Zbieranina Wiśni

Zablokowany
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Zbieranina wisni

Post »

;:oj Moniko, jak to się stało, że mnie u ciebie w wątku nie było? Przecież ty tu cuda masz. Dorodne, piękne sztuki. Bardzo piękne kwitnienia. Zostawiam tu ślad by częściej tu zaglądać.
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Na zbioróweczki to ja zawsze reflektuję :D , świetne masz te kaktusy. Nawet wyposzczone po zimie wyglądają bardzo dobrze ;:215
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

I ja też, i ja też...takie piękności i sporo tego ;:138
jandom1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2014, o 13:02

Post »

Piękne i zadbane okazy, bardzo mi się podobają !! ;:108
leszek2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2010, o 10:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zawsze uwielbiam takie widoczki,są śliczne ;:138
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Awatar użytkownika
Kasia1007
500p
500p
Od: 19 maja 2012, o 13:06

Post »

Moniczko :wit
Piękne masz kaktusy, kiedy zakwitną, to dopiero będzie wspaniały widok ;:138
Awatar użytkownika
Aileen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2015, o 17:54

Post »

Moim zdaniem to efekty Twojego wysiewu gymnoli są całkiem niezłe. Tylko 3 gatunki skromniutko bo 1 albo 2 sieweczki, reszta spisała się na medal ;:333 Niech sobie rosną powolutku, a Ty w międzyczasie możesz rozglądać się za czymś większym i kwitnącym :wink: Warto było spróbować i zdobyć nowe doświadczenie. Ja też bym chciała żeby udało się wychować te bąble do stanu małego kaktusa, a później i kwitnącego, to dopiero będzie frajda. Trzymam kciuki :D

Niezły tłumek na zbioróweczkach :lol:

Pozdrawiam Lidia
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Zbioróweczka pierwsza klasa! Uwielbiam takie widoki. Co do wysiewu...jestem ogromną jego zwolenniczką, ale i rozumiem zakupy gotowców. Wysiew ma to do siebie, że poznajesz lepiej roślinkę, jej potrzeby, no i tej cierpliwości jednak troszkę trzeba mieć zaszczepionej...Niemniej sądzę, że poczujesz to "coś" jak doczekasz pierwszego kwiatka z własnoręcznie wysianej roślinki. Czego życzę z całego serca!
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08

Post »

Ha! Henryku, tak właściwie to już trzeci stół. Muszę pilnować, żeby mi tych stołów za szybko nie zabrakło, bo mam w zapasie jeszcze tylko jedną taką płytę, z której mogę stworzyć nowy stół (tyle, że z wstawieniem na balkon już będzie problem) :lol:
DAK, nie mam pojęcia, jak to się stało :wink: Ale zapraszam częściej :)
Basiu, zimę najbardziej widać po Eriocactusach (jak zwykle). Są takie pomarszczone! Niby normalka, ale zawsze wywołuje u mnie uśmiech? :) Chociaż z zimowania nie jestem zadowolona, za ciepło było.
Agnieszka, a propos, przypomniało mi się, że też mam swojego pokraka! U mnie na ten tytuł zasłużyła Parodia maxima (syn. Parodia maassii). Tyle, że nie spokraczyła się zimą, a w ciągu sezonu parę lat temu postanowiła bez wyraźnego powodu rosnąć w stożek. W końcu odcięłam cienki czubek i teraz mam takiego mutanta z odrostami. :wink:
Filip, Leszek, Kasia, dzięki ;:180
Lidia, ja się cieszę, że cokolwiek wyszło, a to, że w większości wyszła przynajmniej połowa to już w ogóle radość :wink:. No to jesteśmy dwie w gymnobąbelkowych zmaganiach (widząc gatunki, które Ty wysiałaś, prawdopodobnie mamy nasiona z tego samego źródła :D ). Racja, warto było spróbować aczkolwiek u mnie zostanie chyba na zasadzie ?umiem i mogę, ale nie muszę?.
Żaneta, tak właściwie nie wiem czego mi brakuje, czy to cierpliwości mi trzeba, czy czegoś innego. Bo to też nie tak, że od razu chcę mieć egzemplarz kwitnący. Wystarczy, że już jest na tyle podrośnięty, że można go traktować jak "normalne" kaktusy. Na razie mam nadzieję, że te bąbelki uda mi się utrzymać, bo dla mnie ten etap jest najtrudniejszy, o ich kwitnieniu nie myślę.

Ostatnio mówiłam coś o ograniczaniu sprowadzania nowych roślinek? Ekhm? ;:224
Moje nowe nabytki, na początek tego sezonu poszłam troszkę w sukulentowo-niekaktusową stronę:
Ceropegia sandersonii i Ceropegia dendiculata spp. brownii (to przez Agnieszkę (brombiel), napokazywała kosmitów i mnie też się zamarzyło, jej wina ;:306)
Obrazek

Haworthia cymbiformis - zobaczymy, czy da radę, dotychczas miałam problem z utrzymaniem ?czystych? haworcji, tzn. bez pasków, kropek, czy innych ciapków.
Obrazek

Tak się składa, że mojej zbieraninie kaktusów towarzyszy mała zbieranina innych sukulentów, którą zazwyczaj mało widać, bo jest wciśnięta gdzieś obok kaktusowa. Tworzą ją roślinki kupione ?na spróbowanie? z ciekawości, żeby zobaczyć, o co z tym chodzi. Nie zamierzam rozwijać się mocno w tym kierunku - grupa ta powiększa się o jedną, góra dwie sztuki rocznie. Poświęciłam ostatnio tym roślinkom chwilkę, więc może i tutaj przedstawię tę grupkę pokrótce, zanim zniknie w tłumie kaktusowych kwiatów, w końcu można tu na forum spotkać też fanów haworsji i innych niekaktusowych sukulentów.

Haworthia fasciata - pierwsza haworcja (i najstarsza (żyjąca) z tej grupy niekaktusowych), która mnie polubiła. Właśnie wypuszcza sobie pęd kwiatowy.
Obrazek

Haworthia pumila
Obrazek

Haworthia pentagona, teraz Astroloba spiralis ? dla mnie pozostanie haworcją, mój zbiorek jest tak mały, że mam nadzieję, nikt nie będzie mi miał za złe :wink:
Obrazek

Trichodiadema cocinnum - z tą w ogóle nie wiem, co mam robić, ale przeżyła mi zimę, co dla mnie jest sukcesem :heja
Obrazek

Jest jeszcze Aloe arborescens:
Obrazek

I chyba jakaś Crassula - dostałam w zeszłym jedną szczepkę od sąsiadki, ale była taka nieforemna (ta szczepka, nie sąsiadka), że pocięłam ją i mam teraz cztery. Tak, przyznaję, rosły w zimie, przez co nowe listki są małe; obiecuję poprawę, jak tylko się z nimi dogadam.
Obrazek

I to już cała moja skromna grupka.
Miłego wieczoru :wit
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Świetnie, że nareszcie pokazałaś te rośliny. ;:215

Jak słusznie zauważyłaś są tutaj miłośnicy sukulentów, nie tylko ci co to poza kaktusami niczego nie widzą i nie zauważają. ;:204

Haworcje dorodne! ;:333
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

Ładnie rozrośnięte haworcje, szczególnie fasciata. Trichodiadema to też dla mnie zagadka, widywałam tylko na obrazkach. Czy ją się przycina, czy puszcza na żywioł?
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08

Post »

Henryku, dziękuję ;:180
Basiu, dla mnie Trichodiadema to też zagadka. Wyczytałam gdzieś, że można ją przycinać i formować, można nawet z niej zrobić bonsai, można też puścić na żywioł. Ja moją roślinkę mam od zeszłego roku, przycięłam raz, niedawno (może nie widać, bo nie chciałam uciąć za dużo), widzę, że coś tam wypuszcza nowego. Więcej nie jestem w stanie powiedzieć. Na razie skupiam się na tym, żeby ją w ogóle utrzymać przy życiu :wink:
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58

Post »

Sukulenciki powciskane między kaktusami bedą miały jak u Pana Boga za piecem . Bo z jednej strony ochrona przed ostrym słońcem , z drugiej obstawa z doniczek zapewnia lepszą temperaturę przy nocnym ochłodzeniu .
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

wisnia897 pisze: Agnieszka, a propos, przypomniało mi się, że też mam swojego pokraka! U mnie na ten tytuł zasłużyła Parodia maxima (syn. Parodia maassii). Tyle, że nie spokraczyła się zimą, a w ciągu sezonu parę lat temu postanowiła bez wyraźnego powodu rosnąć w stożek. W końcu odcięłam cienki czubek i teraz mam takiego mutanta z odrostami. :wink:
No proszę pokraków coraz więcej :;230 :;230
wisnia897 pisze: Ostatnio mówiłam coś o ograniczaniu sprowadzania nowych roślinek? Ekhm? ;:224
Moje nowe nabytki, na początek tego sezonu poszłam troszkę w sukulentowo-niekaktusową stronę:
Ceropegia sandersonii i Ceropegia dendiculata spp. brownii (to przez Agnieszkę (brombiel), napokazywała kosmitów i mi też się zamarzyło, jej wina ;:306)
Mówisz moja wina :;230 :;230 a niech tam...byleby zdrowo rosły ;:306
wisnia897 pisze: Trichodiadema cocinnum - z tą w ogóle nie wiem, co mam robić, ale przeżyła mi zimę, co dla mnie jest sukcesem :heja
Obrazek
To jest piękna roślina i mam nadzieję że będziesz mogła się nią cieszyć jeszcze bardzo długo ;:138
Oczywiście innym też niczego nie brakuje ;:333
Awatar użytkownika
maryjan13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2010, o 22:57

Post »

Sporej wielkości musisz mieć ten balkon Moniko,
że możesz postawić na nim stoły na kaktusy.
Mnie niestety pozostaje tylko na balkonie parapet.
Marian - pozdrawiam i zapraszam.
Kwiaty kaktusów cz.1, cz.2, cz.3
Kilka roślin
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”