Królestwo Aniusi
Madziu oczywiście, że je teraz postawię już w jaśniejszym i cieplejszym miejscu-choć ja piwnice też mam ogrzewana jeżeli trzeba.
U mnie jak patrzę na niektóre fragmenty ogrodu to mam wrażenie, że już nadeszło lato. Popatrzcie sami

I jeszcze kilka
Kaczeńce nad oczkiem już pokazały swój piękny żółty kolor

Tulipanki szykują się do zakwitu
[/URL
Zapleciona forsycja wreszcie pomyślała o kwitnieniu
[url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a9e264bfd2b7e8ca.html]

i jeszcze piękna porzeczka ozdobna
U mnie jak patrzę na niektóre fragmenty ogrodu to mam wrażenie, że już nadeszło lato. Popatrzcie sami

I jeszcze kilka

Kaczeńce nad oczkiem już pokazały swój piękny żółty kolor

Tulipanki szykują się do zakwitu
[/URLZapleciona forsycja wreszcie pomyślała o kwitnieniu
[url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a9e264bfd2b7e8ca.html]

i jeszcze piękna porzeczka ozdobna
- tulipanka
- Przyjaciel Forum

- Od: 20 kwie 2007, o 12:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dobrze, że sadzisz bylinki na ''cebulowy klomb''. Nie żałuj miejsca im tylko dosadź ile możesz, bo w przeciwnym razie przez większość sezonu będzie wyglądał nie ciekawie.
Widzę, że przytaszczyłaś jakiś konar. Fajny
Możesz obsadzić go np rojnikami. Super będzie wyglądać kiedy się rozrosną.
A co planujesz na nowej rabatce?
Widzę, że przytaszczyłaś jakiś konar. Fajny
A co planujesz na nowej rabatce?
Madziu zdjęcia z zakupów może jutro bo nie zdążyłam ich dzisiaj zrobić. Ale kupiłam dwie róże szczepione na pniu i oczywiście liliowce, lilie i jeszcze jakieś cebulki z tym, że są to pojedyncze egzemplarze bez żadnych etykiet i zdjęć jak będą wyglądać. Moja magnolia mam nadzieję, że ma się dobrze-jeden z pąków już pęka a wygląda to tak

Wioluten konar nie jest jedyny-na cebulowym klombie leżą 3 i dzięki za pomysł-oczywiście, że obsadzę któregoś rojnikami.
Nowa rabata jest w czasie tworzenia-już o niej wspomniałam. Ma to być malutki lasek z hostami, borówkami wrzosami i wrzoścami. Jest to miejsce w miarę zacienione więc najbardziej się nadaje na takie roślinki. Nie wiem tylko czym je oddzielić od trawnika-myślałam o grubszych gałęziach i konarach(np. brzozy) ale zastanawiam się czy będzie to dobrze wyglądało. Co Wy na to dziewczyny? Może macie jakieś inne pomysły? Bo te rollbo... coś tam są w ogrodniczych takie nieciekawe a na lepsze troche szkoda mi kasy bo muszę ich mieć ponad 20 metrów.
A to już pąki na drzewkach owocowych

grusza

czereśnia

i jeszcze ozdobne-kasztanowiec

i jarzębinka

Wioluten konar nie jest jedyny-na cebulowym klombie leżą 3 i dzięki za pomysł-oczywiście, że obsadzę któregoś rojnikami.
Nowa rabata jest w czasie tworzenia-już o niej wspomniałam. Ma to być malutki lasek z hostami, borówkami wrzosami i wrzoścami. Jest to miejsce w miarę zacienione więc najbardziej się nadaje na takie roślinki. Nie wiem tylko czym je oddzielić od trawnika-myślałam o grubszych gałęziach i konarach(np. brzozy) ale zastanawiam się czy będzie to dobrze wyglądało. Co Wy na to dziewczyny? Może macie jakieś inne pomysły? Bo te rollbo... coś tam są w ogrodniczych takie nieciekawe a na lepsze troche szkoda mi kasy bo muszę ich mieć ponad 20 metrów.
A to już pąki na drzewkach owocowych

grusza

czereśnia

i jeszcze ozdobne-kasztanowiec

i jarzębinka
- tulipanka
- Przyjaciel Forum

- Od: 20 kwie 2007, o 12:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Do kogo nie zajrzę, każdy kusi magnoliami. Chyba w końcu nie wytrzymam i się przełamię
A z tymi obrzeżami Aniu to jest zawsze problem. Ja kombinuję już trzeci rok - odkąd założyłam ogród. Czego ja już nie miałam: i kamienie, i cegły i rollo-coś tam. Nie ma chyba idealnego rozwiązania, tak żeby zrobić to obrzeże i aby sobie stało i pięknie wyglądało.
Odradzam kamienie. Miałam i jeszcze w tym samym sezonie likwidowałam
Ładnie wyglądają jedynie na początku, potem kiedy trawa zacznie z pomiędzy nich wyrastać stają się koszmarne.
Ostatnio ( w ubiegłym tyg.) kupiłam właśnie drewniany rollo-coś tam. Zobaczymy czy się sprawdzi.
Muszę ci powiedzieć, że ładnie wyglądają rabatki niczym nie odgrodzone. Równiutko tylko wycinasz trawę i to wszystko. Trzeba jeszcze kilka razy w sezonie poprawiać brzegi. Kiedy trawa jest zieleniutka, zdrowa i równiutko przycięta to naprawdę ładnie to wygląda
A z tymi obrzeżami Aniu to jest zawsze problem. Ja kombinuję już trzeci rok - odkąd założyłam ogród. Czego ja już nie miałam: i kamienie, i cegły i rollo-coś tam. Nie ma chyba idealnego rozwiązania, tak żeby zrobić to obrzeże i aby sobie stało i pięknie wyglądało.
Odradzam kamienie. Miałam i jeszcze w tym samym sezonie likwidowałam
Ostatnio ( w ubiegłym tyg.) kupiłam właśnie drewniany rollo-coś tam. Zobaczymy czy się sprawdzi.
Muszę ci powiedzieć, że ładnie wyglądają rabatki niczym nie odgrodzone. Równiutko tylko wycinasz trawę i to wszystko. Trzeba jeszcze kilka razy w sezonie poprawiać brzegi. Kiedy trawa jest zieleniutka, zdrowa i równiutko przycięta to naprawdę ładnie to wygląda
Madziu jestem bardzo ciekawa Twoich rabat już nie mogę się doczekać zdjęć.
Wiolu ja większość rabat mam odgrodzonych od murawy kamieniami. Żeby nie przerastały trawą mam i na to sposób. Pozostawiam między kamieniami a murawą kilka centymetrów ziemi. Dość ładnie to wygląda a i nie mam problemu z trawą pomiędzy kamieniami.
Wiolu ja większość rabat mam odgrodzonych od murawy kamieniami. Żeby nie przerastały trawą mam i na to sposób. Pozostawiam między kamieniami a murawą kilka centymetrów ziemi. Dość ładnie to wygląda a i nie mam problemu z trawą pomiędzy kamieniami.
Oczywiście tak jak obiecałam! Z samego rana do kościółka, potem szybko obiadek i na ogród. Wezwałam niezawodne siły pomocnicze i odwaliliśmy wspólnie kawał dobrej roboty.
Kiedyś wspomniałam, że zamierzam zrobić namiastkę lasu gdzie znajdą swoje miejsce hosty, jagody, borówki, wrzosy i wrzośce i kilka drzew oczywiście. I właśnie dzisiaj już coś w tym kierunku zrobiliśmy. Została wyrwana cała trawa, co nie co już posadzone. Pojechałam z M do lasu po jakieś drągi by to wszystko jakoś oddzielić od trawnika i ziemię leśną, która zastąpi mi kupną korę. Ziemi oczywiście trzeba o wiele więcej ale na to przyjdzie czas. Na razie wygląda to tak

Oj nacharowałam się przy tym bardzo teraz trochę odczuwam to w kręgosłupie, ale co tam liczą się efekty. Wsadziłam jeszcze na klomb cebulowy dwie pienne róże.
No i fotosik się zbuntował-nie będzie pewnie więcej zdjęć a chciałam jeszcze trochę pokazać.
Kiedyś wspomniałam, że zamierzam zrobić namiastkę lasu gdzie znajdą swoje miejsce hosty, jagody, borówki, wrzosy i wrzośce i kilka drzew oczywiście. I właśnie dzisiaj już coś w tym kierunku zrobiliśmy. Została wyrwana cała trawa, co nie co już posadzone. Pojechałam z M do lasu po jakieś drągi by to wszystko jakoś oddzielić od trawnika i ziemię leśną, która zastąpi mi kupną korę. Ziemi oczywiście trzeba o wiele więcej ale na to przyjdzie czas. Na razie wygląda to tak

Oj nacharowałam się przy tym bardzo teraz trochę odczuwam to w kręgosłupie, ale co tam liczą się efekty. Wsadziłam jeszcze na klomb cebulowy dwie pienne róże.
No i fotosik się zbuntował-nie będzie pewnie więcej zdjęć a chciałam jeszcze trochę pokazać.