Królestwo Aniusi

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu ,do piwnicy to już nie ;:78 One teraz potrzebują widnego,ciepłego pomieszczenia.
A kiedy ty je podcinałaś?
Pozdrawiam Magda :)
Awatar użytkownika
aniusiatr
200p
200p
Od: 31 sty 2008, o 00:13

Post »

Madziu oczywiście, że je teraz postawię już w jaśniejszym i cieplejszym miejscu-choć ja piwnice też mam ogrzewana jeżeli trzeba.
U mnie jak patrzę na niektóre fragmenty ogrodu to mam wrażenie, że już nadeszło lato. Popatrzcie sami
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
I jeszcze kilka Obrazek
Kaczeńce nad oczkiem już pokazały swój piękny żółty kolor
Obrazek
Tulipanki szykują się do zakwitu
Obrazek Obrazek[/URL
Zapleciona forsycja wreszcie pomyślała o kwitnieniu
[url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a9e264bfd2b7e8ca.html]Obrazek
Obrazek
i jeszcze piękna porzeczka ozdobna
Pozdrawiam! Aniusia
-marzenia są po to by je urzeczywistniać-
Moje królestwo
Awatar użytkownika
aniusiatr
200p
200p

Post »

A wczoraj powysadzałam swoje bidulki tawułki na "cebulowy klomb", bo mimo że miały tam być same cebulowe i dla tawuł znalazło sie miejsce
Obrazek Obrazek
I klomb który jeszcze tak niedawno był taki pusty i bez wyrazu zaczyna nabierać rumieńców
Obrazek Obrazek
Ta rabata jeszcze nie skończona a już tworzy się kolejna Obrazek Obrazek
Pozdrawiam! Aniusia
Moje królestwo
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Aniu,u ciebie już piękne,zielone widoczki :D
Rabatki będą naprawdę super a porzeczka krwista... .Ja zaraz pobiegnę zobaczyć co słychać u mojej i jak czuje się magnolia.
A co u twojej magnolii?
Czekam na pokazanie wczorajszych zakupów! :D
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dobrze, że sadzisz bylinki na ''cebulowy klomb''. Nie żałuj miejsca im tylko dosadź ile możesz, bo w przeciwnym razie przez większość sezonu będzie wyglądał nie ciekawie.
Widzę, że przytaszczyłaś jakiś konar. Fajny :shock: Możesz obsadzić go np rojnikami. Super będzie wyglądać kiedy się rozrosną.

A co planujesz na nowej rabatce?
Awatar użytkownika
aniusiatr
200p
200p

Post »

Madziu zdjęcia z zakupów może jutro bo nie zdążyłam ich dzisiaj zrobić. Ale kupiłam dwie róże szczepione na pniu i oczywiście liliowce, lilie i jeszcze jakieś cebulki z tym, że są to pojedyncze egzemplarze bez żadnych etykiet i zdjęć jak będą wyglądać. Moja magnolia mam nadzieję, że ma się dobrze-jeden z pąków już pęka a wygląda to tak
Obrazek

Wioluten konar nie jest jedyny-na cebulowym klombie leżą 3 i dzięki za pomysł-oczywiście, że obsadzę któregoś rojnikami.
Nowa rabata jest w czasie tworzenia-już o niej wspomniałam. Ma to być malutki lasek z hostami, borówkami wrzosami i wrzoścami. Jest to miejsce w miarę zacienione więc najbardziej się nadaje na takie roślinki. Nie wiem tylko czym je oddzielić od trawnika-myślałam o grubszych gałęziach i konarach(np. brzozy) ale zastanawiam się czy będzie to dobrze wyglądało. Co Wy na to dziewczyny? Może macie jakieś inne pomysły? Bo te rollbo... coś tam są w ogrodniczych takie nieciekawe a na lepsze troche szkoda mi kasy bo muszę ich mieć ponad 20 metrów.
A to już pąki na drzewkach owocowych
Obrazek
grusza
Obrazek
czereśnia
Obrazek
i jeszcze ozdobne-kasztanowiec
Obrazek
i jarzębinka
Pozdrawiam! Aniusia
Moje królestwo
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Do kogo nie zajrzę, każdy kusi magnoliami. Chyba w końcu nie wytrzymam i się przełamię :lol: :lol:
A z tymi obrzeżami Aniu to jest zawsze problem. Ja kombinuję już trzeci rok - odkąd założyłam ogród. Czego ja już nie miałam: i kamienie, i cegły i rollo-coś tam. Nie ma chyba idealnego rozwiązania, tak żeby zrobić to obrzeże i aby sobie stało i pięknie wyglądało.
Odradzam kamienie. Miałam i jeszcze w tym samym sezonie likwidowałam :lol: Ładnie wyglądają jedynie na początku, potem kiedy trawa zacznie z pomiędzy nich wyrastać stają się koszmarne.
Ostatnio ( w ubiegłym tyg.) kupiłam właśnie drewniany rollo-coś tam. Zobaczymy czy się sprawdzi. :D
Muszę ci powiedzieć, że ładnie wyglądają rabatki niczym nie odgrodzone. Równiutko tylko wycinasz trawę i to wszystko. Trzeba jeszcze kilka razy w sezonie poprawiać brzegi. Kiedy trawa jest zieleniutka, zdrowa i równiutko przycięta to naprawdę ładnie to wygląda
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Aniu, ja tworzę teraz nowe rabaty, z pomysłem który narodził się w mojej głowie zimą.Zobaczymy jak to się sprawdzi.Pokażę jak będą zrobione. :D :D :D
Awatar użytkownika
aniusiatr
200p
200p

Post »

Madziu jestem bardzo ciekawa Twoich rabat już nie mogę się doczekać zdjęć.
Wiolu ja większość rabat mam odgrodzonych od murawy kamieniami. Żeby nie przerastały trawą mam i na to sposób. Pozostawiam między kamieniami a murawą kilka centymetrów ziemi. Dość ładnie to wygląda a i nie mam problemu z trawą pomiędzy kamieniami.
Pozdrawiam! Aniusia
Moje królestwo
Awatar użytkownika
aniusiatr
200p
200p

Post »

Kurcze czy ta pogoda wreszcie się poprawi? Aż mnie korci by zagłębić ręce w ziemi a tu ciągle pada i pada. Niech się dzieje co chce ale jeżeli jutro zaświeci słońce ruszam choćby nie wiem co do ogrodu.
Pozdrawiam! Aniusia
Moje królestwo
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

I jak? Popracowałaś sobie w ogrodzie? A może jakieś nowe zdjęcia udało ci się zrobić ;:88
Awatar użytkownika
aniusiatr
200p
200p

Post »

Oczywiście tak jak obiecałam! Z samego rana do kościółka, potem szybko obiadek i na ogród. Wezwałam niezawodne siły pomocnicze i odwaliliśmy wspólnie kawał dobrej roboty.
Kiedyś wspomniałam, że zamierzam zrobić namiastkę lasu gdzie znajdą swoje miejsce hosty, jagody, borówki, wrzosy i wrzośce i kilka drzew oczywiście. I właśnie dzisiaj już coś w tym kierunku zrobiliśmy. Została wyrwana cała trawa, co nie co już posadzone. Pojechałam z M do lasu po jakieś drągi by to wszystko jakoś oddzielić od trawnika i ziemię leśną, która zastąpi mi kupną korę. Ziemi oczywiście trzeba o wiele więcej ale na to przyjdzie czas. Na razie wygląda to tak
Obrazek Obrazek Obrazek
Oj nacharowałam się przy tym bardzo teraz trochę odczuwam to w kręgosłupie, ale co tam liczą się efekty. Wsadziłam jeszcze na klomb cebulowy dwie pienne róże.
No i fotosik się zbuntował-nie będzie pewnie więcej zdjęć a chciałam jeszcze trochę pokazać.
Pozdrawiam! Aniusia
Moje królestwo
Awatar użytkownika
aniusiatr
200p
200p

Post »

Może teraz uda mi się wkleić trochę fotek
Obrazek Obrazek Obrazek
Oj długo to dzisiaj trwa ale spróbuję pokazać jeszcze coś
Obrazek Obrazek
Porzeczka krwista
Oczko tętni życiem i żółciutkie kaczeńce Obrazek Obrazek Obrazek
I chyba na tym skończę dzisiaj bo nie moge dogadać się z fotosikiem.
Pozdrawiam! Aniusia
Moje królestwo
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Masz rację Aniu.Oczko tętni życiem, już tak kolorowo :D :D :D
Na leśną rabatkę przyjdzie jeszcze troszkę poczekać,ale co tam, poczekamy :D :D :D
toya75
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 11 kwie 2008, o 03:36
Kontakt:

Post »

Oczko pierwsza klasa ;:1
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”