Ogród piofigla cz1.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p
Od: 11 lis 2009, o 17:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród piofigla cz1.

Post »

Elżbieto witam Cię serdecznie. Rośliny w doniczkach które widać na zdjęciu, rosną 3-4 lata, nie są one zbyt ciekawe, ale fotografuję wszystko co mi wejdzie w kadr. Rośliny w doniczkach rosną dużo wolniej niż w gruncie. Cieszę się że interesują Cię iglaki, warto je sadzić, mogą stanowić tło dla innych pięknych roślin. Lubię je bardzo.
U Ciebie jest piękne otoczenie lasu, iglaki świetnie się wkomponują :D

Pozdrawiam Tomek :wit
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37

Post »

Elu,idziemy tym samym tropem :heja
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Zadeptujemy Ci Tomku ogródek, razem z Olą. :wink: Ja pytałam, ile lat mają sadzonki, bo ciekawa byłam jak długo trzeba czekać aż urosną.
Będę potrzebować trochę więcej, coś próbuję rozmnażać, ale bez wielkiego zacięcia. Nie jestem jednak cierpliwa, dlatego już część kupiłam.
Niestety, moja działka nie przylega ani do lasu, ani do strugi, ale mam je w zasięgu wzroku :lol: .
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

przydreptałam i ja do Twojego pięknego ogrodu iglaki nie są moimi ideałami ale lubię na nie patrzeć,
masz piękna kolekcje róż, różaneczników, azalii i wiele innych pięknych i dorodnych roślin, powojniki tez mi się bardzo podobają.
Zaskoczyła mnie szkółka, w pierwszej chwili myślałam że są to rośliny zakupione lub ogrodnictwo prowadzisz, a tu normalna godna pochwały zapobiegliwość i troska o ogród.
Miło było u Ciebie pospacerować, pozdrawiam
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Tomku ja nie wyobrażam sobie swojego ogrodu bez iglaków , one zima kiedy już nic nie ma zdobią ogród a latem są pięknym tłem dla kwitnących roślin .
Te w donicach zabezpieczasz jakoś przed mrozami .
A zdjęcia w słońcu na prawdę pięknie wyszły .

Genia
Awatar użytkownika
Katarynka
500p
500p
Od: 1 kwie 2009, o 14:57

Post »

;:138 Piękne te iglaczki.. jednak one mają swój niepowtarzalny urok...kiedy u mnie takie urosną? :roll:
Katarzyna, zapraszam
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

Elżbieto "deptajcie ile wlezie" - jak to się mówi, zapraszam o każdej porze. Ja też jestem niecierpliwy, do tego stopnia że mając roczne sadzonki tuj, posadziłem je co 45 cm na żywopłot. Sadzonki były bardzo małe, więc pomyślałem że 80 lub 100 cm to za duża odległość. O dziwo ten żywopłot stoi do dziś i ma się dobrze.Kiedyś go zmienię, bo posadziłem również za blisko ogrodzenia. Teraz już takich błędów nie robię. W ogrodzie masz inne rośliny, które umilą Ci oczekiwanie na wybujanie iglaków :lol:
Taro dziękuję Ci za wizytę. Szkółeczka jest potrzebna, bo jeśli się wpadnie nagle na jakiś pomysł nasadzeniowy, to można go od razu zrealizować. Dla nas ona nie jest duża, mamy miejsca żeby wysadzić jeszcze kilka takich szkółek. Zauważyłaś u nas trochę róż, mamy ich naprawdę nie wiele, chcielibyśmy o wiele więcej. Będę się o nich od Was uczyć :D
Geniu zawsze potrafisz mnie pocieszyć i podtrzymać na duchu, ja jednak w sprawie ostatnich zdjęć w słońcu, będę do siebie krytyczny. Donic niczym nie zabezpieczam, liczę że w czasie mrozów będzie również śnieg , który zabezpieczy je dostatecznie. Wiem że donice z delikatnymi roślinami należy zabezpieczyć, ale my w donicach mamy same iglaki, trzmieliny nic im nie będzie, a w razie czego to w szkółeczce jest pełno :D
Katarzyno dziękuję za odwiedziny i miłe słowa. Jeśli chodzi o iglaki to urosną i już urosły, widziałem że Twoje tuje zdaje się szmaragdowe, przerastają ogrodzenie. A te mniejsze też śmigną, nie żałuj nawozu, lubią azot :D

Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

Wczoraj widziałem na forum, ogród krakowski, w którym właściciel prezentował min. swoje funkie i nazywał je po imieniu.
Ja swoich nie nazwę ale też pokażę, skoro u nas rosną

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Jeszcze kilka zdjęć wiosennych:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
rm27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2008, o 11:52

Post »

Piękne jesienne zdjęcia ogrodu, ładne, dorodne funkie (hosty). Można dać fotki do wątku hosty identyfikacja i zapewne przynajmniej niektóre będą miały już swoją nazwę.
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Tomku, podziwiałam dziś Twoje iglaki ! Są ładnie skomponowane kolorystycznie. Zadroszczę Ci dojrzałości Twoich roślin...Przypomnij, jak duży masz ogród ?
Pokazałeś borówki amerykańskie - jakie masz odmiany? Jakie byś polecał?
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

Witam Cię Izo dzięki za odwiedziny. Nasz ogród mieści się na działce 33 arowej, zajmuje ok.połowę jej powierzchni. W przyszłości mam nadzieję, będzie się mieścił na całości.
Pierwsze 2 borówki posadziliśmy 2 lata temu, w tym roku posadziliśmy jeszcze 3 sztuki.
Mamy 2 x DUKE, TORO, SPARTAN, PATRIOT. W szkółce sami wybieraliśmy, bez pomocy sprzedawcy, później po zakupie szukałem informacji o tych odmianach. Zakup borówek był spontaniczny, ale jesteśmy zadowoleni, na wszystkich krzaczkach były owoce. Dla mnie smak mają podobny, także wybór odmiany, to chyba tylko kwestia czy chce się mieć krzew wyższy czy niższy i kiedy owocuje. :D

Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

Romek skorzystam z rady, jeśli tylko znajdę ten wątek. Dzięki za odwiedziny, dobre słowo i radę :D

Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Piekne masz te hosty...bardzo mi sie podobaja...zresztą...co mi się nie podoba :;230
Koreanka-bajeczna ;:138
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj piękne iglaki , hosty świetne szczególnie na zdj 5 i 6 .
Genia :wit :wit
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

Dzięki Grażyno dzięki Geniu ciszę się że Wam się podobają hosty. Co najgorzej to już mi się kończą zdjęcia warte pokazania.Dzisiaj dowiedziałem się, że jest na forum wątek hosty identyfikacja, bo chyba wiecie że nie znam ich nazw :oops: , będę chciał je tam dodać. Każdą następną kupioną roślinę, będę zapisywał. Dziękuję za odwiedziny :D

Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”