Agita- mój pierwszy sezon :)

Zablokowany
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No i złapałam za Topsin- brzegi tej plamy zczerniały do dzisiaj i coraz mniej ciekawie to wygląda, wolę działać zawczasu. Zrobiłam maleńką ilość "na oko" w nakrętce od butelki i nałozyłam patyczkiem z watką do tej dziurki (którą wczoraj wydziabałam wykałaczką), posmarowałam też te suche zczerniałe miejsca wokół pędu.
Nie jest to jakiś super duży zabieg, ale może wypali co trzeba i na strachu się skończy.

Szczerze nie znoszę tego Topsinu, ale ja się chyba nigdy od niego nie uwolnię, ciągle jakieś "przygody"..! Mam już dość tych wszystkich zabiegów, cięcia korzeni, przesadzania, oprysków... Marzę, żeby już nie mieć żadnych zdechlaczków na reanimacji!

A z drugiej strony, wciąż czuję ciągotę do odratowywania "bidulków". :shock:
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Blue Monkey
500p
500p
Od: 31 gru 2008, o 20:04

Post »

Agitko, mam nadzieję, że Ci ten Topsin pomoże i że wszystko bedzie dobrze z Twoim bordowym storczykiem :) masz gdzieś w wątku jego zdjęcie? A tak przy okazji, gdzie się ten Topsin kupuje i jak on właściwie działa? Tak o nim czytam i czytam i pomyślałam, że może warto się zaopatrzyć za wczasu niż szukać w panice jak roślinka zachoruje...
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja kupiłam Topsin w takim zwykłym małym sklepie ogrodniczym z osłonkami, kwiatami itd, to jest b. mała buteleczka koncentratu, kosztowała 6,50zł. Na pewno jest też w marketach typu obi, castorama, LM. Robisz roztwór 0,1% czyli 1ml na litr wody i tym spryskujesz lub moczysz w nim roślinę w razie wystąpienia jakichś zmian wyglądających na grzybowe. Aha, jest b. trujący, najlepiej nie wdychać i nie używać w domu, ja jak muszę robię to w łazience (wentylacja) i zostawiam tam jak wychodzimy z domu albo jak moje dziecko śpi.

Dzięki za wsparcie, ja też mam nadzieję że wszystko będzie dobrze, zwłaszcza że mam do niego słabość, ma super kolorek i ciągle przedłuża mi pęd o 2 pączki :) Zdjęcie jest na str 1 ale nie udało mi się nigdy uchwycić dobrze tego jego odcienia, to takie fajne ciepłe bordo:

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

ten bordowy jest piękny, niestety jeszcze takiego nie mam, ale chciałabym mieć. może będzie na wystawie.
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadę jutro do obi, ma być promocja na storczyki phalaenopsis (wg gazetki), oby tylko nie była to wyprzedaż zdechlaków z zimy. Już raz tak zrobili że w ogólnopolską gazetkową promocję wcisnęli niedobitki partii z wełnowcem sprzed 1,5 miesiąca, a wszystkie pozostałe wyłączyli z tej promocji. Stały obok, ale cenę miały swoją własną, 2x wyższą. Chamstwo.
Nastawiłam się na jakiś zakup, na pewno dla rodziców na Dzień Babci i Dziadka, no i... może coś jeszcze ;) Liczę też na jakieś przekwitłe w cenie okazyjnej, mam ochotę na niespodziankę, tylko czy będą... To moje obi jest jakieś dziwne, w życiu nie widziałam tam przecen zmarniałych roślin, jacyś tacy niechętni obniżaniu ceny, a towar często wątpliwej jakości.
Aha, rozejrzę się też za jakąś vandą, coraz bardziej chodzi mi po głowie... :o
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
kasicqa
200p
200p
Od: 1 gru 2008, o 17:35

Post »

niesamowite! i tego trzeba życzyć każdemu, aby mógł spotkać takie wyjątkowe okazy :D
ten biały jest jakby go ktoś winem poplamił :D a ten delikatno różowy ma SUPER kształt kwiatów, też chcę upolować jakiegoś z podobnymi kwiatami. aj ci nasi pupile, ile oni radości dają :!:
Blue Monkey
500p
500p

Post »

Biały w bordowe plamy jest też na mojej liście chciejstw :D natomiast Twój bordowy jest chyba bratem, albo chociaż bliskim kuzynem mojego :D sama zobacz-niedawno go obfotografowałam :)
Gratuluje udanych zakupów, oby długo kwitły :)
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Widzę że na taki biało - bordowy poluje już chyba połowa Forum :lol:
A tego seledynowego też mam, i też z OBI, właśnie czekam na ponowne kwitnienie na 4 pędach :lol: (dwóch starych z uśpionych oczek i na dwóch całkiem nowych :wink: )
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziewczyny, dziekuje za mile słowa :)

Tak jest, to moje wczorajsze nabytki. Jestem w nich zakochana :) Obydwa z obi, oba jako jedyne sztuki z paruset chyba egzemplarzy, bo było kilka regałów i jeszcze takie jakby "ogródki" na platformach porobione. Co lepsze, to nie były te promocyjne z nowej dostawy, tylko z jakieś starszej się uchowały. Ale ceny i tak nie najgorsze, ten w kropy bordo 25,99 zł a ten drugi, Pink Panter wg opisu na doniczce, miał być 2-pędowy ale 1 pęd miał odłamany i udało mi się wywalczyć cenę na niego 19,99 zamiast 39,99! Hip hip, 1:0 dla mnie w potyczce z tym (wstrętnym) obi gdzie nie chcą obniżać cen!! ;) [Oczywiście innych przecenionych zero, nawet jak wypadają z doniczki a kwiaty wiszą w ususzonych strzępach].

Ten bordowy poszedł już wczoraj do moich rodziców- nie chciałam żeby przechodził podwójny stres zmiany miejsca, ma w końcu tylko 2 kwiaty i mnóstwo pąków do rozwinięcia. W domu, jak mu myłam listki, wyszedł mi spod liścia wełnowiec! Brr, ale świństwo, mam nadzieję że był tam tylko jeden, "gościnnie". Obejrzałam dokładnie wszystkie zakamarki, przemyłam drinem, podmieniłam mu trochę podłoża od góry, uprzedziłam mamę... Mam nadzieję, że kwiatek nie okaże się kukułczym jajem.

Ten drugi, seledynowo-różowy podobał mi się już na samym początku mojej "choroby" ;), długo miałam zachowane jego zdjęcie w moim "katalogu marzeń", ale nigdy wcześniej go nie spotkałam, a tu proszę, niespodzianka! Nie wiem czy to jakaś szlachetniejsza odmiana skoro go sprzedają z nazwą, ale w sumie, jakie to ma znaczenie, ważne że jest przesłodki! :) I podobno chętnie kwitnie (tak jak u Ciebie, Jeanne)- na to liczę! :) Szczerze mówiąc, oba podobają mi się bardzo bardzo! Tego drugiego oddałam z wielkim żalem, bo podoba mi się jeszcze bardziej niż ten mój niedawny nabytek w kropki. Dobrze, że chociaż będę go mogła odwiedzać ;)

Poza kwiatkami kupiłam wczoraj jeszcze osłonki na wszystkie moje stojace na oknie faleczki- akurat mieli super promocję ślicznych osłonek Scheurich po 7,99zł. Skorzystałam z okazji, że mój mąż pojechał załatwić coś w swojej firmie, a mnie zostawił z kasą, kupą czasu i bez nadzoru i postawiłam go przed faktem- jak po mnie przyjechał, byłam już po drugiej stronie kasy, hi hi! Czułam się jak kobieta luksusowa biorąc wszystko co mi się podobało! :D Nooo, wszystko to może przesada, bo mogłabym tam wynieść sporo więcej, ale jaki luz psychiczny jak nikt nie popędza i nie narzeka, że znowu..!
Pozdrawiam, Agnieszka
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Agnieszko, gratuluję nowych nabytków. Niech Cię cieszą - nawet, jeśli będziesz je widziała tylko od czasu do czasu !
A z tym sposobem na męża to mnie rozbawiłaś ;:191
Oj, oj, drugi raz , to już Ciebie "sam na sam" z tą kasą nie zostawi :) ! Ale co Twoje, to Twoje.
Co do wełnowców, może trzeba było jednak dodatkowo spryskać np. Provado w sprayu, bo jak się namnożą
to będzie trudniej je zwalczyć...
Blue Monkey
500p
500p

Post »

Hihihi tak trzeba z facetami właśnie :D a jak Cię następnym razem nie bedzie chciał puścić samej to zamiast do obi wybierz sie do LM w jakimś centrum handlowym i przeciągnij go najpierw po sklepach z ciuchami aż mu się odechce kontroli :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Oj Agnieszko, to faktycznie nie lada okazja się nadarzyła do szaleństwa storczykowego :lol:
Zaczynam żałować że nie udało mi się wczoraj wpaść do OBI, a tak blisko byłam :twisted: może chociaż na osłonki bym się załapała...ale pociesza mnie myśl że za miesiąc idę na wystawę, więc chyba będę teraz oszczędzać, bo liczę że nabędę Mini Marka :roll:
Mój w typie Pink Panther nie miał naklejki na doniczce :roll: , ale wygląda identycznie :wink: życzę by i Twój kwitł obficie i często :wink:

Blue Monkey zapamiętam Twój sposób na faceta i przy najbliższej okazji z niego skorzystam :lol: :lol:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Art, tak od razu z chemią?! Niee, dopóki nie ma inwazji, trzeba próbować metodami domowymi, ile można się truć (u mnie i tak ciągle Topsin w użyciu). A może to był tylko jeden..? Muszę przyznać, że moja mama czuwa, postawiła obok lampkę i robi naloty :) i jak dotąd nic nie upolowała, brzmi optymistycznie ;)

Dziewczyny, życzę i Wam podobnych radości zakupowo-wystawowych! Obyście upolowały coś wymarzonego i jak najszybciej się pochwaliły, żebyśmy i my mogli oczy nacieszyć! :)
Mini Mark też za mną chodzi, właśnie jest na allegro- jutro wieczorem kończy się aukcja, a cena już wynosi 61zł bez dostawy, a przecież prawdziwa walka dopiero się rozegra. Podejrzewam, że wyjdzie drożej niż w OS, tam są kwitnące po 74, a takie co będą zdolne do kwitnienia w przyszłym sezonie za 59zł. Bez walki ;)

Mała MI, masz świetny awatarek! :D

Śnieżko, AŻ TAK mi nie żal ;)

Pokażę Wam jaki mi się jeszcze phalaenopsis podoba, widziałam już 2 razy takie, ale zawsze marne. Ma oryginalne kolory, ten z brzegów taki bladołososiowy. Nie widziałam, żeby ktoś takiego miał tu na forum, ale może się mylę..?
Obrazek
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mówisz, że drogo? aha, to dobrze wiedzieć, bo ja już się zaczęłam zastanawiać. Gorzej, że u mnie nie ma wystaw, niby mieszkam w dużym mieście, ale w okolicy jakoś cieńko z tego typu imprezami. Musiałabym jechać do W-wy, Łodzi albo Szczecina :(
Była jakaś mała lokalna w palmiarni z zeszłym roku, ale czy w ogóle ją powtórzą..?
Pozdrawiam, Agnieszka
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”