Ogródek Pszczółki cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Pszczółki cz.5

Post »

Róże już zakwitną :shock:
Nie, no nie wierzę! :lol:
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
Isia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2007, o 17:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wiesiu pięknie i kolorowo już u Ciebie zdjęcie serduszki bajka ! szfirki prześliczne w dużych ilościach to naprawdę fale rzeczki :D
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Piterku, widziałam w niektórych forumkowych ogródkach, więc chyba przetrwa polski klimat. Teraz wystarczy tylko upolować... ;:44
Loki, nie wiedziałam że mszyce żerują też na iryskach? :shock: Chyba niewystarczająco oglądam moje, będę musiała to nadrobić ;:108
Ależ masz różnych maczków. Może te lekarskie jeszcze nadrobią? Jak będziesz miał mało to wpadnij do mnie, maczków nie brak, same się
sieją. Mam meconopsisa cambrica w nadmiarze ;:108 tak bardzo się wysiał z jednej małej roślinki posadzonej z 10 lat temu ;:224
Moniu, dziękuję ;:196
Neluś, oczopląs zapewniony i ta iskierka z żadzą łupów w oczach każdego zwiedzajacego to jest własnie dokładnie takie odczucie... :;230
Było tyle wyboru że aż mi się w oczach mroczyło :shock:
Walentynko, za kilka dni bo paki piekne. To na mojej najwcześniej kwitnącej i przepieknej 'Mme PS Dupont'. Ale na innych też juz są malutkie
pączki ;:138
Isiu, poszerzę jeszcze rzeczkę z szafirków bo coraz bardziej mi się podoba taki kawałek nieba pod nogami

A póki co dla odmiany kilka fotek z wiosennego rozbujałego ogrodu

Obrazek

Cienisty kącik jest słodki z tym roku dzięki szafirkowej niebieskiej rzeczce

Obrazek

i trochę szerszy widoczek ze złotlinem

Obrazek

Pozdrowionka :wit
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Wiesiu, :lol: daj tym różom coś na wstrzymanie, :;230
bo co ja będę oglądała w czerwcu. ;:111
Widzę Kicię na posterunku :wink:
Miłego dnia Ci życzę ...... w ogródku. :lol:
:wit
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p
Od: 8 sty 2011, o 13:42

Post »

Nie wiem czy tu byłam ale bardzo mi się podoba szafirkowa rzeczka i złotlin. Muszę poczytać o złotlinie czy wytrzymałby na mojej jałowej glebie i w tak bardzo wietrznym i zimnym klimacie. Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Krysiu, jak tu te róże powstrzymać? Przecież mają kolce i nie dam rady trzymać pąków :;230 Na czerwiec zawsze coś zostanie,
choćby taka Lovely Fairy co późno kwitnie. ;:108 Zawsze mi to przypomina jak jej poprzedniczka zakwitała w lipcu to sąsiad zawsze
mi mówił że źle się nia zajmuję bo taka biedna, chyba zagłodzona, że tak późno kwitnie :;230 :;230 :;230 on to by się nią dopiero
lepiej zajął :;230 ;:224
Uściski :wit
Lusiu, myślę że złotlin u Ciebie bedzie dobrze rósł, on jest naprawdę bezproblemowy, u mnie rośnie na gruzowisku. Wydaje mi się
że znosi dobrze zimno, choć z wiatrami trochę gorzej. Mój się trochę wykłada choć rośnie za murkiem. Ale ma północne wiatry do pokonania.
Buziaczki ;:196

Wracając do zakupów, jakoś rzadko pokazujemy jak wyglądają nasze zakupy po roku, albo po dwóch latach. Czasem nie ma czym się
chwalić, a czasem jest się z czego cieszyć. Właśnie znalazłam zdjęcia jednej roślinki którą zdobyłam przez przypadek na targach kwiatowych
w zeszłym roku bardzo ją lubię. To jest taki mały rozchodnik sedum palmeri o jasno zielonych listkach z różową obwódką, które
same w sobie są bardzo ozdobne. A jak do tego dorzuci się żółty kolor kwiatów to jest po prostu śliczny.
W zeszłym roku była to maleńka sadzonka.

Obrazek

Obrazek

Rośnie w donicy na oknie gdzie ma wystarczająco dużo słońca

Obrazek

W zimie były same liście ale i tak dobrze wygladał

Obrazek

A teraz znowu jest w kwiatach, no i oczywiście rozrósł się ładnie.

Obrazek

Chyba spróbuję dać go też do gruntu w jakieś słoneczne miejsce aby ładnie zadarnił. Pewnie też bedzie
mu się podobało. Rozchodniki są takie urokliwe i jest tego tyle różnych odmian, uprawa bezproblemowa.
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

@ Abeille ? Żona mnie straszyła, że kiedyś ? zanim jeszcze się poznaliśmy ? spróbowała balkonowej uprawy irysów i że mszyce jej ją zeżarły dosłownie w kilka dni. Więc szczególną uwagę zwracałem właśnie na te rośliny podczas moich balkonowych inspekcji ? no i rzeczywiście były one pierwszymi, na których mszyce pojawiły się tej wiosny. Nawet na krokusach i tulipanach jeszcze nie zdążyły zasiąść, a irysy (tak holenderskie ? cebulkowe, jak i niemieckie ? kłączowe) już chrupały. Z makami ? co chwilę dosiewam jak głupi, a one dalej nie chcą kiełkować. Chyba nasiona były dziadowskiej jakości... Mam nadzieję, że będzie ich chociaż kilka... I że to, co uważam za siewki tychże właśnie maków to nie są nasionka maków lekarskich o kwiatach pełnych, które sobie przepłynęły do miejsca, w którym siałem te pojedyncze zupełnie przypadkowo podczas podlewania... W każdym razie wielkie dzięki za propozycję podzielenia się maczkami. :-D A Meconopsis betoncifolia tudzież Meconopsis grandis też masz? :-P Zawsze mi się te niebieskie maki himalajskie strasznie podobały... :-)

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Obrazek

Obrazek

Wiesiu ale widok, super moja serduszka dopiero pokazuje, ze żyje lepiej sprawuje się cesarska korona ale gdzie mi to Twojej, wpadłam na tarasik i trudno mi wyjść,

Kiciuś patrzy co ja też tak długo robię w ogródku ;:196

Obrazek

pozdrawiam :wit
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Wiesiu! Jaki ładny Twój wiosenny ogród - w błękitach i żółciach...
Bellewalia w zbliżeniu niezwykła..! Bardzo ciekawe te kwiatki.
Fajnie tak podziwiać Twoją wiosnę, podczas gdy u nas dopiero kwiaty się zbierają do kwitnienia. Ja bardzo czekam na cebulice i złotlin, które posadziłam w zeszłym roku. Mam nadzieję,że będą tak ładne jak Twoje.
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Loki, wiesz że ja jeszcze nie widziałam kwiatu takie niebieskiego maczka himalajskiego i choć wiem że jest ciężki w uprawie
i kwiat niepewny to jednak nierozsądnie kupiłam dla spróbowania Meconopsis Lingholm który jest najprawdopodobniej M. grandis
Zobaczymy co z niego za gagatek jeśli zechce mu się kwitnąć ;:14 Poza tym miałam i chyba jeszcze mam pełne maki piwoniowe,
różowe, i pojedyńcze maki lekarskie które przysiały sie u mnie od sąsiadki tam gdzie się człowiek ich nie spodziewa. Z żółtych maczków
pozostały mi tylko cambrica, reszta odeszła. No i do tego trzeba dodać maki wschodnie różowe, pomarańczowe i różowe poszarpane
'Ruffled Patty's'. Co z tego wszystkiego zakwitnie to się dopiero okaże. Jak na razie są pąki na wschodnich różowych 'Helen Elizabeth'
Miłego dnia :wit
Patryku, cieszę się bardzo że Ci się spodobały :wit
Taruś, dzisiaj piekny wiosenny dzień, słoneczko ;:3 i ma być 23 stopnie więc mam nadzieję że zajrzysz do mnie na tarasik ;:196
Kotek już się przyzwyczaił do twojej obecności :;230
Buziaczki ;:196
Izuś, witaj wiosennie. Też jestem zauroczona bellewalią. Jest ślicznym choć niepozornym kwiatkiem. Za to odwidziały mi się juz
epimedium. Było tyle przeróżnych odmian na Targach kwiatowych w tak odmiennych kolorach, formach, wysokości itd. a tak do siebie
w sumie podobnych że w końcu stwierdziłam że jednak są to bardzo dyskretne kwiaty bo trzeba lupy by się im dobrze przyjrzeć
i najlepiej jednak wychodzą na zdjęciach. Mam dwa i już więcej na pewno nie dokupię bo mam mały teren i ich wcale nie widać.
U mnie potrzeba kwiatów które widać z daleka. Najlepsze są jak są duże i z krzyczącymi kolorami, one najlepiej jednak się sprawdzają.
Trzymam kciuki za Twoje cebulice i złotlin, na pewno będą piękne.
Uściski ;:196

Na zapowiedź ładnego dnia zostawiam Wam kilka ogrodowych fotek
Brunnera macrophylla 'Looking Glaces'

Obrazek Obrazek

Euphorbia 'Firecraker' i tulipan 'Lucy Strike'

Obrazek

Obrazek

Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Wiesiu wspaniała kolorowa wiosna w Twoim ogrodzie :D Prześliczna fotka kwiatuszków brunery ;:138
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

korzystam z zaproszenia bardzo chętnie bo u nas wiatr, deszcz, brrrr
u Ciebie Wiesiu jak zwykle pięknie właściwie lato w pełni, a kuzynka naszej niezapominajki zaprasza przepięknie,
miłego dnia
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Lucy2na

Post »

Serduszka jak malowane.....natura po prostu jest niezrówna w tworzeniu kształtów i kolorów
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

@ Abeille ? pozostaje mi cierpliwie czekać na fotki tych wszystkich przepięknych maków z Twojego ogródka. :-D

Pozdrawiam!
LOKI
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13

Post »

Brunerka już taka dorodna :)
Bardzo lubię odmianę 'Looking Glass', jest wyjątkowo efektowna! :)
A masz jeszcze inne brunerki?
Nie wiesz czy można gdzieś u Was dostać brunerkę 'Gold Strike'? Bardzo by mi zależało na jej zdobyciu ;:108
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”