Storczyki Lidki

ODPOWIEDZ
lidka48
50p
50p
Od: 31 paź 2009, o 15:27

Re: Storczyki Lidki

Post »

Baryczko, bardzo dziekuje za szybciutka odpowiedż. Zaraz przestawie blizej drzwi balkonowych, ktore często otwieram. Dziekuje serdecznie i pozdrawiam.
lidka48
50p
50p

Post »

Epidendrum Balerina juz mi przekwitlo, a wlasciwie kupilam je juz po przekwitnieciu.Błagam dobrych ludzi - powiedzcie co dalej? Do zimnego pomieszczenia tak jak dendrobium nobile czy moze stac w cieplym pokoju. Juz posiada dosyc duża lodyzke z liścmi obok tej przekwitnietej.pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Lidko wśród porażonych storczykomanią :) Nareszcie mogłam obejrzeć twoje piękności. Śliczne! Aż się serce raduje. W kwestii Epidendrum nie pomogę, bo nie mam z nim doświadczenia. Co do Nobile, to one lubią różnicę temperatur między dniem, a nocą. Nie musisz więc ustawiać go przy drzwiach balkonowych. Wystarczy ustawić na parapecie, a na noc roszczelniać okno. Ono zakwita tylko na nowych przyrostach. Na fotce widziałam, że twoje taki ma, więc zapewne wiosną ci zakwitnie.
lidka48
50p
50p

Post »

Dziekuje za odpowiedz.Dendrobium mam w pomieszczeniu nieogrzewanym, gdzie różnica miedzy noca a dniem jest duża. Sądze że tam im bedzie dobrze.pozdrawiam serdecznie
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit Lidko na forum. Ja też jestem od niedawna. Masz piąkne Dendrobia. A co do E-Ballerina. Ja posiadam pomarańczowe. Jest łatwe w uprawie. Potrzebuje Dużo światła lub pół cień. Okno wsch. lub zach. Na poł. osłonę. Nie musisz wynosić go do zimnego. One rosną cały rok w tem. średniej do ciepłej. Podlewanie im cieplej tym więcej ale są bardzo wrażliwe na przemoczenie czy przesuszenie. W zimie mniej .Nawozić od marca do września co 2-4 tygodnie. Nie obcinaj pędu kwiatowego bo one go przedłużają i na nowo kwitną. Chyba że ci całkiem uschnie. Jak będziesz miała jeszcze pytania to pisz postaram ci pomóc. Powodzenia :lol:
lidka48
50p
50p

Post »

Dzięki Joane za odpowiedz. Ja kupilam roslinke jak juz byla po kwitnieniu.Stoi na zachodnim oknie i leciutko raz po raz ja podlewam. Widze że wyrastaja jej nowe pedy więc chyba ma sie dobrze. Mowie oczywiście o Balerinie. Jeszcze raz dziekuje i będę sie do Ciebie zwracac jak bedę miala wątpliwości. pozdrawiam

-- Śr, 4 lis 2009, 20:45 --

Ludzie ratujcie! wylicytowalam na allegro i wygralam Vande. Czytam o niej teraz i zdania sa podzielone co do tego czy lepsze jest podloże czy lepszy wazon.Ja caly czas myslalam o wazonie, ale teraz sie waham. Co radzicie takiej raczkujacej w tej dziedzinie sierocie?
Awatar użytkownika
paula_
500p
500p
Od: 27 paź 2009, o 14:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

radzimy sierotce, żeby weszła w wątek o Vandach i tam sobie poczytała :)
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit "Sierotko" gratuluje wandy. ;:63 . Aco do uprawy to musisz sama sprawdzic co w twoim wypadku zda najlepszy egzamin. Ja mam je w wazonie szklanym i jak na razie maja sie dobrze. ;:7
Moja przyjaciolka ma tez niebieska w wazonie i jej kwitla w tym roku trzy razy. A wiec zrob sama experyment. :heja
lidka48
50p
50p

Post »

sierotka bardzo dziekuje za odpowiedż. Ja też będę ja trzymala w wazonie. Moja Vanda ma wymiary szer.14x19 czy mozna na podstawie tych wymiarow ocenic wiek kwiatka i kiedy zechce ona zakwitnąc? pozdrawiam serdecznie.Lidia Jest to Vanda SIAM INK. :wit
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Oczywiście, że w wazonie. Uprawa w podłożu jest zła. A to jest dorosła roślina czy sadzonka?
lidka48
50p
50p

Post »

To jest sadzonka o wym 14x19
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To pewnie niewiele mniejsza od tych sadzonek, co ja mam. Ja swoje niedawno wsadziłam w takie koszyczki, jakie mają dorosłe Vandy, jedna sobie wisi, a druga jako wazon ma pustą plasikową doniczkę, bo nie mam dla niej wazonu. Ale Vandy wolą uprawę bez podłoża, wiszącą lub wazonową, ich korzenie są kruche i łatwo gniją.
lidka48
50p
50p

Post »

Rzeczywiscie masz racje że korzonki są kruche. Będę ja trzymala w wazonie.pozdrawiam
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak ta Vanda jes mała, to na początek kupiłabym jej mały wazon, bo taki duży jak dla dorosłej to za wielki będzie dla niej. Co kilka dni należy ją kąpać. Dobra jest woda ze studni (ja takiej używam). Od deszczówki już 2 Vandy straciłam (i kilka innych).
lidka48
50p
50p

Post »

Wlasnie o tym myslalam.pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”