Jakie odmiany pomidorów na przyszły sezon cz.3 (2018r.)

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jakie odmiany pomidorów na przyszły sezon cz.3

Post »

:wit Zbieram takie mniej więcej jak na ostatnim zdjęciu pokazałam . Oczywiście jak mi się
uda . Dojrzałe czyli w pełni wybarwione od razu idą na przecier . Zwróćcie uwagę na to , że
pomidor dojrzewa od środka . Pełnia wybarwienie na zewnątrz to początek przejrzewania .
Znajomi , którzy przychodzą do mnie po pomidory , nawet proszą by im zerwać takich do poleżenia .
To zależy też od odmiany , np f1 twardsze z natury zbieram bardziej dojrzałe , ale malinowe serca
lepiej zrywać lekko różowe .Zielony Xanadu już jest dojrzały i najsmaczniejszy gdy lekko się zażółci .
Lepiej nawet wcześniej bo szybko robi się marmolada . W porę zerwany to smaczny pomidor .
Ostatecznie wszystko zależy od odmiany .
Pochwalę pomidorka z nasion czekoladowy z Lidla . Ładne , równe pomidorki , regularne grona .
Co do smaku , to dopiero zaczyna się zapalać .
,
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Będę testować u siebie pomidora odmiany promyk według opisu wyjątkowo wczesny, z koktajlowych chyba trochę trzeba będzie zrezygnować, zastanawiam się czy cytrynka groniastego nie użyć na podkładkę, ponieważ był na dwa pędy w folii, doszedł do sklepienia, ogłowiłem, ale puściłem jeszcze jednego wilka od dołu i on też rośnie jak wściekły nawet już grono zawiązał. Black beauty będzie dalej testowany, bo teraz w folii nie popisał się, gdyż pierwsze grono 1 pomidor, drugie 3, trzecie z 8, góra pojedyncze pomidory, w gruncie całkiem nieźle zawiązał, ale zastanawiam się czy dojrzeje, ponieważ zaraza ziemniaczana zaczyna niszczyć krzewy ziemniaków. Aurija do powtórki, bo prawdopodobnie przyblokowałem potasem wapń i sucha zgnilizna wierzchołkowa :| Bawole serce to jest zawsze pewniak, dalsza selekcja pokolenia F4 z pomidora czekoladowego ze sklepu, F2 rozszczepił się na beefsztyk i serce obydwa brunatno czarne, był jeszcze taki jak kupiłem. W tym roku wysiałem beefsztyka to pojawiły się krzaki, które wcale nie wiązały :twisted: :evil:, słabo wiążący beefsztyk z dziobkiem i beefsztyk taki z jakiego brałem nasiona, możliwe że posieję serducho, albo takiego jaki był kupiony. Be orange będzie też krzew i moje wynalazki Beorange x bawole serce o ile będą nasiona, cytrynek groniasty x ten beefsztyk czarny z dziobkiem.

Jak ja to wszystko zmieszczę w folii :roll:
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przed sezonem poszukiwałam nasion pomidora Aussie gdyż z moich nasion
sadzonka miała liście ziemniaczane . Sadzonki nie wyrzuciłam i dzięki temu
mam fajnego pomidora . Do powtórki w przyszłym roku . Tak wyglądają owoce .

Obrazek
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2006, o 21:24

Post »

Anula - może to któryś Brandywine? Mają ziemniaczane liście i są bardzo smaczne, u mnie były niezbyt plenne i już od kilku sezonów ich nie uprawiam.
Pozdrawiam Eugenia
wladka
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 31 lip 2021, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja mam Aussie z własnych nasion już 4 rok na polu i pod folią.Jestem b.zadowolona.Największy miał 80 dkg i jest malinowy-b.smaczny.Polecam.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Gieniu , nie pomyślałam o Brandywine , ale faktycznie to jest możliwe .
Do zalet dodam wczesność tego pomidora .
wladka , masz malinowego Aussie , to nie jest pomyłka ?
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

wladka pisze:a mam Aussie z własnych nasion już 4 rok na polu i pod folią.Jestem b.zadowolona.Największy miał 80 dkg i jest malinowy-b.smaczny.Polecam.
Tylko ,że Aussie to odmiana o czerwonych owocach a nie malinowych :roll:
wladka
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 31 lip 2021, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Co do Aussie to zgadzam się to jednak kolor bardzo czerwony a nie malinowy,ale smak jak u malinówek.Przepraszam za wprowadzenie wbłąd ale i tak go b.polecam.
Awatar użytkownika
FikuMiku
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2020, o 08:08

Post »

W przyszłym roku na pewno zostaje ze mną E06.

Jest pyszny - ma orzeźwiający owocowy smak, bardzo wyważoną i delikatną nutę kwaskowatości, i delikatną słodycz w tle.
Owoc jest niewielki, o lekko twardawej skórce, ale chrupiącej, nie trzeba jej zdejmować.
Krzak rośnie średnio wysoki, u mnie jak dotąd zdrowy. Zapewniłam mu raczej marne warunki, wepchnęłam do donicy i wcisnęłam w kąt między likwidowane stare tuje. Dał radę.

Grona mają sporą ilość pomidorków, które sukcesywnie dojrzewają.
Nasion w owocu jest średnia ilość. Galaretki podobnie.

Może tylko wybiorę inny owoc na nasionka, w fotografowanym znalazłam kilka nasion o ciemniejszym kolorze, co mnie zastanawia i lekko niepokoi. Widać je na zdjęciu.

Ciekawi mnie też, że w znalezionych w necie opisach, E06 ma inne grona i trochę inny kształt pomidorków koktajlowych. Ale co mi tam, pyszne są - należy wydłubać i uprawiać w przyszłym sezonie ;:108

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Życie jest do chrzanu, co oznacza, że poza wyciskaniem łez może okazać się całkiem smaczne. Fiku Miku Ogrodniku cz. 1
[color=#4040F Pelargonioza Fiku Miku cz.1
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie jeszcze inaczej wygląda . Rozszczepił się . ;:174
W przyszłym sezonie spróbuję wrócić do wcześniejszej efki .
Awatar użytkownika
FikuMiku
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

anulab, to dobrze że wrzuciłam relację - przynajmniej wiemy, jakie są jego dalsze losy :) Daj fotki swojego i opis, jak znajdziesz chwilkę - zobaczymy, co z niego będzie w przyszłym roku - z tego rozszczepienia, które mnie się przytrafiło.
Życie jest do chrzanu, co oznacza, że poza wyciskaniem łez może okazać się całkiem smaczne. Fiku Miku Ogrodniku cz. 1
rolnik90
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2011, o 19:21

Post »

U mnie EO6 tak wygląda

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Oprócz tego że źle mi się wybarwiać z mojej winy, nie mam mu nic do zarzucenia. Jeśli się rozszczepil to i tak jest pyszny :wink:
Piotr
Awatar użytkownika
FikuMiku
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rolnik90, dzięki za relację. Wydaje mi się, że Twój wyglada dość podobnie do mojego, nawet bardzo podobnie.
Moje pomidorki z niższego piętra już oberwane i zjedzone. Wyższe grono na zdjęciu chyba inaczej się ułożyło, dlatego wygląda, jakby szło wszerz, a nie w dół. Swój krzak niepotrzebnie puściłam na 3 pędy i wepchnęłam w mocny półcień, zagłuszyła go wielka aksamitka - nic dziwnego, że ma mniej owoców. Ale od cio cio sana i evity dawno nie jadłam tak smacznej i sporej koktajlówki. Nie wiem, jakie były wcześniejsze efki, ale ja spróbuję wysiać w przyszłym roku z nasion obecnej efki - tylko pomóżcie mi ją nazwać - jaki numer powinnam nadać nasionkom wydłubanym z pokolenia widocznego na zdjęciu. Dopiero się uczę, więc ratuneczku :oops:
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie jest podłużny , ale sporo większy niż rok wcześniej .
rolnik90 , podlej rozpuszczonym siarczanem magnezu na zmianę
z siarczanem potasu . Powinno pomóc . u mnie pomogło .
Rozpuszczanie siarczanu potasu trudniejsze , ale da się . Gorąca woda
musi być .
rolnik90
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2011, o 19:21

Post »

Siarczan magnezu mam, gorzej z siarczanem potasu, już chyba nie ma sensu kupować.... Zanim przyjdzie, potem wyjeżdzam i już wrzesień bedzie

Druga sprawa że to zdjęcie jest z lipca a w między czasie poszły opryski kristanolem pomarańczowego .
Piotr
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”