosadzam i dosadzam, a wcale ich nie przybywa...

Grażynko - kogra cóż, Sulejman ani lepszy, ani gorszy od innych dyktatorów
. Historia zna mnóstwo takich gagatków, co to rabowali gdzie i co się da... A tulipany cudne są i warte opowieści
Iwonko - Iwonka1 dziękuję
Dorotko - dorotka350 w takim razie trzymajmy kciuki za Strawberry Hill, niech się przyjmie!

Gosiu - Margo2 dziękuję
dobrze, że tulipanowe szaleństwo się rozszerza - warto trochę zainwestować i cieszyć pczy kolorami, kiedy byliny dopiero się gramolą, a na rabatach świecą "gołe placki" Aniu - aneczka 1979 dziękuję
mini-Keukenhoff nareszcie w miarę mi się udało... Chwała Bogu po 3 latach prób 
Madziu - Pashmina2006 Exotic Emperor podobno dobrze sobie radzi bez wykopywania, co jest wielką zaletą
Jolu - April - jak się cieszę, że zaglądasz. Twój wpis w poniedziałkowy ranek dobrze wróży na cały tydzień
Muszę się Wam pochwalić nową ozdobą, w którą przyodziałam Ogrodzia
ani matka, ani ojciec, ani babka, dziadek, kum i kuma, ciotka z wujem, ani cała reszta (czyli JA) nie miała kasy
. Ogrodzio czekał cierpliwie, aż wreszcie nadszedł wielki dzień. Ozdoba dojechała, trzeba ją było tylko poskładać i zamontować. Tymi rencami tego dokonałam, a przy okazji zawarłam bliższą znajomość z cementem i piachem
.Człowiek się uczy całe życie, a ja nauczyłam się robić tzw. suchy beton. Dumna jestem jak paw, bo ozdoba stoi pewnie i nie chybocze się nijak
Tymczasem cieszę się jak szczerbaty na suchary.
Podoba się Wam?

Jeszcze trochę ogólnych widoczków

i bardziej szczegółowo:

Zaczynają rozkwitać tulipany Werona - już mi się podobają

i Rem's Favourite, niewykopywane i niestety, większość wyginęła

- aneczka1979

- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Elwi jestem wierną fanką Twego Ogrodzia i kunsztu pisarskiego.
Podpora piękna, taka romantyczna ale niestety w złym momencie nam ukazana ( przynajmniej mi), bo oczy same się rwą do tych widoków poza nią. No i jednak nie będę czekała aż do jesieni. Ja już teraz też poproszę namiary na PW, wszelakich sklepów z cebulowymi, w których zgodność odmianowa jest naprawdę zadowalająca.
Kiedyś mi podawałaś ale wiadomości PW na naszym forum po jakimś czasie ulatują w niebyt.
Teraz od razu linki dodam sobie do zakładek,
bo jak już mówiłam jestem zakochana w Twoich wiosennych kompozycjach.
I w tych bukszpanowych kulach też.
Podpora piękna, taka romantyczna ale niestety w złym momencie nam ukazana ( przynajmniej mi), bo oczy same się rwą do tych widoków poza nią. No i jednak nie będę czekała aż do jesieni. Ja już teraz też poproszę namiary na PW, wszelakich sklepów z cebulowymi, w których zgodność odmianowa jest naprawdę zadowalająca.
-
April

- Od: 8 lut 2012, o 12:22
No to wróżb ciąg dalszy
Wróżę ci że nowa ozdoba będzie się trzymać świetnie po tak fachowym wykonaniu, i jak na nazwę przystało, będzie godnie ozdabiać ogród
ps. Furtka już uchylona
ps. Furtka już uchylona
- Annes 77

- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Elwi piękna podpora i postawiona przez Ciebie ? Suchy beton...poczytam na ten temat mi nieznany
Parka romantyczna na wprost przykuła moją uwagę,a tulipany same najlepsze
Czekam na priv o podanie miejsca,gdzie można coś wybrać sprawdzonego:)
Tulipan z obrzeżonym czerwonym co to za piękność?
Parka romantyczna na wprost przykuła moją uwagę,a tulipany same najlepsze
Tulipan z obrzeżonym czerwonym co to za piękność?
- Yollanda
- 500p

- Od: 23 maja 2014, o 14:34
Witaj Elwi,
jestem tego samego zdania co Aneczka. Podpora bardzo ładna. Już ją widzę porośniętą cudnymi różami. Podziwiam Twoją fachową, świeżo nabytą wiedzę o cementach oraz montażu konstrukcji stalowych, brawo
Jednakże widoki tulipanów i narcyzów spychają Twoją niwa ozdobę na drugi plan.
Wspaniale zakwitły narcyzy i tulipany. W dużych grupach prezentują się rewelacyjnie. Wybrałaś przepiękne odmiany. Widoczki ogólne i szczególne są wspaniałe.
Wszystkie tulipanki są ładne, ale niektóre ładniejsze. Podoba mi się prosta, dostojna odmiana 'Design Impression" - są to tzw giganty Darwina. Jest ich cała seria w grupie 'Impression', wszystkie dorodne są dorodne i okazałe
Podoba mi się także różowiutka odmiana 'Dynasty' oraz 'Holland Beauty'- coś w sobie ma , co trafia w mój gust.
Efektowne są, oczywiście, odmiany pełne, jak 'Werona' i 'Melrosa' oraz strzępiaste.
Podaj, bardzo proszę,
nazwy pozostałych odmian, będziemy się wzorować, o ile pozwolisz.
Szpaler białych tulipanków i strzępiaste jaka to odmiana?
jestem tego samego zdania co Aneczka. Podpora bardzo ładna. Już ją widzę porośniętą cudnymi różami. Podziwiam Twoją fachową, świeżo nabytą wiedzę o cementach oraz montażu konstrukcji stalowych, brawo
Jednakże widoki tulipanów i narcyzów spychają Twoją niwa ozdobę na drugi plan.
Wspaniale zakwitły narcyzy i tulipany. W dużych grupach prezentują się rewelacyjnie. Wybrałaś przepiękne odmiany. Widoczki ogólne i szczególne są wspaniałe.
Wszystkie tulipanki są ładne, ale niektóre ładniejsze. Podoba mi się prosta, dostojna odmiana 'Design Impression" - są to tzw giganty Darwina. Jest ich cała seria w grupie 'Impression', wszystkie dorodne są dorodne i okazałe
Podoba mi się także różowiutka odmiana 'Dynasty' oraz 'Holland Beauty'- coś w sobie ma , co trafia w mój gust.
Efektowne są, oczywiście, odmiany pełne, jak 'Werona' i 'Melrosa' oraz strzępiaste.
Podaj, bardzo proszę,
Szpaler białych tulipanków i strzępiaste jaka to odmiana?
Jedni nazywają ,,must have", ja musiałem wymyślić własną
Ten Dynasty ma ładny wykrój płatków,Holland Beauty z tą obwódką strasznie mi się podoba
Pergola niczego sobie,tylko co na nią puścisz,żeby jakoś to wyglądało?
Ogólne widoczki o tej porze
Podeślij namiary proszę,popatrzeć nie zaszkodzi
Ten Dynasty ma ładny wykrój płatków,Holland Beauty z tą obwódką strasznie mi się podoba
Pergola niczego sobie,tylko co na nią puścisz,żeby jakoś to wyglądało?
Ogólne widoczki o tej porze
Podeślij namiary proszę,popatrzeć nie zaszkodzi
-
Iwonka1

- Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Tą konstrukcją, to zrobiłaś prawdziwe "wejście"
Piękna jest. A jaka ślicznotka będzie się po niej piąć w górę i powodować szybsze bicie serc naszych? To dopiero będą widoki
A skoro Ty już taka mundra jesteś w kwestii betonu, również tego suchego, to jakbym czegoś potrzebowała, to do Ciebie jak w dym? Dobrze mieć takich specjalistów. Oczywiście, dobrze dla nas
, bo jak to się skończy dla Ciebie, to nie wiadomo
. A tak już zupełnie poważnie, to chylę
czoła,przed Twoimi umiejętnościami
I to bynajmniej nie jednego rodzaju
Gdybym chciała posadzić Twoje 1000, to już nic innego nie mogłabym tam mieć
Poproszę namiary na sklep na PW 
A skoro Ty już taka mundra jesteś w kwestii betonu, również tego suchego, to jakbym czegoś potrzebowała, to do Ciebie jak w dym? Dobrze mieć takich specjalistów. Oczywiście, dobrze dla nas
Tyle to ja mam w całym swoim ogrodzieŻeby efekt był fajny, wystarczy już 40-50 sztuk jednego rodzaju
- sweetdaisy

- Od: 15 sty 2015, o 19:21
Czy mi się podoba ozdoba? ba, to mało powiedziane, jest cuuudna 
Kochana jeśli chodzi o narcyzy, to i ja wpisuję się do grupy anonimowych nosicieli depresji posiadania
Na jesieni będę urządzać polowania na odmiany.
Elwi, co do ilości tulipanów to chyba nikt cię nie przebije
Ale bukszpanowe kule to już mistrzostwo świata w tej kompozycji 

Kochana jeśli chodzi o narcyzy, to i ja wpisuję się do grupy anonimowych nosicieli depresji posiadania

Na jesieni będę urządzać polowania na odmiany.
Elwi, co do ilości tulipanów to chyba nikt cię nie przebije

- Elwi

- Od: 1 lis 2013, o 19:38
Wiecie co? Właśnie stwierdziłam, że jestem nienormalna! Serio, nie ma co się podśmichiwać
Mam kupić na nową ozdóbkę powojnik, planowo ma się piąć po lewej, a po prawej już siedzi róża Rosarium Uetersen.
Od wczoraj nie potrafię się zdecydować - clematis Huldine czy Hagley Hybrid, Hagley Hybrig czy jednak Huldine, czy H czy HH????
Nie mam cierpliwości sama do siebie
Skończy się na tym, że chyba zrobię losowanie, albo NIC nie kupię
POMOCY!!!
Tulipany stanęły w rozwoju, zimno okrutnie, dzisiaj sypał śnieg wielkimi płatami
Jeszcze trochę zdjęć zostało mi z soboty, wstawię teraz, bo za chwilę pójdę walić głową w mur (może pomoże???)
Tulipany Oviedo i Page Polka

Kocham bladawce i Innuendo bardzo mi się podoba - odmiana do dokupienia większej ilości

Exotic Emperor

White Purissima z góry

Chyba Synaeda Amor

I ogniste Rococo

Melrose

Design Impression

Mam kupić na nową ozdóbkę powojnik, planowo ma się piąć po lewej, a po prawej już siedzi róża Rosarium Uetersen.
Od wczoraj nie potrafię się zdecydować - clematis Huldine czy Hagley Hybrid, Hagley Hybrig czy jednak Huldine, czy H czy HH????
Nie mam cierpliwości sama do siebie
POMOCY!!!
Tulipany stanęły w rozwoju, zimno okrutnie, dzisiaj sypał śnieg wielkimi płatami
Tulipany Oviedo i Page Polka

Kocham bladawce i Innuendo bardzo mi się podoba - odmiana do dokupienia większej ilości

Exotic Emperor

White Purissima z góry

Chyba Synaeda Amor

I ogniste Rococo

Melrose

Design Impression

Rozwiązanie-bierz oba
Hagley ma duże zróżnicowanie w kwiatach, od małych do dużych, od białych do różowych.
Drugiego nie znam, ale ten jest silny i u mnie zdrowo się chowa.
Hagley ma duże zróżnicowanie w kwiatach, od małych do dużych, od białych do różowych.
Drugiego nie znam, ale ten jest silny i u mnie zdrowo się chowa.