Wczesne odmiany jabłoni

Drzewa owocowe
Rosynant
200p
200p
Od: 24 wrz 2020, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: wczesne odmiany jabłoni

Post »

KamilK02 pisze:Poniekąd był bym chętny na zrazy :roll:
Zrazy - przypomnij
Ale nie cud, i ona jest późniejsza od Oliwki. W terminie oliwki alternatywy szarlotkowej nie widzę, przynajmniej małżonka nie uważa żadnej innej, bo ja tam się pieczeniem jakowychś ciast nie hańbię ino jakby co wędzonki i trunki 8-)

Siane z rozmaitych było wschodnich odmian, w tym najdziwniejsych unikatów, i nie powiem z których ta akurat, lecz antonówki w tym nie było bo nie szanuję :wink: a większość siewek rosła mizernie, krzywo albo kolczasto, zaś co bardziej żywotne i zdrowsze wysadziłem.
Po nastu latach uzyskałem z tej sekcji porównawczo, hmmm... sporo opału. Bo do wędzenia wolę jednak śliwę i czereśnię :lol:
Siła wzrostu średnia, owocowanie coroczne, obficie; słabsze po ciężkiej zimie czy zimnej wiośnie, stąd wnoszę że wrażliwsza. Parchów nie widzę. Owoc średni i duży, nieco spłaszczony, jasnożółty, tylko wystawione na słońce mają odrobinę prążków rumieńca. Chrupki, soczysty, kwaśnosłodki, z aromatkiem a neutralny smakowo; i do dymiona w sam razik.
Smakowo jeszcze dodaję Melby, względnie Księżny Luizy (co jest pod ręką) albo Spartana.
Luba że lubi nuty makintoszne.
Obrazek
garom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2017, o 17:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No skoro ta siewka (nazwijmy ją roboczo "Rosynantapple" ) jest kwasno-słodka to też bym się podpiął pod Kamila odnośnie zrazów...? :)
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

:wit To ja jeszcze oprócz zrazów poproszę solidną lekcję szczepienia , taką
od podstaw . :;230
Zakup odłożony , najpierw coś trzeba wyciąć by móc dosadzić . Nie chodzi bynajmniej
o hektary , bardziej o mierzenie sił na zamiary .
Nadal jednak poszukuję takiej super wczesnej bez wad .
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

anulab pisze: poczytałam i zgłupiałam jeszcze bardziej .
TAAAK, bo nasz kolega narzekał @Rosynant na wszystko;; jak załapłem oprócz ananasa berżenickiego? Ja też spod Krakowa, więc to dobra reklama.

A ja mam na celowniku takie jabłka wczesne, którew sprzedawał pod oknem trochę-znajomy rolnik, ale nie puścił farby skąd je ma , nie mówiąc o nazwie odmiany. Ale były wczas, trochę raczej podłużne niekształtne, miąższ wylany na krótki ogonek, sucho-zielone z czerwonym. Ale SŁODKIE, bez kwasu, no co za typ! w następnym sezonie znowu go pocisnę, może choć coś zdradzi więcej o nich.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
garom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rosynant, u mnie akurat z hektarami to już nie najlepiej, ale na pewno wcisnę jeszcze jedną odmianę , skoro to będzie Rosynantapple. :D A tak na poważnie to w przyszłym roku jesienią zakończę już proces dosadzania kolejnych odmian właśnie ze względu na brak miejsca (małżonka nie pozwala przedłużyć ogrodzenia ogrodu , niestety). :(
Maryann, co do rolnika sprzedającego te jabłka to on może nawet nie wiedzieć co to za odmiana, albo to może być nowa odmiana powstała z naturalnego krzyżowania. Ja kiedyś od takiej osoby próbowałem (bez powodzenia) zdobyć zrazy do szczepienia podobnej odmiany i niestety zbył mnie skutecznie, twierdząc,że ma ją od kogoś innego a ten ktoś nie ma telefonu by z nim uzgodnić warunki sprzedaży zrazów i tyle. :roll:
Rosynant
200p
200p

Post »

garom pisze:Rosynantapple. :D
;:173
Aj, bo wprowadzę opłaty klubowe...
Obrazek

To już ostatnie niedobitki. A dla kontrastu kolorystycznie dołożyłem Rosso Rubinette. Masz? :wink:
garom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niestety Rubinette nie mam, bo nie miałem okazji jej kupić. Po prostu nie znalazłem tej odmiany w szkółkach w których kupowałem drzewka.A pamiętam,że wcześniej coś o niej tutaj pisano, nie kojarzę dokładnie ale zdaje się,że przy okazji opisu najsmaczniejszych odmian jabłoni. :?: A co do opłaty klubowej to spoko, damy radę..., czego to człowiek nie zrobi dla zdobycia wiedzy. :wink:
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40

Post »

Ładnie żółte jabłuszka. Będę się odzywać w lutym o zrazy. :wink: Rosynant masz jeszcze jakieś "odmiany" swojej selekcji?
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
Awatar użytkownika
MIVIBE
200p
200p
Od: 3 cze 2013, o 11:49

Post »

maryann pisze: A ja mam na celowniku takie jabłka wczesne, którew sprzedawał pod oknem trochę-znajomy rolnik, ale nie puścił farby skąd je ma , nie mówiąc o nazwie odmiany. Ale były wczas, trochę raczej podłużne niekształtne, miąższ wylany na krótki ogonek, sucho-zielone z czerwonym. Ale SŁODKIE, bez kwasu, no co za typ! w następnym sezonie znowu go pocisnę, może choć coś zdradzi więcej o nich.
Opis pasuje do odmiany Waleria/Alka.

Pozdrawiam.
szukacz
200p
200p
Od: 27 sty 2016, o 22:37

Post »

Rosynant pisze:Wtrącę Wam się, z perspektywy krakowiaczka ci ja.
Close: ma w sobie jakiś taki niedobry posmak. Jak jabłko dojdzie w pełni na drzewie to całkiem zjadliwe, owszem, lecz np. w szarlotce ten posmak odrzuca, a jak zrobiłem ocet z nich to... wylałem, nie do użycia, bo tak trącił. I tu kłopot z Closą że jabłka strąca wiatr nim dojdą, tj gdy jeszcze są niejadalne. Zostawiłem z drzewa najniższy konar, resztę przeszczepiłem.
A i tak te co wytrzymają u mnie wypadają już wraz z Oliwką (papierówką) która jest lepsza smakowo. Amatora więc na nie brak...
Wszystko sprowadza się do lokalnych klimatów i warunków, co kto ma.
Mam podobne zdanie co do Close, przeszczepiam u teściów. Owocuje przemiennie, koniecznie trzeba przerywać zawiązki, tak jak Papierówka, ale ta ostatnia jest smaczniejsza. Znalazłem drzewo przydrożne (Szczecin - Niemcy sadzili wzdłuż dróg). podobne do Papierówki ale smaczniejsze i chyba nieco późniejsze, mniej ciemnieje po przekrojeniu. Zaoczkowałem kilka podkładek i sprawdzę co będzie w dobrych warunkach.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

Rosynant pisze:
garom pisze:Rosynantapple. :D
;:173
Aj, bo wprowadzę opłaty klubowe...
Obrazek

To już ostatnie niedobitki. A dla kontrastu kolorystycznie dołożyłem Rosso Rubinette. Masz? :wink:
A one nie są aby twarde?
I Rossi, trafnie zauważyłem?
maryann pisze:
anulab pisze: poczytałam i zgłupiałam jeszcze bardziej .
TAAAK, bo nasz kolega narzekał @Rosynant na wszystko;; jak załapłem oprócz ananasa berżenickiego?
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Rosynant
200p
200p

Post »

Ależ nie że narzekał - jedynie opisywał, gwoli ułatwienia wyborów, ich plusy dodatnie i plusy ujemne :wink:
Ananas, jako się rzekło, zaskoczył mnie plonem i przydatnością przez całe lato - zaczyna z papierówką i wciąż jest paru owoców :shock: - lecz to drzewo (a drugiemu na wsi nie idzie) jak raz ma specjalne dla siebie warunki zapewnione i rośnie na własnych korzeniach.
A jak rośnie... ;:173

Co do rossynantapfla - to jedyna udana z siewek garści, acz przyznam wybredny-m jest.
Tylko to nie jest wczesna, tak ok. późnym sierpniem zaczyna. Dojrzewają stopniowo, dość długo.
Jest twarda, ale początkowo. Jabłka po prostu spadają zanim dojrzeją, co nawet wygodą; już jadalne, bez absmaków czy goryczek jak u niektórych bywa, lecz twarde niczym kosztele powiedzmy; na tym etapie miąższ chrupki, drobnoziarnisty, soczysty, kwaśno-słodko "orzeźwiający", z wyrazistym aromatem (w typie tych ruskich) i taki perfumkowaty.
Tym posmaczkiem mnię ujęła, ale różne ludzie różne gusta mieć mogą. No i to drzewo też ma warunki :wink:
Odłożone na tydzień-dwa dojrzewają mięknąc, miąższ robi się mączystszy tak w stylu dojrzałej papierówki i słodki, kwas zanika, wychodzi na sklepowe "jabłko dla emeryta", nadal smaczne z aromatkiem.
To podobna historia jak np. z Jamesem Grievem, można zjeść na różnym etapie wedle gustów własnych.
Na fotce są trzy z drzewa i dwa takie już przetrzymane w kuchni, te jaśniejsze.

A jak wygląda owoc dobrej siewki z Antonówki też mogę sfocić niebawem, skoro o to pytali.
Dobrej czyli dającej owoce - bo to tu z wynalazkami główny ból... :wit
garom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zraz z Rosynantapple/Rosynantapfel interesuje mnie przede wszystkim dlatego,że jak na Antonówkę jest kwaśno-słodki bo klasyczne Antoniówki to maksymalnie stają się niekwaśne a nigdy słodkawe. Dlatego uważam,że oprócz innych cech tej odmiany opisanych powyżej ta jest dla mnie szczególnie interesująca. :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40

Post »

Rosynant Co raz bardziej zaciekawiasz tymi udanymi jabłoniami. Można prosić coś więcej o tej udanej antonówce rosynant'owej?
Ja mam 2 letnią siewkę z Zorzy ciekaw jestem co to wyjdzie. A żeby przyspieszyć owocowanie, to oczka założyłem na M27.
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
szukacz
200p
200p
Od: 27 sty 2016, o 22:37

Post »

Pisałem ostatnio dość pozytywnie o Papierówce, i pomyślałem że powinienem podzielić się swoją obserwacją.
Lepszej jakości owoce - daje mi drzewko rosnące w środku nasadzeń, częściowo zacienione, natomiast drugie drzewko rosnące w pierwszym rzędzie od południa - czyli max nasłonecznione zdecydowałem się wykopać.
Przypuszczam że Papierówka jest dostosowana do chłodniejszego klimatu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”