Ogródek Pszczółki cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródek Pszczółki cz.2

Post »

Matemax witam serdecznie. Rudzik to moja ulubiona ptaszyna poza sikorkami.

Dzisiaj zebrałam się na odwagę by zajrzeć do mini szklarenki. Uf, prawie wszystko jest w
porządku. Phormium czyli len nowozelandzki dobrze wygląda, wszystkie szczepki róży
już wypuściły nowe listki, nawet jedna szczepka ołownika plumbago przeżyła i jest
dalej zielona. Druga niestety padła. Źle wyglada malutkie Zantedeschia aethiopica
całe zeschnięte z suszy fizjologicznej bez podlewania. Zeschła też Rosplenica purpurowa
pennisetum setaceum 'Rubrum' ale mam nadzieję że to normalne i jeszcze wypuści z podłoża.

Pięknie się miewa za to Agapant afrykański. :heja Szklarenka bardzo mu odpowiada na zimę.
Wyglada jakby jeszcze urósł i wyzieleniał. Nie tak jak w zeszłym roku jak zachciało mu się
kwitnąć mi w lutym w domu i tylko jednym miernym kwiatkiem za to latem wcale nie zakwitł.

Nie wiem co jeszcze wyjdzie z Crinum powellii bo wszystkie liście uschły. Może cebula
nie jest uszkodzona przez mróz i jeszcze odbije. Jak na razie marnie wygląda.

W sumie nie jest źle w szklarence. Za to opatulony bodziszek maderski który został na tarasie
bo bardzo był wielgachny, nie dał rady. ;:14 Jest cały zasuszony. Liliowce evergreeny są cały czas
zielone więc nic im nie jest pod agrowłókniną. Z całą resztą zobaczymy w marcu jak sobie
dały radę tej zimy. Ale w przyszłym roku nie bedę już ryzykowała z ciepłolubnymi których
nie ma gdzie przechować. ;:223

Mam nadzieję że u Was pomimo ostrów mrozów nie ma dużo strat i ogrody z tarasami zazielenią
się niedługo.
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

U mnie jeszcze strat nie widać, bo sporo śniegu wciąż, tylko tuje troszkę połamane.
Piękna ptaszyna :uszy
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

Wiesiu... mój ulubiony Rudzik :) Ach wiedziałam, gdzie zajrzeć :)
U mnie też śnieg po mału topnieje, dziś było + 10 ;:138
Strat na razie nie widać... bo większość jeszcze pod śniegiem... ale połamanych roślinek trochę jest... głównie przy domu od spadającego z dachu śniegu... ale zobaczymy jak to będzie... wiosna póki co się budzi wreszcie :D
Awatar użytkownika
majka300
1000p
1000p
Od: 21 sty 2010, o 21:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękna fotka,rudzik śliczny ;:138
Pozdrawiam serdecznie :wit
"Żeby ujrzeć piękno i umieć się nim wzruszyć, Pięć zmysłów to za mało, do tego trzeba duszy..."
Mój mały świat :) cz.1, cz. 2
Zapraszam :)
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51

Post »

Ciekawa jestem Pszczółko jaką masz szklarenkę. A może pokażesz. Mam ten sam problem co Ty, że nie mam gdzie zimować ciepłolubnych. W zeszłym roku kupowałam rośliny nie zastanawiając się co będzie zimą. Czy ty już zdjęłaś im agrowłókninę? Czy tylko do nich zagladałaś? Jeszcze moich nie odkrywałam, ale też obawiam się, że bodziszek nie przeżył. Agapanta właśnie kupiłam, ale chcę posadzić go do gruntu i zostawić go tam na zimę. Myślisz, że to niezbyt mądry pomysł? Dziś byliśmy nad Atlantykiem. Wiało tak potwornie (110km/h) że nie sposób było wyjść z samochodu. Cały ocean był biały od spienionych fal. A piana fruwała dookoła i śmiałam się, że to bretoński śnieg pada. :D
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Cudne zdjecie pszczoleczko zrobilas. ;:138 ;:138 ;:138
Ogródek Feli
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Witam cieplutko i wieczorowo moich miłych gości

Aniu, Ewciu, Majeczko bardzo się cieszę że rudziczek podbił wasze serca. On taki milutki
i zawsze mnie cieszy jego wizyta. :heja
Może z tymi stratami nie bedzie tak źle. Kilka gałązek połamanych przez śnieg to da się jeszcze
uratować, gorzej jakby przemarzły. ;:108

Feluś, jak znajdę gdziś zdjęcie mojej szklarenki to wkleję. Ona jest bardzo prosta, malutka,
taka jak mi potrzeba. A właściwie ona jest balkonowa ale u mnie tylko tyle dla niej jest miejsca.
Ma powłokę plastikową i na zimę taką drugą pokrywę z agrowłókniny by trzymało ciepełko.
Jeszcze nie zdjęłam ochraniaczy na roślinach jest jeszcze trochę wcześnie. Tylko zajrzałam
by sprawdzić jak się miewają. Będę je zdejmować raczej pod koniec marca albo w kwietniu,
jak już będzie naprawdę ciepło.
Agapant u Ciebie powinien bardzo spokojnie przejść wszystkie zimy, i możesz spytać Berniego
by się upewnić, ale wydaje mi się że mogą rosnąć spokojnie w gruncie w Bretanii. U mnie to
raczej limit i dlatego zimował w szklarence.
Czy udało Ci się porobić fotki takiego rozszalałego oceanu?

Pozdrowionka :wit
Wątki Pszczółki
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41

Post »

Witaj Wiesiu!
U mnie jeszcze bardzo dużo śniegu. Tak Wam zazdroszcę, że u Was
już jest wiosna.
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Wiesiu, Ty już zrobiłaś przegląd... ja jeszcze nie i wcale nie chce mi się schodzić do piwnicy.
A pewnie agapant chce już ujrzeć światło dzienne.

Rudzik śliczny... ;:138
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Gabrysiu, agapant już chyba zacznie niedługo swój wzrost. Może faktycznie pora zejść do piwnicy ;:108

Witaj Krysiu, wiosna powoli nadchodzi, ale u Was ponoć też już są roztopy. Niedługo będziesz
mogła sprawdzić sama na Twojej działeczce.
;:138

A póki co nacieszcie oczy przepiękną łączką przebiśniegów u jednego z moich sąsiadów.
Osobiście mnie zauroczyła. Moje wyglądają tak bidnie przy tej łączce. Może kiedyś też tak się
rozrosną.

Obrazek

A to jest araukaria która rośnie w ogrodzie niedaleko od nas i nie jest zabezpieczana na zimę.

Obrazek

Obrazek

Na koniec takie pojemniki na kwiaty zawieszane na ulicach z zimową kompozycją.
Wszystkie roślinki w tej kompozycji świetnie przeszły mrozy.

Obrazek

Dobrej nocki :wit
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Jutro chyba zejdę...
Wiesiu, to świeże zdjęcia ? :shock:
Fantastyczny widok...
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Gabiś, zdjęcia świeże jak bułeczki z dzisiaj...
Wątki Pszczółki
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

Ej Wiesia nas chyba wkręca :shock: Ja sprawdzę i Wam powiem jak z tą wiosną w Paryżu ;:108
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2009, o 11:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Wiesiu,tak sobie od kilku dni podglądałam Twój ogródek.Pięknie dobrane roślinki,tak dużo na takim małym skrawku.Widać ,że włożyłaś ogrom pracy i kręgosłup pewnie do wymiany ale stworzyłaś "Zaczarowany ogród".Jestem pełna uznania dla Twoich poczynań.Pozdrawiam Grażyna
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pszczółeczko, przebiśniegi śliczne. A araukarię widziałam w wielu regionach Francji i chyba jej nigdy nie ochraniają na zimę, bo czasami są to ogromne i bardzo wysokie okazy. Dobrze, ze Twoi sąsiedzi obcinają jej dolne gałęzie, bo wydają się one bardzo niebezpieczne. Ja też jeszcze poczekam z odkrywaniem roślin, zwłaszcza, że wieją bardzo silne słone wiatry. Wczoraj nie miałam aparatu, ale nawet gdybym miała, to trudno było utrzymać się nawet na nogach. Wiejący wiatr powodował, że oczy zalewały mi łzy, gdy patrzyłam w stronę morza. Zdjęcia można byłoby robić jedynie z okna samochodu. Dziś szaro i pada nadal, lepiej nie patrzeć się na to co za oknem. Pocieszam się, że naszym roślinkom dobrze bo i poranki cieple, to niech sobie pada. Najważniejsze, że wichura ucichła. Powiedz Pszczółko, czy tą szklarenkę kupiłaś, czy sama zrobiłaś?
Też tak pomyślałam, że agapanta mogę tu posadzić do gruntu. Widziałam, że kanny w tutejszych ogrodach też pozostają w gruncie i trochę żałuję, że posadziłam je w donicach. Już dwie wypuściły listki.
Ogródek Feli
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”