Grubosz - Crassula Cz.1

Zablokowany
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

No okaz dla nas... ale nie chciałabym tak wielkiego,
jest brzydki ,odpychający ,nie dość że kłuje to jeszcze wygląda jak zasuszony.
Tylko końcówki zielenieją.
Wolę malutkie... :D
Awatar użytkownika
lwica79
50p
50p
Od: 19 kwie 2008, o 23:34

Post »

a ja gdybym miała własne podwórko (oczywiście w odpowiednim klimacie :) )bardzo bym chciała coś takiego na nim mieć..przecież to szalenie "inne" od tego co można oglądać na codzień :) , zwłaszcza takie zasuszone :)
Awatar użytkownika
NINa
200p
200p
Od: 15 maja 2008, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Uszczknij mu najmłodsze liście i trzymaj w słonecznym miejscu ale tak, żeby nie przypaliło liści. Bardzo ładny jest, ale wymaga więcej światła :) Grubosze zawsze się wyciągają z braku nasłonecznienia.
Awatar użytkownika
dobosia
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 sie 2008, o 22:01

Post »

Właśnie on jest w bardzo słonecznym miejscu bo na parapecie przez cały rok :D Mam tylko do Was jeszcze pytanko.... czy nowe grubosze które dopiero co wzeszły obok należy przesadzić od razu czy poczekać aż podrosną???? Obawiam się że się nie pomieszczą wszystkie w jednej doniczce, ponieważ z liści które oderwały się od łodygi dość sporo się ukorzeniło i puściło masę malutkich listków... Dzięki z góry.
Awatar użytkownika
NINa
200p
200p
Od: 15 maja 2008, o 22:32
Kontakt:

Post »

To może go przenawoziłaś albo ma ziemię zbyt bogatą? Kaktusowa jest w sam raz ;)
Można przesadzać od razu.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Jeśli grubosz rośnie szybko ma zbyt wiotkie, elastyczne łodygi i to bywa przyczyną ich wyginania się pod ciężarem liści.
Grubosz nie lubi zbyt dobrej ziem ( rzeczywiście " kaktusawa"jest w sam raz) ,nadmiaru wody, znosi nawet okresowe zasuszenie , gdyż doskonale gromadzi wodę w skórzastych liściach.Uwielbia ciepło i słońce, nie wymaga zbyt częstego nawożenia. Powinien wytwarzać krótkie , szybko drewniejące , sztywne łodygi. Sądzę ,że zważywszy na nadchodzącą porę roku, powinnaś ograniczyć podlewanie i aż do wiosny niczym go nie zasilać. Niech stoi nadal przy oknie.Oczywiście w razie problemów z pokrojem rośliny - grubosza można doskonale formować . Przycinanie odłożyłabym jednak do wiosny.

Obrazek Obrazek
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
pieszy81
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 wrz 2008, o 14:39

Post »

Witam,

Przemo, czy ja również mógłbym mieć do Ciebie prośbę?? Znalazłem ostatnio u brata takiego grubosza (zdjęcie poniżej) :) Nie wiem ile ma lat, ale sądząc po rozmiarach, to trochę już sobie rośnie :) Chciałbym go ukształtować na coś co będzie przypominało bonsai :) W przyszłości wsadzę go głębszej misy, niemniej w tym momencie chciałbym mu nieco zagęścić koronę. Możesz mi zatem podpowiedzieć, gdzie najlepiej przyciąć ten okaz??

Z góry dziękuję za pomoc :)

Obrazek Obrazek
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

Proszę bardzo, przesadź go w płaską donicę do bonsai tydzień przed przed cięciem, odpowiednio przytnij bryłę korzeniową i dopasuj do doniczki tak byś miał jeszcze miejsce na uzupełnienie w doniczce bonsai świeżą ziemią.(grubosze świetnie znoszą cięcie bryły korzeniowej)
Obrazek :D
pieszy81
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 wrz 2008, o 14:39

Post »

Wielkie dzięki :)
Oczywiście, jak już potnę i przesadzę, to pokażę co z tego wyszło :)
Awatar użytkownika
Frania
50p
50p
Od: 7 wrz 2008, o 09:48

Grubosz

Post »

Mój grubosz a raczej dwa grubosze w jednej doniczce,czy ja muszę je rozsadzić czy mogą dalej rosnąć . A może je przyciąć
Obrazek
Awatar użytkownika
Dziunia
50p
50p
Od: 2 paź 2008, o 15:13

Post »

Witam,
widzę duzo tu pięknych gruboszków, brawo.
Ja mam moze 6-letniego o i postanowiłam zrobić z niego bonsai. Przeczytałam tu wiele rad.
Mam takie pytanko czy mozna grobosza drutować? Marzy mi się jakiś wyjątkowy wygląd.
I nie wiem co zrobić z korzeniami.. w jaki sposób je przyciąć, zeby wsadzić go do bonsai`owskiej doniczki?
Z góry dziękuję.

Później umieszczę zdjęcie swojej roślinki.
Awatar użytkownika
Dziunia
50p
50p
Od: 2 paź 2008, o 15:13

Post »

prosze...
No powiedzcie sami, ta gałązka z lewej az się prosi zeby ją wydrutować fikuśnie :D
Obrazek

moze jakieś sugestie co do przycinania?
kasiaslup
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 lis 2008, o 21:30

Błagam pomóżcie

Post »

witam

jestem nowa na forum

nie wiem czy tu dobrze trafiłam, ale muszę się dowiedzieć

ostatnio dostałam szczepkę grubosza, wsadziłam go do wody, żeby puścił korzenie, czy dobrze zrobiłam? Jeśli tak to po jakim czasie powinien je puścić? Bo tego już mam miesiąc w wodzie i nic! Poza tym odpadły mu trzy takie małe gałązki, więc na pewno robię coś nie tak, bo zamiast się rozwijać to się rozpada!!! Co mam z nim zrobić?

proszę Was o pomoc i zrozumienie ;-)
z góry dziękuję
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

Ja sadzę odrazu do ziemi dla kaktusów wymieszanej z żwirem pół na pół i dodatkiem jednej trzeciej piasku do ukorzeniania. :D
Awatar użytkownika
Antooosia
1000p
1000p
Od: 8 sty 2008, o 08:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A czy teraz można ciachać gruboszki?Czy lepiej do wiosny zaczekać?
Pozdrawiam,Kinga.
Na skraju lasu jest mały domek...
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”