Storczyki Madzik

Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Re: Storczyki Madzik

Post »

Madziu, na mnie też zrobiło wrażenie Twoje 'opowiadanie' o kolekcji. Widać, że rozumiesz potrzeby swoich podopiecznych
i jesteś w swoim opisie bardzo wiarygodna. Masz piękne kwitnienia i wyczuwa się prawdziwą radość z każdego 'ruchu' jakim Ciebie zaszczyca
każdy storczyk z osobna. Fajnie, że do nas dołączyłaś ;:215
efcia111
200p
200p
Od: 3 cze 2010, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Niesamowitą rękę masz do storczyków skoro od samego początku takie sukcesy :) Gratuluję!! Przepiękna, różnorodna kolekcja.

I to OBI... Każdy z nas chyba uwielbia to stoisko za 5zł ;)
Pozdrawiam, Ewa :)

Moje storczyki :D
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Bardzo ciekawie, oryginalnie zaczęłaś. Na zdjęciach widać, że storczyki są w dobrej formie, tylko pozazdrościć talentu do odratowywania... Najbardziej mi się podoba ten pierwszy, pięknie kwitnie i do tego był taki marniutki, a zrobiła się cudna roślina.
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Madziu, miło zobaczyć Twoje odratowane storczyki i poczytać o nich ;:108

Pierwszy jest naprawdę śliczny- ale po tej całej historii i walce o niego musiał być taki ;) 1wsza cambria też piękna, a ta druga czerwono-biała z obi na pewno pieknie pachnie- miałam b.podobną, pachniała na cały pokój :) Za własne kwitnienie miltoniopsis należą Ci się brawa, ostatni phalaenopsis b.fajny, fikuśny, oby Ci się szybko rozkwitł i pokazał na co go stać!

A historia ze "znawczynią storczyków" zabawna, niektórzy to po prostu wszystko wiedzą najlepiej i co zrobisz... :D
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lis 2007, o 18:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Madziu :wit
Niesamowicie opowiadasz o swoich storczykach...
Masz bardzo ładną kolekcję i talent do odratowywania zdechlaczków ;:138
Awatar użytkownika
goskle
500p
500p
Od: 18 sie 2010, o 23:50

Post »

To znaczy, że ja też mam To jest hybrydę Miltoniopsis ;:162
Pozdrawiam
Gosia
moje storczysie
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Gratuluję :D naprawdę wyglądają świetnie, wiem jak to jest też kupiłam dwie sztuki. Tak jak pisałaś i u mnie dochodziły do siebie przez jakiś rok, teraz mają nowe przyrosty i na korzenie też miło spojrzeć. Czekam jeszcze na kwiaty :wit Twoje śliczne zakwitły, ciekawe jakie biedactwo będzie następne :P
Awatar użytkownika
Madzik_J-Ch
200p
200p
Od: 12 lip 2010, o 22:51

Post »

Witam wszystkich odwiedzających mój storczykowy wątek :wit

Już w swoim drugim kwiatowym wątku pisałam, że ze względu na kilkudniowy wyjazd nie miałam styczności z netem.
Dziś przyszłam nadrobić, tyle się tu dzieje wszędzie, że skończę pewnie późno w nocy :;230

A u moich podopiecznych wszystko w jak najlepszym porządku (stuk, stuk, odpukać w niemalowane)

Po powrocie - niespodzianka - Miltoniopsis całkiem szybko się rozwija, jeszcze przed wyjazdem był to malutki pączek. No teraz też to pączek, ale już całkiem niezły :wink: Tylko, że taki duży to na tej łodydze jest tylko jeden :roll: Zobaczymy, jak będzie na drugim pędzie, który się wyłania spomiędzy liści

Obrazek Obrazek Obrazek

A i jeden z Sabotków pokazał co potrafi :D Od wielu dni już się co tam pokazywało, ale nie miałam pojęcia czy to pączek bo Sabotki od momentu zakupu jeszcze nie kwitły. Teraz jednak mam pewność, bardzo jestem ciekawa jaki będzie. Nowa, młoda rozetka też jest już coraz większa

Obrazek Obrazek

Jest coś fajnego w oczekiwaniu na takie "niespodziankowe kwitnienie" w egzemplarzu, który nabyło się z samymi liśćmi :)
Pozdrawiam:) Madzia
Moje zielone linki. Zapraszam
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą ze spojrzeń ludzkich oczu (Kazimierz Przerwa-Tetmajer)
Migrenqa
500p
500p
Od: 2 lut 2010, o 19:15

Post »

No nie mogę, padnę i nie wstanę. Zdradź proszę jakie słowa zachęty spowodowały zakwitnięcie Twojej Miltonopsis? Bo do mojej nic nie dociera, jak grochem o ścianę; stoi jak zaklęta i ani drgnie.
Pozdrawiam Agnieszka
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Madziu bardzo przyjemnie ogląda i czyta się Twój wątek ;:63
Gratuluję wspaniałych kwitnień i postępów u Twoich ślicznotek. Pąk jeden na Miltonopsis ale za to jaki ;:111
No i sabotek - będziesz miała z pewnością piękną niespodziankę, gdy już się wyłoni kwiat.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

O, Paphiopedilum puszcza pęd :). jak ci się go udało doprowadzić do kwitnienia?
efcia111
200p
200p
Od: 3 cze 2010, o 15:28

Post »

Pięknie rosną. Naprawdę musisz mieć dobrą rękę do nich skoro takie okazy Ci kwitną :) Razem z Tobą oczekujemy na kwiaty sabotka ;)
Pozdrawiam, Ewa :)

Moje storczyki :D
gejzerka

Post »

Madziu, wszyscy oglądają Twoje skarby a ja nie mogę :( Nie widzę ani jednego zdjęcia tylko same podpisy. Już próbowałam na różne strony i... dalej nic ;:110 Też bym chciała oczy nacieszyć
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Madzik_J-Ch
200p
200p
Od: 12 lip 2010, o 22:51

Post »

Agnieszko - Migrenqo - no, no, proszę mi tu nie narzekać. Bywam u Ciebie i masz dorodne kwitnące okazy, a Cymbidium to chyba będę obserwowała codziennie aż się rozwinie. A co do Miltoniopsis - do niej trzeba cierpliwości, trochę jesteśmy przyzwyczajeni chyba do Phalaenopsis'ów, które kwitną częściej a ona biedna stoi i stoi i nic. Ale jak już wypuści to dopiero jest szał. A jej pseudobulwy też jak są młode to takie bidule zanim zgrubieją. No i ta "harmonijka" liściowa, brr, denerwuje strasznie bo zostaje na stałe. Jednak u mnie już dalsza część liści po zwiększeniu wilgotności rośnie prosta. Śmiesznie to wygląda bo do połowy listki są w harmonijkę, a potem proste końcówki. No i zauważyłam, że ona też lubi takie przesuszenie podłoża pomiędzy podlewaniami.

Kasiu - witaj u mnie :wit

Dusiu, Ewo - jeśli chodzi o Sabotka to w zasadzie nic specjalnego nie robiłam. Myślę, że sukces tkwi w stanowisku. Wszystkie moje storczyki (oprócz Cymbidium, które mieszka jeszcze na balkonie) stoją na południowo - lekko :wink: wschodnim parapecie. Wydaje mi się, że ta lokalizacja przypadła im szczególnie do gustu. Parapet wychodzi na balkon, który nie wystaje poza blok, tylko jest wnęką, dzięki temu jest zadaszony. Dzięki temu parapet storczykowy nie wymaga już cieniowania a słońce operuje tu praktycznie cały dzień i jest bardzo jasno. Spokojnie mogę również uchylać okna, bo przez wnękę balkonową nie zawiewa wiatr, wpada tylko świeże powietrze. Rosną w grupie, przez co regulują sobie wspólnie wilgotność a pomiędzy doniczkami poustawiałam takie kubeczki z wodą.

Elu - :( jak to? Trochę mnie zmartwiłaś tymi zdjęciami. Zmniejszałam je tak jak wszystkie, więc nie powinno być problemu. Może spróbuj "odświeżyć", czasem to taki chwilowy problem prędkości netu. U mnie czasem zamiast zdjęć wyświetla się tylko napis "Obrazek", muszę wtedy poczekać, bo tzn że one się jeszcze wgrywają, tylko wolniej.
Pozdrawiam:) Madzia
Moje zielone linki. Zapraszam
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą ze spojrzeń ludzkich oczu (Kazimierz Przerwa-Tetmajer)
gejzerka

Post »

Madziku, gdyby był chociaż napis "obrazek" czy link do obrazka, poradziłabym sobie z tym, ale są tylko puste miejsca - bez linku do zdjęcia, bez napisu "obrazek". Ot, przeskoczone kilka linijek... i podpis :(
Od kilku dni "maltretuję" Twój wątek w nadziei, że jednak coś zobaczę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”