Początki nowego ogrodka

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Początki nowego ogrodka

Post »

Alino, Małogosiu, wczoraj sprawdzałam moje paprocie i widać, że ruszyły i zaczynają wypuszczać liście.

Dalu, u nas jeszcze dosyć chłodno, bo 14 stopni .W kwietniu to niezbyt wiele, zwłaszcza gdy jest pochmurno. Kilkanaście starych paproci to piękny widok, ale w Twoim ogrodzie to normalka. Mam tylko dwie i to młode i albo się cieszę nimi, albo płaczę, gdy pożerają je ślimaki. Dobrze, że te dranie nie gustują w ich szyszkach.

Wczoraj byliśmy w ogrodzie botanicznym zamku Trévarez. Zamek położony jast na samym brzegu urwistej skały, z której roznosi się rozległy widok na dolinę Aulne. Z drugiej, frontowej strony otoczony jest 80 ? ma hektarami lasu, który w dużej mierze pełni rolę niezwykłego parku. Rosną tu bowiem niezliczone krzewy kamelii (600 gatunków) i niezmierzone gąszcze rododendronów i azalii (700 gatunków). Im dalej oddalamy się od zamku tymbardziej mamy wrażenie, że las ten rośnie bez żadnej ingerencji człowieka, jednocześnie wszechobecne krzewy pełne kwiatów świadczą o stałej obecności jakiegoś dyskretnego pejzarzysty.
Nie wiem czy to las zasługujący na miano parku, czy też odwrotnie, ale spacer tu, to niezapomniane wrażenie i pewność rychlego powrotu. Obecna wiosna jest mocno spóżniona i festiwal kwiatów dopiero zagrał tutaj swą uwerturę, ale wiem, że przyjadę tu ponownie, gdy maj odsłoni kurtynę finału.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Piękne to miejsce , jak rasowy ogrodnik patrzysz tylko na rośliny. ;:63
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Felu jak zdrówko po świętach .

Cudny ten czerwony ciemiernik .
x-d-a

Post »

Feluś, zdjęcia jak zwykle przepiękne :!:
Podoba mi się zwłaszcza drzewo obsypane czerwonymi kwiatami :P Wygląda jak z bajki ;:108
Tylko nie wiem, co to jest :?: :roll:
Pozdrawiam cieplutko ;:3
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

:shock:
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iga, pojechałam tam głównie dla roślin, bo tego dnia w zamku była wystawa kompozycji kwiatowych. Choćby były to jednak najpiękniejsze eksponaty nie dorównają nigdy naturze, a nawet wydają się przy niej banalne. Dzięki jednak tej wystawie odkryłam bardzo piekny park. :D

Obrazek

Obrazek

A na dziedzińcu, w doniczkach było dużo pierwiosnków.

Obrazek

Prawdziwa uczta dla oczu czekała nas w parku, tu niektóre dekoracje były wyjątkowo misterne.

Obrazek

Geniu, fotografując te ciemierniki myślałam o Was, bo chyba wszyscy lubimy te wyrafinowanie piękne kwiaty.

Dalu,
to kamelia. Te krzewy są często ogromne niczym drzewa i w tej bardziej dzikiej części rosną wszędzie królując w tym lesie wraz z rododendronami.

A ten krzaczek pewnie rozpoznacie. Sama nie wiem jak się nazywa, ale urzekł mnie nie tylko swoją urodą, ale też delikatnym zapachem smutku.

Obrazek
Ogródek Feli
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Felu mnie to wyglada na pieris,ale pewnie się mylę,to było pierwsze skojarzenie.Mnie zaintrygowała roślina na pierwszym zdjeciu,przepiękna!!
warsawyak
200p
200p
Od: 4 wrz 2006, o 11:23

Post »

Pierwsze zdjęcie się u mnie nie wyświetla, natomiast na czwartym mamy mało znany w Polsce stachiurek wczesny (Stachyurus praecox).
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Felu, piękna wycieczka i piekne zdjecia. Ten stachiurek prześlicznie wyglada tak jak delikatna koronka.
A ten na ostatnim też mi wyglada na pierisa. Takie kamelie uwielbiam. Ogromne krzaczory obsypane kwieciem.
To jest dopiero cos niesamowitego ;:138
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Andrzej Max
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lip 2009, o 15:35
Kontakt:

Post »

Witaj Felu poświątecznie! :wit
Pokazałaś coś o czym zawsze marzyłem - kwitnące drzewo kameliowe! Coraz bardziej mi się te południowe klimaty podobają... I las rododendronów . Czy rosną tam też bugenwille? Moje kamienie Ci zazdroszczą... :oops: :uszy
Pozdrawiam słonecznie
Andrzej M.
:-) Moje ogłoszenie.
Moje kamienie Moje kamienie 2011
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2009, o 07:56

Post »

Ooooooooooooooooooo....
Tylko tyle bym powiedziała patrząc na te cudeńka. Chyba wyciągnę mojego pana na wycieczkę chociaż do ogrodu botanicznego w Krakowie... albo... o właśnie sobie przypomniałam!! do Pszczyny !! tam w parku pałacowym są cudne rododendrony :heja
Felu z przyjemnością wielką oglądam kwitnące kamelie i inne arystokratki które pokazujesz, ale jeszcze przyjemniej patrzy mi sie na to co rośnie w Twoim ogrodzie, bo sama wiem jak cieszy własna praca i jej efekty w ogrodzie.
Pozdrawiam poświątecznie-serdecznie ;:196
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2009, o 09:51

Post »

Dzień dobry Felu, widzę ze jesteś z Bretanii tak jak ja , tyle ze z innego departamentu. Z przyjemnością patrze na początki twojego ogródka, niestety nie miałam czasu aby przeczytać 95 stron, ale ale... widziałam początek i koniec. Podpatruje co tam sadzisz, i co ładnie "wychodzi", bardzo to dla mnie instruktywne. Mam 2 callistemony , czerwony i różowy , ale gdzie mi do tego co widziałam na twoim zdjęciu !!! Tez bym chciała takiego ! Pozwale sobie zaglądać do twojego wątku, by oglądać "postępy roślinek"
Moze wiesz ale 8/9 maja na Roche Jagu (22) będzie "święto roślin". Oprócz wystawy kwiatów, roślin, samo położenie zamku i krajobraz jest warty obejrzenia.
Kenavo
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Felu, paprocie drzewiaste robią niesamowite wrażenie :shock: Jakbyśmy się przenieśli w czasie. Bardzo ciekawe miałaś wycieczki ;:63
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko, wydaje mi się że masz racje, to pieris. Pierwszy raz widziałam go u Abeille, bo też nie wiedziałabym dotąd jak się nazywa. A co do koroneczki to rację ma pewnie warszawyak, bo to facet z tęgą głową i ja mu po prostu wierzę. Ale nazwę to on ma wymyślną - stachiurek wczesny ? ładną też.

Dziękuję Tomku, zaraz opatrzę zdjęcie nazwą dla zainteresowanych i ambitnych.

Pszczółeczko, spacer był pyszny i bardzo długi, bo przeszliśmy kilka kilometrów. Pod konioec M wymiękł i spoczął na ławeczce, a ja dalej śmigałam po ogrodzie botanicznym, który nie był duży , ale utworzony na kształt labiryntu, a więc trzeba było nieżle się nadreptać i tam.

Andrzeju, bugenwilli nie widziałam, to za chłodny klimat dla nich. Można je spotkać na południowym wybrzeżu Francji, ale zastanawiam się co się z nimi dzieje takiej zimy jak ta ostatnia, gdy padał tam ciągle śnieg. Fakt, że był to jakiś ewenement i pewnie najstarsi takiej surowej zimy tam nie pamiętają.

Andziu, to ja też chcę zobaczyć pszczyńskie rododendrony! Andziu, z mojego ogrodu to ja niewiele mam do pokazywania, ale dla Ciebie zrobiłam właśnie fotkę japońskiej wisienki.
Cały czas jest zimno i dopiero dzisiejsze popołudnie było cieplejsze, ale nie miałam czasu na ogród.

Obrazek

Gosiu, cieszę się bardzo. Gdyby nie to forum, to nie miałybyśmy szansy się spotkać, a przynajmniej znikome prawdopodobieństwo. Chociaż już spotkałam pewną rodzinę polską, która osiedliła się tutaj, ale był to też niesamowity przypadek. Będzie mi miło, gdy czasami tutaj zajrzysz.
Moje rośliny są bardzo młode, więc wiele do pokazywania nie mam, ale wokół... Aż dech zapiera...

Witaj Jacku, masz rację, ten obraz przenosi nas do innej epoki. Podobne wrażenie robią na mnie cykasy, bo to podobno najstarsze rośliny, ale nie mają w sobie tej paprociowej, tajemniczej mroczności.
Ogródek Feli
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41

Post »

FELU!
Cóż to za cudowny krzaczek, ten z ponawlekanymi perełkami. Cudo.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”