Działka na Kaszubach - amba 19 cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Działka na Kaszubach - amba 19 cz.2

Post »

Tak Grażynko masz rację. Coś w brązie! Rudbekie i takie ciemne słoneczniki! Miałam już kiedyś takie!
Poogądałam sobie ogród Izy-Tamaryszka i nabrałam ochoty na białą rabatkę. Nie mam niestety miejsca na biały ogród :cry:
A zaczątek już jest. Hosty, białe lilie od Jadzi-Jakuch, biała liatria, żylistki, żywopłocik z ałyczy - która też na biało zakwitnąć potrafi, biały RH....
No i jeszcze posadziłam tam jesienią kilka pierwiosnków ząbkowanych własnego chowu - może któryś będzie biały?
Trzeba tylko usunąć kolorowe rośliny, powiększyć rabatkę - zmniejszyć trawnik i można zacząć tworzyć listę nowych chciejstw :lol:
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2009, o 11:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Chyba nie trzeba usuwać kolorowych roślin masz jeszcze sporo trawnika ,który można zagospodarować.
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Witajcie dziewczyny marzące od rana o Białych ogrodach. Niedługo wszystkie ogrody będą białe jak tylko spadnie śnieg :;230
I marzenia szybko się spełnią :;230
A na poważnie, białe ogrody dobrze wyglądają tylko w cieniu, bo na słońcu biały kolor za mało się wyróżnia i go nie widać.
A mnie bardzo się podobają białe ogrody, takie spokojne, upajające. A chyba jeszcze bardziej biało-różowe. Mniam, mniam :shock:
Milutkich niedzielnych marzeń :wit
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Tak sobie myślę, żeby powiększyć tę rabatę w formie takiego "języka"(mam nadzieję że w realu wyjdzie mi bardziej kształtny :oops: )
A jakbym tak pozbierała białe rośliny, które już mam na działce i przesadziła w to miejsce to nawet nie byłoby tak bardzo łyso w przyszłym roku :tan
Chyba zaraz zrobię przegląd zdjęć z ubiegłego roku pod kątem wyszukiwania "wszystkiego białego"
A przecież mogę jeszcze dokupić np. białe bratki, białe gladiole, białą dalię itp. itd, itp.....

Grażynko, tam praktycznie są tylko dwa kolorowe liliowce, jedna prymulka, dwie biało-różowe lilie i jedna kępka rozchodnika(który jeszcze nie kwitł) no i nie zidentyfikowane pod względem koloru pierwiosnki ząbkowane - tak, że nie wiele do usuwania :lol:
Pszczółko - to właśnie jest takie zacienione miejsce na obrzeżu lasu i wzdłuż niskiego żywopłotu. Dlatego (chyba instynktownie) posadziłam tam większość roślin w białym kolorze.
Awatar użytkownika
roslynn
1000p
1000p
Od: 15 lut 2008, o 12:12

Post »

Będzie ciekawie , no i na pewno rozświetli taka rabatka cały ten zielony zakątek. A może biały i delikatny niebieski?
Ciekawa jestem efektu na wiosnę :D
Sabina

Moje linki
X_r-o
---
Od: 25 lis 2005, o 09:06

Post »

Bardzo dobry pomysł z tą białą rabatką :D W zeszłym roku byłem w szkółce Hortulus w Dobrzycy i w swoim ogrodzie ozdobnym mieli właśnie taki biały zakątek. Były w nim jaśminowce, białe róże, derenie kousa oraz mnóstwo innych białych roślin i wyglądało to bajecznie :uszy
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Fajnie sie zapowiada Ambuś ta Biała rabatka. A po lewej stronie pod krzaczkami dałabym białą ławeczkę
by można było przysiąść i podziwiać. :heja
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
X_r-o
---

Post »

Albo taki biały kącik :)
Obrazek
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ambo - wspaniałe miejsce na rabatę! Ciekawi mnie jak jest ukierunkowane stronami świata czy słońce wpada zza żywopłotu?
Śmiało możesz robić tam duża rabatę- bo przecież jeśli z przodu niższe hosty i tak jak się rozrosną zajmą minimum 0,5m z jej szerokości a przecież jeszcze tyle innych kwaitów, jak wsadzisz jednoroczne w tym roku lilie, mieczyki, dalie - te ostatnie też są o róznej wysokości od 30cm do 90!
Będzie bajecznie piękna!
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Marysiu ;:167 "biała rabatka" według mnie będzie super !!!

Ja, bym ją jeszcze troszkę na ten krzaczek z lewej strony przesunęła, żeby miała kształt podkówki :lol:
Z prawej strony tego zakątka rosną piękne dojrzałe bukszpany, na wprost - strzyżony żywopłot z ałycza, a jakie krzewy rosną z lewej strony :?:

Mnie jeszcze bardzo u Ciebie zainteresował żywopłot z ałycza.
Czy jego kwiaty też tak cudnie pachną jak mirabelki i w jakim kolorze ma owoce :?:
Siostra męża miała ochotę na taki żywopłot, ja jej odradzałam ze względu na opadające owoce.
Mam mirabelki owocujące na żółto i czerwony, cudny widok jak są na drzewie, ale ile jest potem roboty z usuwaniem ich spod drzewa - makabra.
Nie wyobrażam sobie mojego ogrodu bez mirabelek za ten ich przepiękny, delikatny zapach i urocze kwiatostany.

Miłego dnia życzę :heja
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu już widzę tą ławeczkę białą zaraz poszperam może znajdę bo gdzieś niedawno widziałam taką superową.Jak Tomuś da mi coś zrobić.Dopiero zasnął tylko ciekawe na ile,kto to wie?
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wow jakie zainteresowanie wzbudziłam ;:154
Sabinko, myślałam raczej o takim delikatnym lilia(kolor kwitnących host) i bardzo delikatnym różu.
Rispetto mam właśnie białą różę w niezbyt dobrym miejscu i na pewno ją tam przesadzę. Miejsce do siedzenia w tym zakątku raczej zbędne, gdyż patrząc na wstawione przeze mnie zdjęcie to za plecami jest weranda a ten żywopłocik zasłania widok z niej na działkę sąsiada, dość specyficznie użytkowaną. Tak więc siedząc na tej werandzie widok będzie akurat na białą rabatę. A tuż przy werandzie rośnie krzew jaśminu- też biały - uświadomiłam sobie to w tym momencie.
Ten biały zakątek czaił się w tym miejscu od wielu lat, tylko ja go zobaczyłam dopiero dzisiaj! No szok po prostu :shock:

Obrazek

Agape słońce świeci zza żywopłotu w samo południe. Tak więc zdjęcie jest zorientowane w następujący sposób po lewej stronie(żylistki) wschód, na wprost (ałycza-żywopłocik) południe, po prawej stronie(kosodrzewina) zachód.... a za plecami weranda z jaśminem :lol:
Halinko z lewej strony jak już wyżej pisałam rosną żylistki - kwitną na biało a kwiaty mają kształt małych dzwoneczków.
Ja wszystkie żywopłoty mam z ałyczy i to mojego własnego chowu. Ukorzeniłam sobie gałązki jeszcze na poprzedniej działce. Kwitnie na biało owoce są żółte, ale nie polecam.... Uwielbiają go mszyce zwłaszcza na wiosnę i muszę go pryskać a nie lubię chemii na działce. No cóż nie mam wyboru w tym przypadku, gdyż boję się o pozostałe rośliny a zwłaszcza o róże. Kiedyś może uda mi się go wymienić na coś innego. Chociaż z drugiej strony uwielbiam jak wiosną pokrywa się białym kwieciem.... I ptaszki robią w nim gniazdka bo jest dość gęsty... I sama go sobie zrobiłam .... I kolorem pasuje....
Czyli jest trochę argumentów - za - :lol:
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu! jeszcze ja ,jeszcze ja ,na zachód za jaśminem jakieś 200m jestem ja.Ta ławeczka chociaż nie do siedzenia to zrobi klimat.
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Marysiu ;:167 Twoja "biała rabatka" już mi się podoba ;:138 ;:138 ;:138

Ja mam żylistek kwitnący na biało z lekkim odcieniem różu, oto on :lol:

Obrazek

Obrazek

i tam gdzie on rośnie chciałabym stworzyć taki romantyczny biało - różowy zakątek.
Obok tego żylistka, wzdłuż ogrodzenia jest żywopłot z róż cukrowych - zapach ... poezja :shock:
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
X_r-o
---

Post »

A może jaśminowce?
Obrazek
Tylko uwaga! Ten zapach może zawrócić w głowie! :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”