Ogródek Pszczółki cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

dala pisze:Wiesiu, bardzo wdzięczna ta roślinka okrywowa o malutkich listeczkach.
Co do zbierania wody deszczowej, to ja całkiem niedawno kupiłam fajną, drewnianą beczkę, niestety tylko 100 litrową, więc na długo do podlewania mi nie starcza.
Miłego wieczorku

:lol:
Daluś, beczka też by mi się bardziej podoba niż te pojemniki plastikowe nie zawsze estetyczne. Ale 100 litrów to troszkę
mało. Chyba u mnie wystarczy tylko na doniczki.
Milego wieczorka dla Ciebie również Dalu :D
kogra pisze:A jakie jest z nazwy to twoje agastache ?
Pytam, bo też się za nim rozglądam.
Grażynko, to jest agastache foeniculum 'Blue Fortune'. Może go znajdziesz u siebie.
Buziaczki ;:7 ;:7 ;:7
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wiesiu dzięki. ;:168 ;:196
Już zapisałam w kajeciku. :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41

Post »

Wiesiu, Pszczółeczko Miła,
szałwia omszona 'Blaukönigin' jest ciemno czy jasnoszafirowa :?:
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Mam agastache meksykańskie,które przetrwało zimę jako małe sadzonki,a w tej chwili tworzy kłosiki pachnące miętą ananasową na wys.150cm.Przed kwitnieniem można było pomylić z pokrzywą,ale ma ładny zapach i jasne liście.
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

kogra pisze:Wiesiu dzięki. ;:168 ;:196
Już zapisałam w kajeciku. :wink: :lol:
Grażynko, nie ma za co.
Milutkiego dnia ;:31
mag pisze:Wiesiu, Pszczółeczko % 3a,
szałwia omszona 'Blaukönigin' jest ciemno czy jasnoszafirowa :?:
Magdziu, ta szałwia jest ciemnoszafirowa.
Buziaczki ;:2
Alionuszka pisze:
Mam agastache meksykańskie,które przetrwało zimę jako małe sadzonki,a w tej chwili tworzy kłosiki pachnące miętą ananasową na wys.150cm.Przed kwitnieniem można było pomylić z pokrzywą,ale ma ładny zapach i jasne liście.
Nelu, fajnie że przeszła zimę u Ciebie. A jaki ma kolor kwiatków?
Ja miałam dwie, purpurową (agastache mexicana 'Acapulco Purle') i pomarańczową (agastache mexicana 'Apricot
Sprite'). Obie były małe na 30 cm co najwyżej. Ta pomarańczowa padła w pierwszą zimę, a ta purpurowa przeżyła
pierwszą zimę i padła w następną. Ponoć w zimnych klimatach one nie żyją długo, najczęściej rok albo dwa. Za to
agastache foeniculum jest bylinką w naszych klimatach a też pięknie pachnie i można go dodawać do herbatki albo
sałatek.
;:13
Istnieje jeden rodzaj agastache o złotych liściach to Agastache foeniculum 'Golden Jubilee'. Jeśli tego właśnie masz
to jesteś szczęściara bo jest bardzo decoracyjny.
Serdeczne uściski
;:7 ;:7 ;:7
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Witam serdecznie

Dzisiaj jest brzydko i pochmurnie więc świetna okazja by pokazać Wam ciąg dalszy ciekawostek.
Zacznę od ołownika uszkowego. To jest jeden z moich ulubionych krzaczków którego uprawy nigdy nie próbowałam ze
względu na jego małe wytrzymanie na mrozy. W tym roku miejscy ogrodnicy sprawili mi prawdziwą przyjemność sadząc
go w kompozycjach donicowych. A wygląda to tak

Obrazek

Uwielbiam, jego niepowtarzalny czysto niebieski kolorek taki jak niebo.
Drobne ale urocze różowe kwiatki kolejnego szczawika oxalis tetraphylla 'Iron Kross'. Listki też są bardzo ozdobne ale nie
weszły jakoś na zdjęcie.

Obrazek

Niebieskie kwiatki purpurowego koleuska

Obrazek

I teraz trawka stipa arundinacea co barwi się na rudo późną jesienią. Jak na razie w donicy czeka cierpliwie na miejsce.

Obrazek

Już nie ciekawostka ale często spotykany zawilec japoński

Obrazek

I pierwszy w tym roku kwiatek chrysantemki. Czyżby już jesień?

Obrazek

Cieplutkiego i milego dnia ;:2 ;:2 ;:2
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41

Post »

Wiesiu, ten ołownik rzeczywiście przepiękny, taki błękitny floks. Będę musiała troszkę o nim poczytać :wink:
Trawkę zostawiłabym w tej donicy, ślicznie się w niej prezentuje.
;:168
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
x-d-a

Post »

Wiesiu, ołownik bardzo mi się podoba. Ciekawa jestem, czy u nas jest w ogóle dostępny i funkcjonuje jako roślinka kubełkowa, czy można go sadzić w gruncie. Muszę sobie poczytać, ale urodą dorównuje, albo nawet przewyższa perovskię i barbulę, też kwitnące póżno i na niebiesko.
Miłego dnia :!:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

u nas ołownik jest dostępny, niestety nie wytrzymuje w zimie w gruncie :(
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Wiesiu ja też mam ołownika już 3 rok niestety tej zimy trochę przemarzł
rośnie w formie małego drzewka w donicy i zostawiam do w domku na działce.
myślałam że się nie opuści ale zabrał się tylko chyba już nie zakwitnie.Powidz
czy twój ołownik wisi czy rośnie w górę jest po prostu piękny.W tym roku zabiorę
go do domu.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

mag pisze:Wiesiu, ten ołownik rzeczywiście przepiękny, taki błękitny floks. Będę musiała troszkę o nim poczytać :wink:
Trawkę zostawiłabym w tej donicy, ślicznie się w niej prezentuje.
;:168
Magdziu, masz rację przypomina floksa tylko ten niebieski niespotykany u nich kolor :shock: :shock: :shock:
dala pisze:Wiesiu, ołownik bardzo mi się podoba. Ciekawa jestem, czy u nas jest w ogóle dostępny i funkcjonuje jako roślinka kubełkowa, czy można go sadzić w gruncie. Muszę sobie poczytać, ale urodą dorównuje, albo nawet przewyższa perovskię i barbulę, też kwitnące póżno i na niebiesko.
Miłego dnia :!:
Daluś, jak mówi Monia, ołownik jest ponoć dostępny. Ja widziałam go na południu Francji i szczególnie w Maroku
posadzonego w ziemi w ogrodzie i wtedy dochodzi do 2,5 m. W moim klimacie stosuje się go szczególnie do dużych
kubłów i donic. Może mieć wtedy do 1,20 m. Jeszcze nie widziałam go w gruncie pod Paryżem choć powinien sobie dać
radę latem. Za to na zimę jest gorzej bo on lubi zimować jak jest od 7 do 10 stopni. Niestety cieplutnie mieszkanie to
nie dla niego. Nie przeżyje też temperatur mniejszych niż te 7 stopni. Więc chodują go głównie jako roczną roślinkę bo
do tego bardzo szybko rośnie i długo kwitnie.
Barbule też są pięknie jak dobrze chodowane i zimują w gruncie. Choć kolorek nie taki niebieściutki niestety... ;:110 ;:110 ;:110
vertigo pisze:u nas ołownik jest dostępny, niestety nie wytrzymuje w zimie w gruncie :(
Moniuś, nie martw się, u mnie też nie ;:145 ;:145 ;:145

Buziaczki na popołudnie ;:107
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

śliczna ta trawka, ona może być w zimie w gruncie?
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

danutab pisze:Wiesiu ja też mam ołownika już 3 rok niestety tej zimy trochę przemarzł
rośnie w formie małego drzewka w donicy i zostawiam do w domku na działce.
myślałam że się nie opuści ale zabrał się tylko chyba już nie zakwitnie.Powidz
czy twój ołownik wisi czy rośnie w górę jest po prostu piękny.W tym roku zabiorę
go do domu.
Danuśku, chyba mu stworzyłaś najlepsze warunki jakie mogłaś zostawiając go w domku na działce jeśli temperatura w
domku nie spada poniżej 7 stopni. Nie bierz go do domu bo nie lubi wysokich temperatur zimą. żeby dobrze kwitł
potrzeba mu tylko słońca i nie suchej ale przepuszczalnej ziemi. Ilość kwiatów zależy od lata czy jest słoneczne czy
zachmurzone, zresztą ten na zdjęciu kwitnie wyjątkowo obficie. Na ogół są tylko pojedyńcze rozrzucone kwiaty.
Ołownik nie jest pnączem i nie czepia się sam, a bez podpór raczej się płoży. Coś tak jak powojniki integrifolia.
Nie potrafi rosnąć sam w górę, trzeba mu pomóc.
Milutkiego popołudnia
;:6
AniaDS pisze:śliczna ta trawka, ona może być w zimie w gruncie?
Aniu, trawka bez problemu będzie zimować w gruncie. Na wiosnę trzeba ją przyciąć bo nadziemna część usycha zimą i
wtedy rusza od podstaw.
Buziaczki ;:79
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51

Post »

Wiesiu, od trzech dni odwiedzam Twój niezwykły ogród. Ty po prostu malujesz kwiatami i jaką niesłychaną paletą kolorów dysponujesz! Ileż tu kwiatów i jakże radośnie! Twój mini skalniaczek jest prześliczny. Tak mi się spodobał, że przyznam się, iż kusi mnie jego replika. Wydaje mi się jednak, że do mojego ogródka nie bardzo pasuje taka dekoracja. Jedno mnie niepokoi. Wydaje się że to wszystko zrobiłaś bezpośrednio na trawie i gdy będzie ona wyrastać spod kamyków to zniszczy ten śliczny obrazek. Przygotowuję posty w wordzie, bo nie mam poloskiej klawiatury i już chciałam wkleić tekst, ale zobaczyłam nową cudną roślinę jaką nam pokazujesz. Może Wiesiu ołownik uszkowy przetrzymałby bretońską zimę? Jest rzeczywiście niezwykle piękny. ;:100
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

fela pisze:Wiesiu, od trzech dni odwiedzam Twój niezwykły ogród. Ty po prostu malujesz kwiatami i jaką niesłychaną paletą kolorów dysponujesz! Ileż tu kwiatów i jakże radośnie! Twój mini skalniaczek jest prześliczny. Tak mi się spodobał, że przyznam się, iż kusi mnie jego replika. Wydaje mi się jednak, że do mojego ogródka nie bardzo pasuje taka dekoracja. Jedno mnie niepokoi. Wydaje się że to wszystko zrobiłaś bezpośrednio na trawie i gdy będzie ona wyrastać spod kamyków to zniszczy ten śliczny obrazek. Przygotowuję posty w wordzie, bo nie mam poloskiej klawiatury i już chciałam wkleić tekst, ale zobaczyłam nową cudną roślinę jaką nam pokazujesz. Może Wiesiu ołownik uszkowy przetrzymałby bretońską zimę? Jest rzeczywiście niezwykle piękny. ;:100
Felu, bardzo mi pochlebiają tak przemiłe słowa. Twój ogródek też niedługo pięknie się wypełni i skalniaczek mógły w
nim znależć jakieś miejsce. W moim trawka już nie wyrasta bo ją wyplewiłam, pozostało tylko przycinanie tej wokół ale
to niestety nieuniknione. ;:145
Ja też nie mam polskiej klawiatury ale jakoś się przyzwyczaiłam i wiem gdzie są polskie litery. Szybciej to idzie niż Word.
W sumie są tylko 4 pary liter do zapamiętania.
Co do ołownika to jeśli mieszkasz na południowej stronie Bretanii to ołownik pewnie przetrwa zimę w gruncie bo klimat
jest zbliżony do śródziemnomorskiego pod względem temperatur. Ale jeśli mieszkasz na północnej stronie Bretanii to
chyba nie da rady go przezimować na polu.
Pozdrowionka i buziaczki ;:196
Wątki Pszczółki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”