Leśny ogród Eli -2009

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Leśny ogród Eli -2009

Post »

No nie.....dobijasz mnie tymi widokami.
U mnie grzybów jak na lekarstwo a Ty serwujesz kozaczki i zielonki.
Aż się zaśliniłam na ich widok.
A co z nich będzie ?
Grażyna.
kogro-linki
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Elu, widzę, że też nie narzekasz na brak grzybów :lol: :lol:
Impreza bardzo udana!! Przy okazji dostałam dwie pęcherznice i kilkanaście ukorzenionych gałęzi wierzby mandżurskiej, więc dzisiaj znowu sadziłam :lol:
Pozdrawiam Cię serdecznie ;:196
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Po co ja tu weszłam ;:223 pokazałaś to co uwielbiam....suszone grzyby i pierogi wigilijne.....matko ;:223 co ja bym teraz za nie oddała ;:108 całą wypłate :;230 a te słoiki ;:224 marzenie moje..... ;:170
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
rm27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2008, o 11:52

Post »

Elu, czy grzybobranie z Pana Tadeusza Wajda kręcił może w Twojej okolicy? Tyle grzybów to widziałem do tej pory tylko na straganach na targu.
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2008, o 23:59
Kontakt:

Post »

Grażynko ja też lubię mieć trochę zapasów na zimę, grzybki, ogórki kiszone, papryka, wiśnie...itp.
Zimą jak znalazł.... :wink:

To moje drugie zakupy u kacera, pierwsze nie do końca się zgadzały :roll: ....u Ismeny kupiłam pierwszy raz w tym roku i jestem bardzo zadowolona ze świetnych sadzonek....kupiłam 2 'pewniaki' i kilka 'niespodzianek...bardzo jestem ciekawa ich kwiatów....spodziewam się ślicznotek, zwłaszcza, że Ismena deklaruje, iż zapyla tylko najładniejsze kwiaty... ;:108
kogra pisze:No nie.....dobijasz mnie tymi widokami.
U mnie grzybów jak na lekarstwo a Ty serwujesz kozaczki i zielonki.
Aż się zaśliniłam na ich widok. A co z nich będzie ?
Pocieszę Cię Grażynko....chyba już się kończy 'wysyp', bo dzisiaj za wiele już nie znaleźliśmy z M....tylko 0,5 wiaderka....trochę prawych, kozaków i podgrzybków....były też maślaki, ale strasznie robaczywe :|

Kozaki do ususzenia chyba najlepiej się nadają.
Część zieleniatek zamarynowałam, a z części zrobiłam taką ludową potrawę, którą nauczyła mnie teściowa :!:

Przepis jest tu:

Zieleniatki gotuje się w osolonej wodzie, a gdy się ugotują do wrzątku dodaje się trochę smalcu i starte ziemniaki (jak na placki ziemniaczane). Gotuje się na bardzo wolnym ogniu, najlepiej na dodatkowej płytce, często mieszając, bo lubi się przypalić. Po ugotowaniu okrasza się na talerzu stopionymi skwarkami z boczku ...bardzo smaczne, ale na pewno nie dietetyczne.... :;230
Odsmażana potrawa smakuje jeszcze lepiej :wink:
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

tija pisze: jakoś jeszcze nie mogę się przekonać do pelargonii za to begonie już dawno zawładnęły moim serduchem ;:224
Eluś ....... ;:196 buziak za chęć podzielenia się hościskiem , wiesz ... najpierw muszę poszukać u siebie a po drugie mam obiecaną od Igi :tan .
Jeszcze raz wielka bużka
Elu - jakby Ci zmutowała i ta od Igi, to nie krępuj się....podeślę Ci moją....mutowanie jakoś jej nie w głowie :wink:

Pelargonie miałam i ja, kiedyś na tarasie, ale on jest od północy, więc kiepskie dla nich miejsce, w dodatku jesion mi się rozrósł i rzuca szeroki cień na taras, więc pelargoniom tu za ciemno.
Jeśli masz dla nich słoneczne miejsce, to powinnaś spróbować....jest tyle kolorów pelargonii, a niektóre mają jeszcze ozdobne listki.... ;:108
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Monia68 pisze: Widzę, że spiżarnia dobrze zaopatrzona na zimę :D Bardzo Ci dziękuję za informacje na temat begonii!
Atramenciak to chyba to samo, co piaskowiec :) U mnie upodobały sobie towarzystwo sosny himalajskiej
Witaj Moniu ;:167 :wit

Zaopatrzona nawet nieźle....zima może przyjść....a zapowiadają zimę już nie 100 a 1000 lecia....ale mam nadzieję, że to takie 'strach na lachy'....w każdym bądź razie grzybów mi tej zimy nie zabraknie ;:112
Tak mi się też wydaje, że atramenciak to piaskowiec, ale jest trochę grzybów zmieniających kolor na granatowy po dotknięciu, więc tak na 100% nie jestem pewna :roll:
Wyczytałam, że mikoryzują z sosną, brzozą i bukiem...to tłumaczy, dlaczego 'polubiły' twoją sosnę himalajską :wink:
Monia68 pisze: Impreza bardzo udana!! Przy okazji dostałam dwie pęcherznice i kilkanaście ukorzenionych gałęzi wierzby mandżurskiej, więc dzisiaj znowu sadziłam
Cieszę się, że miło spędziłaś czas :D
Moniu o ile się orientuję, to miałaś obdarowywać, a tymczasem sama zostałaś obdarowana ;:109
Zapowiadają słoneczny i ciepły tydzień....cieszy mnie to bardzo....jutro raniutko wstaję i działam w ogrodzie :tan :uszy

Pozdrawiam Cię serdecznie ;:196 ;:167
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

jollla500 pisze:Eluś ale jedzonko mmmmmm szkoda że mieszkasz tak daleko :? narobiłaś mi ochotę na te pierożki...... pozdrawiam cieplutko ;:196
Joluś gdybyś była w okolicy, to zapraszam....może akurat będą pierożki....mam tyle grzybów, więc To wielce prawdopodobne ;:113
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Matemax pisze:Elu jeśli można wiedzieć jak robisz grzybki z papryką?
Oczywiście, to żadna tajemnica ;:108

Na pomysł grzybków z papryka wpadł mój M.
W przeciwieństwie do mnie, ma on niewątpliwie kulinarną 'smykałkę' i nieraz zaskoczył mnie pyszną potrawą, którą sam przyrządził....ostatnio przygotował fantastycznego pstrąga 'we bocku ze płorem' :wink: , według przepisu znajomego górala....niebo w gębie...ale to inna historia.... ;:137

Grzybki z papryką przygotowuje się tak:

Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i sparzyć wrzątkiem.
Pokroić na kawałki i włożyć do słoiczków.
Do każdego słoiczka dodać 1 ziarenko pieprzu.
Zagotować: 100 gram octu, 200 gram wody, 1 płaska łyżeczka cukru, liść laurowy, ziele angielskie (kilka szt.) i trochę gorczycy.
Do zaprawy wrzucić, wcześniej ugotowane w posolonej wodzie grzyby, zagotować i gorące wlewać do słoiczków z papryką.
Odwrócić słoiczki do góry dnem i pozostawić do wystudzenia.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Elu dzięki za przepisy.
Zapisałam i jeśli tylko znajdę jakieś grzyby to spróbuję zrobić choćby jeden słoik.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witajcie moi mili wieczornie :wit

Mieliśmy dzisiaj piękną, słoneczną niedzielę, szkoda, że nocny przymrozek, u mnie do -4 stopni, położył kres jeszcze kwitnącym daliom i cannom. Jesiony zrzuciły prawie wszystkie liście, a liście winobluszczów smętnie wiszą na płocie :(

Ostatni tydzień spędziłam bardzo pracowicie w ogrodzie, starając się nadrobić zaległości.
Pracuję nad nowym założeniem - dużą rabatą mieszaną....mam nadzieję, że uda mi się ładnie ją zaaranżować :wink:
Posadziłam już wiele roślin, które może jeszcze zdążą się ukorzenić przed zimą.
Na wszelki wypadek okryję je suchymi liśćmi dębowymi.
Oczywiście, to nie koniec prac, bo rabata jest szeroka i długa, a pod rośliny trzeba wymienić podłoże, co oznacza spory wysiłek.....być może jeszcze będzie ładnie, ale chyba już niewiele zdziałam....przeciążyłam organizm i trochę teraz choruję :(
Resztę prac muszę odłożyć do wiosny :roll:

Nowa rabata, jeszcze nieukończona.
Niemal wszystkie rośliny posadzone w ubiegłym tygodniu.

Obrazek

Obrazek

Z prawej strony część, nad którą będę pracowała wiosną.
Na razie rosną tu chwasty i trawa :?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W tle prawie uschnięta tuja porażona przez opieńkę....jej obecność, to moje największe zmartwienie :evil: ;:145 ;:161 ;:181 ;:214 ;:223

Obrazek

A to kolejna rabata, dłuuuga i wąska....stopniowo ją obsadzam roślinami

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rośnie tu hosta sieboldiana 'Elegans', która przybrała jesienne barwy, a po dzisiejszym mrozie wyraźnie obwisła

Obrazek
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

grazynarosa22 pisze:Po co ja tu weszłam ;:223 pokazałaś to co uwielbiam....suszone grzyby i pierogi wigilijne.....matko ;:223 co ja bym teraz za nie oddała ;:108 całą wypłate :;230 a te słoiki ;:224 marzenie moje..... ;:170
Grażynko widzę, że pierożki z kapustą i grzybkami są ulubionym daniem wielu osób..... :;230
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

rm27 pisze:Elu, czy grzybobranie z Pana Tadeusza Wajda kręcił może w Twojej okolicy? Tyle grzybów to widziałem do tej pory tylko na straganach na targu.
Romku pewnie handlarze jeździli na grzybki w moje okolice..... :;230 :wink:

Co do Wajdy, to jestem przekonana, że 'jego' filmowe grzybki były.....z plastiku..... :;230
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

kogra pisze:Elu dzięki za przepisy.
Zapisałam i jeśli tylko znajdę jakieś grzyby to spróbuję zrobić choćby jeden słoik.
Proszę bardzo....i co...zrobiłaś chociaż jeden słoiczek z papryką.... :?: :P
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ellaa pisze:
Mieliśmy dzisiaj piękną, słoneczną niedzielę, szkoda, że nocny przymrozek, u mnie do -4 stopni, położył kres jeszcze kwitnącym daliom i cannom.
To tak jak u mnie tylko że z piątku na sobotę :roll: więc wczorajszy dzionek poświęciłam na wykopki .
Elu wiosną jak roślinki odżyją , rabatka będzie się prezentować ;:138
Zapasy możesz robić ale ani słowa o zimie ;:14
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”