Agita- mój pierwszy sezon :)

Zablokowany
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzięki Ci Mambo za pocieszenie, mam coraz bardziej wrażenie że to nic groźnego z tym liściem, nic się tam nie dzieje, już nawet prawie nie spryskuję wodą tej plamy. Poparzenie słoneczne- całkiem możliwe, kto wie ile ten storczyk stał w sklepie, może nawet od wakacji, no i pytanie gdzie stał wcześniej...

Aniu, dzięki za wsparcie w chorobie, dziś właśnie na potwierdzenie Twoich słów zaszalałam i zakupiłam kolejną ślicznotę, najdroższy phalaenopsis w moim życiu, dwupędowy, dość drobne kwiatki, ale jakie..! W ciapki!! :D Zawiśnie u synka.

Stałam w LM chyba z półtorej godziny, najpierw wybierałam długo spośród jednopędowców, a jak już dokonałam wyboru, w drodze do kasy, mijałam regały z dwupędowymi i chciałam tylko spojrzeć i.. spędziłam tam kolejne 45 minut. Oglądałam w sumie 5 egzemplarzy a tylko 2 wzorki, ciapki i fioletowe żyłki, oba cudne i naprawdę nie umiałam się zdecydować. Oglądałam każdy korzonek i listek, liczyłam kwiaty i pąki, w końcu wybrałam po jednym z każdego wzoru i tak stałam i stałam, i chyba czekałam na cud, dzięki któremu będę mogła kupić oba. Niestety. W końcu wzięłam tego w ciapki, mąż już na mnie krzyczał i jakoś dziwnie obsługa zaczęła krążyć wokół nas, nie wiem o co mnie podejrzewali, ale najwyraźniej im podpadłam. Może nie widzieli jeszcze takiej wariatki która przez godzinę gapi się na 3 takie same kwiatki i nie umie się zdecydować, jak już jeden odłoży na półkę, mija chwila i znów go wstawia do koszyka i ogląda od nowa, jakby to był wybór wagi życia i śmierci...
Właściwie sama uważam że jestem trochę walnięta w tej kwestii, ale co zrobić... Tak to już z nami jest ;)

Zdjęcia wkrótce :)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Agnieszko, skąd ja to znam :lol: Sama potrafiłam i nadal mogę spędzić wiele czasu przeglądając wystawione w sklepie storczyki i nie mogąc się zdecydować. Czekam niecierpliwie na zdjęcia.
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53

Post »

Agnieszko, jak ja Cię doskonale rozumiem. Też nieraz spędzam przed regałami ze storczykami sporo czasu wybierając, oglądając, licząc, przekładając poszczególne egzemplarze i mam nieraz wrażenie, że nie tylko obsługa ale i inni klienci patrzą na mnie podejrzliwie, nie mówiąc o tym, że M z nogi na nogę przestępuje i robi jakieś dziwne miny. :roll:
Oczywiście z niecierpliwością czekam na zdjęcie nowego nabytku. Musi być chyba śliczniusi.
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Już mam zdjątko poglądowe, nawet w miarę wyraźnie wyszło mimo że przy sztucznym świetle i komórką :)

Obrazek

To mój pierwszy łaciaty, podoba mi się że ma takie delikatne ciapki, że pomimo nich widać dobrze kształt kwiatu. [A nie lubię takich wzorów przy których z pewnej odległości nie można odróżnić poszczególnych kwiatów bo się zlewają w jedno.]
Ciekawa rzecz, że takie ciapkowate widziałam już na zdjęciach, tu na forum też, ale wpadłam na to dopiero w domu- on na żywo jest dużo ładniejszy niż na zdjęciu!!! :)

A to ostatnie podlewanie (podlewałam akurat te 3, ale kwitną mi też inne):

Obrazek
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Dla mnie cudo :) :) :)
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

:shock: :shock: nie tylko dla Ciebie :lol:
Taki ciapaty to moje marzenie od dłuższego czasu, cóż mam nadzieję że spotkam wkrótce :roll:
Ten ciemny na zbiorowej fotce jest przepiękny :P
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj faktycznie, śliczniusi. Ma tych ciapek akurat, nie za dużo i nie za mało.
Też mam ciapatego, ma ciapy jakieś większe, ale zbytnio nie pamiętam, bo on już prawie przekwitał i nie wyszło mi najlepiej jego zdjęcie. W każdym razie jest szansa że zobaczę je dokładniej, bo już ma ładny nowy pędzik.
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Dla mnie też CUDO :) !
Agito, wcale nie dziwię się Tobie, że tak długo nie mogłas się zdecydować, którego kupić.
Ja ostatnio mam inny "problem", bo już parę razy byłam w LM po nowej dostawie i zawsze po
dłuuugim oglądaniu wychodziłam z niczym, choć podobało mi się sporo. Zawsze przeważał zdrowy rozsądek
(gdy pomyślałam o miejscu na nowe doniczki :( ). Teraz, to już tylko zdołam upchnąć jakieś pojedyncze
okazy z gatunków, których jeszcze nie mam. Trochę to mimo wszystko smutne dla mnie...
Agnieszko, niech Ci długo kwitnie Twoja nowa piękność :!:

Pozdrawiam, Joanna
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

piękny ten w bordowe ciapki, ja też takie bardzo lubię, ale w sklepie nigdy nie widziałam, może dlatego, że bardzo rzadko w jakimś jestem albo po prostu do tych, co jeżdżę ich nie sprowadzają. te, co mam kupiłam na wystawach, 1 mam z kwiaciarni. ale jest przepiękny i te pozostałe też. a jak kupuję storczyki nigdy nie przeglądam wszystkich i muszę wybierać szybko, bo R. są niecierpliwi. ale zawsze patrzę na korzonki i liście. ale i tak najczęściej kupuję w takich miejscach, gdzie nie ma za dużego wyboru takich, co mnie interesują (kwiaciarnie, wystawy).
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Agnieszko przepiękne Phal mi się szczególnie podoba ten bardzo ciemny- bordowy- cudo. Tego kropeczkowego mam podobnego :D
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Agnieszko ten łaciaty jest po prostu boski. Nie dziwię się, że tyle czasu zajęło wybieranie. Ale według strzał w 10.
Anna
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dziękuję dziewczyny, cieszę się że i Wam się podoba, nawet moja mama dziś go pochwaliła, tylko mąż jakoś nie był przekonany.. A może po prostu miał już tylko dość ;)

Ten ciemny powyżej jest prawie identyczny jak Phalaenopsis Ever Spring Prince Amigo z tej strony http://www.millennium-orchids.co.uk/photo3.html , mój ma tylko mniej białego na obwódkach. Jovanka kiedyś pisała że tego typu hybrydy są wrażliwe i niezbyt trwałe. Zobaczymy ile mój pociągnie, mam go od września, kupiony na allegro jako "rarytas". Wciąż kwitnie, wypuścił u mnie 2 pączki na końcu pędu i listek, obudziły się ze 3 korzenie. Jest dużą rozrośniętą rośliną o długim pędzie, wygląda na silny okaz. Mam nadzieję że długo będę się nim cieszyć, trzymajcie kciuki :)
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Będę więc trzymać za niego kciuki, żeby jednak był wytrzymały , długo i obficie kwitł i chętnie tworzył nowe pędy.
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Jak dla mnie wygląda na ładny zdrowy okaz i twardą sztukę :lol:
Ale kciuki zawsze się przydadzą :wink:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
kasicqa
200p
200p
Od: 1 gru 2008, o 17:35

Re: Agita- mój pierwszy sezon :)

Post »

Agita pisze:... Wtedy wydawało mi się jeszcze że skończę na trzech, maksymalnie czterech sztukach. Wiecej mi się nie podobało, nie chcialam mieć zastawionych całych okien.
ale mnie to rozbawiło. czytałam już wiele razy przeglądając Twój wątek ale dopiero od niedawna mam jakieś odniesienie względem siebie.
to ja Agitko wchodzę w ten etap teraz ;-D na początku bla bla bla, tylko kilka kolorów mi się podoba, mały pokój i wciąż nowe kalanchoe, barak miejsca itp.
3 to max - byłam o tym święcie przekonana. teraz wiem że 5 to minimum tylko muszę to w czasie baaardzo rozciągnąć żeby sie na mnie nie wkurzali w domu. a jak chłopak mi powiedział że akceptuje maksymalnie 10 to w ogóle dostałam wiatru w żagle. (karmię go codziennie opowieściami o forumowiczkach które mają storczyków po kilkanaście a nawet ponad 40 więc pewnie 10 wydało mu się optymalną opcją :D ).
ileż te kwiatuszki nasze szczęścia przynoszą :D
tylko wyspać się nie można :evil:
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”