Pozdrawiam.

Koldi marzę o takich postachkoldi56 pisze: byly posty tego typu: co robic z tymi pomidorami? taczkami czerwone , zdrowe wywozimy, rozdajemy sasiadom, ketchup robimy a one ciagle rosna i rosna:) pozdrawiam wszystkich pomidoromaniakow
Każdy z nas, od stóp do głowy, to jedna wielka chemia.Każde uderzenie serca- to chemia. Ciekaw jestem czy ten i ów odmówi przyjęcia leku w chorobie ?. Czy nie podacie leku dziecku w sytuacji zagrożenia ?.A te EM- y - to nie chemia.?. Z jakichś innych atomów pierwiastków zbudowane niż takie np. Infinito ?.karool pisze:Zgadzam się z Tobą,że chemia,chemia i jeszcze raz chemia to dość smutna wizja.
Święta racja - ja z kolei w tym roku powiedziałem sobie, że "ciężką chemię" odstawiam na bok. Po wysadzeniu prysnąłem miedzianem, a aktualnie stosuję przemiennie BIOSEPT (grejpfrut) i TIMOREX (krzew herbaciany). Nie wiem co z tego wyjdzie, ale na razie nie jest źle. Wczoraj prysnąłem owoce 0,7% saletrą wapniową. Tak się zastanawiam czy np. dałoby się jakoś połączyć oprysk którymś z tych środków z saletrą wapniową, siarczanem magnezu i siarczanem potasu - a może wszystkie na raz (zawsze ograniczyłoby to ilość zabiegów, zraszania roślin - a tego nie lubią nasze pomidorki)?Jeżeli ja oryskam swoje pomidory dwa ,trzy razy,to i tak będe je miała zdrowsze
Nie znam odpowiedzi na Twoje pytanie, nie znam dzisiejszych realiów. Moi rodzice mieli zbudowany specjalnie do pomidorów duży, wysoki tunel foliowy z zamontowanym piecem węglowym - rura z komina biegła naokoło namiotu i dodatkowo ogrzewała spalinami. I w tym namiocie pomidory rosły 20 lat. Pamiętam, że rodzice stale dokładali kompost, obornik i jakimś środkiem odkażali glebę (były też opryski, ale nie więcej jak 3 na sezon). Ale dawniej lepiej wszystko rosło bez chemii, a ostatni rok pomidorów był w 1992 roku.Marcinu83 pisze:Szkoda że nikt nie mi nie odpisał na pytanie odnośnie sadzenia pomidorów w tym samym miejscu bez zmianowania przez długi okres czasu. (...)
Pelasia pisze:Odnosnie chemi. Czytalam kiedyś ,tu na forum ,post forumka ,ktory uprawia pomidory zawodowo w gruncie. Przyznał się ,że pryska swoje pomidory w ciagu sezonu kilkanascie razy .
![]()
Jeżeli ja oryskam swoje pomidory dwa ,trzy razy,to i tak będe je miała zdrowsze.A pretensje też będe miała tylko do siebie![]()
A poza tym pluła bym sobie w brodę ,gdyby nic nie wyszło z moich pomidorków.One są takie sliczniutkie te zeberki..i te z dzuibkiem i te bez...![]()
Wszystko jest dla ludzi.W rozsadnych dawkach tak jak![]()
Asia