Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.9

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
krabik
500p
500p
Od: 28 gru 2021, o 16:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.9

Post »

Aniu, możesz mi podesłać link z filmikiem na pw? Oprócz smaku nic o niej nie wiem :wink: . Oby tylko kiełkowała!
Oprócz Rocoto Marlene znalazłam jeszcze kilka odmian ostrej papryki sprzed 2 lat, jeśli wykiełkuje, napiszę, jakie odmiany.
Anna
Awatar użytkownika
krabik
500p
500p
Od: 28 gru 2021, o 16:35

Post »

Aniu, dziękuję! Papryki ostre postaram się posadzić w donicach i w zależności od lata, albo będą pod chmurką, lub zapakuję do tunelu. Oczywiście, mam na myśli te "rasowe" i pojedyńcze odmianowo, bo chili i habanero pójdą do gruntu, zresztą widzę, że rosną bezproblemowo, niczym chwasty. A chciałam tylko sprawdzić kiełkowanie nasion wyjętych z owoców, obecnie mam 5 chili, 6 habanerek, jak na moje potrzeby, to wystarczy :)
Anna
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Ja też ze 2-3 odmiany posadzę w donicy . O Rocoto czytam , że może owocować przez 2 lata .
Evien
100p
100p
Od: 15 sty 2018, o 14:24

Post »

kokodryl
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 3 lip 2010, o 10:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zawsze wysiewałem paprykę w połowie lutego. Tym razem wysiałem na początku miesiąca. 7 odmian - 4 słodkie i 3 ostre. Zredukowałem z 10 :D
Po raz pierwszy zrezygnowałem z Habanero.
Obecnie wszystkie mają dobrze rozwinięte liścienie, a Bishop's Crown powoli wypuszcza pierwsze mini listki właściwe.
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40

Post »

Zimowana Wild Brazil, od lutego zaczęła się regenerować, gdzyż była bardzo marna i zastanawiałem się, czy przeżyje.
Obrazek
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 12:15

Post »

Przenoszę się z cytatem tutaj, jako że to ostre i nie idą do gruntu :wink:.
KamilK02 pisze: 17 kwie 2025, o 20:27moritius Czekam na relacje z Twoich papryk w tym roku :wit
Mówisz, masz, przykładowa różnica pomiędzy dwoma AX005 F2 (trochę prześwietlone, ale nie chce mi się od nowa robić). Mam nadzieję, że ta z lewej ma pożądane cechy (ale raczej nie, aż takiego dobrego szczęścia nie mam :lol:). Tzn. jedna jest już w sumie widoczna, kształt liści bardziej zbliżony do C. frutescens niż C. chinense.
Obrazek

Pozostała zbieranina
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jak ktoś chce podejrzeć, co tam jest po numerkach, lista (po angielsku, generalnie częściej dzielę się nią z z angielskojęzyczną społecznością ;])
Obrazek
PKam1 (zapomniałem zaznaczyć, oczywiście F2) nie opisuję, każdy zna :wink:.
Pozdrawiam, Aleksander
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale ładne papryki ;:138 Fajne kolorki ma nr 12. Widać różnicę w kształcie liści przy rodzeństwie AX005
Kupiłem w podobnych barwach balack olive, ale strasznie cherlawo rośnie.
Pozdrawiam Kamil
Mój sad
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Podobne są też liście 10 (nie widać etykiety) - ciekawa sprawa, nie widziałem całej rośliny ale powinna być raczej normalna zielona, może być jakaś przypadkowa krzyżówka, co w sumie czasem się zdarza. Poza tym 11 oraz moje AX001 F1, F2 (tutaj dużo szczęścia, cecha pokazała się u wszystkich siewek, mimo że to drugie pokolenie), AX002 F1.

Black Olive wygląda całkiem ciekawie, taka ozdobna, podobna trochę do Black Pearl. Osobiście spróbowałbym ją skrzyżować z Wild Brazil, może z nią się uda :wink:. Sam mam w planach spróbować użyć jej w krzyżówce "z czymś" (generalnie myślałem o Piri-piri, ale z tej opcji raczej zrezygnuję, może Jalapeno Purple albo Hungarian Hot Black).
Pozdrawiam, Aleksander
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

moritius Przyciągają wzrok te papryki z czarnymi liśćmi, ładnie kontrastują z czerwonymi, albo pomarańczowymi owocami.
Bardzo ozdobna była by papryka z ciemnymi liśćmi i białymi, albo musztardowymi owocami,

Może spróbuję ożenić Black olive x Wild brazil jeśli ta pierwsza ogarnie się i zacznie rosnąć. Tylko ta ilość 40,000-50,000 SHU u black olive, ciekawe ile ma Wild Brazil na Twoje oko?

A próbowałem już w tym roku, po raz kolejny zapylać na parapecie Lesye pyłkiem Wiild Brazill dwa kwiaty, nawet zrobiłem odwrotnie wbrew sztuce, tylko dlatego że Lesya odrzuciła obydwa zawiązki. W drugą stronę też małżeństwo nie wyszło, bo zawiązek też został odrzucony. Jak się zapylały własnym pyłkiem to ładnie owoce rosły.
No cóż, trzeba będzie z inną słodką papryką próbować. Może Candy cane przyjmie pyłek?

Gdzieś czytałem, albo widziałem że gen odpowiedzialny za sterczące do góry papryczki jest dominujący, a tutaj wychodzi na to, że jest kilka genów?

Czekam na relacje z rozszczepień Twoich krzyżówek :wit

Moje rozsady papryki i pomidorów w tunelu po lewej w jasnym wiaderku Lesya ma już chyba ze 3 papryki w niebieskim Wild brazill ładnie kwitnie.
Pozdrawiam Kamil
Mój sad
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

KamilK02 pisze: 20 kwie 2025, o 21:37Bardzo ozdobna była by papryka z ciemnymi liśćmi i białymi, albo musztardowymi owocami,
Pimenta Lisa, owoc po stronie bezpośrednio wystawionej na działanie słońca antocyjany są rozkładane. Także, przycienione owoce zostają fioletowe, wystawione na bezpośrednie słońce robią się kremowobiałe. A tak poza tym, moja AX002 F1 powinna mieć jasne owoce, jako że Not Pink Tiger też dojrzewa do jasnych owoców, a Fatalii White jest, jak nazwa wskazuje, biała. Jedyny problem, AX002 wyjdzie dosyć ostra, obstawiam, że coś w przedziale 500k-600k, nic dla zwykłych śmiertelników :lol:. Jedyny pomysł, jaki mi jeszcze przychodzi to Jalapeno Purple pylone z jakąś białą słodką np Bianca F1 (mimo że pierwsze pokolenie, jako że ma biały owoc, w następnych pokoleniach się to nie zmienia, można użyć jako rodzica śmiało), i w F2 polować na ciemne liście i biały owoc (to jest 4 albo 5 genów, także trzeba raczej większą ilość posiać).
Tylko ta ilość 40,000-50,000 SHU u black olive, ciekawe ile ma Wild Brazil na Twoje oko?
Jak pisałem w innym temacie, ciężko jest w sumie znaleźć poprawne dane, jedne źródła podają 30-30k SHU, inne 100k... Ta od ciebie, z doświadczenia z jedzenia różnych papryk, mogła mieć coś około 50k może.
Gdzieś czytałem, albo widziałem że gen odpowiedzialny za sterczące do góry papryczki jest dominujący, a tutaj wychodzi na to, że jest kilka genów?
Mogłem coś pomieszać, nie chce mi się teraz czytać pdfa jeszcze raz, ale mam gdzieś tam na dysku opracowanie na temat genetyki i wydaje mi się, że dwa geny były wspomniane, ale jak tak teraz myślę, równie dobrze mogło to dotyczyć kształtu owocu.
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

Moje czapeczki Bishops Crown dziś awansowały z wiaderka do kastry 35l :D Teraz niech się adaptują i wydadzą duży plon ;:172 . Chętnych na nie nie brakuje, szczególnie faszerowane. Są już dla mnie za wysokie ale dostały jeszcze szansę. W końcu duży krzak to spory plon a nie parę na ząb :D Na jesień mam już chętnego który je przygarnie i przezimuje. Zobaczymy jak to wszystko wyjdzie.
Obrazek
Evien
100p
100p
Od: 15 sty 2018, o 14:24

Post »

Tak tylko, pogoda pokrzyżowała mi plany, Papryczki w małych doniczkach, bo miały iść na pole, kiszą się, tymczasem kilka które miały być w doniczkach ,czyli przesadzone już dają owoce.
Obrazek
marcinek123
100p
100p
Od: 28 mar 2013, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czy jeszcze można wysiać jalapeno i choć kilka owoców urośnie? Sadzonki zostały zjedzone przez turkucia podjadka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”