Przesadzałem bo miałem jednego więcej na zapas. Jest ciut mniejszy niż reszta, ale dałem mu szanse. Poszedł do donicy 7L, podsypałem granulowanym kurzakiem i będzie tak rósł do końca w tej donicy.

Możliwą przyczyną jest częste podlewanie z góry, zbyt małą ilością wody.Rowerzysta pisze: ↑21 mar 2023, o 20:44 Mam wysokie doniczki P9 i jak wyjmowałem sadzonkę to wypadła połowa objętości. Na dole prawie nie było korzeni.
Rowerzysta Mam wysokie doniczki P9 i jak wyjmowałem sadzonkę to wypadła połowa objętości. Na dole prawie nie było korzeni. [/quote pisze: Z mojego doświadczenia: tak się dzieje ,gdy mają za mokro, korzenie w dolnej części ugniły. Lub zbyt ciężka/zwięzła ziemia, powietrza brak w dolnej partii doniczki. Sprawdź pozostałe. A dziurki są w dnie doniczek?
Doniczki mam postawione na tekturze i są tam odciśnięte plamy od dziurek w donicy. Zawsze jakieś kropelki wody się tam wydostają więc za sucho raczej nie jest. Błota też tam nie było. Obejrzałem pozostał sadzonki i przez dziurki w dnie widać korzenie.bioy pisze: ↑21 mar 2023, o 21:26Możliwą przyczyną jest częste podlewanie z góry, zbyt małą ilością wody.Rowerzysta pisze: ↑21 mar 2023, o 20:44 Mam wysokie doniczki P9 i jak wyjmowałem sadzonkę to wypadła połowa objętości. Na dole prawie nie było korzeni.
Jeśli po podlaniu ziemia na dole doniczki będzie sucha to korzeni tam nie będzie.
Warto czasem podlać od spodu.![]()
Temperatura ziemi w doniczce równa, lub wyższa od temp. powietrza również nie sprzyja rozwojowi korzeni.
Kurzak nasypałem według zaleceń producenta. Zastanawiam się jak to jest z tym kurzakiem bo wszyscy straszą, że można popalić. Przykład: