Storczyki Lidki
Re: Storczyki Lidki
Baryczko, bardzo dziekuje za szybciutka odpowiedż. Zaraz przestawie blizej drzwi balkonowych, ktore często otwieram. Dziekuje serdecznie i pozdrawiam.
Epidendrum Balerina juz mi przekwitlo, a wlasciwie kupilam je juz po przekwitnieciu.Błagam dobrych ludzi - powiedzcie co dalej? Do zimnego pomieszczenia tak jak dendrobium nobile czy moze stac w cieplym pokoju. Juz posiada dosyc duża lodyzke z liścmi obok tej przekwitnietej.pozdrawiam.
- Wanda
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 mar 2008, o 11:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Lidko wśród porażonych storczykomanią
Nareszcie mogłam obejrzeć twoje piękności. Śliczne! Aż się serce raduje. W kwestii Epidendrum nie pomogę, bo nie mam z nim doświadczenia. Co do Nobile, to one lubią różnicę temperatur między dniem, a nocą. Nie musisz więc ustawiać go przy drzwiach balkonowych. Wystarczy ustawić na parapecie, a na noc roszczelniać okno. Ono zakwita tylko na nowych przyrostach. Na fotce widziałam, że twoje taki ma, więc zapewne wiosną ci zakwitnie.

Dziekuje za odpowiedz.Dendrobium mam w pomieszczeniu nieogrzewanym, gdzie różnica miedzy noca a dniem jest duża. Sądze że tam im bedzie dobrze.pozdrawiam serdecznie
-
- Od: 27 paź 2009, o 23:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Dzięki Joane za odpowiedz. Ja kupilam roslinke jak juz byla po kwitnieniu.Stoi na zachodnim oknie i leciutko raz po raz ja podlewam. Widze że wyrastaja jej nowe pedy więc chyba ma sie dobrze. Mowie oczywiście o Balerinie. Jeszcze raz dziekuje i będę sie do Ciebie zwracac jak bedę miala wątpliwości. pozdrawiam
-- Śr, 4 lis 2009, 20:45 --
Ludzie ratujcie! wylicytowalam na allegro i wygralam Vande. Czytam o niej teraz i zdania sa podzielone co do tego czy lepsze jest podloże czy lepszy wazon.Ja caly czas myslalam o wazonie, ale teraz sie waham. Co radzicie takiej raczkujacej w tej dziedzinie sierocie?
-- Śr, 4 lis 2009, 20:45 --
Ludzie ratujcie! wylicytowalam na allegro i wygralam Vande. Czytam o niej teraz i zdania sa podzielone co do tego czy lepsze jest podloże czy lepszy wazon.Ja caly czas myslalam o wazonie, ale teraz sie waham. Co radzicie takiej raczkujacej w tej dziedzinie sierocie?
radzimy sierotce, żeby weszła w wątek o Vandach i tam sobie poczytała 

-
- Od: 27 paź 2009, o 23:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Moja przyjaciolka ma tez niebieska w wazonie i jej kwitla w tym roku trzy razy. A wiec zrob sama experyment.

sierotka bardzo dziekuje za odpowiedż. Ja też będę ja trzymala w wazonie. Moja Vanda ma wymiary szer.14x19 czy mozna na podstawie tych wymiarow ocenic wiek kwiatka i kiedy zechce ona zakwitnąc? pozdrawiam serdecznie.Lidia Jest to Vanda SIAM INK. 

- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Oczywiście, że w wazonie. Uprawa w podłożu jest zła. A to jest dorosła roślina czy sadzonka?
To jest sadzonka o wym 14x19
- Storczykowa
To pewnie niewiele mniejsza od tych sadzonek, co ja mam. Ja swoje niedawno wsadziłam w takie koszyczki, jakie mają dorosłe Vandy, jedna sobie wisi, a druga jako wazon ma pustą plasikową doniczkę, bo nie mam dla niej wazonu. Ale Vandy wolą uprawę bez podłoża, wiszącą lub wazonową, ich korzenie są kruche i łatwo gniją.
Rzeczywiscie masz racje że korzonki są kruche. Będę ja trzymala w wazonie.pozdrawiam
- Storczykowa
Jak ta Vanda jes mała, to na początek kupiłabym jej mały wazon, bo taki duży jak dla dorosłej to za wielki będzie dla niej. Co kilka dni należy ją kąpać. Dobra jest woda ze studni (ja takiej używam). Od deszczówki już 2 Vandy straciłam (i kilka innych).
Wlasnie o tym myslalam.pozdrawiam