Nasze 1500m2 - cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nasze 1500m2 - cz. 3

Post »

Witaj Małgosiu :wit . U Ciebie widzę szał ciał ;:215 . Masz bardzo różnorodne rośliny w ogrodzie ;:108 . Kolor irysków na ostatniej fotce powalił mnie, jest boski ;:167 . Czemu ja jeszcze go nie mam ?? Doba powinna trwać zdecydowanie dłużej bo jakoś ciężko się wyrobić :;230 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Małgosiu anioł towarzyszący botanicznym Fur Elise, uroczy. ;:oj Masz tyle kwitnących roślin, malutka magnolia prześliczna. ;:215 Mnie jakaś niemoc ogrodowa dopada, też liczę, że w długi weekend majowy będę nadrabiać zaległości.
Ineska
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 12 cze 2017, o 22:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Małgosiu,

Wszystkie Twoje cuda znalałzy już swoje miejsce :tan
Część czeka w donicach na przewiezienie w miejsce dolecowe, ale większość zostaje w Gdańsku.
Dziękuję Ci jeszcze raz i niniejszym ogłaszam,że otrzymałam piękne, zdrowe i doskonale zabezpieczone rośliny. Małgosia jest szczodra bardzo więc przybyły do mnie również bardzo ciekawe gratisy. I to nie przypadkowe, gdyż wcześniej Małgosia zrobiła wywiad i dobrała je specjalnie pod moją działeczkę :D

Pozdrawiam serdecznie ;:196
Agnieszka

p.s1. czy ten liliowiec to może być całkowicie w wodzie czy jednak lepiej jak rośnie przy brzegu?

p.s2Ten post powinnien być w wątku "nadwyżki ogrodowe" :oops: . Jeśli można by było go przenieść ;:180
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Stokrotkom na trawniku nie służy szczególnie wczesne koszenie. Jak kosi się pierwszy raz późno to zdążą przekwitnąc( częsc) i rozsiać sie . A w tym roku dodatkowo zmarzły , tak ,że u mnie jest nie wiele w porównaniu do lat ubiegłych . Ale nie szkodzi , każdy rok jest inny i dla nich a na pewno nie znikną :wink: i na tym mi zależy :lol:
Miłego łykendu :wit
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Gosiu,odpoczywasz w majowe święta ,ogród pewnie kipi kolorami i kwiatami ,pogoda cudowna to i roślinki takie ucieszone paradują do słoneczka ,pozdrawiam ;:168
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Aniu Troja czasami tak właśnie jest z pomyłkami, czasami wychodzą z nich fajne rzeczy :wink:

Olu może być i przedszkole, jeśli tylko lata się cofną :wink: Moje róże póki co jeszcze bezpieczne, a czym pryskałaś swoje? U mnie już po godzinie widać jak mszyce "spadają" dosłownie i w przenośni ;:163

sauromatum też bardzo lubię taki typowo błękitny kolor u kwiatów, a niestety nie ma ich zbyt wiele. Dziękuję bardzo za rady odnośnie tulipanów, wszystko skrzętnie zanotowałam i będę polować jesienią 8-) Tulipany lubię wszystkie, owszem jedne podobają mi się bardziej, inne mniej, ale ogólnie wybaczam im wszelkie kształty i kolory... Byleby tylko kwitły tak jak piszesz. Ale się uśmiałam z "dwunożnej chemii ogrodowej" :;230 Grunt to dobry pomysł.

Natalko moja mahonia ma już grubo ponad 10 lat, byłaby jeszcze większa, ale wyłazi wtedy na ścieżkę, więc namiętnie ją ścinam do wszelkich stroików :wink: Faktycznie sporo u mnie różowych i białych tulipanów, przy ostatnich zakupach jakoś takie kolorki same wskakiwały do koszyka ;:224 Choć z poprzednich zakupów są i w innych możliwych kolorach...

Agnieszko Aguss witam serdecznie ;:180 Oczywiście będzie mi bardzo miło gościć cię częściej. Dziękuję za pochwały, choć ja sama widzę ciągle mnóstwo pracy przed sobą... Szkoda mahonii, bo ona dość wolno rośnie, a pachnie obłędnie.

Martuś mój ogród przy twoim to zaledwie ogródeczek, tym bardziej się cieszę jeśli znalazłaś w nim coś interesującego ;:196

Iwonko 1 te hiacynty na zdjęciach wydawały się mniej żarówiaste, ale wiosną tak bardzo spragniona jestem kolorów, że niech sobie świecą :lol: To jednak fajnie, że nie u wszystkich kwiaty kwitną dokładnie w tym samym czasie, w ten sposób możemy cieszyć się nimi o wiele dłużej - u siebie na żywo, a u innych na pięknych zdjęciach ;:173

Aniu anabuko w liliokształtnych tulipanach też się zakochałam i też chcę powiększyć ich ilość u mnie, choć nie ma ich zbyt dużo. Na wiosennej rabacie potem pałeczkę przejmują bodziszki, rozwar i lilie, a jesienią zimowity.

c.d.n.
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuś 36jj no niestety nie da się mieć wszystkiego, ja swoją mahonię wykorzystuję również do stroików, więc póki co jest u mnie bezpieczna :wink: Z tulipanami trudna sprawa, ja niektóre swoje musiałam wykopać przy reorganizacji rabaty, też zakwitły bardzo słabo. Ale inne nie ruszałam wcale, a też kwitły lichutko... Całe szczęście są i takie odmiany, które zakwitły piękniej niż w roku ubiegłym, bo inaczej całkiem bym się do nich zniechęciła ;:224

Kasiu to ja dziękuję za zakupy ;:196 Mahonia trochę czasu potrzebuje, bo nie przyrasta w jakimś zastraszającym tempie, ale moim zdaniem warto na nią poczekać. Tym bardziej, że to zimozielony krzew, więc i zimą jest na co popatrzeć. W lato ma z kolei piękne niebieskie owocki.

Ewelinko no trochę tych roślin się nazbierało, ale jak pomyślę ile jest jeszcze takich, których nie mam... ;:224 Też lubię tego iryska, bo taki typowo błękitny kolorek wśród kwiatów rzadko się trafia.

Soniu aniołek dziękuje za komplement :wink: I jak tam - udało ci się ogrodowo wykorzystać długi weekend?

Ineska dziękuję za tyle pochwał :oops: Cieszę się ogromnie, że jesteś zadowolona ;:108 O liliowcach piszą, że najlepiej rosną pod rynną :wink: , ale żeby tak całkiem w wodzie to chyba nie...

Karolinko u mnie stokrotkom douczyły jeszcze bawiące się psy na trawie, gdy takie trzy bestyje pędzą za piłką, to ta trawa aż fruwa w powietrzu :;230 Gdy zaczęły się roztopy zrobiło się jedno błoto, bałam się że będzie po trawie, ale świetnie sobie poradziła. Tyle że stokrotek mniej...
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochani przepraszam, że tak was haniebnie zaniedbałam :oops: . Jednak tak rzadko mamy tyle wolnego z emem, że nie wiedzieliśmy co najpierw robić. W rezultacie wyszedł niezły miszmasz do tego bardzo intensywny i na forum niestety nie zostało już nic czasu :( .
W pierwszej kolejności były prace ogrodowe, em dorobił mi jeszcze warzywnika, bo tyle nasion co nakupiłam nigdzie indziej by się nie zmieściło ;:223 . W tamtym roku wypróbowaliśmy nowy sposób, czyli jak ja je nazywam ?okienka? w trawie i bardzo je sobie chwalę. O wiele mniej do plewienia niż przy tradycyjnym rozwiązaniu.
Obrazek

W tym roku jednak jest tak sucho, że nasza glebogryzarka nie dałaby rady z trawą, zrobiliśmy więc okienka podwyższane. Zobaczymy, który sposób okaże się lepszy.
Obrazek

Nadrobiliśmy trochę zaległe wizyty, a nawet zakupy. W jeden dzień wybraliśmy się na giełdę, na której miałam nadzieję kupić fontannę i jakieś ozdoby do ogrodu, typu betonowe donice, poidełko itp. Niestety nic takiego nie było, za to w części ze starociami zobaczyłam taki lawendowy zestaw
Obrazek

i od razu go capnęłam. Do tego doszło kilka drobiazgów, które po lekkiej przeróbce trafią do ogrodu lub na taras, np. taki żeliwny świecznik:
Obrazek

A że każdy czuł mały niedosyt, a po drodze mijaliśmy szkółkę? w dalszą drogę ruszyliśmy wzbogaceni o trzy powojniki...
Ja od zeszłego roku zakochana w grupie Atragene wypatrzyłam dla siebie Ballet Skirt i Lemon Dream
Obrazek
Obrazek

Em zaś dorwał Toki i żadną siłą nie dał go sobie odebrać ;:306 .
Obrazek

Przy okazji z lekkim przerażeniem uświadomiłam sobie, że nie ma już dla nas ratunku, bo do tej pory to em był takim głosem rozsądku powstrzymującym moje zapędy, a teraz to ja musiałam powstrzymywać jego, żeby nie wyniósł stamtąd wszystkich powojników jakie tylko mieli? O wielu innych rzeczach nie wspominając ;:14 . Chodził między doniczkami i tylko rzucał hasło ?tego jeszcze nie masz?? stworzyłam potwora? ogrodowego :;230

Już jesienią wykorzystując chwilę nieuwagi ema (jeszcze tego rozsądniejszego ) przeszłam na ciemną stronę mocy (czyt. na drugą stronę podwórka). Miała tam być tylko rabata-przechowalnik, jednak szybko wykluł się pomysł, jak lepiej można by było wykorzystać tę wolną przestrzeń? Na dodatek z miejscem na nowe powojniki :heja
Obrazek

Ten paskudny płot jest na razie, w wolnej chwili zastąpi go drewniany przerywany kratami pod powojniki, a w cieniu za jabłonią znajdzie się miejsce dla nowych host, których podobnie jak powojników ciągle mi mało...
Em nie dość, że grzecznie przekopał mi już część tej nowej rabaty, to jeszcze łakomym okiem zaczął łypać na niemal nieużywane działki za naszym płotem ;:306 . Szkoda wielka, że póki co nikt ich nie chce sprzedać :(

Znaleźliśmy również czas na wspólne zakupy ciuchowe, em mający ograniczony czas na tego typu przyjemności dostał porządną ?wyprawkę?, żeby starczyło na dłużej, a ja zazwyczaj mająca duże problemy ze znalezieniem czegoś fajnego na imprezę tym razem kupiłam aż dwie sukienki.
To był naprawdę na maksa wykorzystany czas, a i tak na wiele rzeczy go zabrakło, choć lista pilnych spraw trochę się skróciła?

Ogród żyje własnym intensywnym życiem, wcale nie przejmując się tym, czy mamy czas i siły za nim nadążyć ;:224 . Susza straszna, trzeba było już uruchomić podlewanie. Co będzie dalej nie wiem.

Na początek resztka tulipanów i narcyzów
Obrazek

Obrazek

Obrazek

White Dream nie wyglądają w tym roku na żadne marzenie ;:185
Obrazek

Gavota
Obrazek

Acropolis
Obrazek

Ice Age zajął wysoką pozycję w moim rankingu ;:333
Obrazek

Marylin
Obrazek

Jacpot
Obrazek

Estelle Rijnveld poradziły sobie nawet lepiej niż w tamtym roku
Obrazek

Ice King
Obrazek

Actaeta ach ten zapach ;:173
Obrazek

Upstar
Obrazek

nn
Obrazek

Obrazek

Zobaczcie co wkracza na scenę ;:138
Markham?s Pink
Obrazek Obrazek

Violet Pink
Obrazek

Purple Spider
Obrazek

Albina Plena
Obrazek

I pierwszy wielkokwiatowy :shock:
Guernsey Cream
Obrazek

Floksy szydlaste ? kupuję każdą nową odmianę jaką tylko spotkam ;:306
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Bavaria
Obrazek

Emerald Cushion Blue
Obrazek

Coral Eye
Obrazek

Floks płożący Douglasa
Obrazek

Nn
Obrazek

Pierwsze orliki
Obrazek

Obrazek

Idziemy sobie kiedyś przez ogród, a w jednym miejscu zatrzymuje mnie jakiś cudny zapach? Rozglądam się w koło, nie widać nic co mogłoby być przyczyną? sprawa wyjaśniła się następnego dnia podczas plewienia :D
Obrazek

I bzy - kolejne pachnidła do majowego kompletu ;:173
Obrazek

Obrazek

Cała reszta...
Kocimiętka mussina
Obrazek

Ubiorek
Obrazek

Zawciąg jałowcolistny
Obrazek

Floks kanadyjski
Obrazek

Smagliczka
Obrazek

Skalnica arendsa
Obrazek

Kamasja
Obrazek

Omieg
Obrazek

Kokorycz
Obrazek

Moje ukochane sasanki jeszcze kwitną
Obrazek

Spring time zaczął pierwszy z bodziszków
Obrazek

Gajowiec pięknie przezimował w donicy
Obrazek

Jabłonie kwitły w tym roku zjawiskowo, ciekawe czy przełoży się to na owoce?
Obrazek

Fiołek Albiflora
Obrazek

Aktinidia
Obrazek

Na koniec mój wielki sukces ? złotokap wyhodowany z ziarenka zakwitł :heja
Obrazek

Iryski zostawię na odrębny post....
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Małgosiu :wit
Ogrom różnych kwitnien u ciebie. ;:180
Lilaki wielkie Piękne.
Iryski ,floksiki slicznie teraz wyglądają. Konwalie ;:215
I orliki już co kwitną. Moje jeszcze nie.
Warzywnik profesjonalny.
A komplecik lawendowy rewelacyjny. Cudeńko. :lol:
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu anabuko dziękuję bardzo ;:196

Black Cherry
Obrazek

Obrazek

Derive
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

YoYo
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Moje pelargonie zaczynają kwitnąć
White Splash
Obrazek

American Light Pink
Obrazek

Tricolor
Obrazek
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Małgosiu piękne wiosenne kwitnienia, też lubię te niziutkie poduchy floksów, ale i te wysokie floksy też uwielbiam ;:333 Jak dobrze, że podpisujesz swoje roślinki ... zakwitła mi jak się okazuje Komasja (piękna) , dostałam jej cebulki od Iwonka1, ale zagubiłam karteczkę i dzięki Tobie wiem co jest co ;:168
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
PaulaF-Z
500p
500p
Od: 1 lis 2016, o 20:48

Post »

Gosiu,

ślicznie wygląda twój ogród. Iryski już kwitną? U mnie jeszcze daleko...
A jakie piękne powojniki kupiliście ;:138 Zapisuję się w kolejkę, jak będziesz miała jakieś nadwyżki. Żeby mój em był tak chętny do zakupu roślin... Ale jest jeden postęp: docenia ciszę, spokój na naszej działce.
Muszę ci jeszcze napisać, że wszystkie roślinki odkupione od ciebie w ubiegłym roku latam, dobrze przezimowały i ładnie rosną. Obawiałam się o budleję, ale odbiła i już wygląda dobrze.
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Witaj Małgosiu.
Piękne kwitnienia i udane zakupy nie tylko ogrodowe. . Ja tylko kupiłam buty ale kreacji weselnej nie udało mi się zakupić. Nic mi się nie podobało. A weseliska już nie długo. :wit
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Małgoś super że się obkupiłaś na imprezkę. I to w takiej ilości.....Dobry dzień miałaś na zakupy.! ;:333 No i fajnie że zaraziłaś ema.To było doprzewidzenia że nasi panowie prędzej czy później się poddadzą. ;:306 Super powojniki kupiliście. Jaz tej grupy nie mam żadnego. Trzeba pomyśleć..... ;:224 Piękne. ;:167
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

No takie kepy irysków, jak w katalogu!1
Piękne, duże, ukwiecone.
Długo je masz ??
Powojniki atragene miałam dwa.został jeden po zimie.
Właśnie Markham S Pink mi przepadł. :twisted:
Ale chceci na następne jeszcze są. Wymyśliłam, że jeszcze przy siatce 2 zamieszczę. :)
Pelargonki ładne. Moje jeszcze nie kwitną.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”