Rozmnażanie drzew i krzewów iglastych. Ukorzenianie sadzonek

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja pobieram sadzonki z piętką w sierpniu - wrześniu, zanurzam w ukorzeniaczu i wsadzam wprost do gruntu po 3, 5 sztuk i przykrywam dużą plastikową 5litrową butelką.
Ukorzenia się w ten sposób mnóstwo tui, cyprysików i jałowców. :roll:
Awatar użytkownika
aśka2006
500p
500p
Od: 18 gru 2007, o 13:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Poczytałam sobie zamieszczone linki.
Dzięki Erazm :D i Tobie też dewuka :D
Będę próbowała na wiosnę ale nie doczytałam kiedy można pobrać sadzonki - teraz czy dopiero w marcu?
Aśka
Awatar użytkownika
aśka2006
500p
500p
Od: 18 gru 2007, o 13:23

Post »

Ok. znalazłam, że pobiera się sadzonki w maju :?: :?: :?:
Na pewno nie wcześniej :?:
Aśka
aneczeleczka
50p
50p
Od: 27 kwie 2007, o 21:23

Post »

z małego doświadczenia i wstępnych obserwacji widzę, że jodła kalifornijska, którą potraktowałam na zasadzie odgięcia gałązki i zakopania jej w ziemi w połowie, ma się doskonale. Gałązka jest śliczna, soczysta w kolorze.

Natomiast szczepki moich iglaków, przeważnie tujek i sosen chyba nie wyglądają najlepiej... :( są jakieś ciemne... a najgorsze, że moje psy chyba je tratują, mimo, że tak jak radziłeś zasadziłam je w zielsku i dodatkowo rzuciłam na nie gałązki iglaków.

Po jakim czasie będzie można już ocenić prawidłowy wzrost czy przyjęcie się tych sadzonek?
Awatar użytkownika
Marian R
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 30 lip 2007, o 16:06

Do aneczeleczki....

Post »

Mam pytanie - czy gałązkę jodły lekko nadcięłaś przed miejsce gdzie odkład przykryty jest ziemią ?
Co do pozostałych iglaczków.
Jeżeli późną wiosną na zasadzonych szczepach zauważysz jasne przyrosty na końcówkach gałązek tzn. że wszystko jest w porządku. Tylko nie zaglądaj czy się ukorzeniły !!!!
Gdy będzie wszystko OK przesadż na docelowe miejsce dopiero jesienią przyszłego roku.
Pozdrawiam... i życzę pozytywnych efektów.
Kto nie szanuje i nie ceni swojej przeszłości, ten nie jest godzien szacunku teraźniejszości, ani nie ma prawa do przyszłości. /J.Piłsudski/
aneczeleczka
50p
50p
Od: 27 kwie 2007, o 21:23

Post »

tak, według "przepisu" z forum nacięłam.

Dzięki za życzenie dobrze moim szczepikom, zobaczymy co z nich będzie :)
Awatar użytkownika
Jarek_74
50p
50p
Od: 12 sty 2007, o 15:13

Post »

Z tego co się orientuję to sosen i jodeł nie rozmnaża sie przez sadzonki
Awatar użytkownika
adamza07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2007, o 20:39

Post »

Możliwe jest rozmnażanie jodeł poprzez sadzonkowanie.Sadzonki,podobnie jak zrazy do szczepienia,pobiera się z najsilniejszych pędów przewodnich.Pobrane z bocznych pędów rosną krzywo i mają niesymetryczny pokrój.
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
ros
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2007, o 15:33

Post »

Jodły bardzo ciężko korzenią się z sadzonek, mi ta sztuka udała się tylko raz i tylko jedna sadzonka się przyjęła. Jednakże ta ukorzeniona sadzonka rośnie bardzo słabo i bardzo źle. Jodły lepiej rozmnazać przez siew nasion, rosną wtedy ładnie i zdrowo. Kto lubi się bawić, to może spróbować szczepienia na podkładkach.

Odnośnie ukorzeniania np. żywotników, cyprysików - rada dla minimalistów - sadzonki ciąć w marcu, potraktować ukorzeniaczem i włożyć do gruntu. Ziemię utrzymywać w wilgoci przez 4 -5 miesiący. Sadzonki w ten sposób korzenią się całkiem dobrze, ale na wysokość rosną z reguły dopiero w następnym roku.
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

Serdecznie witam wszystkich na forum. Cieszę się,że mogę dołaczyć do podobnych entuzjastów :D
Sadzonki robię z prawie wszystkich iglaków,oprócz sosen i jodeł,sosny z nasion i szczepienie.
Pobieram wczesną wiosną zanim ruszą z wegetacją lub póżnym latem i jesienią, z bocznych pędów, bo te ukorzeniaja się szybciej, stosuję ukorzeniacz do zdrewniałych i sadzę do skrzynek z torfem z piaskiem 2:1, żeby często nie podlewać.Ponieważ nie używam preparatów grzybobójczych (względy zdrowotne) nie zraszam sadzonek, a podlewam tak by nie moczyć roślin.Po wsadzeniu do podłoża przykrywam folią szczelnie dosyć. Miejsce cieniste lub dodatkowo biała folia od wiosny do lata włacznie.Ukorzeniłam tak masę iglaków na cały swój ogród (ponad 20 arów) i nie tylko.
Serdecznie pozdrawiam.
Awatar użytkownika
adamza07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2007, o 20:39

Post »

ros pisze:Jodły bardzo ciężko korzenią się z sadzonek, mi ta sztuka udała się tylko raz i tylko jedna sadzonka się przyjęła. Jednakże ta ukorzeniona sadzonka rośnie bardzo słabo i bardzo źle. Jodły lepiej rozmnazać przez siew nasion, rosną wtedy ładnie i zdrowo. Kto lubi się bawić, to może spróbować szczepienia na podkładkach.
Zgadzam się co do gatunków botanicznych,najlepszym sposobem ich rozmnażania jest wysiew nasion.Tak jak napisałeś:"rosną wtedy ładnie i zdrowo" - dodatkowo znacznie szybciej.

Czy zawsze nam jednak oto chodzi ? Wolno rosnąca jodła otrzymana z sadzonkowania(nawet szybko rosnącej formy botanicznej)może być posadzona w małym ogrodzie.To, że rośnie niesymetrycznie i wolno, jest atutem przy formowaniu jej jako Bonsai .

Natomiast wszelkiego rodzaju "mutanty" rozmnaża się przez szczepienie i sadzonkowanie.Są gospodarstwa szkółkarskie specjalizujące się w ukorzenianiu sadzonek miniaturowych jodeł.Sprzedają roczne,ukorzenione sadzonki do dalszej produkcji.Znajomy przywozi sadzonki z takiej szkółki.To już drugie pokolenie szkółkarzy zajmujące się tym rodzajem produkcji.Rocznie sprzedają tysiące sadzonek min. jodeł.Technologia ukorzeniania traktowana jest jako rodzinna tajemnica.

Przed kilkoma laty mieliśmy w sprzedaży pięknie wybarwione jodły kalifornijskie otrzymane z sadzonek.Sadzonkowane były w ramach ćwiczeń przez studentów AR w Poznaniu wydz.Nasiennictwa i Szkółkarstwa.Obecnie mają po kilka metrów wysokości.Jeden egzemplarz nie wytworzył przewodnika,rósł poziomo i został kupiony na duży skalniak.

Może na forum jest absolwent AR w Poznaniu biorący udział w tamtym ćwiczeniu i zechce podzielić się swoją wiedzą :D

pozdrawiam Adam
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fajnie sie dowiedzięć,że jodły kalifornijskie też łatwo sie ukorzeniają-jeszcze nie próbowałam nawet, ale nie omieszkam,bo też mam pięknie wybarwioną siewkę, a nie potrzebuję 1000 tylko jeszcze z 5 sztuk :D Dziękuję.
Sosny -odmiany szczepiłam na P.silvestris z nasion,też szybko rosną
Do tej pory kierowałam się książką"Rozmnażanie drzew i krzewów ozdobnych" A. Bartels
Serdecznie pozdrawiam
Awatar użytkownika
darob66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sie 2007, o 22:11
Kontakt:

Post »

Witam co szczepiłaś na sośnie

szukam czarcich mioteł na drzewach bardzo prosze o zdjęcia
Awatar użytkownika
darob66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sie 2007, o 22:11
Kontakt:

Post »

Zmoderowałam. Proszę 1. pisać poprawnie, duże litery, znaki przestankowe itd. 2. nie pisać kilku postów jeden pod drugim w odstępie kilku minut, skoro można w jednym, a jeśli nawet coś się przypomni, zawsze pozostaje klawisz Zmień. Nalewka
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pisałam powyżej co szczepiłam na sosnie. :)
Czarcie miotły też mnie interesują :)
Serdecznie pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”