Ogródek KaRo cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p
Od: 11 lis 2009, o 17:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródek KaRo cz.5

Post »

Witaj KaRo, ponieważ u Ciebie w ogrodzie poznałem po raz pierwszy skimię i od razu mi się spodobała, kiedy tylko nabyłem swoją pierwszą o nazwie 'Rubella', postanowiłem się nią pochwalić i zapytać kiedy ją mogę posadzić do gruntu, bo pani w Castoramie powiedziała żeby się jeszcze wstrzymać, kto wie czy ona nie jest z hodowli szklarniowej, pewnie tak. Możesz mi coś doradzić :D

Obrazek

Pozdrawiam Tomek :wit
daszum
50p
50p
Od: 26 lut 2010, o 10:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

KaRo jestem z rewizytą.
Twój ogród bardzo mi się podoba, chciałabym żeby mój ogródeczek kiedyś tak wyglądał. Podoba mi się ta jego naturalność i piękne kwiaty.
Będę tutaj częstym gościem.
Pozdrawiam.Dasza
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 18:02

Post »

Krysiu,
Jeśli chodzi o cięcięcie orzecha to dokładnie kiedy go tniesz bo podobno na wiosnę płacze, ja tnę po 15 listopada średnio co trzy lata ale to stanowczo za mało tak idzie w górę i ma tyle odrostów i liście że szlak mnie trafia no i oczywiście nic nie chce pod nim rosnąć, w zeszłym roku posadziłam kilka cebulowych i zobaczymy czy coś na wiosenkę puści, pewnie masz dobrą ziemię u mnie jest pod orzechem piach sypałam torfem kilka worków ziemi też sypnęłam no i nic, liście wszystkie wybieram
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

gorzata76 pisze:Kamień z serca... myślałam, że tylko u mnie tak i już zastanawiałam się, czym tak zgrzeszyłam ;:223
Damy radę? Musimy...
często sobie też zadaję takie pytanie, ale dziś coś zaczyna się przejaśniać z trudem ale .................... ;:3 to pewnie nie będzie,

Krysiu jeśli już masz takie efekty to chętnie podrzucę Ci patyczki hibiskusa różowo-biały
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Sama się zastanawiam od kilku już dni co się wydarzyło,że przedwiośnie postanowiło mnie ominąć... :(
Czytam,że nasi znajomi rozpoczęli już prace ogródkowe,że świeci słońce,że temperatura na plusie pozwala wejść już do ogrodów...
U mnie jeszcze gości zima...
To zdjęcie sprzed 2 minut ...

Obrazek

Jak ja mam wejść do ogrodu z jakimikolwiek pracami wiosennymi? :(
Ja mogę jedynie siedzieć przy kompie i pomstować na pogodę... co niniejszym czynię.
Słońce jest najważniejsze więc muszę zacząć czynić uroki by się pokazało na długo i ostre...

Tomku z tego powodu nie mogę powiedzieć wyraźnie - TAK - posadź już do ogrodu .
Jeśli nie ma u Ciebie śniegu,jeśli ziemia jest już rozmrożona oczywiście możesz już wysadzić na rabatę i wokół wysypać korą lub trocinami.
Sugeruje mimo wszystko wstrzymanie się z tym do ok. połowy kwietnia,tak będzie najbezpieczniej.
Jednak trzymanie skimii w pomieszczeniu nie jest wskazane,zatem najlepsze moim zdaniem będzie wystawienie jej na zewnątrz w miejsce osłonięte i cieniste w innej większej donicy w której skimie można uszczelnić zmiętymi gazetami lub zasypać trocinami a na noc zarzucać włókninę lub osłaniać papierem...
Można też wynosić na zewnątrz w dzień a na noc zabierać do chłodnego pomieszczenia...
mamba9991
1000p
1000p
Od: 13 paź 2008, o 19:00

Post »

Karo, ubolewam, w Szczecinie dziś 16 stopni. Dowód: Obrazek

A ten orzech wielkie emocje budzi, że cięty. No bo mówię Ci, spytaj kogokolwiek ze starej szkoły działkowej, to każdy Ci rzeknie: nie tnij. Szybko mnie przeprowadzka z Gdańska wygoniła i nie miałam okazji sama się przekonać, jak to jest, ale tam był także taki młodszy orzech, co go ścięłam, zostawiając łyse tyczki dla pnączy, a on na wiosnę, jakby nie zauważył i dalej sobie rósł. Ale tego już nie mówiłam wyjadaczom działkowym :D Tyle o orzechu.

Teraz mam dylemat - nawozić tulipany? Śnieg się roztopił, po 8-10 cm kwiata sterczy, ale w tym błocie nie wymieszasz azofoski, a podlewać głupio takie błoto. Poza tym jak mróz chwyci, a one - nawiezione - zmarzną 2 x mocniej. No hazart większy, niż w kolekturze :D :D :D Ogrodnik to jednak musi mieć zimną krew :D :D :D
Nigdy nie można powiedzieć o ogrodzie - uff, gotowe. I to mnie właśnie zachwyca!!!!!!!!!!
Esteci i łakomczuchy
Esteci i łakomczuchy cz.2- aktualna
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Asiu różne informacje czytam na temat terminu cięcia orzecha włoskiego a moje doświadczenie jest związane z zimą.
Zawsze,od zawsze i od wielu lat każdego roku mój orzech był cięty na przełomie stycznia i lutego.
Płacze owszem,zawsze płacze ale to niczego nie zmienia,nie ma wpływu na życie czy kondycję drzewa.
To tylko sygnał że drzewo już podjęło wegetację i moim zdaniem jest najlepszy moment by je "kaleczyć"
Wcześniej jest za zimno ,później istnieje większe ryzyko zakażenia.
Ale to moja teoria,która u mnie się sprawdza.
Kilka lat temu pisał chyba na temat cięcia orzecha nasz kolega -pogotowie ogrodnicze- postaram się odnaleźć tę dyskusję,porównam czy dobrze zapamiętałam jego porady czy też działam zupełnie amatorsko i na własną rękę...

Asiu skoro pod orzechem jest piach to cebulowe wiosenne to doskonałe nasadzenie ale możesz dobrać inne odpowiednie rośliny do takiego podłoża,delikatnie tylko wzbogacając dobrą ziemią miejsce ich sadzenia.
Powinny tam się sprawdzić,dzwonki,kostrzewy,karłowe odmiany jałowców.
Z jednorocznych aksamitki, bratki, stokrotki, goździki i słoneczniczki.
Oczywiście podlewać trzeba często
A może wykorzystaj mój pomysł który wdrożyłam wiosną ubiegłego roku?
Zakop pod orzechem starą balię do prania lub inny dość szeroki zbiornik i utwórz miejsce dla roślin bagiennych?
Wlewasz wodę jeden raz dużo a potem tylko uzupełniasz by było wilgotno... a jest cała masa malutkich bylin i o ogromnych liściach roślin?
Pomyśl...pomyśl... Asiu :wit :D
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Aniu :D ;:196 bardzo dziękuję za propozycję.
Odezwę się na pw. ;:180 ;:100

mambo - nie mogę spokojnie patrzeć na Twój termometr... nie mogę... :(
Chcę by to białe cuśniecuś zniknęło już z mojego ogródka ;:14

Mój cięty orzech budzi emocje a u mnie budzi emocje samo jego cięcie :;230
Które gałęzie wyciąć a które skrócić by utrzymać go w roli parasola przeciw słonecznego.
Bo u mnie panuje totalna "plaża", w upalne dni jest masakrycznie :P
Każdy musi sam zdecydować o jego cięciu.ja z trwam w swoim postanowieniu już kilka lat i jestem zadowolona.
Nie brałabym tego pod uwagę absolutnie gdybym dysponowała dużym ogrodem,
niestety mój ogródeczek kurczy się w oczach i wszystko wymaga użycia sekatora i piły.
I tak jest ,każdej wiosny tnę ostro prawie wszystko co u mnie rośnie. :wit
Wstrzymaj się kilka dni z nawożeniem cebulowych,kilka dni słońca i wiatru i ziemia zostanie osuszona do przyzwoitego stanu...
wtedy podsypiesz nawozu. To zaledwie kilka dni u Ciebie.
Nie podlewaj nawozem już tego błotka bo cebule mogą zgnić już i tak długo miały mokro i zimno... ;:100
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Krysiu, witam ! Nie wiedziałam,że masz ogródek bagienny w balii...Bardzo ciekawy pomysł...Masz może zdjęcie tego miejsca ?
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu,
Dałaś mi do myślenia bo faktycznie to jest nawet dobry pomysł , stokrotki, bluszcz, barwinek aksamitki są przez pierwszy miesiąc później zamierają, dosypywałam kory , ziemi kilka worków i skoszoną trawę aby poprawić strukturę ziemi, wygląda duzo lepiej ale i tak prawie nic nie rośnie, nie posiadam co prawda bali ale pomysł jest wart poszukania może na alegro, co do roślin bagiennych to nie bardzo wiem, ale karłowe jałowce jeszcze mi chodzą po głowie, albo i nie karłowe tylko do "golenia"
Krysiu tak to wygląda z góry innego zdjęcia nie posiadam , teraz orzech jest troche przycięty, ale dołem będzie tam więcej cienia bo posadziłam przed ogrodzeniem róże New Dawn dla towarzystwa pnącej NN malinoworóżowej i byc może że tez coś zacznie wreszcie rosnąć
Obrazek
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p
Od: 11 lis 2009, o 17:15

Post »

Dziękuję Ci KaRo za informacje, trzymam skimię w chłodnym pomieszczeniu, ale zrobię tak jak proponujesz wystawię na zewnątrz i zabezpieczę a posadzę w połowie kwietnia, może do tego czasu dokupię jeszcze inne :D

Pozdrawiam Tomek :wit
mamba9991
1000p
1000p
Od: 13 paź 2008, o 19:00

Post »

A do Karo to my wszyscy jak do Pani Matki po porady :D :D :D
Nigdy nie można powiedzieć o ogrodzie - uff, gotowe. I to mnie właśnie zachwyca!!!!!!!!!!
Esteci i łakomczuchy
Esteci i łakomczuchy cz.2- aktualna
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiedza, praktyka i uprzejmość robią swoje, ale chbya to forum jest tez i po to aby dzielic się prawie wszystkim
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
Awatar użytkownika
Alima2
1000p
1000p
Od: 16 sie 2009, o 22:49

Post »

Witam
Karo- dorobiłam się szkodnika- wejdź proszę do mojego ogrodu ;:180