Kaktusy - NINa
Re: Nowe kaktusy mam.. ale nie wiem jakie :(
Czy te 4 letnie rośliny, te w kępach to rozrosły się z jednej siewki czy dałeś kilka do doniczki i się rozrosły? A te 2 letnie to w doniczkach 4x4?
- ROBERTOBORO
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lis 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
mam też tego echinocereusa i kwiaty ma super, Marek ma rację
ale sulki też są super
ale sulki też są super
- mgr_
- Od: 24 paź 2010, o 18:37
Te 4 letnie to pojedyńcze, rozkrzewione rośliny
Te 2 letnie w doniczkach 4x4
- banditoo
- Od: 23 lis 2008, o 01:33
Marku Echinocereus pectinatus v. rubispinus jest boski, ale czy kolorek NINie będzie odpowiadał 

To bardzo szybko się rozkrzewiają, jestem zaskoczonymgr_ pisze:Te 4 letnie to pojedyńcze, rozkrzewione rośliny

- mgr_
- Od: 24 paź 2010, o 18:37
Sulkorebucje to trochę niewdzięczne rośliny do siania. Po pieresze mało nasion wytwarzają w związku z tym zwykle porcja nasion w sprzedaży to 10 ziaren.
Kiełkują też nie najlepiej, procentowo wschodzi niewielki odsetek nasion, często zdaża się że z porcji jest jedna lub dwie siewki, ale zdażają się też lepsze wyniki.
Najlepiej kiełkują świeże nasiona. Nie piszę tego żeby zniechęcić do siania a jedynie uprzedzić że sukcesem jest odchowanie kilku siewek.
Kiełkują też nie najlepiej, procentowo wschodzi niewielki odsetek nasion, często zdaża się że z porcji jest jedna lub dwie siewki, ale zdażają się też lepsze wyniki.
Najlepiej kiełkują świeże nasiona. Nie piszę tego żeby zniechęcić do siania a jedynie uprzedzić że sukcesem jest odchowanie kilku siewek.
Pisałem ogólnie o sianiu nasion, a dla mnie bardziej gymno i astro
Jednak Twoje rośliny są bardzo zachęcające, może kiedyś pojawi się u mnie jakiś egzemplarz 

- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Niektóre gatunki gymno mają bardzo małe nasiona i trudno z nich utrzymać siewki. Natomiast ze sulkami jest różnie. Czasem kiełkuje 10-30% nasion a czasem 90%. Siałem sulki przez ostatnie kilka lat i mam w tej chwili ponad 300 siewek. Zatem nie jest to jakiś większy problem. Natomiast astro mają duże nasiona i bardzo szybko i dobrze kiełkują. Później z utrzymaniem siewek nie ma większych problemów. Dwa lata temu zamówiłem ich komplet i jakoś u mnie nadal rosną.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Artur89
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
Czy to oficjalna nazwa tej hybrydy? Pytam bo trochę podobna do mojej, nienazwanej.NINa pisze:Dzisiaj kwitnie Lobivia hybrid 'Yellow Bird'
Edit:
Hmm jednak po dłuższych oględzinach, różnią sie kwiatami.
- NINa
- 200p
- Od: 15 maja 2008, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Artur89: Taką znalazłam juz parę razy w necie i wizualnie pasuje do mojej Chamaelobivii. Kupowałam w Makro parę lat temu, ale oczywiście nie była opisana. Dolne płatki są różowawe, reszta ciemno żółta.
Wysiałam nasiona Rebutii, pierwszy raz w życiu. Oto rezultat, stan na październik 2011. Jak mam je przechować przez zimę, żeby nie stracić? Jak podlewać, nakryć czymś czy zostawić? Pokój ogrzewany, południowy, stoją na razie na parapecie, okno starego typu, są przeciągi i zimno przy szybie. Nie mam czym doświetlać niestety.
Fotki na szybko:
http://i.imgur.com/RFs4v.jpg
http://i.imgur.com/TzkHX.jpg
Wysiałam nasiona Rebutii, pierwszy raz w życiu. Oto rezultat, stan na październik 2011. Jak mam je przechować przez zimę, żeby nie stracić? Jak podlewać, nakryć czymś czy zostawić? Pokój ogrzewany, południowy, stoją na razie na parapecie, okno starego typu, są przeciągi i zimno przy szybie. Nie mam czym doświetlać niestety.
Fotki na szybko:
http://i.imgur.com/RFs4v.jpg
http://i.imgur.com/TzkHX.jpg
- NINa
- 200p
- Kontakt:
Mam go od 2 latbanditoo pisze:Marku Echinocereus pectinatus v. rubispinus jest boski, ale czy kolorek NINie będzie odpowiadał

- NINa
- 200p
- Kontakt:
Gdzie je zimujesz? Piękna kolekcjamgr_ pisze:Ja polecam Echinocereus pectinatus v. rubispinus![]()
Zwróć uwagę na wielkość kwiatów, w tle masz kwitnące Rebucje.
No i ciernie krótki przylegające do korpusu.

- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Sugeruję w tej chwili zaprzestać zupełnie podlewania i trzymać je na sucho do wiosny. Po wyschnięciu substratu można zacząć regularne spryskiwanie roślinek, by nie wyschły. Taki oprysk należy przeprowadzić raz bądź dwa razy w tygodniu. Wody należy dać tyle, by podłoże przemoczyło się na głębokość 1mm ale nie więcej. Częstość zabiegu należy tak ustawić by roślinki nie rosły a jednocześnie nie straciły zbyt dużo wody. Ich wielkość może zmniejszyć się o połowę, ale nie więcej. Oczywiście należy dać możliwie jasne stanowisko. Temperatura im niższa tym lepsza, byle nie był to mróz. Temperatura pokojowa także za bardzo nie przeszkadza, ale będzie trudniej utrzymać stan stabilny - by roślinki nie rosły a jednocześnie nie wyschły na śmierć.NINa pisze:Wysiałam nasiona Rebutii, pierwszy raz w życiu. Oto rezultat, stan na październik 2011. Jak mam je przechować przez zimę, żeby nie stracić? Jak podlewać, nakryć czymś czy zostawić? Pokój ogrzewany, południowy, stoją na razie na parapecie, okno starego typu, są przeciągi i zimno przy szybie. Nie mam czym doświetlać niestety
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- NINa
- 200p
- Kontakt:
Tak zrobię, dzięki Tomku. Jaka musi być wielkość siewek, żeby nadawały się do pikowania?