Oprócz Rocoto Marlene znalazłam jeszcze kilka odmian ostrej papryki sprzed 2 lat, jeśli wykiełkuje, napiszę, jakie odmiany.
Mówisz, masz, przykładowa różnica pomiędzy dwoma AX005 F2 (trochę prześwietlone, ale nie chce mi się od nowa robić). Mam nadzieję, że ta z lewej ma pożądane cechy (ale raczej nie, aż takiego dobrego szczęścia nie mam
Pimenta Lisa, owoc po stronie bezpośrednio wystawionej na działanie słońca antocyjany są rozkładane. Także, przycienione owoce zostają fioletowe, wystawione na bezpośrednie słońce robią się kremowobiałe. A tak poza tym, moja AX002 F1 powinna mieć jasne owoce, jako że Not Pink Tiger też dojrzewa do jasnych owoców, a Fatalii White jest, jak nazwa wskazuje, biała. Jedyny problem, AX002 wyjdzie dosyć ostra, obstawiam, że coś w przedziale 500k-600k, nic dla zwykłych śmiertelników
Jak pisałem w innym temacie, ciężko jest w sumie znaleźć poprawne dane, jedne źródła podają 30-30k SHU, inne 100k... Ta od ciebie, z doświadczenia z jedzenia różnych papryk, mogła mieć coś około 50k może.Tylko ta ilość 40,000-50,000 SHU u black olive, ciekawe ile ma Wild Brazil na Twoje oko?
Mogłem coś pomieszać, nie chce mi się teraz czytać pdfa jeszcze raz, ale mam gdzieś tam na dysku opracowanie na temat genetyki i wydaje mi się, że dwa geny były wspomniane, ale jak tak teraz myślę, równie dobrze mogło to dotyczyć kształtu owocu.Gdzieś czytałem, albo widziałem że gen odpowiedzialny za sterczące do góry papryczki jest dominujący, a tutaj wychodzi na to, że jest kilka genów?