Andzina kuchnia :)

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Odchudzanie ma to do siebie, że więcej czasu spędza się na wymyslaniu potraw i na ich przyządaniu, niż na ich jedzeniu :;230 :;230 chyba o to w tym chodzi :tan

A ja sobie wymysliłam takie:
SZNYCLE Z INDYKA DUSZONE W WARZYWACH

6 sznycli (niezbyt dużych) z piersi z indyka
1 duża cebula
1 duża marchew
kawałek selera
kilka suszonych grzybów

Sznycle przyprawić czosnkiem, vegetą, curry, pieprzem - odstawic na jakiś czas do lodówki.
Pokrojoną cebulę zrumienić lekko na kropli oliwy (może być parafina), do tego dodać starte na grubych oczkach marchew i seler, poddusić, dodać pokruszone suszone grzyby, kostkę warzywną i sznycle z indyka - dusić pod przykryciem ok. 45 minut na wolnym ogniu. Na koniec dodać jogurt 0% i dusić jeszcze chwilkę.

Podawać z dowolna surówką.

SERNIK

1 kg sera PRESIDENT 4% tłuszczu ( w Makro)
4-5 jajek
20 dag glukozy ( nie wiem czy glukozę można używać w diecie dr Dukana, ale niestety nie toleruje żadnych słodzików)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka mąki kukurydzianej

Żółtka utrzeć do białości z glukozą, białka ubić na sztywna pianę.
Do utartych żółtek dodać ser, proszek i mąkę kukurydzianą, otartą skórke z limonki lub cytryny. Na koniec delikatnie połączyć z białkami, wyłożyć na tortownicę i piec w temp. ok 160-170 stopniu min. 50 minut. Ciasto wkładałam do lekko podgrzanego piekarnika.

Sernik jest lekki i wilgotny i delikatnie słodki, na prawdę smaczny!
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu, dotarłam do Twojego wątku z pytaniem odnośnie diety P.Dukana.Otóż wyczytałam na jakimś forum dotyczącym tej diety,że z nabiałem trzeba ostrożnie.Niestety, nie było ciągu dalszego tej myśli i nie wiem, co o tym sądzić.Masz jakieś własne doświadczenia w temacie dieta Dukana a nabiał :wit

Poza tym ja postanowiłam zakupić sobie szybkowar, co by zwiększyć łatwość i szybkość przygotowywania zdrowych posiłków.10 minut i mięsko gotowe ;:224
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, z nabiałem jest tak, że po prostu bywa tłusty. Trzeba szukac odchudzonych serków a one bywaja zwyczajnie niedobre. Na forum dotyczącym diety Dukana wyczytałam, że najlepszym wskaźnikiem w wyborze nabiału jest taki wzór : ilość białka ma być większa niż tłuszcze + węglowodany . Takie jogurty i serki są smaczne i nadają sie w diecie.
Szybkowar to faktycznie fajna sprawa, też zastanwiam się nad zakupem.
Życzę Ci powododzenia w odchudzaniu i trzymam kciuki.
Zajrzyj na http://www.smaczny.pl tam jest wielki wątek poświęcony diecie Dukana z przepisami itd.
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51

Post »

Jak naszybciej kupujcie dziewczyny szybkowary. Od kilku lat go używam i trudno mi teraz wyobrazić sobie kuchnię bez niego. Poza tym oszczędza energię, a dla mnie to bardzo istotna sprawa tymbardziej, że kuchnia elektryczna.
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, niestety wiem,że w Polsce chude sery są problemem.W ogóle mamy ten dział produkcji żywności zaniedbany.
Jasne jest,ze w tej diecie idzie o chude sery i można je nabyć.Myślałam,że chodzi o coś jeszcze innego...
Na forum smaczny zajrzę :D

Felu, ja zamówiłam sobie szybkowar i patelnię do beztłuszczowego smażenia amerykańskiej firmy Hawkins.Mam dwa garnki tej firmy z serii Future i są doskonałe.Wszystko można znaleźć na stronie: http://www.hawkins.pl .
Od kilku lat używam też stalowego kompletu garnków Silit.Polecam ;:138
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Aniu widzę, że jednak z tą glukozą piekłaś....i co jest wyczuwalna...?
Piszesz, że sernik wyszedł smaczny ...czyli to by znaczyło, że można. :D

Wszystkiego Naj....w Nowym Roczku. :D ;:196
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziewczyny, a ja spieszę ze sprostowaniem adresu Hawkins'a. Sama jeszcze raz sprawdziłam, bo zamówię jeszcze patelnię do naleśników i oto poprawny: http://www.szybkowary.com .
Miłego dnia :wit
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Eluśka.... dobre z glukozą, sama byłam zaskoczona :;230

A w niedzielę znowu eksperymentowałam na rodzince i na sobie.

Kurczak marynowany w czerwonym winie

"Rozebrany" kurczak (poporcjowany znaczy...)
2-3 lampki czerwonego wytrawnego wina (nie wiem, ale jakimś cudem "ostało" sie nie dopite...)
1/3 szklanki octu balsamico
4-5 ząbków czosnku
sól, pieprz cytrynowy, majeranek

Z tych składników przygotować marynatę i zalać tym kurczaka na kilka godzin.
Następnie ułożyć go w brytfannie i polać marynatą. Wstawić do nagrzanego piekarnika (ok.160 st.) na minimum 50 minut, w czasie pieczenia polewać marynatą i powstającym sosem.
Można podawać z ryżem, z pieczonymi ziemniakami i koniecznie z jakąś surówką.

Mięsko wyszło bardzo soczyste i kruche. Spróbujcie... ;:108
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anaka pisze:Dziewczyny, a ja spieszę ze sprostowaniem adresu Hawkins'a. Sama jeszcze raz sprawdziłam, bo zamówię jeszcze patelnię do naleśników i oto poprawny: http://www.szybkowary.com .
Miłego dnia :wit
Świetne te szybkowary, tylko ceny takie trochę odstraszające. Chyba jednak będę się na coś "szykować" zanim zacznie się sezon kupowania roślinek :;230
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie wróciłam Aniu. Nawet nie było tak żle, bo ta ogromna chmura rano jakoś się rozwiała. Gdyby jednak spadł deszcz czy śnieg, to byłoby kiepsko, bo na drodze było -1° a momentami nawet -2°.
Suwaczek konsekwentnie się przesuwa. Super Aniu! Ja mam dziś szanse się odchudzać, bo sąsiadka przyniosła nam przygotowane przez siebie ozory w sosie porto, a ja nie lubię tego sosu, bo porto słodkie i jeszcze dużo tam cebuli, a więc jeszcze gorzej. Swoją drogą to dobry sposób na odchudzanie ? jeść niesmaczne rzeczy :D .
Ogródek Feli
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Felu, u nas prószy cały czas i mróz ok. -5 st. w ciągu dnia, w nocy nawet do -10 miejscami. Prawdziwa zima. Nie lubię jej, ale jak już ma być to niech będzie teraz w styczniu a nie w kwietniu np. ;:108
Lubię łączyć różne smaki, ale porto i cebula i ozory do tego, to chyba jednak za dużo nawet jak dla mnie :;230 Moja Mama robi świetne ozorki w sosie musztardowym lub chrzanowym i takie w galarecie , pyyyycha... a to wolno nam jeść... bo ozorki zwłaszcza cielęce są chude, a we wspomnianych sosach tłuszcz można zastąpić mlekiem, a mąkę skrobią lub mączką kukurydzianą.

Ech... nie mogę doczekać się już aż śnieg zniknie, bo wtedy wyjdę na podwórze i przestane mysleć tyle o diecie i szykowaniu jedzenia. Chociaż nie ukrywam, że lubię to robić, to jednak jest to męczące.

Dzisiaj na dietetyczna kolację będą śledzie marynowane w pierzynce z cebuli z jabłkiem, ogórkiem kiszonym i jogurtem oczywiście 0%.

A na obiad moja ulubiona zupa pomidorowa:

Wywar z warzyw lub rosół z niedzieli :D
1-2 puszki pomidorów w puszce bez skórki
1-2 ziarna jałowca
1 ząbek czosnku,
bazylia, pieprz, sól
trochę koncentratu.
Pomidory miksuję i dodaję do wywaru, do tego rozgnieciony jałowiec, czosnek, bazylia - to kilka minut musi się pogotować. Jeśli zupa jest zbyt mało pomidorowa to dodają koncentrat.
Do takiej zupy robię pulpety z drobiowego mięsa. Porcja z 0,5 kg mięsa starcza dla 3-4 osób.
Do mielone indyka lub kurczaka dodaję jajko, sól, pieprz, czosnek, oregano. Wyrabiam bardzo dokładnie, w wersji nie dietetycznej dodaję kilka łyżek bułki tartej, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję aby je formować w malutkie kuleczki. Jeśli masa mięsna jest rzadka, to robię tzw. "kluski kładzione" z mięsa. Na wrzącą i osoloną wodę wkładam łyżką maleńkie porcje masy mięsnej i powstają takie kluseczki. Gotuję to kilka minut, odcedzam i podaje z zupą pomidorową. Do takiej zupy fantastycznie smakuje ser feta w kostkę, ale cóż... jest bardzo tłusty...
A taka zupa pomidorowa z wkładką mięsną jest syta i bardzo smaczna.
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak właśnie zrobiłam, że do swojego ozorka dorobiłam sos chrznowy, a M zjadł ale raczej bez sosu. W Polsce jadłam ozory w galarecie i też mi smakowały.Twoja pomidorowa wydaje się bardzo smaczna i pulpety też. Aniu, czy flaki są kaloryczne? Lubię je i tutaj są wyjątkowo smaczne.
Ogródek Feli
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Andziu, ceny nie są wysokie, jeżeli wgryziesz się w temat, z jakiego materiału są to naczynia. POza tym nie warto chyba kupować czegoś taniego, co nie będzie długo służyć.
No i jak policzymy ile energii zużywa piekarnik, to ta cena nie wyda się wysoka :uszy
Zapraszam
Moje wątki
marzena 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2008, o 06:39

Post »

Dziewczyny
ja korzystam z szybkowaru już kilkanaście lat.Pierwszy jaki kupiłam to było za czasów PRLu.Był to szybkowar węgierski,taki duży 8-litrowy(mniejszych nie dostałam niestety).Teraz używam i mniejszych i większych zależy od potrzeb(mam 4 sztuki)-nie mam tylko patelni ,ale w tym roku muszę sobie kupić ;:65 .Potrawy są smaczniejsze z takiego szybkowaru ,no i szybciej się je przygotowuje.Gołąbki gotuję 10 minut na najwyższym "poziomie" i są dużo lepsze niż tradycyjną metodą,a podłoże jaki pyszny :heja.
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marzenko, ja też miałam węgierski.Kupiłam podczas wakacyjnego pobytu.Niestety zużł się staruszek :(
Nowy będzie może już jutro.Dość pieczenia mięsa godzinami ;:108
Zapraszam
Moje wątki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”