Ogródek Pszczółki cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Ogródek Pszczółki cz.5

Post »

@ Abeille ? Też uwielbiam maki islandzkie? Aczkolwiek na balkon na razie nie sieję, bo mi się roku na kwitnienie czekać nie chce. :-P Za to podziwiam u mnie w Antony ? bo również wszystkie kwietniki poobsadzali różnokolorowymi mieszankami tychże właśnie maków.

@ Kogra ? w Polsce czasami toto sprzedają jako mak syberyjski. Właściwie wszyscy liczący się producenci nasion mają go w swojej ofercie. O, proszę:
http://www.floramedia.pl/legutko/img/pH ... ryjski.jpg
http://www.epnos.pl/images/nr_kat/NAS00197_d.jpg
http://plantico.pl/media/catalog/produc ... _13_69.jpg

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

O widzisz Loki, tego mi trzeba było.
Teraz już wiem o co chodzi.
Dzięki za linki. ;:180
Grażyna.
kogro-linki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Wiesiu... :wit
A wyobraź sobie że moja wiosna goni Twoją... :heja
Choć pewnie jeszcze trochę ta gonitwa potrwa....
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Witajcie niedzielnie i deszczowo
Loki, czasem na takie dwuletnie maczki niekoniecznie trzeba czekać, bo niektóre potrafia zakwitnąć juz w pierwszym roku.
Warto, warto je mieć ;:108 nie wiedziałam że w Polsce nazywają ten maczek syberyjskim. Może dlatego że temperatury
wytrzymuje iście syberyjskie?
Pogoda nie najlepsza ;:223 dobrze że ma się rozpogodzić już od środy, jeśli wierzyć naszym zdolnym meterologom :;230
Pozdrowionka :wit
Kogruś, można liczyć na Lokiego ;:138
Buziaczki ;:196
Gabi, załóż swój tegoroczny wątek, bo mi też go brak :( zawsze u Ciebie jest co poogladać a na bloga nie zawsze chce się iść
Mówisz że Twoja wiosna już goni, więc najwyższy czas. ;:65

Kochani, od wczoraj jestem w skowronkach :heja :heja :heja był piękny wiosenny prawie majowy dzień i wybrałam się na święto
kwiatów w Saint Jean de Beauregard. Było ponad 200 wystawców z różnych krajów. Wspaniała impreza ;:138
Ale się napatrzyłam na cudności, jaki był niesamowity wybór we wszystkich rodzajach roślin. nawet dla prawdziwych kolekcjonerów
taki salon to gratka. Oczywiście nie trzeba szykać jakiś specjalnych, wybranych odmian tylko iść na żywioł. To na co się trafi, to co
się podoba, to co zawsze się chciało mieć, to do koszyka.
I tak wychodzi się z roślinkami których się oczywiscie wcale nie planowało, nie ma dla nich ani dobrych warunków ani miejsca w
ogrodzie, ale za to jaka radocha z takiego łupu :heja później trzeba bardzo kombinować co z nimi robić, gdzie sadzić, jak się nimi
opiekować. Swoim niezmiennym zwyczajem wyszłam z jedną roślinką każdego typu ;:223 tak na spróbowanie jak jej będzie u mnie,
czy można ją rozmnożyć, czy dobrze bedzie rosła, jak bedzie kwitła. To taka moja ogrodnicza ciekawość pcha mnie zawsze by tak
eksperymentować po jednej roślince. Zresztą, nie mam żadnego miejsca teraz na duże okazy i jeszcze mniej by robić jednolite
łany.
Powoli pokażę wszystkie moje łupy, jeśli tylko jesteście nimi zainteresowani.
Na pierwszy ogień nowa żurawka, przynajmniej jak dla mnie nowa. Było dużo różnych odmian a staram się znaleźć coś odmiennego
od tych co już mam. Wybór padł na 'Dark Secret' o ciemnych purpurowo czekoladowych liściach.

Obrazek

Do tego coś o złotych liściach i niebieskich kwiatach. To jest Trzykrotka wirginijska 'Blue'n Gold'. Ponoć odmiana bardziej solidna
niż podobna do niej 'Sweet Kate'

Obrazek

Lubię takie wyraziste kolorki z kontrastem, które widać z daleka.
:wit
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Wracając do maczków, to ja znam je pod nazwą maczek kalifornijski i w mojej okolicy pod tą nazwą go sprzedają. W wydaniu pojedynczym wygląda na wyjakowo delikatnego i wiotkiego, natomiast nigdy nie widziałam tak dużych nasadzeń jak u ciebie Wiesiu na zdjęciu. Pięknie to wygląda, jak zresztą większość roślin w dużych grupach.
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Wandziu, maczki kalifornijskie u nas też są, ale to nie jest to samo. One noszą nazwę łacińską eschscholtzia californica
i są bardziej drobne i nie w takich samych kolorkach. U siebie sieję je co roku do gruntu ale nie zawsze wschodzą. Za to oba są ładne
choć te syberyjskie są wyższe i takie wyprostowane jak na baczność.
Jak ja lubię maki :heja wszelkiego rodzaju
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

abeille pisze: Gabi, załóż swój tegoroczny wątek, bo mi też go brak :( zawsze u Ciebie jest co poogladać a na bloga nie zawsze chce się iść
Mówisz że Twoja wiosna już goni, więc najwyższy czas. ;:65
Wiesiu... zaspałaś czy co ?... :;230 wątek założony, choć z oporami......
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Aha, to ja coś pomyliłam w takim razie. No ale nic, faktycznie oba piękne ;:196
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Gabi, no chyba zaspałam, choć sprawdzałam chyba dzień temu i była jeszcze cisza ;:108
U Ciebie zaczęła się wiosenka przylaszczkami a u mnie już chyba środek wiosenki. Mam serduszkę w
kwiatach i zaczynają kwitnąć bzy w okolicach. No i cesarskie korony też już pokazały kwiaty.

Obrazek

Obrazek

Wandziu, ja też czasem mylę różne odmiany, tyle tego jest. Ale najważniejsze że jest forum i można
wszystkiego się dowiedzieć. ;:108
Uściski :wit
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Wiesiu świetny zakup zrobiłaś.
Mnie tez wzięło na żurawki i czekam na dostawę.
Oj będzie kolorowo u Ciebie.
A jak twoja piękna róża przezimowała.
Będzie znowu co podziwiać ?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Grażynko, żurawki to świetne kolorowe wypełniacze do innych zielonych roślin. Ja stawiam teraz na ozdobne liście tak
żeby zawsze było coś ciekawego do oglądania, bo na bylinkach kwiaty trzymają się na ogół tylko dwa tygodnie.
Wszystkie moje róże dobrze się mają, nawet bardzo dobrze. Wiesz ja nigdy nie mam strat w różach, w tym roku było tylko
5 stopni na minusie, a to im wcale nie przeszkadza. Niedługo pierwsza róża bedzie kwitła. Pąki już są ogromne. :heja

A do kompletu moich szafirków by utworzyć kolorowe fale na mojej szafirowej rzeczce zdobyłam takie oto śliczniutkie ciemno
i bardzo ciemnoniebieskie. Ale widziałam że jest wiele różnych odmian których nie mam. Trzeba będzie dokupić coś nowego
co roku. ;:138 te pierwsze to szafirki Muscari latifolium o dużo szerszych listkach niż te standardowe

Obrazek

A to choć podobne do szafirków to właściwie szafirkiem nie jest. Nazywa się to Bellevalia pycnantha czyli Bellewalia
wielkokwiatowa i jest z rodziny hiacyntów. Lubię ten ich ciemny kolor i żółtą obwódkę na dzwoneczkach.

Obrazek

:wit
Wątki Pszczółki
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13

Post »

Łał, to ostatnie to cudeńko! Ciekawe czy w Pl dałoby sobie radę, trzeba będzie poszperać ;:108 :wit
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

@ Abeille ? w Polsce nazywają ten mak syberyjskim, bo na Syberii też występuje. W ogóle występuje w strefach podbiegunowych całej półkuli północnej. Co do pogody ? no taka jakaś w kratkę. Zawsze lepsza taka kratka niż to, co mieliśmy od października do końca lutego ? czyli chmury, chmury i jeszcze raz chmury, z ilością słonecznych dni w miesiącu dającą się policzyć na palcach jednej ręki. Tak poza tym ? w sobotę dzielnie walczyłem z pierwszymi mszycami na moim balkonie. Zaczęły zajadać się irysami. Ponadto, w nawiązaniu do Twojego późniejszego postu ? też jestem wielkim amatorem maków wszelakich. I dlatego ostatnio przeżywam ciężką frustrację, widząc, że maki lekarskie o kwiatach pojedynczych wschodzą mi bardzo marnie (te o kwiatach pełnych wzeszły jak marzenie). W nawiązaniu do jeszcze późniejszego posta ? te serduszka i ta szachownica są po prostu cudne. ;:97

@ Wanda 7 ? Abeille ma rację. Maczek kalifornijski (Eschscholtzia californica) to nie to samo co mak syberyjski (Papaver nudicaule). Oba z tej samej rodziny makowatych (Papaveraceae), ale tylko dalszymi kuzynami są. ;-)

Pozdrawiam!
LOKI
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Wiesiu, jak zwykle piękne zdjęcia ;:196 Gratuluję udanych zakupów!!
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Wiesiu wyobrażam sobie Twój oczopląs na wystawie kwiatowej ,jestem pewna ,że z żądzą posiadania wyruszyłabym równie dziarsko po nowe łupy... :;230
Raczysz ja zwykle pięknymi kwiatami,szafirek jest oczywiście the best..bardzo je lubię,a o nowe odcienia i kształty to już hodowcy potrafią zadbać ,aby nas zadowolić... :D
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”